Giáo dụcLớp 9

Bộ 5 đề thi HK2 năm 2021 môn Tiếng Anh lớp 9 Trường THCS Tam Bình

Mời các em cùng tham khảo Bộ 5 đề thi HK2 năm 2021 môn Tiếng Anh lớp 9 Trường THCS Tam Bình đã được Quà Yêu Thương biên soạn dưới đây. Tài liệu giới thiệu đến các em các dạng đề học kì 2 phong phú và đa dạng. Hi vọng đây sẽ là tài liệu tham khảo hữu ích trong quá trình học tập của các em. 

BỘ 5 ĐỀ THI HK2 NĂM 2021 MÔN TIẾNG ANH LỚP 9

TRƯỜNG THCS TAM BÌNH

1. Đề số 1

I. LISTENING

1.Listen to FIVE short conversations. Choose the main topic of each conversation. Circle A, B or C. You will listen TWICE.

1. What is the conversation about?

A. A hectic trip

B. A cruise party

C. A bus drive

2. What is the conversation about?

A. An unexpected trip

B. Other people on the same trip

C. A trip by ship

3. What is the conversation about?

A. Things that he loved during the trip

B. Things that he hated during the trip

C. Things that he recommended during the trip

4. What is the conversation about?

A. Things that he loved during the trip

B. Things that he wanted to improve during the trip

C. Things that he recommended during the trip

2. Listen to a conversation between a man and a receptionist. Fill each of the gaps in the notes with no more than two words or a number. You will listen TWICE.

MAYFAIR HOTEL – BOOKING FORM

Name: Mark (1) ___________________.

Phone number: (2) ___________________.

Number of days: (3) ___________________.

Number of guests: (4) ___________________.

Price: (5) _________ $

Note: Book a (6) ___________________ for him.

II. Read the passage and answer the following questions. 

Vietnam’s New Year is celebrated according to the lunar calendar. It is officially known as Tet Nguyen Dan, or Tet. The Lunar New Year begins between January the twenty-first and February the nineteen. The exact date changes from year to year. Vietnamese people usually make preparations for the holiday several weeks beforehand. They tidy their houses, cook special food, clean and make offerings on the family altars. On the New Year’s Eve, people sit up to midnight as they want to see New Year in. Then, they put on new clothes and give one another the greetings of the season. Tet lasts for ten days. The first three days are the most important. Vietnamese people believe that how people act during those days will influence the whole year. They make every effort to avoid arguments and smile as much as possible.

1. Is Vietnam’s New Year known as Tet Nguyen Dan?

_________________________________________________________________________

2. When does the Lunar New Year begin?

________________________________________________________________________

3. Why do people sit up to midnight?

__________________________________________________________________________

4. How long does Tet last?

__________________________________________________________________________

5. What do people try to avoid on the first three days?

_________________________________________________________________________

III. Write the correct form of the verbs in brackets.

1. I will never forget (work) _______________ so hard to become an architect.

2. Well, I think the role of fathers (drastically/change) _______________ in the future.

3. He (be) ______________ an experienced salesman before he decided to set up his own business.

4. Which roles are women expected (play) _______________ in the future?

5 What you (do) ____________ if you were there?

6. In the next future, e-books (replace)_______________ paper books in school.

7. This morning I met an ex-classmate Janet, whom I (not/see)_____________for ages.

8. Before Mai became a professional astronaut, she (take)___________parabolic flights.

9. Would you like (become)_______________a professional astronaut?

10. We (not meet) _______________ her for five years

IV. Choose the best option for each gap to complete the sentences.

1. My cousin is __________ university student. A. a B. an C. the D. X

2. Her mother has just bought a __________ of bananas at the market.

A. pinch B. stick C. slice D. bunch

3. There are numerous jobs in tourism and hospitality for you to choose. __________.

A. The sky’s the limit B. Over the moon C. Out of this word D. Once in a blue moon

4. He has a strong __________. You can always rely on him.

A. sense of a time B. sense of a direction C. sense of a humour D. sense of a responsibility

5. Have you ever seen Picasso’s La Guerre, __________ is really a masterpiece?

A. who B. they C. which D. that

V. Finish the second sentence so that it has the same meaning as the first one.

1. The school will constantly tailor its curriculum to meet changes in society.

– The school’s curriculum _________________________________________________

2. Even though he is lazy, he was given the job.

– In spite of his __________________________________________________________

3. Peter has such a lot of English homework that he won’t go to the party.

– If _________________________________________________________________

4. I have told you about the girl who won the first prize in the English speaking contest.

– The girl about __________________________________________________________

5. John is watching a film. It is interesting.

– The film _________________________________________________________

VI. Make sentences using the words and phrases below to help you.

1. If / my dad / cook dinner / my mom / may / surprised.

– _________________________________________

2. She / not mind / work hard / reach her career goals.

– _________________________________________

3. In the next future, paper books / be / replace / e-books / school.

– __________________________________________

4. We / already do / our homework / before / we / go / school.

– ________________________________________

5 . Last night / it / so / noisy / they / not / sleep.

-_________________________________________

ĐÁP ÁN

I. 1.Listen to FIVE short conversations. Choose the main topic of each conversation. Circle A, B or C. You will listen TWICE.

1 – A; 2 – B; 3 – A; 4 – B; 5 – C; 

2. Listen to a conversation between a man and a receptionist. Fill each of the gaps in the notes with no more than two words or a number. You will listen TWICE.

1. Gibson

2. 0404668886

3. Two/2

4. One/1

5. 160 $

6. (city) tour

II. Read the passage and answer the following questions.

1. Yes, it is..

2. It begins between January the twenty-first and February the nineteen.

3. (People sit up to midnight) as/ because they want to see New Year in

4. Tet / It lasts for ten days

5. They try to avoid arguments

III. Write the correct form of the verbs in brackets.

1. working

2. will drastically change

3. had been

4. to play

5. would you do

6. will replace

7. hadn’t seen

8. had taken

9. to become

10. haven’t met

IV. Choose the best option for each gap to complete the sentences.

1 – A; 2 – D; 3 – A; 4 – D; 5 – C; 

V. Finish the second sentence so that it has the same meaning as the first one.

1. The school’s curriculum will constantly be tailored to meet changes in society.

2. In spite of his laziness, he was given the job.

3. If Peter didn’t have such a lot of English homework, he would go to the party

4. The girl about whom I have told you won the first prize in the English speaking contest.

5. The film which John is watching is interesting.

VI. Make sentences using the words and phrases below to help you. 

1. If my dad cooks dinner, my mom may be surprised.

2. She does not mind working hard to reach her career goals.

3. In the next future, paper books will be replaced by e-books in school.

4. We had already done our homework before we went to school.

5. Last night, it was so noisy that they couldn’t sleep.

2. Đề số 2

I. PRONUNCIATION: (1,0pt) (Write A, B, C, or D for the word you choose)

a. Choose the word whose underlined part Is pronounced differently from that of the other words:

1. A. nuclear    B. pollute        C. infrastructure          D. reduce

2. A. persuade B. wrap           C. deforestation          D. label

3. A. flow        B. household   C. folk                         D. category

b. Choose the word whose main stress pattern is not the same as that of the others:

4. A. effective B. efficiency   C. appliance    D. innovation

5. A. ordinary  B. recent          C. suggest       D. regularly

II. USE OF ENGLISH: (3,0 pts ) Write A.B.C, or D which best completes the sentences:

6. Tom suggested _________             to eat.

A. go out         B. going out    C.to going out D. going on

7. I think we should use electricity _________ to save money.

A. careful        B. careless       C. carefully     D. carelessly

8. That river is _________ with foam.

A. littered        B. ended          C. thrown        D. covered

9. Henry’s mother has just gone abroad _________ , he has to look after himself.

A. Therefore    B. so    C. However     D. Moreover

10. We need stronger laws to protect the _________ .

A. environment.          B. deforestation          C. pollutants    D. complication

11. The_________ causes many health problems.

A. treasure       B. pollution     C. resources     D. standard

12. In a few years’ time, our houses will be _________ by solar energy.

A. replaced      B. installed      C. heated         D. conserved

13. Television is an _________ means of communication.

A. natural        B. alternative   C. ineffective  D. effective

14. The teacher divided the students _________ four groups.

A. in                B. into             C. on   D. onto

15. The cost of living in Vietnam is low compared _________ Singapore.

A. as                B. with             C. of    D. than

16. Can you give us some advice _________  how to improve English, Ms. Mary?

A. of                B. off  C. on   D. after

17. He got wet _________ he forgot his umbrella.

A. so                B. because of  C. since           D. but

18. We enjoy learning English _________  we find it very difficult.

A. moreover    B. and C. however      D. but

19. There is a _________ faucet in your kitchen.

A. drip             B. dripping      C. driping        D. dripped

20. We are worried about the _________ of the fresh water for the world’s population.

A. short           B. shortage      C. shorten        D. shortening

III. READING COMPREHENSION: (2pts)

@. Choose the, word or phrase (A. B, C or D) that best fits the blank space in the following passage:

Are you looking for a cheap, clean, effective (21)_________ of power that doesn’t cause pollution or waste natural resources? Look no further than solar energy (22)_________ our Sun.

This power could be provided by the Sun. One percent of the solar energy that reaches the Earth is enough to provide power for the (23) _________ population.

Many countries are already using solar energy. Solar panels are placed on the roofs of a house and the Sun’s energy is used (24) _________ water.  The energy can be stored for a number of days; so on (25)_________ days you can use solar energy, too.

21. A. source   B. resource      C. resources     D. way

22. A. in          B. from           C. of                D. above

23. A. all         B. recent          C. total             D. enormous

24. A. heat      B. to heat         C. heating        D. heated

25. A. cloudy  B. cloudless     C. sunny          D. beautiful                

@@. Read the passage, and then decide whether the statements that follow are True or False. Write A for TRUE and B for FALSE:

Pollution can kill or sicken plants, animals, and people. Pollution can change the environment. Things that cause pollution are called pollutants.

Pollution can get into the air. Air pollution can irritate people’s lungs. Polluted air can mix with rain to make acid rain. Acid rain kills trees and harms fish in lakes.

Pollution can also get into soil and water. From there, pollutants can get into the food chain. Plants take In the pollution from the ground. Animals that eat the plants can be harmed, too. Bigger animals and even people might eat the damaged animals.

26. Animals and people can die because of pollution.

27. In order to make acid rain, people mix polluted air and rain.

28. People call all polluted things pollutants.

29. Fish in lake are harmed by acid rain.

30. The damaged plants can directly do harm to animals’ health.

IV.       Choose the words or phrases that are not correct in Standard English: (1,0)

31. I think you should replace those ordinary bulbs with saving energy ones.

                                             A                                            B              C           D

32.       We should try to conserving energy in our house.

                                    A         B                    C           D

33.       We are going camping this weekend, so we ask her to look for our dog.

                                        A                              B                       C       D

34.       Please remember buying me a magazine on your way home.

                              A            B                    C        D

35. I am disappoint that my son didn’t win the first prize in the speaking contest.

                           A                                   B                              C             D

V. Use the correct form of the word given In each sentence: (1,0 pt)

36. She has _________ provided a picnic lunch for US. (kindness)

37. If we buy recycled _________ , we can do a part to save the environment, (produce)

38. The beach in our city is _________ dirty, (extreme)       

39. I am looking forward to receiving good _________ from you. (respond)

40. They are discussing the preservation of _________ resources, (nature)

VI. Choose the best option A, B. C. or D to complete the sentence: (0, 8 pt)

41. Remember to turn off the lights before leaving    _________ .

A. or you’ll pay more for electricity.              B. so you’ll pay more for electricity,

C. although you’ll pay more for electricity.    D. if you’ll pay more for electricity.

42. Don’t forget to _________

A. have him do homework     B. told him to do homework

C. ask him do homework        D. request him doing homework

43. It was raining hard, _________ .

A. however, we had to cancel the game.        B. but we had to cancel           the game,

C. so we had to cancel the game.                    D. because we had to cancel the game.

44. _________ to school by public bus?

A. Shall you go           B. Let’s go      C. Why not we go       D. Why not go

VI. Rewrite the second sentence so that It has a similar meaning to the first sentence: (1,2pts)

45. Ride your bike carefully or you will cause accident.

If you 

46. Nam dances wonderfully.

Nam is

47. My friend failed his exam because or his laziness.

As                  

ĐÁP ÁN

1. C 2. B 3. D 4. D 5. C 6. B 7. C 8. D 9. A 10. A

11. B 12. C 13. D 14. B 15. B 16. C 17. C 18. D 19. B 20. B

21. A 22. B 23. C 24. B 25. A 26. A 27. B 28. B 29. A 30. A

31. C 32. B 33. D 34. B 35. A

36. kindly

37. products

38. extremely

39. respond

40. natural

41. A

42. A

43. C

44. D

45. If you bike carefully, you won’t cause accident.

46. Nam is a wonderful dancer.

47. As my friend was lazy, he…

3. Đề số 3

I. LISTENING: Listen to the tape carefully and do the two exercises below: (1.5 pts)

• Write True or False: (1pt)

1. The mother and her son are on a camping trip in the woods.

2. The mother asks her son to bring the soda bottles home.

3. The boy’s mother will just take him home if he keeps quiet.

4. The mother seems very pleased with her son’s questions.

•Write A or B to choose the correct answers: (0.5pt)

1. A. The boy asks about 2 questions            

B. The boy asks more than 2 questions.

2. A. The boy isn’t interested in protecting the environment.                       

B. The mother isn’t interested in protecting the environment.

II. USE OF ENGLISH: Write A. B. C or D which best competes the sentences: (1,5 pts)

1. Do not throw those cans _________ the fence.

A. on               B. off  C. over D. away

2. John is worried _________  his exam.

A. at                B.        on        C. for   D.        about

3. Mrs. Jane divided her students _________ small groups.

A. in                B. into C. onto D. up to

4. Jane is very busy _________ , she is ready to help everyone.

A. However    B.        Therefore         C. But D.        As

5. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other words

A. account       B.        resource           C. household   D.        amount

6. Choose the word whose main stress pattern is not the same as that of the others:

A. ordinary      B.        effective          C. environment           D.        efficiency

III. Supply the correct form of words in parentheses: (1pt)

1. Mary’s friends are very _________ that she can’t stay longer, (disappoint)

2. How can we keep our environment _________ ? (pollute)

3. Our _________ only want to buy products that work effectively, (consume)

4. Water is _________ down through the roof, (drip)

IV. READINGCOMPREHENSON: (2,5pts)

@. Read the passage and decide whether die statements that follow are True or False: (1 pt)

Our oceans are becoming extremely polluted. Most of this pollution comes from the land, which means it comes from people. Firstly, there is raw sewage, which is pumped directly into the sea. Many countries, both developed and developing,: guilty of doing this. Secondly, ships drop about 6 million tons of garbage into the sea each year. Thirdly, there are oil is from ships.. A ship has an accident and oil leaks from the vessel. This not only pollutes the water, but it also kills marina life. Next, there are waste materials from factories. Without proper regulations, factory owners let the waste run directly into the rivers, which then leads to the sea. And finally, oil is washed from land. This can be the result of carelessness or a deliberate dumping of waste.

1. The oceans are getting polluted because of people.

2. A lot of countries are guilty of pumping raw sewage directly into the sea.

3. Oil spills from ships only pollute the water.

4. Factory owners let the waste run directly to the sea.

@@. Circle the word or phrase that best fits the blank space in the following passage: (1,5pts)

Many countries are already using (1)_________ energy. Solar (2)_________ are placed on the roofs of a house and the Sun’s energy is used to (3)_________ water. The energy can be stored for a number of days, so on (4)_________ days you can use solar energy, too. Sweden has an (5)_________ solar energy program. There, all buildings will be heated by solar energy and cars (6)_________ solar power instead of gas by the year 2015.

1. A. sun              B. sunlight       C. sunny          D. solar

2. A. boards        B. panels         C. sheets          D. bars

3. A. heat            B. heating        C. heated         D. be heated

4. A. cloud          B. cloudy        C. cloudless     D. sunny

5. A. advance      B. in advance  C. advanced    D. advancing

6. A. use              B. will use       C. will be used            D. can be used

ĐÁP ÁN

I. LISTENING: Listen to the tape carefully and do the two exercises below: (1.5 pts)

• Write True or False: (1pt)

1. T 2. F 3. F 4. F

• Write A or B to choose the correct answers: (0.5pt)

1. A 2. B

II. USE OF ENGLISH: Write A. B. C or D which best competes the sentences: (1,5 pts)

1. C 2. D 3. B 4. A 5. B 6. A

III. Supply the correct form of words in parentheses: (1pt)

1. disappointed

2. unpolluted

3. consumers

4. dripping

IV. READINGCOMPREHENSON: (2,5pts)

@. Read the passage and decide whether die statements that follow are True or False: (1 pt)

1. T 2. T 3. F 4. F

@@. Circle the word or phrase that best fits the blank space in the following passage: (1,5pts)

1. D. solar

2. B. panels

3. A. heat

4. B. cloudy

5. C. advanced

6. B. will use

V. Supply the correct Tense or Form of the Verbs in parentheses: (1pt)

1. catching

2. to hearing

3. will be heated

4. will/ can have

VI. WRITING:(2.5pts)

@. Rewrite die second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence: (1,5 pts)

1. If you don’t listen to the teacher carefully, you can’t understand the lesson.

2. Nam suggested that we/ they (should) go to school by bikes or buses to save money and energy.

4. Since my sister was lazy, she failed her exam.

@@. Write sentences with the cues given to make meaningful sentences: (1pt)

1. Remember to turn off the lights before leaving.

2. Don’t forget to get a plumber to check the faucet in the kitchen.

4. Đề số 4

I. LISTENING: Listen to the tape and do the two exercises below:(1,5pts)

@. Write True or False: (1pt)

1. Solar energy can’t be cheap and clean.

2. Pollution can come from, solar energy.

3. We can use solar energy on cloudy days.

4. Solar energy can be used to save natural resources.

@@. Write A or B to choose the correct answer: (0,5pt)

5. A. Solar energy can be stored for a number of days.  B. Solar energy can be stored for cloudy days.

6. A. Many countries have already used solar energy,  B. Only Sweden has already used solar energy.

II. USE OF ENGLISH: Write A.B.C. or D which best completes the sentences: (1.5 pts)

1. It’s raining _________ , we can’t go to the beach.

A. Because      B. So   C. However     D. Therefore

2. _________ want more information about the food they buy.

A. Consumers B. Producers   C. Sellers         D. Manufacturers

3. He’s having a party in         _________ of his 90th birthday.

A. ceremony    B.        celebration       C.        anniversary      D. memory

4. On Easter Day, people crowd the street to watch colorful _________

A. shows         B.        parades            C.        contests           D. slaves

5. The nuclear plant provides a fifth of the nation’s energy _________       

A. supplies      B.        sources            C.        savings            D.        production

6. I have lost my pen, I have been looking _________ it for two hours.

A. after            B.        up        C.        forward           D. for

III. Supply the correct form of Words in parentheses: (1pt)

1. People often sing Happy New Year at Tet _________ (joy)

2. Many newer cars have a much lower fuel _________ (consume)

3. We want to see the _________ of environment from the local authority. (protect)

4. The schoolboys are often _________ students. (energy)

IV. READING COMPREHENSION: (2,5pts)

@. Read the passage, and decide whether the statements that follow are True or False: (1pt)

One family activity on Mother’s Day is to have the children cook the early morning meal. Then they serve the food to their mother while she is still in bed or they might clean the house. Therefore, she does not have tó do it. Father might take care of the children on that day so that the mothers can rest, or take a walk, or read a book. Many mothers feel that this free time on this special day is a very good Mother’s Day gift

1. The children prepare breakfast for their mother on Mother’s Day.

2. On Mother’s Day, mothers have more time off.

3. Fathers help the mothers with their childcare on Mother’s Day.

4. Having free time on Mother’s Day means nothing to many mothers.

@@. Choose the word or phrase that best fits the blank space in the following passage: (1,5pts)

            from                need                house              collect

            lighting            to                     provide            homes

About twenty percent of the world’s present energy already comes from the sun in one form or another. Special devices have already made available to place on the roofs of houses and flats to (1)_________ the sun’s rays. Thousands of these devices are now being used to (2) _________         power in homes throughout the United States while more than a million solar water – heating units have already been built in (3)_________ in Japan, other purposes for which solar energy is at present being used include the separation of salt (4)_________ seawater.

For most people In developing countries, the (5) _________ is not for air conditioners or central heating but for the cheap ways of cooking food, drying crops, and (6)_________ homes.

V. Supply the correct Tense or Form of the Verbs in parentheses: (1pt)

1. I won’t go unless he _________ me the money back. (pay)

2. Remember _________ the faucets if you don’t use. (turn off)

3. Tet often _________  in late January or early February. (occur)

4. I suggest Jodnna _________ to the dentist because she has got a toothache. (go)

ĐÁP ÁN

 I. LISTENING: Listen to the tape and do the two exercises below:(1,5pts)

@. Write True or False: (1pt)

1. False

2. False

3. True

4. True

@@. Write A or B to choose the correct answer: (0,5pt)

5. A 6. A

II. USE OF ENGLISH: Write A.B.C. or D which best completes the sentences: (1.5 pts)

1. D 2. A 4. B 5. A 6. D

III. Supply the correct form of Words in parentheses: (1pt)

1. joyfully

2. consumption

3. protection

4. energetic

IV. READING COMPREHENSION: (2,5pts)

@. Read the passage, and decide whether the statements that follow are True or False: (1pt)

1. True

2. True

3. True

4. False

@@. Choose the word or phrase that best fits the blank space in the following passage: (1,5pts)

1. collect

2. provide

3. homes

4. from

5. need

6. lighting

V. Supply the correct Tense or Form of the Verbs in parentheses: (1pt)

1. pays

2. to turn off

3. occurs

4. (should) go

VI. WRITING: Rewrite the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence: (2.5pts)

1. The girl who was injured in the accident is now in hospital.

2. We were disappointed with that football match..

3. Although his family is very poor, he is the best student of my class.

4. Do you know the girl (whom / that) my brother took to hospital last night ?

5. His father looked after me when 1 was four years old.

5. Đề số 5

I. Choose the word/ phrase (A, B, C or D) that best fits the space in each sentence.

1. We are going to a park ___________ the other side of the river.

A. in     B. on

C. by     D. from

2. Areas around the Cuu Long Delta can expect clouds _________ the day.

A. on     B. in

C. until     D. during

3. The storm last month was disastrous, ________we should organize a show to raise money for the victims.

A. or     B. because

C. so     D. and

4. Hurry up! Don’t walk so ________ , we’ll be late for school.

A. slow     B. slowly

C. fast     D. fastly

5. Ho Chi Minh City will ________temperatures between 250c and 300c tomorrow.

A. experience     B. has

C. occur     D. arrive

6. The roof ________ under the weight of snow last night.

A. collapsed     B. will collapse

C. collapses     D. were collapsed

7. He is the environmentalist ________ we want to talk to.

A. whose     B. which

C. that     D. where

8. There was a ________ last night because of the violent storm.

A. power supply     B. power cut

C. electricity     D. power

9. A: The market will be closed during days of a storm. B: ________________ .

A. Let’s buy some canned food

B. Don’t worry. Eat out.

C. Just call a restaurant

D. No problem.

10. A: The new camera didn’t work. B: _______________.

A. I’m not sure.

B. I’ll take it to the shop.

C. I’ll see

D. I’ve got it.

ĐÁP ÁN

I.

1. B

2. D

3. C

4. B

5. A

6. A

7. C

8. B

9. A

10. B

II.

11 – D

12 – D

III.

13. D

14. A

15. A

16. B

17. B

18. C

IV.

19. worrying

20. destruction

21. unsuccessfully

22. electricity

23. consumption

24. unpolluted

V.

25. which my mom cooked yesterday was very delicious

26. that we can’t dink is extremely hot

27. Although he says he will help me, I don’t believe him.

28. You won’t pay much per month if you save electricity.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi HK2 năm 2021 môn Tiếng Anh lớp 9 Trường THCS Tam Bình. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi HK2 năm 2021 môn Tiếng Anh lớp 9 Trường THCS Cần Vương
  • Bộ 5 đề thi HK2 năm 2021 môn Tiếng Anh lớp 9 Trường THCS Bình Thọ

Chúc các em học tập tốt !

Đăng bởi: Quà Yêu Thương

Chuyên mục: Lớp 9

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button