Giáo dụcLớp 6

Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Cát Thành

Kì thi học sinh giỏi đang đến gần. Vì vậy, Quà Yêu Thương xin gửi đến các em tài liệu Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Cát Thành nhằm giúp các em làm quen với các dạng đề học sinh giỏi. Hi vọng tài liệu sẽ là nguồn tham khảo hữu ích trong quá trình học tập của các em.

BỘ 5 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH LỚP 6 NĂM 2021

TRƯỜNG THCS CÁT THÀNH

1. Đề số 1

SECTION A. PHONETICS (2.0 points)

Choose the word in each group that has the underlined part pronounced differently from the rest.

1. A. express                           B. exciting                   C. expensive               D. excellent

2. A. coffee                             B. see                           C.  agree                     D. free

3. A. son                                  B. sugar                        C.  soup                      D. sing

4. A. palm                               B. fasten                       C. classmate               D. traffic

5. A. plays                               B. says                          C. days                       D. stays

6. A. dad                                 B. hat                           C. plant                      D. happy

7. A. hear                                B. near                          C. fear                        D. pear

8. A. writes                             B. makes                     C. packets                  D. tomatoes

9. A. clown                             B. down                      C. own                       D. town

10. A. breathe                         B. rhythm                    C. although                D. worth

SECTION B. LEXICO & GRAMMAR (10.0 points)

Part I. Choose the best answer from A, B, C or D to complete these sentences. (4.0 points)

1. At the weekend we can play a ……………………..of badminton or join in a football match.      

A.sport                    B. game                    C. sports game         D. match game

2. Kien is not very ………………….He never plays games  

A.  sport                  B. sporty                  C. sporting               D. unsporty

3. My brother likes watching TV……………………….I like going out with my friends

A. and                      B. but                       C. or                         D. so

4. I want to work in television industry,…………………….I am working hard

A. because               B. although              C. so                         D. and

5. Bangkok is …………. capital of Thailand.  

A. a          B. one                       C. X                         D. the

6. There are …………….. girls in his class.

A. not       B. no                         C. none         D. any

7. ……… she plays the piano!

A. How beautiful             B. How beautifully   C. What good           D. What well

8. On …. we often go out. 

A. nights of Saturday  B. Saturday nights   C. Saturday’s nights   D. none is correct

9. I don’t want much sugar in coffee. Just ………, please. 

A. little                     B. a little                              C. few                         D. a few

10. “I’ve just received a scholarship”       -”………………….!…………………………………..”

A. Really                  B. Thank you           C. Congratulations      D. Well

11. They canceled their picnic,………………………..the bad weather

A. because                B. because of           C. when                        D. and

12. ……………………..the program is late, we will wait to watch

 A. When                  B. Because               C. Although                 D. So

13. You can watch Harry Potter on TV ………………….you can read it

 A. so                        B. when                    C. but                           D. or

14. -“……………………………………………………………..”

      – “ He is of medium height, with black hair and dark skin

A. What is your  new friend like ?      B. What does your new friend look like?      

C. How is your new friends                D. What does your new friend like ?

15.” ……………………do you play table-tennis ?”

     – every weekend.

 A. When                     B. How often              C. How            D. What time

16. –“ Excuse me .I am looking for a telephone box”

 -“ There is one ………………………………………..”

A. straight                  B. straight ahead          C. turn right    D. going left

17.-“ Would you like me to turn off your computer ?”

 – “………………………….I’ll do it myself .”

A. No, thanks             B.Yes, please            C. Don’t do it               D. Of course

18. My parents always say that I …………………….take thing without asking

A. needn’t                   B. mayn’t                 C.shouldn’t                   D. won’t

19. Vietnam celebrates Tet, but Korea………………

A. does                     B. doesn’t                 C. celebrate                  D. celebrates

20. It’s cold. The students ……………..warm clothes.

A .wear                     B. wears                   C. wearing                    D. are wearing

Part II. Supply the correct form or tense of the verbs in the parentheses (3.0 points).

1. Where is your mother? – She is in the kitchen. She ______(cook) the dinner.

2. Your brother often ______ (go) to school by bus last year?

3. He often played football when he ( be ) …………………young .

4. Trung is learning to play the guitar. He ( have ) ……………….guitar lessons twice a week.

5. Look! The plane (fly) ………………………. toward to the airport. It (land)……………………..

6. Take these medicines and you ( feel )   ………………..  better then, Ha .

7. I …………..(have) a birthday party tomorrow evening. Would you like ………..(come)?

8. ………… he……….. (like) milk or tea?

9. Where is Nam?- He(watch)…………………… TV in his room at the moment.

10. I often go to school by bicycle but today I ……….. (go) to school by bus.

11. My best friend (write)………………………… me  a letter several time.

12. If it (be ) …………..nice tomorrow. We ( plant)…………………..some young trees.

13. – ……………….you ever ( see )………………..a real robot at work?

      – No, never.

14. Do you think there ( be ) ………………a city underwater?

15. I (never ,see)………………………..such a big flower.

16. He ( never meet ) …………………her before.

Part III. Give the correct form of the words in brackets. (2.0 points)

EX. Knowing English  well is very (use )……..    -> useful

1 The ……………. of the experiment is about 20 minutes (LONG)

2.She sent her best wishes for my future…… ……..(HAPPY)                    

3. The ……………of this tree are very green and beautiful.  ( LEAF )

4. Every year I make a ……………………and every year I break it. (RESOLUTE)

5.I don’t believe that the ……………..can bring us good or bad luck.(FOOT)

6. That’s a………………………..designer. She has a lot of new ideals.(CREATE)

7. Nhung is quiet,but sometimes she becomes……………(TALK)

8. They’re  famous football………………………….. (PLAY)

9. They are ……………………… about  their lesson. (TALK)

10. She told me she would comes so be…………….(PATIENCE)

Part IV. Each sentence below contains an error. Underline it and write the correct answer in the space provided. (2.0 points)

1. I have learnt how swim since 2010.

2. She has worked for this bank since she leaves university.

3. What sweet voice you have!

4. I go to the school library to borrow books twice.

5. Could you tell me the way to the post office ?

6. I received a letter to my friend last week.

7. I have gone to Singapore three times.

8. My brother can’t swim, so he is afraid of water.

9. Don’t eat toomuch salt because it is not good to you.

10.- “Which is the most expensive city in the world ?” – “ I think it’s Tokyo.”

PART 5. Fill in the blanks with the correct prepositions. (1,0 pt)

1. I live only a few yard …..….the bus stop.

2. Last week I played with Duy and I won ……..the first time.

3.I’d like to stay…..……home tonight. Is there anything interesting…. …TV?

4. A few people are …………. The mountain and they are ……… danger.

5. Take Bus 16 and get get ……at Hoa Binh Park.

 6.My father always goes to work ………… his own car.

7. He’s not very good…………………..repairing things.

8. Ocean life is ……at 7:30 Laughing out Loud will follow, at 8:00.

SECTION C. READING (4.5 points)

Part I. Choose the best option (a,b,c or d)to complete the passage. (2.points)

What do you do if you want to (1)………… a book in a library? If you know the author’s (2)………… ,go to the author catalogue. Find the title of the book (3)………… check the shelf mark. Make a note of this before you look( 4 )………………the appropriate shelf. If you do not know the author’s name, go to the (5)………………. Catalogue. If there (6)……………. no title catalogue in the library, go to the subject catalogue. Check all the titles which are under the (7)……….. you want. Then check the appropriate card, as with the author catalogue. Next look for the book on the shelf. Let the librarian stamp it (8)……………….. you take it out of the library. If the book isn’t on the shelf, ask the librarian to get it for you.

1. A. find                     B. look                        C.take                          D. make

2. A. address               B. title                         C. name                       D. age

3. A. and                     B. or                            C. but                          D. so

4. A. at                        B. for                           C. after                        D. on

5. A. title                     B. author                     C. subject                    D. shelf

6. A. be                       B. are                           C. is                             D. was

7. A. subject                B. book                       C. index                       D. title

8. A. after                    B.before                      C. when                       D. if

Part II.  Put a word in each gap in the following postcard. (1points)

Fansipan is the highest peak of Vietnam, Laos and Cambodia, so it is called “the Roof of Indochina” while the local (1)………….call it Huasipan. Huasipan means large tottering rock.

Fansipan is 3,143 metres (2)………..It is in Lao Cai Province, nine kilometres southwest of Sa Pa Town (3)………..the Hoang Lien Son mountain range.

Fansipan is now one of the very few eco-tourist spots of Vietnam, with about 2,024 varieties of plants and 327 types of animal and insects. Many tourist (4) ………….the mountain every year . If you climb the mountain from the end of February to march, you (5)………..have a chance to admire the beautiful blooming flowers in many different colors.

SECTION D. WRITING (3 points)

Part I. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it. (2.0 points).

1. It is essential that you do your homework before going to school.

ð  You must  ………………………………………………..…..

2. It is necessary for us to be present at the class discussion on Saturday.

ð We must …………………………………………………………

3. Hanoi is large, Bangkok is large and Tokyo is the largest.

ð Tokyo is ………………………………………………………………

4. It is wrong of us to throw rubbish..

ð  We mustn’t ……………………………………………….………

5. How many apples does she want?

ð  How many apples would………………………………..?

6. Learning how to use a computer is very easy

ð It is ………………………….…………….……………………

7. He drives very carefully.

ð He is  ..………….……………………………………………

8. Students at our school take part in a lot of outdoor activities

ð Students at our school do   ……………….……………………………..………

9. I find it difficult to find a better solution to that problem.

ð I have  ……………………………………………………………………………………………………………

10. Lan is the oldest of the three sisters

ð Lan has ………………………………………………………………………………………………

Part II .Write about(  90 – 100 words)  to say about your house. ( 1. Points). (Không được viết tên thật vào bài)

ANSWER KEYS

I. 2 điểm (0,2 điểm cho mỗi câu đúng)

1. D

2. A

3. B

4. D

5. B

6. C

7. D

8. D

9. C

10. D

II. 4 điểm (0,2 điểm cho mỗi câu đúng)

1. D                 2. A                 3. D                4. C                 5. D

6. B                 7. B                 8. B                9. B                 10. C

11. B               12. C               13. D              14. B               15. B

16. B               17. A                18. C              19. B                20. D

III. 3 điểm (0,2 điểm cho mỗi động từ đúng)

1. is cooking                                                9. Is watching                

2  Did – go               10. Am going

3. was.          11. Has written

4. has                        12. Is – will plant

5. is flying – is giong to                   13. Have – seen

6. will feel                14. Will be

7. am having/ am going to have                    15. Have never seen

8. Does – like              has never met

IV. 2 điểm (0,2 điểm cho mỗi đáp án đúng)

1. length          2. happiness     3. Leaves           4. Resolution             5. First- footer            

6. Creative       7. Talkative     8. Players           9. talking                  10. Patient

V. 2 điểm (0,2 điểm cho mỗi từ điền đúng nếu tìm ra lỗi mà chưa sửa thì cho 0,1 điểm)

1. How swim => How to swim           2. Leaves => left                    

3. What => how                                  4. Go => have gone               

5. Tell => show                                   6. to => from                         

7. Have gone  => have been                8. So => because                               

9. To  => for                                        10. Which => what

VI. 2 điểm (0,2 điểm cho mỗi câu đúng)

1. From                    2. For

3. At – on                 4. In – in

5. Off                       6. In

7. At                         8. on

VII. 2 điểm (0,25 điểm cho mỗi từ đúng)

1. A                2. C                   3. A                 4. B                

5. A                6. C                   7. A                 8. B

VIII. 2 điểm (0,25 điểm cho mỗi câu đúng)

1. People                 2. high                  3. in                  4. climb/visit          5. will

IX. 2 điểm (0,2 điểm cho mỗi câu đúng)

1. You must do your home work before going to school.

2. We must be present at the class discussion on Saturday.

3. Tokyo is the largest of the tree cities.

4. We mustn’t throw rubbish.

5. How many apples would she like?

6. It is easy to learn how to use a computer.

7. He is a careful driver.

8. Student at our school do a lot of outdoor activities.

9. I have  a difficulty in finding a better solution to that problem.

10. Lan has two younger sisters.

X. 1 điểm.

– Tùy theo hướng viết, cách viết của học sinh mà giảm khảo có thể cho điểm:

– Nhưng bài viết phải:

– Kể được về gia đình của mình với các nội dung có thể:

Phần 1(Mở bài): Nêu khái quát được về ngôi nhà  của mình.

Phần 2 (Thân bài): Kể chi tiết về ngôi nhà  mình (trong nha va ngoài nhà).

Phần 3 (Kết luận): Đưa ra cảm nhận đánh giá,….. về ngôi nhà của mình.

– Đúng ngữ pháp,đúng bố cục.

2. Đề số 2

A. LISTENING

I. Listen to the conversation and choose the correct answer for each question (1pt)

WHAT A BUSY DAY!

1. What does Susan have to do on Saturday morning?

            A. walk the dog          B. clean the house       C. go to the doctor

2. Where does Susan have to go at 12:30?

            A. to school     B. to the dentist          C. to the science museum

3. What time is Susan meeting with Julie?

            A. at 12:00 p.m.          B. at 1:00 p.m. C. at 2:00 p.m.

4. What will Susan do after she cooks dinner?

            A. clean the dishes                         

            B. call a friend

            C. play soccer with her brother          

5. Why can’t they watch a video at Susan’s house?

            A. Susan doesn’t like watching TV        

            B. Susan’s mother is going to use it.

            C. The TV isn’t working.

II. Listen and  fill in the gaps in the table. (1 point)

Student 1:      

Name:  Celine Poulain

Nationality:     French

Age: 25

Job: (1) ___________

Student 2:      

Name:  Manuel Garcia

Nationality: (2) __________

Age: 32

Job: Engineer

Student 3:

Name: Eva (3) _________

Nationality: Finnish

 Age: (4) ____________

 Job:  (5) ____________

B. PHONETICS

III. Odd one out (1 point)

a) Choose the word that has the underlined part pronounced differently from those in the other words (0,6 point)

1.         A. depend       B. excellent     C. documentary          D. weekend

2.         A. kissed         B. helped         C. closed         D. forced

3.         A. glass           B. traffic         C. hat  D. plant

b) Choose the word that has different stress partern from the other words.

4.         A. vegetarian   B. photography           C. automatic    D. appropriate

5.         A. October      B. January       C. September  D. December

C. VOCABULARY & GRAMMAR

IV. Choose the best answer to complete each sentence (7 points)

1. London is famous for …………… red buses.

            A.  it’s B. its    C. it     D. their

2. I always get …………… in my stomach before visiting the dentist.

            A. worms        B. butterflies  C. crabs           D. hedgehogs

3. That dog isn’t …………… it looks.

            A. more dangerous than          B. as dangerous as

            C. dangerous as                       D. dangerouser than

4. There are …………… stores on the street.

            A. hundreds of B. hundreds    C. hundred of  D. of hundreds

5. …………… means creating new products from used materials.

            A. Reduce       B.  Reuse         C.  Recycle      D. Rebuild

6. The wall ……………

            A. is high one meter    B. has one meter        

            C. is one long meter    D. is one meter high

7. We always need more players. Why don’t you come…………… ?

            A. on                B. along           C. with            D. after

8. Airmail is ………….. than surface mail.

         A. much expensive                     B. very more expensive         

            C. much more expensive         D. more much expensive

9. She started learning English 3 years ago.

            A. She started learning English 3 years.

            B. She has learnt English for 3 years.

            C. She started learning English since 3 years.

            D. She learnt English since 3 years.

10. This programme is very ……………

            A. inform        B. information C. informative D. informing

11. He has a garage. That garage is …………

            A. him B. of him         C. his               D. of his

12. “- …………. a nice T-shirt, Trang!” _ “ Thank you”

            A. How           B. What           C. Which         D. It

13. Trees drop their leaves in the ……………

            A. spring         B. summer       C. autumn       D. winter

14. I can’t understand why ……………… such bad words.

     A. did she say         B. does she say            C. she said       D. she says

15. If we cut down more trees, there …………… more floods.

            A. are B. were            C. have been   D. will be

16. That is …………… book I’ve ever read.

            A. the borest    B. the boring   C. the most boring      D. the most bored

17. Mineral water is ……………

            A. uncoloured B. uncolourful             C. colourless   D. uncolour

18. We should use reusable water bottles ………… of plastic ones.

            A. instead        B. because       C. despite        D. however

19. ………… you swim when you were ten?

            A. Can             B. Could          C. Will            D. Might

20. We should use ………… pens and pencils to reduce rubbish.

            A. reliable       B. reusable      C. refillable     D. sociable

21. You should pay more …………… in class.

        A. part                 B. care                         C. notice                      D. attention

22. Who is ………… of the two girls?

            A. tallest                      B. the tallest                C. taller            D. the taller

23. You had better ………… if you want to catch the bus

            A. to run          B. running       C. run  D. ran

24. Are there …………… stores on your street?

            A. a     B. an    C. any  D. the

25. Do you go out ………… ?

            A. in the afternoon on Fridays            B. on Fridays in the afternoon

            C. on afternoons Friday                      D. on Friday afternoons

26. ………… lives in a very big house.

            A. A Queen of England                      B. Queen of England

            C. The Queen of the England             D. the Queen of England

27. How long ……………… there before moving here?

            A. did you live                        B. do you live

            C. have you lived                    D. will you live

28. On Sunday mornings I stay in bed ………… 8 o’clock.

            A. until            B. at                 C. from            D. to

29. She studies very well but she always feels ……… when she faces a lot of people.

            A. unconfident            B. confidently C. unconfidently         D. confidence

30. We shouldn’t cross the street outside the ………….

         A. pavement       B. foot lane     C. sidewalk     D. zebra crossing

31. Tom: “…………”  –    Jake: “She is kind.”

            A. What does your teacher like?         B. What would your teacher like?

            C. What does your teacher look like?             D. What is your teacher like?

32. …………… long or short?

            A. Does Mai have hair            B. Is Mai’s hair            

            C. Does Mai’s hair have         D. Is Mai of hair

33. Nam can wait hours for his friends without getting angry. He is a ………… boy.

           A. hard-working          B. free C. patient        D. active

34. He likes stamps. He is a stamp …………

           A. collect                      B. collecting    C. collector                 D. collects

35. Look at ………… girl over there.

            A. one             B. the               C. that                         D. a

ANSWER KEYS

A. LISTENING

I. Listen to the conversation and choose the correct answer for each question (1pt)

1. B

2. B

3. C

4. A

5. C

II. Listen and fill in the gaps in the table. (1 point)

1. doctor                                  2. Mexican                              3. Lipponen             

4. twenty-one / 24                   5.  Artist

B. PHONETICS

III. Odd one out (1 point)

1. A

2. C

3. A

4. C

5. B

C. VOCABULARY & GRAMMAR

IV. Choose the best answer to complete each sentence (7 points)

1. B

6. D

11. C

16. C

21. D

26. D

31. D

2. B

7. B

12. B

17. C

22. D

27. A

32. B

3. B

8. C

13. C

18. A

23. C

28. A

33. C

4. A

9. B

14. C

19. B

24. C

29. A

34. C

5. C

10. C

15. D

20. C

25. D

30. D

35. B

V. Choose the part that needs correcting (1 point)

1. C

2. C

3. C

4. B

5. A

D. READING

VI. Choose the suitable words to complete the following passage (2 points)

1. A

2. B

3. B

4. C

5. D

6. A

7. B

8. C

9. B

10. D

VII. Read the passage and choose the best answer for each question below (1 point)

1. C

2. C

3. B

4. C

5. A

VIII. Fill in each blank with ONE suitable word to complete the passage (2 points)

1. choose

2. family

3. good

4. when

5. with

6. times

7. yourself

8. make

9. grow

10. to

E. WRITNG

IX. Write each of the sentences in the other way without changing its meaning (2pts)

1. She went to the market after cleaning the house.

2. Richard is a very good cook.

3. This house belongs to Mr. Nam

4. How much do these shoes cost?

5. If we don’t try to save our resources of energy, they will soon end unless

6. What is your brother’s weight?

7. It is good for us to do exercises every morning

8. He often goes to London by plane/ air.

9. I have three siblings.

10. Although Phong was sleepy, he still stayed up late to watch the end of the game on TV.

X. Write a paragraph (about 100 – 120 words) talking about the person you like or admire most.

 

Mô tả tiêu chí đánh giá

Điểm tối đa

1. Bố cục

– Câu đề dẫn chủ đề mạch lạc

– Bố cục hợp lí, rõ ràng, phù hợp yêu cầu của đề bài

– Bố cục uyển chuyển từ mở bài đến kết luận

0,5

2. Phát triển ý

– Phát triển ý có trình tự logic

– Có dẫn chứng, ví dụ, … đủ để bảo vệ ý kiến của mình

0,3

3. Sử dụng ngôn từ

– Sử dụng ngôn từ phù hợp nội dung

– Sử dụng ngôn từ đúng văn phong/ thể loại

– Sử dụng từ nối các ý cho bài viết uyển chuyển

0,3

4. Nội dung

– Đủ thuyết phục người đọc

– Đủ dẫn chứng, ví dụ, lập luận

– Độ dài: Số lượng từ không nhiều hơn hoặc không ít hơn so với qui định 5%

0,6

5. Ngữ pháp, dấu câu, và chính tả

– Sử dụng đúng dấu câu

– Chính tả: Viết đúng chính tả (lỗi chính tả gây hiểu nhầm/sai lệch ý sẽ bị tính một lỗi và bị trừ 1% điểm của bài viết; cùng một lỗi chính tả lặp lại chỉ tính một lỗi)

– Sử dụng đúng thời, thể, cấu trúc câu đúng ngữ pháp (lỗi ngữ pháp gây hiểu nhầm/sai lệch ý sẽ bị tính một lỗi và bị trừ 1% điểm của bài viết)

0,3

3. Đề số 3

SECTION 1: LISTENING.

Phần nghe có 02 bài, mỗi bài được nghe 02 lần (giám thị chỉ mở 01 lần đĩa tự động phát 02 lần)

Trước phần nghe có một phút để thí sinh đọc đề bài.

I. Listen and write. (1.0 point )

BIRTHDAY PARTY

Day:                                        (1) ____________________________________

Place:                                      The (2) ____________________________- café

Number of children:                (3) ____________________________________

Where they sit:                        Table (4) _______________________________

Food:                                       Cake, (5) ____________________ and ice cream.

II. Listen then choose the correct answer (1.0 point)

1. What is the parrot’s color?

A. red and green          B. red and blue            C. orange and blue      D. black and white

2. How old is it?

A. 16                           B. 17                           C. 18                              D. 19

3. What is its favorite food?

A. apple                       B. banana                    C. orange                        D. cake

4. What is its name?

A. Skippy                    B. Poly                        C. Polly                          D. Green

5. What can it say?

A. Good                      B. Hello                       C. Hi                              D. morning

SECTION 2: PHONETICS.

III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest by circling the corresponding letter A, B, C or D. (1.0 point)

(Chọn từ có cách phát âm khác với các từ còn lại ở phần gạch chân trong mỗi câu sau)

1. A. writes

B. makes

C. drives

D. takes

2. A. both

B. tooth

C. clothing

D. thank

3. A. father

B. natural

C. math

D. garage

4. A. couch  

B. house          

C. soup

D. ground

5. A. home              

B. household             

C. however

D. hourly  

IV. Choose the word that has the stress pattern different from that of the other words. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (1.0 point)

(Chọn từ có dấu trọng âm khác với các từ còn lại trong mỗi câu sau)

1. A. animal    

B. basketball  

C. danger       

D. pollution

2. A. recycle     

B. idea

C. visit

D. potato

3. A. banana

B. traffic        

C. finger

D. purple

4. A. television

B. intersection

C. opposite

D. badminton

5. A. lemonade

B. correct

C. behind

D. apartment

SECTION 3: VOCABULARY & GRAMMAR.

V. Choose the best answer to complete each sentence, identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. )(4.0 points)

(Chọn đáp án đúng để hoàn thành câu bằng cách khoanh tròn chữ cái A,B,C hay D)

1. Nam______ English on Monday and Friday.

A. not have                  B. isn’t have                C. don’t have              D. doesn’t have

2. When it becomes hot, people often feel ______

A. hungry                    B. thirsty                     C. happy                      D. worried

3. Do children have math on Monday ?         – ______.

 A. Yes, they have        B. No, they don’t        C. Yes, they don’t       D. No, they not have

4. Mr. Nam gets up at 7.00 and eats ______.

 A. a big breakfast                                B. the big breakfast    

C. big breakfast                                               D. a breakfast big

5. Is her school ______ the park?

A. in front of               B. next                         C. in front to               D. near to

6. Is this her ______?            

A. erasers                    B. books                      C. an eraser                 D. eraser

7. Tan likes ______ weather because he can go swimming.

A. hot                          B. cold            C. windy                     D. foggy

8. ______ straight across the road.

A. Don’t run                B. Not run                   C. No run                    D. Can’t run

9. I hope the ______ can repair our car quickly.

A. mechanic                B. reporter                   C. architect                  D. dentist

10. The traffic lights are red, so you ________ stop now.

A. can         B. must                    C. mustn’t                  D. can’t

11. ______ fruit does your father produce?

A. How much B. How many C. How long                D. How often

12. We go to school at ______ in the morning.

 A. a quarter to seven                           B. seven to a quarter

C. seven quarter                                              D. a quarter seven to

13. There ______a cupboard, a dishwasher and a table in the kitchen.

A. be                           B. are                           C. is                             D. am

14. I’m playing table tennis . _______ you like table tennis?

A. Have                       B. Is                             C. Are             D. Do

15. There is an English  examination ______ Friday, 11th  December.

 A. at                            B. in                            C. to                            D. on

16. What time _____ back?

 A. is she coming         B. comes she   C. she does come        D. does she comes

17. The students have got ______ news about their exams.

A. many                      B. some                       C. any                          D. a

18. The boy looks a little thin, ______ he is strong.

 A. and                         B. for                           C. or                            D. but

19. ________and _______ would like to join the English Club speaking.

A. Marry/me               B. I/ Marry                  C. me/ Marry D. Marry/ I

20. There isn’t _______ milk in the glass.

A. a                             B. an                            C. any                          D. some

VI. Supply the correct tense or form of the verbs in brackets. (2.0 points)

(Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc)

a. You (1. wait)_____________ for our teacher?

b. Mrs Brown ( 2. not live) _______in town. She ( 3. live) ________ in a house in the country.

c. I ( 4. not understand)_________this sentence. What this word ( 5. mean)___________?

d. I don’t want (6. cook)__________tonight. Let’s (7. eat)______________out.

e. Be quiet! The baby ( 8. sleep)____________. She ( 9. take)____________her afternoon nap.

f. We can’t (10. go out) ________________ for a swim because it is raining.

ANSWER KEYS

SECTION 1: LISTENING.

I. Listen and write.(1.0 point )

1.Saturday

2. CARIS

3.18/eighteen

4. outside   

5. sandwiches  

II. Listen then choose the correct answer(1.0 point)

1. A. red and green

2.D. 19/ nineteen

 

3. B. banana            

4. C. Powly                      

5.B. Hello                

SECTION 2: PHONETICS.

III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest by circling the corresponding letter A, B, C or D. (1.0 point)

1.C. drives

2. C. clothing

B. father

4. C. soup   

5. D. hourly  

IV. Choose the word that has the stress pattern different from that of the other words. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (1.0 point)

1. D

2. C

3. A

4. B

5. D

SECTION 3: VOCABULARY & GRAMMAR.

V. Choose the best answer to complete each sentence, identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (4.0 points)

1. D. doesn’t have

6. D. eraser

11. A. How much

16. A. is she coming

2. B. thirsty

7. A. hot

12. A. a quarter to seven

17. B. some

3. B. No, they don’t

8. A. Don’t run

13.C. is

18. D. but

4. A. a big breakfast     

9. A. mechanic

14. D. Do

19. D. I

5. A. in front of         

10. B. must                  

15. D. on

20. C. any

VI. Supply the correct tense or form of the verbs in brackets. (2.0 points)

1. Are/ waiting

2. doesn’t live

3. lives

4. don’t understand

5. does/ mean

6. to cook

7. eat

8. is sleeping

9. is taking

10. go out

VII. Give the correct form of the words in capital to complete the sentences. (2.0 points)

1. policewoman

2. bakery

3. best

4. friendly

5. nationality

6.lemonade

7. moutainous

8. teeth

9. noisy

10. picnicking

VIII. Find one mistake in each sentence then correct it. (2.0 points)                  

(Tìm một lỗi sai trong mỗi câu sau rồi sửa lại cho đúng)

1. A. =>is

2. B=>much

3. D=> by

4. A=>there

5.B=>bookshelves

6. A=>take

7. B=>high

8. C=>prettiest

9. B=>an

10.B=>between

SECTION D: READING.

IX. Read the passage. Then choose one suitable word to fill in the gaps. (1.0 point)

1. B. a cup

2. D.milk

3. C. dinner

4. A. meat

5. C. juice

X. Fill in each blank with ONE suitable word. (2.0 points)

1. years

2. apartment

3. people

4. work

5. student

6. as

7. goes

8. speak

9. because

10. and

XI. Read the following passage, then answer the questions by circling A, B, C or D. (1.0 pt) 

 ( Đọc đoạn văn và chọn đáp án trả lời đúng)

1. C

2. A

3. C

4. A

5. B

SECTION 5: writing.

IX. Rewrite each of the following sentences in such a way that it means the same as the first one. (2.0 points)

1.That is Mr Trung’s motorbike.

2. Her favorite food is mangoes.

3. How high is that building ?

4. How many apples do you like?

5. Why don’t we playing soccer this afternoon?

6. How much do these shoes cost? 

7. There are  twelve packets of tea in this box.

8. Baikal Lake is the deepest lake in the world.

9. You must arrive on time.   

10. You should not eat lots of sweets.

X. Rearrange these words or phrases to make a complete sentence. (1.0 point)

1. When it is hot, I go swimming with some of my friends.

2. His sister has thin lips and small white teeth.

3. He is a weight lifter so he is very heavy and strong.

4.  He doesn’t like fish because it isn’t his favorite food .

5. We should not burn the forest  and cut down trees.

4. Đề số 4

SECTION 1: LISTENING

Chú ý:

– Thời gian cho thí sinh đọc đề bài nghe là 01 phút.

– Thí sinh sẽ được nghe 02 lần

I. You will hear a woman talking about some other people. Listen and fill in the missing information in the numbered space. (2 points)

Name

Job

Hours per week

Amount of vacation

Peter

1.

2.

3.

Susan

4.

5.

three weeks

Jane

6.

7.

8.

Phong

9.

48 (hours)

10.

SECTION 2: PHONETICS

II. Choose the word which has the underlined part pronounced differently from that of the rest by writing your answer A, B, C or D. (1 point)                 

1. A. woman

B. tool

C. good

D. book

2. A . scales

B. poster

C. sure

D. useful

3. A. lives

B. misses

C. languages

D. watches

4. A. honor

B. hour

C. honest

D. habit

5. A. game

B. change

C. vegetables

D. geography

SECTION 3: LEXICO – GRAMMAR

            III. Choose the word or phrase which best completes each sentence by writing your answer A, B, C or D. (7 points)

1. The children  always help their parents _______the housework in their free time.

A. to

B. with

C. of

D. on

2. There _______ of stars in the sky.

A. is million

B. are million

C. has millions

D. are millions

3. There is a _______ behind my classroom.

A. big flower garden

B. flower big garden

C. garden big flower

D. big garden flower

4. Lan: Let’s go to the movies this evening.

    Ba : _______

A. That’s a good idea

B. Yes, we are

 C. No, we don’t

D. Yes, we do

5. How _______wine can he drink?

A.  far

B. much

C. many

D. long

6. We’re going to have an English examination _______ December 11th 2017.

A. in

B. at

C. from

D. on

7. Look! Trang _______ in the park with her dog.

A. walking

B. walk

C. walks

D. is walking

8. I hope the _______can repair our car quickly.                              

A. mechanic

B. architect

C. worker       

D. dentist

 

9. We  want to go _______ his car because he drives very carefully.

A. on

B. by

C. in

D. of

 

10. Would you like _______ oranges?

A. much

B. many

C. some

D. any

11. Viet Nam has four main _______ in a year.

A. seasons

B. months

C. weeks

D. summers

12. What about _______ to Hue on Sunday?

A. to go          

B. go

C. goes           

D. going

13. Today is Tuesday, so the day after tomorrow is _______.

A. Monday

B. Wednesday

C. Thursday

D. Friday

14. _______ many good students, Lan is the best one.

A. Between

B. Among

C. In

D. Of

15. My mother always wants me _______ the piano well.           

A. to play                             

B. playing                  

C. play                   

 D. to playing

16. Is your brother good _______  Physics and Math?                                 

A. for                

 B. at                 

C. on         

D. in

17. Linda _______ her hair every day.

A. washes

B. does

C. plays

D. cleans

18. How many minutes are there in _______ hour?

A. a

B. the 

C. this

D. an

19. – What is your favourite food?     – _______      

A. I favourite chicken

B. My favourite food chicken

C. Chicken favourite me

D. I like chicken best

20. _______ straight across the road.

A. Don’t run

B. Not run

C. No run

D. Can’t run

21. A: Lien is in the hospital.

B: Yes, I know. I _______ visit her tomorrow.

A. am visiting

B. am going to visit

C. visit

D. to visit

22. Look at the _______ Practice at page 98.

A. Far

B. Farther

C. Further

D. Furthest

ANSWER KEYS

SECTION 1: LISTENING

I. You will hear a woman talking about some other people. Listen and fill in the missing information in the numbered space. (2 points)

0.2 điểm / 1 câu đúng

Name

Job

Hours per week

Amount of vacation

Peter

1. doctor

2. 70

3. four weeks

Susan

4. nurse

5. 50

   

Jane

6. shop assistant

7. 35

8. one week

Phong

9. factory worker

 

10. two weeks

SECTION 2: PHONETICS

 II. Choose the word which has the underlined part pronounced differently from that of the rest by writing your answer A, B, C or D. (1 point)

            0.2 điểm / 1 câu đúng

1.B

2. C

3. A

4. D

5. A

SECTION 3: LEXICO – GRAMMAR

III. Choose the word or phrase which best completes each sentence by writing your answer A, B, C or D. (7 points)

0.2 điểm / 1 câu đúng

1. B

2. D

3. A

4. A

5. B

6. D

7. D

8. A

9. C

10. C

11. A

12. D

13. C

14. B

15. A

16. B

17. A

18. D

19. D

20. A

21. B

22. C

23. D

24. D

25. A

26. C

27. A

28. D

29. B

30. C

31. C

32. B

33. D

34. A

35. C

 

 

 

 

 

IV. There is one mistake in each of the following sentences. Find the mistake and write your answer A, B, C or D. (1 point)

0.2 điểm / 1 câu đúng

1. D

2. C

3. C

4. D

5. C

SECTION 4: READING

V. Read the text and decide which option best fits each numbered blank by writing your answer A, B, C or D. (2 points)

              0.2 điểm / 1 câu đúng

1. B

2. A

3. C

4. A

5. B

6. D

7. D

8. C

9. A

10. B

VI. Read the passage carefully and choose the correct answer by writing A, B, C or D. (1 point)

0.2 điểm / 1 câu đúng

1. D

2. B

3. B

4. C

5. A

VII. Fill in each numbered blank with one suitable word. (2 points)

0.2 điểm / 1 câu đúng

1. cats

2. shop

3. about

4. much

5. animals

6. in

7. look

8.  take

9. pet

10. healthy

SECTION 5: WRITING

XIII. Rewrite the sentence so that it has the same meaning as the first one, beginning with the words or phrases given. (2 points)

0.2 điểm / 1 câu đúng

1. My father often flies to Ho Chi Minh City.

2. It is a beautiful large garden.

3. Does this motorbike belong to Mr.Trung?

4. Don’t play near the pool, children.

5. His stamp collection has two hundred stamps.

6. What is your son’s age, Mrs. Mai? / What is the age of your son, Mrs. Mai?

7. Mary and Jane are my nieces.

8. My mother always goes to work at a quarter past six.

9. Tuan Anh is the best (player/one) in  my soccer team .

10. There is a lot of rain in my country in the summer.

IX. Complete each of the following sentences, using the words given.

(2 points)

0.4 điểm / 1 câu đúng

1. Many plants and animals are in danger because we are destroying them.

2. Do your brother and you walk or ride (a bike) to school?

3. Nam’s father is a policeman and he has a difficult job.

4. My sister needs 10 kilos of rice and half a kilo of pork.

5. The (This/That) sign says that we (you) cannot go into this street.

5. Đề số 5

SECTION 1. LISTENING

I. Listen and choose the correct answer. (1.0 point)

1. Which sentence is TRUE?

A. Nam’s thinking about getting married.

B. Nam’s thinking about getting a new TV.

C. Nam’s thinking about getting a new apartment.

2. Trang _________________ watches television.

A. always                    B. usually                    C. rarely

3. What is Nam’s favorite TV program?

A. Music programs.

B. The news.

C. The sports.

4. When will they go to the show “Who wants to be a Millionaire?”?

A. On Friday night.

B. On Saturday night.

C. On Sunday night.

5. Why does Trang want to come back home?

A. Because she wants to see the game shows.

B. Because she wants to do her homework.

C. Because she wants to see the final episode of her favorite show.

II. Listen and fill in the missing words. (1.0 point)

1. Name of film: ………………………………………………….

2. For people: …………………………………………………….

3. Cost: ……………………………………………….………….

4. Video shop in: …………………………………………….….

5. Opposite: ……………………………………………….…….

SECTION 2. PHONETICS

III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently. Write your answers in the space provided. (0.6 point)

1. A. closes                  B. horses                     C. roses                       D. houses

2. A. cooked               B. hoped                     C. laughed                   D. measured

3. A. room                   B. good                       C. foot             D. looked

IV. Choose the word whose stress pattern is different from the other three of the group. Write your answers in the space provided. (0.4 point)

1. A. uniform B. appointment           C. unhappy                  D. delightful

2. A. compliment        B. dishwasher C. anniversary D. calendar

SECTION 3. LEXICO – GRAMMAR

V. Choose the correct answer  to complete each of the following sentences. Write your answers in the space provided. (7.0 points)

1. I bought this dress at the ________on Hung Vuong street.                           

A. clothes’store           B. store of closes     C. clothes store     D. closing store

2. Isn’t it easy to learn English well?                                                     

A. No, it is                  B. No, it does not    C. Yes, it is           D. Yes. it does

3. There are two churches in the town and________ of them are extremely old. 

A. each                        B. all                       C. both                             D. most   

4. Our neighbors are very ________ on camping holidays.

A. interested               B. fond                        C. eager                       D. keen

5. Mr. Nam ________to work yesterday.                                                        

A. wasn’t drive           B. not drive                 C. didn’t drove            D. didn’t drive                                                       

6. The news on TV last night________ very good.                           

A. was                         B. has                          C. were                        D. be              

7. Lan did not know this word. Hoa didn’t, ________ .                                        

A. so                            B. neither                    C. either                      D. too

8. My sister will be 16 ________ Sunday ________.

A. on – May 25th        B. on – May 25            C. in – 25th May          D. in – May 25 

9. If he eats all that food, he eats ________                                             

A. quite much             B. too many                C. quite many              D. too much

10. Mr. Robinson speaks Vietnamese very________.                                 

A. skillfully    B. good                       C. fluently              D. best

ANSWER KEYS

SECTION 1. LISTENING

I. Listen and choose the correct answer. (1.0 point) 

1. B

2. C

3. A

4. B

5. C

1. B. Nam’s thinking about getting a new TV.

2. C. rarely

3. A. Music programs

4. B. On Saturday night

5. C. Because she wants to see the final episode of her favorite show

II. Listen and fill in the missing words.  (1.0 point) 

1.  Blue Café                         2.  twelve or older

3.  5.99 (pounds)                   4. Shirley (Street)               5.   (the) bank

SECTION 2. PHONETICS

III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently. Write your answers in the space provided. (0.6 point)

1. B

2.  D

3. A

IV. Choose the word whose stress pattern is different from the other three of the group. Write your answers in the space provided. (0.4 point)

1. A         

2. C

SECTION 3. LEXICO – GRAMMAR

V. Choose the correct answer  to complete each of the following sentences. Write your answers in the space provided. (7.0 points)

1. D

2. C

3. C

4. D

5. D

6. A

7. C

8. A

9. D

10. C

11. A

12. B

13.A

14. C

15. D

16. B

17. D

18. A

19. B

20. C

21. A

22. C

23. A

24. B

25. C

26. B

27. A

28. D

29. D

30. B

31. B

32. C

33. C

34. D

35. A

VI. There is one mistake in each sentence. Identify the mistake and write your answer in the space provided. (1.0 point)

1. D

2. B

3. C

4. C

5. B

SECTION 4. READING

VII. Read the passage and choose the best option to complete the passage. Write your answers in the space provided. (2.0 points)

1. B

2. A

3. D

4. C

5. B

6. B

7. D

8. C

9. D

10. A

VIII. Read the following passage and choose the best answer to each question. Write your answers in the space provided.  (1.0 point)

1. C

2. A

3. A

4. D

5. B

IX. Fill in each numbered blank with ONE suitable word. Write your answers in the space provided. (2.0 points)

1. is

2. without

3. are

4. fish

5. on

6. go/ come/ return

7. say

8. time

9. don’t/ can’t

10. not

SECTION 5. WRITING

X. Finish the second sentence in each pair in such a way that it means the same as the sentence before it. (2.0 point)

1. How wide is this river?

2. What drink do you like (best)?

3. Ha is the fattest (student/ girl/ person) in my class.

4. How much do a cake and an orange cost?/ are a cake and an orange?

5. There’re over one hundred teachers and seven hundred students in this school. 

6. Does your mother usually go/ travel to work by car everyday?

7. The movie theater is to the right of the photocopy store.

8. Jenifer isn’t as/ so beautiful as her younger sister.

9. Mrs. Hoa is Dung’s grandmother.

10. What about coming over to my house and having some fun tonight?

XI. Write a paragraph from 100-120 words about topic: Describe a person that you admired? (2.0 points)

Marking criteria

Point

1. Content

0,8

    – Providing all main ideas and details as required.

0,4

    – Commmunicating intention sufficently and effectively

0,4

2. Organization and presentation

0,4

    – Ideas are well organized and presented with coherence,  cohesion and clarity.

0,2

    – The easay is well-structured

0,2

3.  Language

0,4

    – Demonstration of a variety of vocabulary and structures appropriate to the level of English language.

0,2

    – Good use and control of grammatical structures

0,2

4.  Punctuation and spelling and handwriting

0,4

    – Good punctuation and no spelling mistakes

0,2

    – Legible handwriting

2.0

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Cát Thành. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Điện Biên
  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Cát Khánh

Chúc các em học tập tốt!

Đăng bởi: Quà Yêu Thương

Chuyên mục: Lớp 6

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button