Giáo dụcLớp 6

Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Cát Hải

Nhằm giúp các em có tư liệu tham khảo, chuẩn bị cho kì thi học sinh giỏi sắp đến, Quà Yêu Thương đã biên soạn và gửi đến các em Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Cát Hải. Tài liệu gồm các dạng bài tập khác nhau và kèm theo đáp án sẽ giúp các em ôn tập kiến thức hiệu quả. Chúc các em học tập tốt!

BỘ 5 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH LỚP 6 NĂM 2021

TRƯỜNG THCS CÁT HẢI

1. Đề số 1

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others.

1. A. call                      B. fall                          C. shall                        D. wall

2. A. clown                 B. down                      C. own                        D. town

3. A. thank                  B. that                         C. this                          D. those

4. A. books                  B. pens                        C. rulers                       D. bags

5. A. come                   B. home                       C. some                       D. none

6. A. clothes                B. watches                   C. benches                   D. classes   

7. A. full                      B. tube                         C. blue                         D. fruit

8. A. doors                  B. dogs                        C. floors                      D. maps

9. A. hour                    B. happy                      C. high                        D. hotel

10. A. intersection       B. eraser                      C. bookstore                D. history

II. Choose the best aswer to complete the sentences.

1. We have Geography on Tuesday and Saturday. We have it …………… a week.

A. once                        B. twice                       C. second                    D. two time

2. Mai and Thao often do aerobics in ……………… free time.

A. your            B. her                          C. his                           D. their

3. She doesn’t like playing badminton. She ……………… plays badminton.

A. always                     B. usually                    C. often                        D. never

4. He wants …………. an engineer.

A. is                             B. be                            C. to be                        D. being

5. I’m tired. I’d like …………….

A. sit down                  B. sitting down            C. to sit down              D. to sitting down

6. Do you have any toothpaste? I want a large …………………

A. tin                            B. box              C. bar                          D. tube

7. What …. the weather like in summer?

A. is                             B. does            C. are                          D. do 

8. It’s very hot. Why ………. go swimming?

A. not we                     B. we not                     C. don’t we                  D. we don’t

9. How ………….. is a kilo of beef?

A. many                       B. much                       C. money                     D. much money

10. ……………………. book is this, yours or mine?

A. What                       B. Which                      C. Whose                     D. Who’s

11. Hoa ………………… a lot of friends at her school.

A. has                          B. have                        C. to have                    D. to has

12. I’d like a hot drink. What ………….. you, Uyen?

A. are                          B. would                      C. about                      D. for

13. There are ………… eggs in the supermarket.

A. hundred                  B. hundred of              C. hundreds of             D. of hundred

14. …………… is Ba going to stay with?

A. Who                        B. Where                     C. What                       D. Which

15. In Math, Tom is …………….. than Billy.

A. good                        B. well             C. better                      D. best

16.She often goes to school …………………

A. with bike                 B. on bike                    C. by plane                  D. by bus

17. Who is …………………, Bill Gates or Bill Clinton?

A. rich             B. richer                      C. richest                     D. poor

18. The police station is ……………… to the bank.

A. next             B. near            C. besides                    D. opposite

19. There is …………….. milk in the glass.

A. many                       B. a lot             C. any              D. some

20. She has …………….. hair.

A. a black long            B. black long               C. long black               D. a long  black

III. Give the correct form of words in the brackets

1. Her father and mother are…………………………..                                           FARM

2. His ……………….are small and long.                                                      FOOT

3. Near my house there is a market. It’s very ……………………                NOISE

4. Her ………………..are in the yard. They are playing soccer.                   CHILD

5. There are many………………………….on the street.                             TREE

6. There is a………………………rice paddy near my house.                      BEAUTY

7. In the ……………….. , there is a museum, a factory and a stadium.        NEIGHBOR

8. The photocopy is between the ……………….and the drugstore.              BAKE

9. Minh is ….. ……………………… at English than I am.                                    GOOD 

10. I go to visit my grandparents …………………….a month.                            ONE

IV. Supply the correct form of verbs in the brackets.  

1. There ………………..…. (be) many bookselves in the library.

2. Lan and Mai …………………… (play) games at the moment.

3.  ………………..…………… (she / drive) a car? – Yes, she can.

4. Hoa ……………..…….. (not go) to shool on Sundays.

5. You shouldn’t ………………….. (get) up late.    

6. Don’t …………………… (throw) trash in the street.

7. What ……………………….. (she / have) for breakfast tomorrow?

8. ………………………………. (you / live) in a town?

9. Where is Huy? – He …………………………(take) a bath in the bathroom.

10. Linh is not going to read books. She …………………………. (listen) to music.

V. Each line below has a word that shouldn’t be.Find and correct it into next colmn.

    Mỗi dòng trong đoạn văn sau có từ thừa, em hãy tìm ra từ đó và chép sang cột bên cạnh

This is Nam. He is my friend. He does gets up at a quarter to 

six. He brushes his the teeth, takes a shower and gets dressed. 

He has  breakfast, then he leaves the house at a  half past 

six. The school is near from his house so he goes on foot. Classes

start at seven o’clock and end at half past eleven o’clock. He 

comes back to home and has  lunch at twelve o’clock. It’s 

eight o’clock on Saturday evening now and Nam is in at home. 

He is in his room house and he is playing video games . He is 

also listening to music everyday at the same time. He plays 

games and listens to music every on Saturday and Sunday 

weekend. Sometimes he goes out and plays sports games with his friends.

0. does

1. _______________

2. _______________

3. _______________

4. _______________

5. _______________

6. _______________

7. _______________

8. _______________

9. _______________

10. _______________

VI. Put a suitable preposition in the blank.

1. How …………….. eating out tonight, Tom?   

2. Lan sometimes goes to school ………………… foot.

3. The film starts ………………… half past seven.      

4. They are never late ……………….. school.

5. She is English. She is ……………..….. England.

VII. Fill in each gap with a suitable word to complete the dialogue. 

Salesperson:    Can I ……(1)……… you?

Customer:        Yes. I would like ……(2)…….. meat.

Salesperson:    How ……(3)………. do you want?

Customer:        A kilo, ……(4)……

Salesperson:    A kilo of meat. Is there ……(5)……. else?

Customer:       Yes. I’d ……(6)……….. some bananas.

Salesperson:    How ……(7)…….. do you want?

Customer:        Five. And I want to buy half a ……(8)…..of sugar.

Salesperson:    ……(9)…… you are.

Customer:       Thank you.

Salesperson:    Thank you. See ……(10)… again.

VIII. Choose the best answer to complete the passage.

            Jim Green ……(0)…… a student in a secondary school. He …(1)… classes from Monday to Friday. He has many …(2).. to do after class in the afternoon. On Monday and Wednesday, he helps his ..(3)… with their English. On Tuesday and Thursday, he takes part in the Informatics Club. On Friday, he …(4)……basketball. He goes to the park or museum …(5)…. his parents and his sister ……(6)……Saturday. On Sunday, he has a good rest …(7)….. home and …….(8)…. his homework.

            Now, it is 8:30 in the morning, Jim ………(9)……… in the classroom and having a Math class. He is listening to the teacher carefully. His friends David and Tony are looking at the blackboard. Lucy and Lily are thinking. Mary is writing something in her notebook. All of them ……(10)….. working hard.

0.

A. be

B. are

C. is

D. am

1.

A. to have

B. has

C. have

D. having

2.

A. school

B. lesson

C. housework

D. things

3.

A. books

B. friends

C. rulers

D. notebooks

4.

A. reads

B. plays

C. writes

D. sees

5.

A. with

B. to

C. by

D. of

6.

A. at

B. in

C. on

D. to

7.

A. in

B. at

C. on

D. of

8.

A. makes

B. works

C. does

D. thinks

9.

A. are sitting

B. sitting

C. sit

D. is sitting

10.

A. is

B. are

C. be

D. to be

 

  IX. Fill in each gap with ONE suitable word. 

            Mr. Tinh is an engineer …………(1) a big factory. He lives in a small apartment………….……(2) the fifth floor of a building in Ho Chi Minh City. The factory isn’t (3)…………..… his house, so he goes to work by bus. He ……….…….(4) home at 7 o’clock to arrive to work at 7.45.  It ………………(5) Saturday morning now, and Mr. Tuan is at……………..…..(6), in bed. On Saturdays he gets up at a …………..…..(7) to seven. Then he ……………….(8) in the living room and has breakfast. On Saturday afternoons he……………….(9) tennis or goes swimming. On Saturday evenings, he (10)………………. stay at home, he usually goes out.

X. Make questions for underlined parts.

1. She is cooking meal in the kitchen.

………………………………………………………………….

2. I’d like some milk and vegetables.

………………………………………………………………….

3. Na never flies a kite.

………………………………………………………………….

4. We often go to school by bicycles.

………………………………………………………………….

5. Her  eyes are brown

………………………………………………………………….

6. There is a lamp  by the telephone.

………………………………………………………………….

7. Minh is going to travel to school with his friends.

………………………………………………………………….

8. Tuan is playing volleyball with his father in the yard.

………………………………………………………………….

9. My brother wants to drink a glass of lemon juice.

………………………………………………………………….

10. Linh has milk and eggs for her breakfast.

………………………………………………………………….

XI. Use the given words to make meaningful sentences.

1. Quang / brother / walk / movie theater / tonight.

2. Ba / usually / play volleyball / summer/friends / but / sometimes / sailing.

3. Mrs. Hoa / going / see / /movie / children?

4. We/ like/ hot/ because/ can/ swim/badminton.

5. What / there / your house/and/ bakery ?

6. They/ often / go / park/when/warm?

7. What / weather / like / spring?

8. When / hot / Huy / fishing/brother.

9. My father / visit / Ha Noi / this summer vacation.

10. Huy/good/student/my class.

XII. Write a composition (about 80 words) to tell about your village: 

(don’t show your name, or your  village):  

ĐÁP ÁN

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others.

1 mark = 0,1 X 10

1C

2C

3A

4A

5B

6A

7B

8D

9A

10B

II. Choose the best aswer to complete the sentences.

2 marks = 0,1 X 20

1B

2D

3D

4C

5C

6D

7A

8C

9B

10C

11A

12C

13C

14A

15C

16D

17B

18A

19D

20C

III. Give the correct form of words in the brackets

2 marks  = 0,2 X 10

1.farmers

2.feet

3.noisy

4.children

5.trees

6.beautiful

7.neighborhood

8.bakery

9.better

10.once

IV. Supply the correct form of verbs in the brackets.  

2 marks = 0,2 X 10

1.are

2.are playing

3.Can she drive

4.doesn’t go

5.get

6.throw

7.is she going to have

8.Do you live

9. is taking

10.is going to listen

V. Each of the following sentences has a ………………………….

1- the   2-a   3-from   4-o’clock   5-to   6-in   7- house  8- everyday  9-on  10- games 

VI. Put a suitable preposition in the blank.

0,5 mark = 0,1 X 5

1.about

2.on

3.at

4.for

5.from

VII. Fill in each gap with a suitable word to complete the dialogue. 

1 mark = 0,1 X 10

1.help

2.some

3.much

4.please

5.anything

6.like

7.many

8.kilo

9.Here

10.you

VIII. Choose the best answer to complete the passage.

2 marks = 0,2 X 10

1B

2D

3B

4B

5A

6C

7B

8C

9D

10B

IX.  Fill in each gap with ONE suitable word. 

1-in   2-on   3-near   4-leaves    5-is    6-home    7-quarter    8-sits     9-plays   10-doesn’t

X. Make questions for underlined parts.

2 marks  = 0,2 X 10

1. Where is she cooking meal?

2. What would you like?

3. How often does Na fly a kite?

4. How do you often go to school?

5. What color are her eyes?

6. What is there by the telephone?

7. Who is Minh going to travel to school with?

8. What is Tuan doing with his father in the yard?

9. What does your brother want to do?

10. Who has milk and eggs for her breakfast?

XI. Use the given words to make meaningful sentences.

2 marks = 0,2 X 10

1. Quang’s brother is going to walk to the movie theater tonight.

2. Ba usually plays volleybal in the summer with his friends but sometimes he goes sailing.

3. Is Mrs.Hoa going to see a movie with her children?

4. We like hot weather because we can swim and play badminton.

5. What is there between your house and the bakery?

6. Do they often go to the park when it’s warm?

7. What is the weather like in the spring?

8. When it is hot, Huy goes fishing with his brother.

9. My father is going to visit Ha Noi this summer vacation.

10. Huy is the best student in my class.

XII. Write a composition (about 80 words) to tell about your village: 

2,5 marks

2. Đề số 2

PART TWO: PHONETICS (10 0,2=2,0 pts)

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently. (5 0,2=1,0 pt)

1. A. habit       B. hour            C. honest         D. honor 

2. A. sky          B. my              C. try               D. sixty

3. A. meaning B. bead            C. deaf            D. steamer 

4. A. should     B. proud          C. sound          D. count 

5. A.  chair       B. school        C. couch          D. children

II. Choose the word whose main stress is placed differently from that of the others. (5 0,2=1,0 pt)

1. A. information        B. entertainment         C. offer           D. afternoon

2. A. difference           B. remote                    C. rural            D. urban

3. A. believe                B. recycle                    C. exciting       D. nature

4. A. traffic                 B. apartment               C. arrange       D. supply

5. A. facility                B. community             C. happy          D. humidity 

PART THREE: VOCABULARY AND GRAMMAR (30 0,2=6,0 pts)

I. Choose the best answer to each of the following sentences. (10 0,2=2,0 pts)

1. Don’t _______until the race finishes. 

A. talking        B. to talk         C. talk D. talked

2. It’s not difficult _______garbage around the school yard. 

A. collecting   B. to collect     C. collect         D. collected

3. We let you know as soon as we made our _______. 

A. decide         B. decided       C. decisive      D. decision

4. The baby doesn’t look _______. I think she’s going to cry. 

A. happy         B. happily       C. happiness    D. unhappily

5. They hope they will receive a gold_______. 

A. prize           B. award          C. medal          D. all are correct

6.I have a lot of _______to do for tomorrow’s test, so I can’t go with you. 

A. homework B. homeworks             C. housework D. chores

7.We hope to earn some money _______our school. 

A. on   B. for   C. at     D. from

8.Why don’t you participate _______our program? 

A. on   B. in    C. at     D. from

9.The new shopping mall is quite _______the present shopping area. 

A. different from         B. the same     C. like  D. similar to

10.Most people enjoy _______to different parts of the world. 

A. to travel      B. travel          C. traveled       D. traveling 

11..___________ a sofa in the attic.

There isn’t                               B. there aren’t                         C. there is                    D. A & C

12.We ___________ flowers in the school garden.

Must pick                                B. must to pick            C. mustn’t pick           D. mustn’t to pick      

13.Is a snake _____ a dog?

Dangerous                               B. dangerous than       C. more dangerous      D. all are incorrect.

14.My neighbourhood is __________ than your neighbourhood.

More noisy                              B. more noisier                        C. noisier                     D. A & C

15.Children receive __________ in red envelopes.

Lucky money                          B. new clothes             C. wish                        D. special food

16.I can’t come right now. I ___________ when I finish my homework.

Am coming                             B. come                       C. will come                D. comes

17.“_________ do you play the piano?”  –“once a week”

How much                               B. how long                 C. how far                   D. how often

18.Vietnam ___________ Tet, but Korea doesn’t 

Decorates                                B. celebrates                C. makes                     D. does

19.He _____ me the way to the centre.

Shows                                     B. tells                         C. asks                         D. all are correct

20.____  go to the cinema?

Would you like                                   B. what about              C. how about               D. shall we

ĐÁP ÁN

PART ONE: LISTENING : (10 0,2=2,0 pts)      

( Tape transcript of Unit 10 – B5 Textbook 6)

*Listen and match:

1. c, f               2. a , d 3. e, g              4. b, h

*Listen and answer:

5. Nhan would like some chicken and some rice.

6. Huong wants some fruit and some milk.

7. No, she doesn’t.

8. Mai would like some fish.

9. Yes , she does.

10. Tuan wants vegetables. 

PART TWO: PHONETICS (10 0,2=2,0 pts)

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently. 

1. A. habit

2. D. sixty

3. C. deaf

4. A. should

5. B. school                      

II. Choose the word whose main stress is placed differently from that of the others. 

1. C. offer

2. B. remote

3.D. nature

4. A. traffic

5. C. happy

PART THREE: VOCABULARY AND GRAMMAR (30 0,2=6,0 pts)

I. Choose the best answer to each of the following sentences. (10 0,2=2,0 pts)

1. C. talk

3. D. decision

5. C. medal

7. B. for

9. A. different from

2. B. to collect

4. A. happy

6. A. homework

8. B. in

10. D. traveling

II. Write the correct form of the words given in capital letters. (10 0,2=2,0 pts)

1. camping

2. the highest

3. Chinese

4. better

5. careful 

6. activities

7. twentieth

8. knives

9. dangerous

10. careless

III. Supply the correct form of the verbs in the brackets. (5 0,2=1,0 pt)

1. doesn’t go

2. are going to visit/will visit

3. learn

4. to buy

5. is riding

IV. Fill in the blanks with the correct prepositions. (5 0,2=1,0 pt)

1. for

2. up

3. by

4. at

5. in

PART FOUR:READING (25 0,2=5,0 pts)

I. Read and circle the best option A, B, C, or D to complete the passage. (10 0,2=2,0 pts)

1. A.of               

2.  B.verymuch        

3. B. gets

4.C.enjoys     

5.D. us

6.A.because          

7.B.useful                    

8.C.for                       

9.D. well

10.D.when 

II. Read the passage and fill the suitable word in the blank. (10 0,2=2,0 pts)

1. is

2. four

3. cool

4. the

5. go

6. it

7. favorite

8. autumn

9. not

10. for

III. Read the passage an answer the questions. (5 0,2=1,0 pt)

1. She is a teacher.

2. She teaches at a small school in the village . 

3. She gets up at six.

4. No, it is not.

5. She goes to work by bicycle.

PART FIVE:WRITING: (5,0 pts)

a. Rearrange the words to make meaningful sentences. (5 0,2=1,0 pt)

1. Which language does your friend speak?  

2. I have classes from seven to a quarter past eleven.

3. You must be careful when you are crossing the road.

4. Is he going to watch a football match on television tonight?

5. My brother and I often go swimming at the weekends.

II. Complete the second sentence, using the word given in brackets so that it has a similar meaning to the first sentence. Do not change the word given in any way. (10 0,2=2,0 pts)

1. What is the price of this hat?

2. Nam is short and so is his brother.

3. That dictionary is cheaper than this one.

4. What is your sister’s weight?

5. Our school has eleven classrooms.

6. Her mother and she go to school in the morning on foot.

7. How much is a bottle of water?

8. What about dancing and singing a song?

9. This hotel is the newest on the street.

10. Are there twenty- three classrooms and eight hundred- eighty students in her school?

III. Write a composition (about 80 words) to tell about your daily routine. (2,0pts)

(Don’t show your name, your school or your village)

The essay must have at least three ideas below.

1. Mở bài: Nêu được chủ đề viết về thói quen hàng ngày. ( được 0,5 điểm)

2. Thân bài: Nêu và trình bày một số các hoạt động thường diễn ra trong ngày như: Vào buổi sáng dậy lúc mấy giờ, hoạt động( kèm theo giờ),thường làm gì vào buổi chiều, buổi tối………

(được 1 điểm).

3. Kết luận: Tóm lại được nội dung bài viết. (được 0,5 điểm)

3. Đề số 3

PART 1: LISTENING

I. Listen carefully and complete the information in the table below (1pt)

Full name: 

  Sophie (1) _JACOBS__

Country:

(2) ___HOLLAND____

Age:

(3) ____20_____

Address: 

  32 Broadway SE (4) __23__

Phone number:

(5) ___2709336______

II. Listen and choose the time of each program. Write your answers in the box (1pt)

1. Children’s program:                        A. 6:00            B. 5:00            C. 6:10

2. Early News:                                    A. 6:00            B. 6:10            C. 6:30

3. Weather forecast:                            A. 5:50            B. 6:10            C. 10:00

4. The World Today   :                       A. 6:00            B. 6:10            C. 6:15

5. Movie: “The Firtful of Dollars”:     A. 5:00            B. 7:00            C. 7:30

PART 2: PHONETICS

III. Choose the word that has the underlined part pronounced diffrently (0.6p)

1. A. citadel                B. vacation                  C. destination              D. lemonade

2. A. breakfast            B. bread                      C. head                        D. great

3. A. book                   B. food                        C. foot                         D. good

IV. Choose the words whose stress parttern is different from the others (0.4p)

1.         A. engineer                 B. animal                     C. television                D. volleyball 

2.         A. destroy                   B. clinic                       C. behind                    D. idea 

PART 3: LEXICO- GRAMMAR

V. Choose the best option for each sentence. Write letter A, B, C or D in the box. (7pt)

1. My sister feels ………… again after her illness.

            A. strongly                  B. strong                     C. is strong      D. strength

2. He ………… arrives on time.

            A. not             B. never                       C. does not     D. do not

3. …………… do the trains run? – Every four hours.

A. What time              B. How often              C. How far                  D. How much

4. My brother wants a good pair of shoes because he often goes …………

            A. jogging                   B. running                   C. swimming               D. sailing

5. In spring, we often help our Mum ………… the housework.

            A. for                           B. about                       C. on              D. with

6. The weather here often ………… quickly. Its difficult to forecast.

            A. change                    B. changes                   C. is changing             D. is going to change

7. “…………… are we going to travel there?” – “Let’s call a taxi.”

            A. What                       B. Where                     C. How            D. Why

8. What about ………… a cup of coffee?

            A. having       B. have                        C. you have                 D. do you have

9. Your house is very large, but his house is even larger ………… your house.

            A. to                B. than                         C. as               D. like

10. Let him ………… it him self

            A. to do                       B. doing                      C. does            D. do

11. My aunt and uncle’s children are my ………………

A. nieces                     B. nephews                 C. cousins                   D. sisters

12. Nam and I ………… table tennis.

            A. am playing             B. is playing                C. are playing D. playing

13. Do you know how many floors …………. in your school?

            A. there are                 B. there has                 C. have there  D. are there

14. How beautiful the girl is! She has …………… eyes.

A. round big brown                             B. big brown round

C. big round brown                             D. brown big round

15. Susan is the ……………… of the two girls.

A prettiest                   B. prettier                    C. pretty                      D. more pretty.

16. My brother, Minh ………………. English on Monday and Friday.  

A. not have                  B. don’t have              C. isn’t have                D. doesn’t have

17. Hoang’s father gets up at 7.00 and eats ………………              

A. a big breakfast                                            B. the big breakfast    

C. big breakfast                                               D. a breakfast big

18. They like …………… weather because they can go swimming.

A. hot                          B. cold                         C. windy                     D. foggy

19. …………… fruit does Mr. Thanh produce?
            A. How much B. How many C. How long                D. How often

20. We …………… to a new house tomorrow.
            A. will move               B. are moving  C. move                       D. are going to move
21. Tokyo has a …………… of 12 million. 

A. people                    B. population              C. popular                   D. number 

22. I would like …………… a new dictionary but I don’t have enough money. 

            A. buy             B. to buy                     C. buys                        D. buying

23. I hope the …………… can repair our car quickly.
            A. mechanic                B. architect                  C. reporter                   D. dentist
24. Is your school …………… the zoo?
            A. near to                    B. in front to               C. next            D. in front of

25. My friends often go to school at …………… in the morning.
            A. a quarter to seven                           B. seven to a quarter  

C. seven quarter                                              D. a quarter seven 

26. I don’t have …………. apples but I have …………. oranges.

A. any- any                 B. some- any            C. some- some               D. any- some               

27. This fridge is …………… than that one.
            A. more modern          B. most modern          C. moderner                D. modernest
28. What time …………… on television?

            A. is the news             B. are the news           C. is news                    D. are news

29. Whose book is this, his or ……………?

A. she                          B. hers                         C. her                      D. him

30. There is ………… university and …………… big stadium in our city.

A. a- a                         B. an- a                        C. an- the                  D. a- an

ĐÁP ÁN

PART 1: LISTENING

I. Listen carefully and complete the information in the table below (1pt)

1. Jacobs          2. Holland       3. 20                4. 32                5. 2709336

II. Listen and choose the time of each program. Write your answers in the box (1pt)

1. B

2. A

3. B

4. C

5. B

PART 2: PHONETICS

III. Choose the word that has the underlined part pronounced diffrently (0.6p)

1. A

2. D

3. B

IV. Choose the words whose stress parttern is different from the others (0.4p)

1. A

2. B

PART 3: LEXICO- GRAMMAR

V. Choose the best option for each sentence. Write letter A, B, C or D in the box. (7pt)

1. B

6. B

11. C

16. D

21. B

26. D

31. D

2. B

7. C

12. C

17. A

22. B

27. A

32. C

3. B

8. A

13. A

18. A

23. A

28. A

33. C

4. A

9. B

14. C

19. A

24. D

29. B

34. D

5. D

10. D

15. B

20. D

25. A

30. A

35. C

VI. There is a mistake in each sentence. Find and correct it. Write in the box below. (1pt)

1. C 

=> is standing

2. C 

=> many

3. B 

=> but

4. B 

=> good cook

5. C 

=> cities

PART 4: READING

VII. Circle the best option for each space to complete the following letter (2pts)

1. D

2. C

3. A

4. B

5. D

6. A

7. B

8. C

9. A

10. D

VIII. Complete the following passage by filling one suitable word in each blank. Write your words in the box below. (2pts)

1. It

2. staying

3. him

4. are

5. washing

6. have

7. with

8. lunch

9. evening

10. do

IX. Read and decide whether the statements below are true (T) or false (F) (1pt)

1. T

2. T

3. F

4. F

5. T

PART 5: WRITING

X. Sentence transformation

a) Complete each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed before it (1pt)

1. What is your father’s job?

2. How high is this building?

3. No one in my class is as intelligent as Minh.

    (No one in my class is more intelligent than Minh)

4. What is thw price of a box of chocolate?

5. Trang is Mrs. Tuyet’s daughter’s daughter.

b) Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word given. Do not change the word given (1pt) 

6. Miss white has a small oval face.

7. I always take a shower before washing my hair.

8. Are there fifteen classrooms in Phong’s school?

9. Mr. and Mrs. Bui are going to Ho Chi Minh city by plane (air) tomorrow.         

10. Mount Everest is much higher than Phanxipang.

XI. Write a paragraph (100-120 words) about your daily routine (2pts)

 

Mô tả tiêu chí đánh giá

Điểm tối đa

  1. Bố cục

– Câu đề dẫn chủ đề mạch lạc

– Bố cục hợp lí, rõ ràng, phù hợp yêu cầu của đề bài

– Bố cục uyển chuyển từ mở bài đến kết luận

0,5

  1. Phát triển ý

– Phát triển ý có trình tự logic

– Có dẫn chứng, ví dụ, … đủ để bảo vệ ý kiến của mình

0,3

  1. Sử dụng ngôn từ

– Sử dụng ngôn từ phù hợp nội dung

– Sử dụng ngôn từ đúng văn phong/ thể loại

– Sử dụng từ nối các ý cho bài viết uyển chuyển

0,3

  1. Nội dung

– Đủ thuyết phục người đọc

– Đủ dẫn chứng, ví dụ, lập luận

– Độ dài: Số lượng từ không nhiều hơn hoặc không ít hơn so với qui định 5%

0,6

  1. Ngữ pháp, dấu câu, và chính tả

– Sử dụng đúng dấu câu

– Chính tả: Viết đúng chính tả (lỗi chính tả gây hiểu nhầm/sai lệch ý sẽ bị tính một lỗi và bị trừ 1% điểm của bài viết; cùng một lỗi chính tả lặp lại chỉ tính một lỗi)

– Sử dụng đúng thời, thể, cấu trúc câu đúng ngữ pháp (lỗi ngữ pháp gây hiểu nhầm/sai lệch ý sẽ bị tính một lỗi và bị trừ 1% điểm của bài viết)

0,3

Tổng

2 điểm

4. Đề số 4

SECTION A: PHONETICS

I. Choose one word whose underlined part is pronounced differently from the rest. (10 pts) 

1. A. ahead                      B. bread                      C. overseas                  D. breakfast

2. A. doctors                   B. days                        C. schools                   D. books

3. A. danced                   B. crowded                 C. excited                    D. visited

4. A. missed                    B. traveled                  C. washed                   D. looked

5. A. picture                    B. future                      C. sure                         D. nature        

6. A. cinema                    B. comic                      C. cake                                    D. book

7.    A. hard                             B. card                         C. carry                       D. yard

8.    A. science                         B. snack                      C. stove                       D. sugar

9.    A. well                             B. get                           C. send                        D. pretty

10.  A. teenager                       B. vacation                  C. pastime                   D. change  

SECTION B: GRAMMAR AND VOCABULARY

I. Choose the best answer among A, B, C or D.  (14 pts)

1. The mother told her son “____________swim in the lake. It’s dangerous”

A. Don’t                      B. Not                         C. Can’t                      D. Mustn’t

2. A tourist: “________! Can you tell me the way to the food stall?” 

Minh: I’m sorry that  I’m not living here

A. Thank you              B. All right                  C. Listen                     D. Excuse me

3. – “________ don’t you go with us to the stadium this weekend?” – “That’s a good idea”

A. How                       B. Why                        C. What                       D. When

4. If we _________water, a lot of fish will die

A. recycle                    B. drink                       C. pollute                    D. save

5. Drinking milk everyday is very good ___________ your health. 

A. of                        B. at                                C. to                            D. for

6. Last summer, our school students participated in ___________ funds for street children.

A. raising                     B. making                    C. gathering                D. taking

7. This is __________ book I’ve ever read.

A. the borest                B. the most boring       C. the boring               D. the most bored

8. _______ she was terribly tired, she finished the project on time.

A. Although                B. And            C. But             D. Because

9. Khang is not very __________. He never plays games.

A. sportsman               B. sport                       C. sporting                  D. sporty

10. A book which gives you information on TV programmes is a  ________ .

 A. TV series               B. TV schedule           C. studio                     D. timetable

11. This test is ………………….. difficult than that one.

A. too                          B. very            C. the most                  D. more

12. – Nick: “Do you feel like going to the cinema this evening?”       – Sam: ” __________”

A. I don’t agree, I’m afraid                              B. You’re welcome    

C. I feel very bored                                         D. That would be great

 13.. ___________ time do you spend learning English every day? 

A. How much              B. How many              C. How long                            D. How often 

14. Would you like to _____________ for a walk later? 

 A. have                                  B. make                                    C. do                                       D. go 

II. Give the correct form of verbs or words in the brackets. (10 pts)

1. My last lesson often (1. finish) __________________ at 11.00 everyday. 

2. Nick: Why ______ you (2. not go) __________ to school yesterday morning, Laura? 

    Laura: I had a bad cold and I (3. be) _________ very tired.

3. He (4. collect) ____________________ stamps since he was a kid.

4. Each one of the children has been given a piece of paper and a crayon. They (5. draw) _______ pictures in the painting room.

5. We (6. travel) ___________ to Ha Long Bay next summer.

6. Today is the _______________ day in my life. (7. HAPPY)

7. Everyone doesn’t really like Hoa’s voice as she sings so _____________. (8. BAD)

8. Air ____________ is a very serious problem that our world is facing today.(9. POLLUTE)

9. Because it doesn’t snow in Viet Nam in winter, we cannot go ________________(10. SKI).

ĐÁP ÁN

SECTION A: PHONETICS

I. Choose one word whose underlined part is pronounced differently from the rest. (10 pts) 

1. C

2. D

3. A

4. B

5. C

6. A.

7. C

8.D

9.D

10.C

SECTION B: GRAMMAR AND VOCABULARY

I. Choose the best answer among A, B, C or D.  (14 pts)

1. A

2. D

3. B

4. C

5. D

6. A

7. B

8. A

9. D

10. B

11. D

12. D

13. A

14. D

II. Give the correct form of verbs or words in the brackets. (10 pts)

1. to keep

2. didn’t you go

3. was

4. has collected

5. are drawing

6. are traveling/will travel/are going to travel

7. happiest

8. badly

9. Pollution

10. skiing

III. Each sentence has one mistake. Find, underline and correct it.  (10 pts)

 

Mistake

Correction

 

Mistake

Correction

1.

has

are

6.

but

so

2.

more

most

7.

friend

friendly

3.

on

in

8.

see

seen

4. 

go

went

9.

some

any

5.

to take

take

10.

one

once

SECTION C: READING 

I. Using words in the box to complete the letter (10 pts)

1. because

2. staying             

3. near               

4. some                 

5. end             

6. also             

7. there                   

8. but              

9. cleaner                                             

10. air                    

II. Read the following texts and complete the task below. (8 pts)

1. B

2. A

3. C

4. B

5. C

6. B

7. B

8. A

III. Choose a-f to complete their conversation. (6 pts)

1. B

2. D

3. F

4. E

5. A

6. C

SECTION D: WRITING

I. Rewrite the following sentences so that the meaning stays the same as the first one. Do not change the word given. (10 pts)

1. No girl in my class is more beautiful than Huong

2. How far is it from Ho Chi Minh to Vung Tau?

3. We decided to cancel the trip to the countryside because the weather was stormy

4. My brother is better at Math than I (am)

5. Chicken is Nick’s favorite food

6. We take part in a lot of outdoor activities in summer.

7. She goes to school at half past six

8. They are going ( travelling) to DN by plane

9. How much does a bowl of noodles cost?

10. I need to buy half a dozen eggs

II.  Imagine you are Hoa. Write a letter of about 100- 120 words to your friend, Linh about your next summer vacation. (10pts)

III- Write an essay of 100 – 120 words about the Tet festival in your country(12pts)

  • Time
  • Reasons to celebrate Tet 
  • Activities before Tet and during Tet holiday
  • Your feeling 

5. Đề số 5

I.  Choose the word whose underlined part is pronounced differently. (5pts)

     1. A. brush

B. music

C. truck

D. bus

     2. A. hour

B. house

C. help

D. home

     3. A. plays

B. says

C. days

D. stays

     4. A. watches

B. brushes

C. classes

D. lives

     5. A. station

B. intersection

C. question

D. invitation

II. Choose the best answer (A, B, C OR D) to complete each sentence. (10 pt)

1. ………….do you think you can live without TV?

A. How often              B. What                       C.Which                      D. How long

2. Trung is good………….. playing football, but he can’t …………karate well.

A. with/to                    B. at/play                     C. at/do                       D. in/make

3. Last summer, we……………Turkey and ………….great time there.

A. go/have                   B. went/have               C.went to/had D.were/had

4. …………you ever………….a Philadelphia cheese steak?

A. Will/eat                  B. Have/eaten C. Did/eat                    D. Do/eat

5. In the future, we …………..go on holiday on a beach, but we ………….travel to the moon.

A. won’t/might                       B. will/ don’t   C. will be able/ will    D.can/will

6. If we ………….find a beautiful old glass, we …………use it to keep pencils.

A. x/ will                     B. will/x                      C. won’t/will   D. x/x

7. When we say “Hello, How are you?”, we are talking to a_______.

A. stranger

B. teacher

C. friend

D. person

8. Mr and Mrs Brown and their father have _________ legs. 

A. four                        B. six                           C. eight                       D.  ten

9. Would you like _________ that for you?

A. me doing                B. that I do                  C. me do                                 D. me to do

10. Who is _________ of the two girls ?

A. tallest                      B. the tallest                C. taller                       D. the taller

ĐÁP ÁN

I.  Choose the word whose underlined part is pronounced differently. (5 pts)

1.B

2.A

3.B

4.D

5.C

II.( 2.0 pts) Mỗi câu trả lời đúng (10 pts)

1.D,                 2.C,                 3.C,                 4.B,                 5.A,                 6.A

7.C                 8.B                9.D                 10.B         

III.supply the correct form of the verbs n the brackets (10 P)

1.had – kept  2.are waiting – will miss  3.is – has decorated 

4.isn’t sitting – left  5.taught – will make

IV. Fill in each blank with the correct form of the word in brackets.(10 pts)

1. pianist         2. nearest       3. unhappy        4. rainy           5. interesting

6. healthier      7. most popular   8. juicy        9. farther        10. fluently

V.Read the dialogue then choose the best answer.( 5pt)

1A       2A       3C       4B       5C      

VI. Put one suitable word in each gap to complete the passage (10 pts)

1.most

2.and

3.are

4.snow

5.sports

6.seasons

7.on

8.in

9.go

10.when

VII. Each sentence below contains an error. Find out and correct (10pts)

Mistakes

to take

wasn’t

happy

or

going

Corrections

taking

didn’t

happily

and

to go

Mistakes

where

should to work

so Lan is

since

was

Correction

how

should work

so is Lan

for

were

Question VIII: Finish the second sentence so that it has the same meaning as the first.(5 Pts)

1. It is good for you to do exercise every morning

2.Nam is shorter than his brrother 

3. He takes care of the sick people

4.He often goes to London by plane

5.That is Mr Trung’s motorbike

IX. Order the sentences to have a complete conversation (10 pts)

1 – D;            2 – C;        3 – B;           4 – F;        5 – I;         6 – H;       7 – E;    8 – J;   

 9 – K;     10 – G

X. Write a paragraph (60 – 80 words) about a kind of sports you like. (5 pts)

– Đúng chủ đề

– Đảm bảo nội dung

– Đúng chính tả và ngữ pháp

– Diễn đạt ý trôi chảy ,có kết nối ý.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Cát Hải. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Quảng Hưng
  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Đào Duy Anh

Chúc các em học tập tốt!

Đăng bởi: Quà Yêu Thương

Chuyên mục: Lớp 6

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button