Giáo dụcLớp 6

Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Đào Duy Anh

Quà Yêu Thương xin giới thiệu đến các em Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Đào Duy Anh nhằm giúp các em ôn tập thật tốt để chuẩn bị cho kì thi học sinh giỏi sắp tới. Hi vọng đây sẽ là tài liệu tham khảo hữu ích trong quá trình học tập của các em. Mời các em cùng tham khảo nhé!

BỘ 5 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH LỚP 6 NĂM 2021

TRƯỜNG THCS ĐÀO DUY ANH

1. Đề số 1

Part A.Pronounciation and Speaking

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other words in each group.  

1/  A. teachers

B. thanks

C. pupils

D. farmers

2/ A. foot

B. door

C. good

D. book

3/ A. teeth

B. thin

C. mother

D. math

4/ A. gymnast

B. vegetable

C. dangerous

D. geography

5/ A. black

B. work

C. knee

D. look

6/ A. young

B. house

C. our

D. trousers

7/ A. cool

B. good

C. room

D. look

8/ A. watched

B. brushed

C. looked

D. lived

9/ A. station

B. question

C. invitation

D. intersection

10/ A. chest

B. school

C. lunch

D. bench

II. Complete the conversation with these phrases

   I’d like to,but I can’t.                       Can I borrow it?                 But I “ll wait for you.       

   Oh,I don’t have my  table tennis paddles with me.         I have some homework                                   

 Ba:    Would you like to play table tennis, Nam?

Nam: (1)………………………………………………………

Ba:    That’s too bad.

Nam: (2)……………………………..  I ought to finish it before I play table tennis.

Ba:    Yes. You must do your homework first.(3)……………………………………

Nam: It’s take me a few more minutes.

Ba:    No problem, I also have to finish this question for Math tomorrow.

Nam: OK, I’ve finished.(4) …………………………………..   Do you have spare one?

Ba:    Yes, I do.

Nam: (5)………………………………………………..

Ba:   Sure. Here you are.

Nam: Thanks.

Ba:  Let’s go.

Part B.Language focus

I. Choose the best answer to complete the following sentences 

1.There is an intersection ahead. We……………………. .

A. must not slow down.                                 B. must slow down.   

C. must go fast.                                   D. cannot go straight.

2.Does Mrs. Van ……..…….. one kilo of sugar.

A. need                       B. needs                      C. to need                    D. needing

3. There is a ……………………..behind my classroom.

A. big flower garden               B. flower big garden      

C. garden big flower               D. big garden flower 

4. Which isn’t used to decribed the people.

A. friendly      B. hospitable               C. reliable                    D. interesting

5……………………… trash over there.

A. Don’t throw           B. Not throw               C. Throw                     D. Can’t throw 

6. Which word has the opposite meaning of the word “exciting” 

A.boring                       B.wonderful       C interesting            D.polluted

7. Do you like pop music ?

A. I would                   B. Yes, a lot    C. No, I like it             D. Yes, we are

8.. I’m playing table tennis. …………………..you like table tennis ?

A. Have                       B .Is                             C. Are             D.  Do 

9. The students have got  ………………… news about their exams .

A.  many                     B. some                       C. a                              D. a few 

10.Peter:Why don’t you go camping?

     Bin:……………………………..

A.Because it ‘s raining.              B.No,I don’t.          

 C.Oh,I  see .                                D.That’s a good idea.

 II. Give the correct form of the words  in the brackets.

1. Air ….. is a big problem in many cities in the world. (POLLUTE)

2. I’m Vietnamese. What’s your ….? (NATION)

3. Don’t make a fire here. It’s very ….. (DANGER)

4. Nam is not very      . He never plays games.             SPORT

5. There are many kinds of …………for young people.          ENTERTAIN

6.Minh ………………..English since 2011                            STUDY

7.Don’t make noise.Children…………….                              SLEEP

8.There……….some oranges on the table 2 hours ago.          BE

9.Lan is interested in ………….football                                  WATCH

10.It is the most …………..film I’ve ever seen                           BORE.

III. Find the mistake in the each sentence below and correct it

1. She always puts a few salt in her soup.

2. We should collect empty cans and bottles because factories need it to recycle.

3. Do you know anyone about “ Tom and Jerry”?

4 Where is your classroom?- It’s on the nineth floor.

5. Listening to music is more interesting than watch film.

6. She feels happily when she gets good marks.

7. Her sister is at school at seven o’clock to eleven fifteen.

8. She would like buying a packet of candies and two bars of soap.

9. He comes here with bicycle.

10. She is the most beautiful of the two girls.

Part C .Reading 

I. Choose the best answer to fill in each blank of the following passage(0 has been done for you)

Ann lives in London. She is twenty nine and (0)………for the BBC. She interview people on an early morning news program called The World Today. Every weekday she gets up at 3 in the morning because the program starts at 6.30. She loves(1) ……………… work because it is exciting and she meets a lot of interesting people, but she loves her weekends,(2) ………………

            On Fridays, she comes home from the BBC at about 2 in the afternoon and she just (3)……………… On Friday evenings she (4)……………… out, but sometimes a friends comes for dinner. He or she brings wine and they cook. Ann loves cooking. They (5)……………… music or just chat.

            On Saturday mornings she gets up at 9 and she goes (6)……………… Then in evening she sometimes goes to the theater or the opera (7)……………… a friend – she loves opera. Then they eat in her favourite Chinese restaurant. On Sunday morning she stays in bed late. She doesn’t get up(8) ………… 11. Sometimes in the afternoon, she visits her sister. She lives in the country and has two (9)……………… She likes playing with her niece and nephew, but she leaves early (10)……………… she goes to bed at 8 on Sunday evenings.

0.A.work

B.works

C.Is work

D.working

1.A her

B.she’s

 C.hers

D.her’s

2,A.so

B.too

C.either

D.and

3.A.relax

B.relaxs

C.relaxes

D.relaxing

4.A.rot goes

B.isn’t go

C.don’t go

D.doesn’t go

5.A .listen

B.hear

C.listen to

D.hear to

6.A.shop

B.to shop

C shopping

D.shops

7.A.to

B.for

C.of

D.with

8.A.until

B.to

C.from

D..on

9.A.child

B.childs

C.children

D.childrens

10.A.and

B.because

C.or

D.but

0->B

II. Fil in each blank with suitable word to complete the passage 

   Let me tell you something about my family. My father is sixty-four. He’s a lot older …….(1) my mother. She is only fifty-one. Dad has his…………(2) business (an export business). Mum helps him ………(3) the  business. I have two brothers and two sistera, so …………(4) are seven of us altogether in the family.

    The oldest is my brother Thomas. He’s twenty-eight. He is ………………..(5)  and has two children. The ………………(6) oldest is my sister Helen. She’s twenty-three. She’s ………(7) accountant and she works in a bank. Then there’s me . I’m twenty. I’m in  my second year …………(8) university. The next youngest is Susan. She’s eighteen and is in ……………(9) last year at high school. Then there’s Tony. He’s the youngest. He’s fifteen. He …………(10) to secondary school.

III. Read the passage and decide if the statements are True (T) or False (F).

Miss Lien lives in a small house in Hanoi. She teaches English at a school there. She usually has breakfast at seven in the morning and she has lunch at twelve o’clock in the canteen of the school. She teaches her students in the morning. She teaches them dialogues on Wednesdays and Fridays. On Mondays, she teaches them grammar. In the evening, she usually stays at home and listens to music. She sometimes goes to the movie theatre. She always goes to bed at ten o’clock.

1  ______ Miss Lien lives in a big house and teaches English at a school in Hanoi.

2 ______   She usually has breakfast at 7.30 in the morning and has lunch at home at 12 o’clock.

3 ______   She teaches her students dialogues twice a week.

4  ______   She usually stays at home in the evening and goes to bed at 9.

5  ______   Sometimes she goes to the movie theatre.

IV. Read the passage and choose the best answer

   My name is John, and this is my story. Last year just before Christmas my family and our cousin and uncle and aunt decided to go to Perth for holiday. We went in two cars but when we were about halfway there my uncle wanted to turn round and come back. He said it was too far, and it was terribly hot too, one day it was 480C . Even at night it was really hot. Anyway, what we decided to do was to drive back about 160 km to a place where the train went through. Then we put both cars on the train and we all went to Peth by train. That was fun. It was a good train.

   We had a good time in Perth but we had to cut our holiday short. You see, while we were there my grandmother (my mother’s mother) in Melbourne died. Most of us flew back but but my Dad and my uncle came on the train with the cars and then had to drive back to Melbourne from Port Pirie.

   It was a really strange holiday because nothing went the way we planned it.

0. When did John’s family go to Perth?

✓A. before Christmas                         B. before Easter

C. before Thanksgiving          D. before the New Year

1. Why did John’s uncle want to come back?

A. Because it was too hot       B. Because it was too far

C. Because he was to tired.                 D. Both A and B.

2. In the end John’s family went to Perth…………………….

A. by train                  B. by coach                    C. by car                      D. by plane

3. Who died when John’s family were on holiday?

A. his mother’s father                         B. his mother’s mother

C. his father’s mother                         D. his father’s father    

4. most of John family came back……………………

A. by train                     B. by ship                             C. by plane                   D. by car

5. Who in John’s family  had to go by train and car to Melbourne?

A. his father                                        B. his uncle

C. his parents                                      D. his father and uncle

Part D .Writing

I. Make question for the underlined part.

1.My daughters do aerobics every morning

1. They sometimes go sailing in the fall.

3.He is going to stay in Hanoi for a week.

4. It takes me fifteen minutes to walk to school.

5. We always do our homework.

II. Finish the second sentences so that they have the same meaning as the given one.Use no more than 5 words for each blank

1. Let’s walk to school!

=> Why………………………………………………………………………..school.?

2. My father usually drives to work.

=>My father usually goes………………………….        car.

3.  Are there 12 class rooms in Lan’school.

=> Does …………………………………………….class rooms?.

4. We have English class at 7.15.

=> Our English class……………………………………..7.

5.I last saw her two months ago

=> I……………………………..two months

III. Write the postcard from the following sets of words and phrases

Dear Hoa

1. We/ having/ wonderful time /  Ha Long – Quang Ninh

2. weather / been/ lovely, / so / go/ beach/ most of the time

3,The local  people/ this place/ be/ friendly/ helpful

4. Yesterday/we/ visit/ my History teacher’s house;/ and she/ have/ big farm/ lots of sheep

5. Tomorrow,we /taking/boat trip/discover/ Cat Ba island.

Wish you were here

   Love

IV. Write  a passage of at least 100 words about  your Tet holiday.

ĐÁP ÁN 

Part A.Pronounciation and Speaking

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other words in each group.  (1p x10s=10ps)

1B.  2B  3C  4D  5C  6A  7A  8D  9B  10 B

II. Complete the conversation with these phrases(  1px5s=5ps)

1.I’d like to,but I can’t.

2.I have some homework.

3.But I’ll wait for you.

4.Oh,I don’t have my table tennis paddles with me.

5.Can I borrow it?

Part B.Language focus

I. Choose the best answer to complete the following sentences (1px10s=10ps)

1B  2A  3A  4D  5A  6A   7B   8D   9B   10D   

II.  Give the correct form of the words  in the brackets.(1px1s=10ps)

1. pollution  

2. nationality

3. dangerous

4. sporty

5. entertainment

6. has studied

7. are sleeping

8. were

9. watching

10. boring

III. Find the mistake in the each sentence below and correct it(  1px10s=10ps)

1 few->little

2.it-> them

3.anyone ->anything

4.nineth->ninth

5.watch->watching

6.happily->happy

 7.at->from

8.buying->to buy

9.with->by

10 .the most->more

Part  C .Reading 

I. Choose the best answer to fill in each blank of the following passage(0 has been done for you)(1px10s=10ps)

1 A  2 B    3C   4D    5C   6C  7D   8A   9B  10B    

II. Fil in each blank with suitable word to complete the passage (1px10s=10ps)

1.than     2.  own      3. with    4. there   5. married  

6. next/second          7.an         8. at        9. her     10 .goes

 III. Read the passage and decide if the statements are (T) or  (F).(1px5s=5ps)

1F       2F   3  T    4F    5T

IV. Read the passage and choose the best answer(1sx5p=5ps)

1D    2 C   3B    4C   5D

Part D .Writing

I. Make question for the underlined part.(1sx5p=5ps)

1 What do your daughters do every morning?

2  When do they sometimes go sailing?

3.How long is he going to stay in Ha Noi?

4.How long does it take you to to walk to school?

5.How often do you do your homework?

II. Finish the second sentences so that they have the same meaning as the given one(.Use no more than 5 words for each blank)  1sx5p =5ps

1.don’t we walk to

 2.to work by

3.Lan’s school have 12

4.starts at a quarter past

5.haven’t seen her for

III.Write the postcard from the following sets of words and phrases(1sx5p=5ps)

1.We are  having a wonderful time in Ha Long –Quang Ninh

2.The weather has been lovely,so we have gone to the beach most of the time

 3.The local people in this place  are friendly and helpful

4.Yesterday,We visited my History teacher’s house and she had/has a big farm with      lots of sheep

 5.Tomorrow,We are taking a boat trip to discover Cat Ba island.

IV.Write  a passage of at least 100 words about  your Tet holiday.(10ps) 

  • Style: 2,5 marks
  • Grammar and vocabulary: 2,5 marks
  • Length: 2, 5 marks
  • Ideas: 2, 5marks

2. Đề số 2

Part A. Pronounciation and speaking

I.  Choose the word which is pronounced differently from the others.(10pts) 

1. A. clothes      B. watches                C. benches               D. classes   

2. A. read          B. teacher                  C. eat                        D. ahead    

3. A. books       B. pens                      C. rulers                    D. erasers  

4. A. kite           B. twice                    C . swim                   D. pastimes 

5. A. full           B. tube                      C. blue                      D. fruit

6. A. thin           B. thick                    C. thanks                  D .with                

7. A. doors        B. dogs                     C. floors                   D. maps

8. A. hour         B. happy                   C. high                      D. hotel

9. A . tenth       B. math                     C. brother                 D. theater

10. A. looked     B. washed                   C. missed                    D. studied

II. Rearrange the order of the sentences to have complete conversation about a TV programme.(10pts)

A.   Discovery channel .

B.   It’s a sport . Pigs race around a small track . It’s really very funny .

C.   No.What is this ?

D.   Really ? I’ve never seen it .What country is it in? 

E.  Well…..When is it on? 

F.  Australia ,America….It’s attraction at many country fairs.

G.  Hey Phong ,did you watch the pig race on TV yesterday?

H.  That sounds interesting.Which channel is it on? 

I.   At 9 o’clock Saturday morning or 10 o’clock Sunday evening .

J.  Thank you . I’ll watch it . 

Your Answer:

1G      2…   3…  4…  5… 6….  7….  8…..  9…..  10……

Part B. VOCABULARY AND GRAMMAR

III. Choose the best answer A, B, C or D to complete the sentences.(10 points)

1. One of them ……………..an oval face.

A. have                        B. having                     C. has                         D. had.

2. There is ……………….. bread on the table.

A. a                             B. an                            C. some                       D. two.

3. Their cows produce ………………

A. a lot of milk            B. many milk         C. lots milk                     D. a few milk   

4. ……………..straight across the road.

A. Don’t run     B. Not run                   C. No run                    D. Can’t run

5. I learn music………………. : on Mondays and Fridays.

 A. two times a week  B. once a week      C. one a week       D. twice a week

6. How many minutes are there in………… hour?

A. a                                 B. an            C. the                          D. these

7.Which sentence isn’t used to ask about the direction to somewhere ?

A.How can I get to the supermarket ?           

B.Could you tell me how to get to the bus stop?

C.Can you show me the way to to the post office                 

D.Can you help me do this exercise? 

8 ……is your uncle going to stay here?   – ……………… about three days.

A. How long – For                             B. How far – For

C. How long – At                        D. How long – From

9. Odd one out .

A.reliable         B.responsible   C.historic         D.confident

10.Which word has the opposite meaning of the word “fantastic”?

A.wonderful               B.incredible                 C.terrible                     D.excellent

ĐÁP ÁN

I. Choose the word which is pronounced differently from the others.(10pts) 

1A  2D    3A  4C  5 B    6D  7D   8A   9C  10D

II. Rearrange the order of the sentences to have complete conversation about a TV programme(10pts)

1G   2C   3D  4B  5F  6H 7A  8E  9A 10 J

III.  Choose the best answer A, B, C or D to complete the sentences: (10 points

1.C                                  6.B

2.C                                  7.D

3. A                                 8.A

4. A                                 9. C

5. D                                 10. C

V. Find out one mistake in each of the following sentences, then correct it.(10pts)

1. less => fewer                            6. homeworks => homework                         

2. lately => late                             7. an orange small bag => a small orange bag   

3. take => takes                             8. hardly => hard         

4. much => many                           9. does it cost => it costs

5. going => to go                            10. any => some

VI. Read the passage and choose the correct answer (A,B, C or D) to fill in the gap.(1.0 pt)

1B  2D       3C       4A       5B       6D       7C       8A       9A       10C

VII. Fill in each gap with ONE suitable word to complete the passage. (1.0 pt)

1. country              2. in                 3. from            4. the               5. long

6. England            7. colors           8. spring          9. are               10. with

VIII. Read the following passage and answer the questions. (1.0 pt)

1. B                                   2. B                             3. A                             4. B                             5. D

IX. Read the first sentence, and then complete the second sentence with the same  meaning(5pts). 

1. There is a living –room, two bedrooms and a kitchen in my house.

2. This is my brother’s pencil.

3. How heavy is your father?

4. How much milk does your brother drink everyday?

5. seen Peter for five months

X Use the suggested words and phrases to write complete sentences(5pts) 

1. My sister needs 10 kilos of rice and half a kilo of pork.

2. Nam and his friends play volleyball three times a week.

3. Milk and apple juice are my favorite drinks.

4 There aren’t any mangoes in the fridge.

5. Is Mr. Young playing volleyball now?

XI.Imagine you have just arrived in a city and now you write a postcard to tell your friends about it .The questions below may help you .(5pts)

XII: write a small passage about your hometown ( about 150 words)(10pts)

3. Đề số 3

PART ONE – PHONETICS: (0.2 x10 = 2.0pts)

I- Choose one word with different pronunciation of the underlined part. Write A, B, C or D in the space provided. (0.2 x 6 = 1.2pts)

1

A. plays                      

B. says                               

C. days   

D. stays

2

A. what                      

B. who                           

C. where 

D. when

3

A. sport                

B. start 

C. listen

D. eat

4

A. game                        

B. geography 

C. vegetable

D. change

5

A. station                 

B. intersection 

C. question

D. invitation

6

A. teacher                   

B. children                          

C. lunch

D. chemistry

II- Choose the word with different stress pattern. Write A, B, C or D in the space provided (0.8pt)

7

A. delicious                

B. difficult                   

C. dangerous

D. different

8

A. activity                          

B.  badminton                   

C. basketball

D. aerobics

9

A. sandwich                   

B. chocolate 

C. cartoon

D. toothpaste

10

A. correct                 

B. receive                     

C. visit

D. unload 

PART TWO – VOCABULARY AND GRAMMAR. (0.2 X 30 = 6.0pts)

I- Circle the best answer A, B, C or D to complete the sentences: Write A, B, C or D in the box (2.0pts)

11. How…………. rice does he want?

A. many                          

B. much                     

C. any                                 

D. about

12. Superstitions still________ an important part of life for many people in Vietnam.

  1. take                 B. play                         C. do                           D. give

13. Educated women are likely to get __________ jobs and become more important at home.

A. well-trained                        B. well-paid                C. well-prepared                     D. well-educated

14. Some people think that married women ________ pursue a career.

A. shouldn’t                B. might not                C. mustn’t                   D. may not

15. You ________ pick those flowers. Don’t you see the sign?

A. can’t                                   B. don’t need to                      C. mustn’t                   D. needn’t

16. What……….…going by bike to the pagoda?

A. there               

B. sport               

C. about                  

D. time

17. When _______ bride wears “something old”, it reminds her of her family and ________ past.

A. an / a                       B. a / a                        C. the / the                  D. a / the

18. This ceremony is known under different names.

A. clever               B. fortunate                 C. traditional               D. numerous

19. I don’t have………….apples but I have………….oranges.

A. any- any                    

B. some- any                     

C. some- some                     

D. any- some

20. Don’t throw trash into the river. It……….…water

A. plows                

B. saves      

C. damages               

D. pollutes

II. Write the correct form of the words given in capital letters write the answers in the box (2.0pts)

21. Her birthday is on the……….…of September.                                    (TWENTY)

22. There are five…….……in the kitchen.                                               (KNIFE)

23. There are a lot of interesting…….……in the summer.                       (ACT)

24.  It was the bird’s first ____________________ from the nest.               FLY

25. Yesterday we spent a ____________________ afternoon by the river. PEACE

26. They often play sports. They are very…….……                               (SPORT)

27. She’s a good student but she lacks ____________________ . CONFIDENT

28. Stephen Biko was an ____________________ supporter of the peace movement. ENERGY

29. In my……….…, there is a market, a clinic, a post office and a supermarket. (NEIGHBOR)

30. Air…….……is a big problem in the big cities.                                 (POLLUTE)

III. Give the correct form of the verbs in brackets. Give your answers in the space provided. (1.0pts)

31. How long you ( wait ) . . .  . . ………. . . .. . . . for me? – Just a few minutes.

32. What  you ( do ) . . .  . . . . . ………. . . . after you ( go ) . . ……  . . . . . .. . . . home yesterday?

33. He often ( say ) . . .  . . . . . .. . . . OK when he ( talk ) ..  . . ….. . . .. . . . with the guests

34. Tom ( not come ) . . .  . ………….. . . . .. . . . here tomorrow

35. Trees ( plant ) . . .  .. . . . …….. . . . since it ( stop ) . .  . . …….. . . .. . . . raining

36. Someone ( cut ) . . .  ………… . .. . . . down all the trees in the garden

IV. Fill in the blanks with the correct prepositions (0.2 x 5 = 1.0 pts).

37. We always go……….…the city center…….……our own car.

38. I’d like to stay……….…home tonight. Is there anything interesting…….……T.V?

39. The Red River flows…..……..the Gulf of Tonkin.

40. John is often late…….……school but I’m always early.

41. Let’s listen…….……some music……….…the radio.

ĐÁP ÁN

PART ONE: PHONETICS: (0.2 x10 = 2.0pts)

I- Choose one word with different pronunciation of the underlined part. Write A, B, C or D in the space provided. (0.2 x 6 = 1.2pts)

5

 

B. says                               

   

6

 

B. who                           

   

6

   

C. listen

 

8

A. game                        

     

9

   

C. question

 

10

     

D. chemistry

II- Choose the word with different stress pattern. Write A, B, C or D in the space provided (0.2 x 4 = 0.8pt)

11

A. delicious                

     

12

A. activity                          

     

13

   

C. cartoon

 

14

   

C. visit

 

PART TWO – VOCABULARY AND GRAMMAR. (0.2 X 30 = 6.0pts)

I- Circle the best answer A, B, C or D to complete the sentences: Write A, B, C or D in the box (2.0pts)

15. How…………. rice does he want?

A. many                          

B. much                     

C. any                                 

D. about

16. Superstitions still________ an important part of life for many people in Vietnam.

A. take            B. play                                    C. do                           D. give

17. Educated women are likely to get __________ jobs and become more important at home.

A. well-trained                        B. well-paid                C. well-prepared                     D. well-educated

18. Some people think that married women ________ pursue a career.

A. shouldn’t               B. might not                C. mustn’t                   D. may not

19. You ________ pick those flowers. Don’t you see the sign?

A. can’t                                   B. don’t need to                      C. mustn’t                  D. needn’t

20. What……….…going by bike to the pagoda?

A. there               

B. sport               

C. about                  

D. time

21. When _______ bride wears “something old”, it reminds her of her family and ________ past.

A. an / a                       B. a / a                        C. the / the                  D. a / the

22. This ceremony is known under different names.

A. clever                      B. fortunate                 C. traditional               D. numerous

23. I don’t have………….apples but I have………….oranges.

A. any- any                    

B. some- any                     

C. some- some                     

D. any- some

24. Don’t throw trash into the river. It……….…water

A. plows                

B. saves      

C. damages               

D. pollutes

II. Write the correct form of the words given in capital letters write the answers in the box (2.0pts)

25. Her birthday is on the……twentieth ….…of September.                                    (TWENTY)

26. There are five…knives….……in the kitchen.                                               (KNIFE)

27. There are a lot of interesting…activities….……in the summer.                       (ACT)

28.  It was the bird’s first _______flight_____________ from the nest.                  FLY

29. Yesterday we spent a ________peaceful____________ afternoon by the river. PEACE

30. They often play sports. They are very…….sporty……                               (SPORT)

31. She’s a good student but she lacks _________confidence___________ . CONFIDENT

32. Stephen Biko was an energetic  supporter of the peace movement. ENERGY

33. In my…neighborhood…….…, there is a market, a clinic, a post office and a supermarket. (NEIGHBOR)

34. Air…….pollution……is a big problem in the big cities.                                 (POLLUTE)

III. Give the correct form of the verbs in brackets. Give your answers in the space provided. (1.0pts)

35. How long you ( wait ) . . .  have you waited. . ………. . . .. . . . for me? – Just a few minutes.

36. What  you ( do ) . . .  . .did you do . . . ………. . . . after you ( go ) . . ……had gone  . . . . . .. . . . home yesterday?

37. He often ( say ) . . .  . . . says. . .. . . . OK when he ( talk ) ..  . . talks….. . . .. . . . with the guests

38. Tom ( not come ) . . .  . …wont come……….. . . . .. . . . here tomorrow

39. Trees ( plant ) . . .  .. . has been planted. . …….. . . . since it ( stop ) . .  . . stopped…….. . . .. . . . raining

40. Someone ( cut ) . . .  ……has cut…… . .. . . . down all the trees in the garden

IV. Fill in the blanks with the correct prepositions (0.2 x 5 = 1.0 pts).

40.to- by

41. at- on

42. into

43. for

44.to- in

     

PART FOUR- READING: (6. 0 pts)

I- Circle best option A, B, C or D to complete the following passage (0.2 x 10 = 2.0 pts)

Kate has three (45) …………..a day: breakfast, lunch and dinner. She usually (46) ………….. breakfast at home. She has bread, eggs and milk (47) ………….. breakfast. (48) ………….. school, Lan and her friends always (49) ………….. lunch at one o’clock. They often have fish or meat, vegetables for lunch. Kate has dinner (50) ………….. her parents at home at 7 o’clock. They often have meat or fish, bread, chicken (51) ………….. vegetables for dinner. After dinner, they eat (52) ………….. fruits or cakes. Kate (53) ………….. dinner because it is a big and happy meal of the day. Her family goes out for dinner (54) ………….. a month.

45. A. breakfast         B. lunch             C. meals               D. cooking

46. A. have                B. has                C. do                     D. does

47. A. on                   B. in                   C. to                      D. for

48. A. At                    B. In                  C. On                     D. For

49. A. has                  B. have              C. having               D. to have

50. A. to                    B. for                 C. with                   D. and

51. A. and                 B. or                   C. to                      D. in

52. A. a                     B. an                   C. any                    D. some

53. A. like                 B. likes                C. to like                D. not like

54. A. one                B. one time          C. once                  D. once time

II. Fill in each blank with ONE suitable word to complete the passage (4.0pts)

Dear Mai,

I am writing Ha Long Bay with my family (55) ………..…June 12th to 20th. (56) ………..…you have a double room with a shower for these days? How (57) ………..…is the room? We would like (58) ………..…room facing the sea if it is possible. We (59) ………..…eat meat but we (60) ………..…all other kinds of food.

We are arriving (61) ………..…Ha Long Bay (62) ………..…about six o’clock on Monday evening. We plan to leave the hotel (63) ………..…Sunday morning.

I (64)… ………..forward to hearing from you soon.

Love

Nga

55. from

56. Do

57. much

58. a

59. can’t

60. like

61. to

62. at

63. on

64. look/ am looking

   

2.  Well, I wasn’t worried when my son bought a computer. After all lots of children have parents (1)_____don’t understand computers. But when my secretary asked me for a computer in _(2)_________ office, I really became (3)______So I decided to take some lessons in computing and my son became my teacher. He was very helpful. He invited me to sit down in_(4)__________ of the computer screen. I did not know what it was_(5)______. When asked him what it was, he said that it was a VDU. I still didn’t know what a VDU was, but I was too shy _(6)______him anymore. From that moment my memory refused to learn __(7)_____________he told me a lot of things that I really _(8)________ understand at all. After a few lessons I began to feel tired. I  made _(9)________ excuse, saying that I _(10)__________ a headache. I suggested we should leave the lesson for another day. Since then I haven’t said anything about the computer to my son and my secretary.

1. who                        

2.  The     

3. worried       

4. front      

5.. called      

6. to ask

7. Because      

8. Didn’t 

9. an   

10. Had 

III- Read the following passage and choose the best answer. (0.2x 5=1.0pts)

65. A

66. D

67. B

68. C

69. B

PART FIVE: WRITING. (5.0pts)

I- There is a mistake in each sentence. Find and correct it (5x 2 = 1,0pt)

70. Children shouldn’t playing video games.

->…………………………….play………………………………………………………………………..

71. My house is between the tall trees.

->…………………..among………………………………………………………………………………

72. Would you want to go to the zoo with us?

->………………….like…………………………………………………………………………………….

73. How much is that packet of milk cost?

->………………..does……………………………………………………………………………………..

74. He never drinks coffee so it is not good for his health.

->…………………………………because………………………………………………………………..

II – Complete the second sentence, using the word given in brackets so that it has a similar meaning to the first sentence. Do not change the word given in any way. 

(0.2 x10 = 2,0pts).

75. Her mother and she walk to school in the morning.

-> Her mother and she go to school in the morning on foot.

76. How much is a bottle of water?

-> What is the price of a bowl of water?

77. Let’s dance and sing a song.

-> What about dancing and singing a song?

78. No hotel on the street is newer than this hotel.

-> This hotel is the newest on the street.

79. Does her school have twenty- three classrooms and eight hundred-eighty students?

-> Are there twenty- three classrooms and eight hundred- eighty students in her school?

80. His house has a living- room, two bedrooms and a kitchen.

-> There is a living- room, two bedrooms and a kitchen in his house.

81. What’s your brother’s weight?

->How heavy is your brother?

82. This building belongs to my brother.

-> This is my brother’s building.

83. What time does Mai go to work?

-> When does Mai go to work?

84. How high is the Mount Everest?

-> What is the height of the Mount Everest?

III. Write a composition (about 80 words) to describe about your mother. (2.0 pts)

(don’t show your name, your school or your village)

The essay must have at least three ideas below.

1. Mở bài: Giới thiệu được về mẹ của em. (được 0,5 điểm)

2. Thân bài: Nêu được hình dáng, tính cách, nghề nghiệp, tuổi tác  của mẹ và mẹ thường chăm sóc em như thế nào (được 1 điểm).

3. Kết luận: Nói được tình cảm của em với mẹ. (được 0,5 điểm)

4. Đề số 4

Question I: Fill in the blank with one suitable word: (2m)

     family        comes        watches        cleaning

talking           are           go             market

My sister and I (1) ______________ to school in the morning and come home in the afternoon. Our mother goes to the (2) ______________ at half past seven. She gets food for the

(3) _____________ Our father (4) ____________ home at six everyday. He (5) _____________ television in the evening. Today is Sunday. We are at home, and we are (6) ______________ our house. We are working and (7) ______________ . We (8) ______________ having a good time at home.

Question II. Put the verbs into correct tense or form: (2 ms)

1. He still (do) ______________  our work now. But he will go ______________  with you when he (finish) ______________  it.

2. On my way home I often (meet) _____________  many children who (go)  _____________ to school.

3. The sun (rise) ______________  in the east and (set) ______________  in the west.

4. Mary (not work) ______________ today because it’s Sunday.

5.  My father and I (visit) ______________ Ha Long Bay this summer vacation.

Question III. Circle the best answer A, B or C to complete each of the following sentences

(2 pts)

1. Mexico City is _______ city in the world.

A. biger                       B. big                          C. bigger                     D. the biggest

2. My brother and I _______ our grandmother next weekend.

A. visit                        B. am going to visit  C. am visiting    D. are going to visit

3. We go to the movies____ Sunday evening.

A. to                            B. at                             C. on                           D. for

4. There is _______ milk in the glass.

A. a                             B. any              C. some                       D. the

5. She has_______ .

A. a long black hair    B. a black long hair     C. A hair long black D. long black hair

6. Many Asian animals are ______ danger.

A. in                            B. on                           C. at                             D. of

7. I feel lonely because I have______  friends there.

A. a little                     B. a few                      C. little                        D.  few

8. ______  boy in the corner is my friend.

A. The                         B. An                          C. A                            D. Ø

ĐÁP ÁN

Question 1: (2 ms)

1. there;                2. one;                        3. is;                   4. for;

5. can;             6. houses;                    7. buildings;      8. things

Question 2: : (2 ms)

1.   My sister finished school in 1979 and has been  a student since then.

2.   What was she still doing when she went to bed last night?

3.    We have to wait for her because she is busy cooking dinner now.

4.    My car  was repaired last Monday and the mechanic told me to get it two days later. 

Question III: (2 ms)

1. She enjoyed the peaceful atmosphere.

2. Hoa is the most intelligent girl in her class. 

3. Hanoi people were friendly.

4. Today the weather is fine and sunny.

Question IV: (2 ms)                                      

1.  Peter is not old enough see the horror films.      

2.  He thinks it is easy to learn English.

3.  Jack is the tallest (student) in the class.

4.  Nam told Loan if she could pick him up at his house.

Question V:  (2 ms)

  1.  Very happy/ get/ your/ mail

I am very happy to get your mail.

  2. I/ just / back/ from/ holiday/ countryside

I have just come back from my/the holiday in the countryside.

  3.  It is one of the most interesting trips I have had.

  4.  I played a lot of traditional games and ate fresh food. What about you?

 5. Please write to me as soon as possible 

VI.

2. F    3. F   4. F   5. T

5. Đề số 5

I. Listen and fill one word  in  the blanks 

The population of the…..(1)……is growing. More …(2)….. need more food. More people …(3)…. more land. We ……(4)….. ….cutting down the …..(5)…. .Farmers are burning …(6)……..forests. They need …(7)…fields. We are destroying …(8)….. and animals. These …(9)…. animals are …( 10)….. danger.

II. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others in each group.  

1.   A. garden                          B. yard                        C. market                    D. warm

2.   A. aerobics                        B. carrot                      C. lemonade                D. correct

3.   A. armchair                       B. sandwich                C. chocolate                D. school

4.   A. ahead                            B. white                      C. behind                    D. hungry

5.   A. stadium                        B. accident                  C. finally                     D. animal

III. Choose the best answer from the four options (A or B, C, D) to complete each of the following sentences.

1. She is not doing ___________ in the garden, just walking with her dog.

    A. anything

B. nothing

C. something

D. one thing

2. It is twelve o’clock, Mai Anh. Let’s ___________home.

    A. goes

B. to go

C. going

D. go

3. My brother and I ___________ our grandmother next weekend.

    A. visit

B. am going to visit  

C. am visiting

D. are going to visit

4. ___________ he plays the guitar!

    A. What beautiful

B. How beautifully     

C. How beautiful        

D. What beautifully                

5. I don’t want much sugar in coffee. Just ___________, please.

    A. a little 

B. little

C. few

D. a few

6. At an intersection, we must___________.

    A. ride quickly

B. go fast

C. slow down

D. run out

7. What’s___________ lunch? -There is some rice and some meat.

    A. for 

B. in

C. to

D. at

8. Is there anything to drink?              ~ I’m___________.

    A. hungry

B. tired

C. thirsty          

D. cold

9. Look ___________ that strange man! He is looking ___________ Lan but she isn’t here.

    A. for/ at

B. at/  for

C. at/ after

D. at/ on

10. You are too fat. You shouldn’t eat much___________.

    A. meat

B. fruit

C. fish

D. vegetables

11. ___________ do people need more food?                       ~ Because there are more people.

    A. What                  

B. Why          

C. Where             

D. How

12. Where is your mother?     ~ She is in the kitchen. She___________ dinner.

    A. cooks

B. cooking

C. cooked

D. is cooking

13. How___________ do you brush your teeth?        ~ Three times a day.

    A. many                 

B. much          

C. usually

D. often

14. ___________ straight across the road.

    A. Don’t run

B. Not run

C. No running

D. Can’t run

15. When it becomes hot, people often feel ___________.

    A. hungry

B. thirsty

C. happy

D. worried                  

16. Of the three students, Nga is ___________.

    A. the best 

B. good

C. better

D. well

17. What is your favorite food?         ~____________

    A. My favorite food is orange juice.

C. I like coffee and lemonlade.

    B. Orange juice is my favorite food.

D. I like chicken and fried fish.

18. They ___________ late for school.

    A. never are

B. don’t

C. are never

D. never

19. ___________ are you going to stay here?            ~ For a week.

    A. How often

B. How long

C. How many

D. How far

20. Miss Trang always ___________ her own clothes.

    A. does

B. wants

C. cooks

D. makes 

ĐÁP ÁN 

I. Listen: (1,5điểm).

Mỗi câu đúng 0,15 điểm.

 1. world                      2. people                      3. need                        4.are                            5. forests   

 6. the                          7. more                        8. plants                       9. Asian                       10. in

I – (0,5 điểm) Mỗi câu đúng 0,1 điểm.        

1D       2A       3D       4B       5C

II – (1 điểm) Mỗi câu đúng 0,05 điểm.

1A       2D       3D       4B       5A       6C       7A       8C       9B       10A

11B     12D     13D     14A     15B     16A     17D     18C     19B     20D 

III – (0,5 điểm)  Mỗi câu đúng 0,1 điểm.

1C       2B       3C       4C       5C

IV – (0,5 điểm) Mỗi câu đúng 0,1 điểm.     

1. second         2. better           3. longest         4. beautiful      5. nationality

V – (0,5 điểm) Mỗi câu đúng 0,1 điểm.

1. at                 2. on                3. in                 4. between       5. of                

VI – (1 điểm) Mỗi câu đúng 0,1 điểm.

1B       2A       3A       4C       5D       6B       7B       8D       9A       10C 

VII – (1 điểm) Mỗi câu đúng 0,1 điểm.

1. lots              2. There           3. rivers           4. south           5. longest                                            

6. than             7. to                 8. highest         9. high             10. has

VIII – (0,5điểm) Mỗi câu đúng 0,1 điểm.

1. She is twenty years old.

2. There are five people in her family.

3. They are blue.                                

4. Yes, there is.

5. No, they don’t. Because they can’t drive.   

IX – (0,5 điểm) Mỗi câu đúng 0,1 điểm.

1. Are there forty classrooms in Phong’s school?

2. What is the price of a box of chocolate?

3. Does your father get to work by bike?

4. Her hair is long.

5. Mai is the most intelligent in our class.

X – (0,5 điểm) Mỗi câu đúng 0,1 điểm.       

1. Which is the biggest city in Viet Nam?

2. Minh and his friends are going to have a picnic near a lake.

3. I’d like a sandwich and a glass of milk, please.

4. Minh leaves the house at half past six.

5. Ho Chi Minh City has a population of 3.5 million.                                               

XI – (2 điểm)     

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Đào Duy Anh. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Đông Cương
  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Tam Quan Bắc

Chúc các em học tập tốt!

Đăng bởi: Quà Yêu Thương

Chuyên mục: Lớp 6

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button