Giáo dụcLớp 6

Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Lê Trung Đình

Mời các em cùng tham khảo tài liệu Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Lê Trung Đình do Quà Yêu Thương tổng hợp và biên soạn. Tài liệu bao gồm các dạng bài tập khác nhau, tổng hợp các kiến thức đã học. Hi vọng tài liệu này sẽ giúp các em ôn tập thật tốt cho kì thi học sinh giỏi sắp tới. Chúc các em học tập tốt!

BỘ 5 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH LỚP 8 NĂM 2021

TRƯỜNG THCS LÊ TRUNG ĐÌNH

1. Đề số 1

A. VOCABULARY

Question 1-10: Choose the best word or phrase that best complete each sentence below

1. His…………..always makes people laugh.

            a. quiet            b. sense of humor                    c. Christmas presents  d. smiles

2. The way of life in this country is…………….to that in my country.

            a. similar                      b. the same                              c. like                                       d. as

3. You have to make ………………..children do not play with matches.

            a. ensure                      b. surely                                   c. sure                                      d. ensuring

4. The prince immediately……………….the girl.

            a. fall in love with       b. fell in love with                   c. fall into love at        d. fell into love at

5. Different language………………learn words in different ways.

            a. learners                    b. learner                                 c. people                                  d. person

6. My little brother……………..pictures very much.

            a. enjoy to draw          b. enjoy drawing                     c. enjoys to draw         d. enjoys drawing

7. Some people in the neighborhood are not happy…………………the changes

            a. with                         b. about                                   c. at                                         d. of

8. TV…………………information and entertainment.

            a. brings                       b. takes                                    c. gives                                    d. makes

9. His feet hurt so he has to walk to school…………………….

            a. on crutch                 b. on crutches                          c. on foot                                 d. on feet

10. ……………….natural resources? Is it difficult?

            a. what about to save        b. what about saving          c. how about save            d. how about to save

Question 11-20: Word form

11. It is ………………to eat too much sugar and fat                                                            HEALTH

12. If you can give a reasonable…………….for your bad behavior last night.

   I’ll forgive you                                                                                                                     EXPLAIN

13. My brother often does experiments about electricity for……………..                           PLEASE

14. The …………………..changed me 50,000VND for each room.                         DECORATE

15. There many cultural……………..between his country and mine                                    DIFFER

16. A toaster is a chicken……………..that cooks food                                                         APPLY

17. ………………..in Viet Nam has brought a lot of big changes                                        INDUSTRY

18. After taking an aspirin, her headache…………………                                                   APPEAR

19. The ……………….she gave last night was marvelous                                                    PERFORM

20. The………………in his province is very dramatic.                                                        LANDED

B. GRAMMAR AND STUCTURE

Question 21-31: Choose the correct answer. Only one answer is correct:

21. After the clothes……………we can wear them to Ann’s birthday party.

            a. washing                   b. wash                        c. to wash                    d. are washed

22. A new university without a library……………in USA.

            a. recently                    b. opened recently       c. recently has opened      d. has recently opened

23. Do you know the place…………………..I can have a meal with my friends?

            a. where                       b. which                      c. what            d. when

24. On Christmas Eve, people often………..a tree.

            a. are decorated           b. were decorated       c. decorating               d. decorate

25. …………to your place tomorrow. Hope to meet you there.

            a. would come b. will come                c. am coming               d. was coming

26. The can overturned and everyone………………..into the deep river

a. fall                           b. fell                           c. felt                           d. feel

27 The games were………………..important that they stopped fighting for a time.

            a. so                             b. too                           c. very                         d. such

28. This is an emergency. Please ……………………an ambulance to Cua Viet beach

            a. to sending                b. sending                    c. to send                     d. send

29. Of the all members in my family, my grandpa is…………………..

            a. oldest                       b. the oldest                c. most old                  d. the most old

30. How long……………..here?                    – Since 1980.

            a. do you live               b. did you live             c. have you live           d. have you lived

31. We are having a plan to help them by ……………..them do things.

            a. encouraged              b. encourage                c. to encourage            d. encouraging

Question 32-41: Put the verbs in brackets into the correct from:

32. Most of the Earth’s surface (cover)…………..…………..by water.

33. The first festival (hold)………………….….nearly eight hundred years ago.

34. There’s some behind us. I think we (follow)………………………..

35. My mother (not visit)……………………….us since he (move)…………..……..to the new town.

36. This bike (use)……………………….for more than six years.

37. Nowadays, many historical places (destroy)………….………….seriously.

38. It (get)……………………hotter and hotter in June

39. Last moth when we (visit)………….him, he (do)…………………..…an experiment on the upstairs

40. Tet holiday in Viet Nam (celebrate) ………………………around January and February

41. The Eiffel Tower is in Paris. It (visit)………………………..by millions of people every year.

C, PHONETIC

Question 42-51: In three of the four words, the underlined part is pronounced the same; in the fourth word the underlined part is pronounced differently. Find the fourth word.

42. a. held                   b. flew                         c. mend                       d. tent

43. a. quiet                  b. industry                   c. relative                     d. participant

44. a. nothing              b. clothes                     c. hold                         d. told

45. a. bear                    b. ear                           c. tear                          d. hear

46. a. lot                      b. floor            c. box                          d. dog

47. a. small                  b. law                          c. tall                           d. plane

48. a. float                   b. noun                        c. about                       d. out

49. a. arrive                 b. abroad                     c. around                     d. armchair

50. a. snowy                b. cold                         c. prison                       d. Chicago

51. a. great                  b. hate                         c. heat                          d. afraid

Question 52-59: In three of these words the first syllable is stressed. In the fourth the second syllable is stressed. Find the word in which the second syllable is stressed.

52. a. person                b. enough                    c. picture                     d. people

53. a. Japan                 b. Australia                  c. Britain                     d. Canada

54. a. surprise  b. wonderful               c. ticket                       d. evening

55. a. busy                   b. fortunate                 c. include                     d. follow

56. a. depart                b. medical                    c. husband                   d. business

57. a. volcano              b. gallery                     c. seafood                    d. windy

58. a. sunny                 b. facility                     c. humid                      d. minus

59. a. weather              b. lava                          c. middle                     d. delicious

D. READING

Question 60-69: Read the article and circle the letter next to the word that best fits each space:

Traveling in the Lake District:

The Lake District is very popular for holidays all year round. Roads leading to the area have been improved in (60)………………years inside the area itself, however, many roads are (61)……………and winding with steep hills and it may not be safe to drive (62)………..….roads like this when they are (63)……………in ice. For the mountain walker a word of warning-every season visitors (64)……………..lost or are injured and (65)……….……. to be rescued by the Mountain Rescue teams. This kind of problem can be (66)…………… by following a few simple rules. When exploring the mountains, wear warm clothing. Sensible boots, take a map, compass and whistle and a small (67)………………of food. Don’t go (68)…………….alone and always tell someone where you (69)…………..to go to.

60. a. recent                 b. next                         c. last                           d. close

61. a. thin                    b. slim                          c. narrow                     d. shallow

62. a. along                  b. above                       c. by                            d. in

63. a. wrapped             b. above                       c. drowned                  d. filed

64. a. have                   b. be                            c. make                        d. get

65. a. must                   b. should                     c. need                         d. ought

66. a. encouraged        b. prevented                c. arranged                  d. organized

67. a. quantity             b. weight                     c. length                      d. limit

68. a. for                      b. by                            c. with                         d. off

69. a. look                   b. seem                        c. plan                          d. know

E. WRITING

Question 70-77: Finish the second sentence so that it has the same meaning as the first:

70. It was such an interesting film that we watched it several times

 The film………………………………………………………………………,…………………………

71. The football match was won by Manchester United

 Manchester……………………………………………………………………………………….

72. Peter was too ill to get up.

 Peter was so………………………………………………………………………………………

73. Her father asked her if she would go to the cinema with her friends.

 Her father asked her:”…………………………… ……………………………………………….”

74. Parents ought to send their children to school.

 Children…………………………………………………………………………………………………..

75. People think that doing morning exercises is good for health

 It is …………………………………………………………………………………………………..

76. Tom is not as tall as Peter.

 Peter…………………………………………………………………………………………………..

77. Every day thousands of trees are cut down in the world.

 Every day people…………………………………………….……………………………………

Question 78-85: Make sentences based on the given cues:

78. I / going / visit / after work / evening.

………………………………………………………………………………………………………………

79. Residents / store owners / concerned / new mall / for / few months.

………………………………………………………………………………………………………………

80. What / mum / going / do / weekend ?

………………………………………………………………………………………………………………

81. You / ought / go / market / buy / fish / vegetables.

………………………………………………………………………………………………………………

82. People / do / everything / without / help / modern equipment / years ago.

………………………………………………………………………………………………………………

83. How old / your brother / sister / then ?

………………………………………………………………………………………………………………

84. Some people / neighborhood / not happy / changes.

………………………………………………………………………………………………………………

85. It / difficult / learn / two languages / same time.

………………………………………………………………………………………………………………

Question 86: Write a passage (100 words) to tell your friends “ A country picnic ” you made.

Follow the suggested ideas.

Who you go with, when you go , how you go, what you’ve done, when you’re back, how you feel,…

ĐÁP ÁN

A. VOCABULARY:

1. b                  2. a                  3. c                  4. b                  5. a                  6. d     

7. b                  8. a                  9. b                  10. b

11. unhealthy              12. explanation            13. pleasure                 14. decorator               15. differences

16. appliance               17. Industrialization    18. disappeared           19. performance          20. land

B. GRAMMAR AND STRUCTURE

21. d                22. d                23. a                24. d                25. c                26. b                27. a

28. d                29. b                30. d                31. d

32. is covered              33. was held                            34. are being followed           

35. hasn’t visited ……….moved                    36. has been used                    37. are being destroyed

38. is getting               39. visited…….was doing                  40. is celebrated                      41. is visited

C. PHONETIC

42. b                43. a                44. a                45. a                46. b                47. d                48. a               

49. d                50. c                51. c                52. b                53. a                54. a                55. c

56. a                57. a                58. b                59. c

D. READING:

60. a                61. c                62. a                63. b                64. d                65. d               

66. b                67. a                68. d                69. c

E. WRITING

70. The film was so interesting that we watched it several times.

71. Manchester United won the football match

72. Peter was so ill that he couldn’t get up

73. Her father asked: “ Will you go to the cinema with your friends?”

74. Children ought to be sent to school their parents.

75. It is thought that doing morning exercises is good for health.

76. Peter is taller than Tom.

77. Every day people cut down thousands of trees in the world

78. I am going to visit my grand father after work this evening

79. Residents and store owners have been concerned about the new mall for few months

80. What is mum going to do at weekend?

81. You ought to go to the market to buy fish and vegetables.

82. People did everything without the help of modern equipment years ago.

83. How old were your brother and sister then?

84. Some people in the neighborhood are not happy with the changes

85. It is difficult to learn two languages at the same time.

Question 86: Note “ write a passage”

2. Đề số 2

I. Phonetics:

Choose the word which is pronounced differently from the others.

  1).    A). use                           B). music                        C). public                        D). value

  2).    A). breath                       B). bread                         C). dead                          D). great

  3).    A). bubble                      B). truck                         C). pollute                       D). public

  4).    A). learn                         B). fear                           C). clear                          D). hear

  5).    A). cook                         B). look                           C). book                          D). proof

  6).    A). children                    B). chorus                       C). check                         D). chicken

  7).    A). caps                          B). jeans                         C). shirts                         D). pants

  8).    A). invite                        B). tropical                      C). primary                      D). divide

  9).    A). student                     B). menu                         C). fur                             D). tutor

  10). A). hot                           B). here                           C). hour                           D). hope

II. Reading and choose the best answer.

           Strange things happen to time when you travel, because the earth is divided into twenty- four time zones, one hour apart. You can have days with more or fewer than twenty- four hours, and weeks with more or fewer than seven days.

If you make a five- day trip across the Atlantic Ocean, your ship enters a different time zone every day. As you enter each zone, the time changes one hour. Traveling West, you set your clock back; traveling East, you set it ahead. Each day of your trip has either twenty – five or twenty – three hours.

If you travel by ship across the Pacific Ocean, you cross the international date line. By agreement, this is the point where a new day begins. When you cross the line, you change your calendar one full day, backward or forward. traveling East, today becomes yesterday; traveling east, it is tomorrow.

11). The difference in time between zones is …………………………

           A). seven days               B). more than seven days

           C). one hour                   D). twenty – four hours

12). From this selection it seems true that the Atlantic Ocean …………………..

           A). is in one time zone  B). is divided into twenty – four zones

           C). can’t be crossed in five days                           D). is divided into five time zones

13). If you cross the ocean going East, you set clock ……………………………………

           A). ahead by twenty – three hours                         B). ahead one hour in each new time zone           

          C). back one full day for each time zone               D). ahead one hour for the whole trip

14). The international date line is the name for …………………….

           A). the beginning of any new time zone               B). any time zone in the Pacific Ocean.

           C). the point where a new day begins                   D). any point where time changes by one hour

15). The best title for this selection is ……………………..

           A). How Time Zones Were Set Up                         B). Crossing the International Date Line

          C). how Time Changes Around the World               D). A trip Across the Atlantic

III. Reading and choose the best answer from A,B,C or D.

           Compost is a wonderful natural resource that helps plants grow well. Today I am going to tell you (16)………….. to start a compost heap. First we must use only household and garden matter (17)……………… tea leaves and egg shells, but we must (18)…………….. them first. Don’t use any meat or grain products because this  attracts  rats. Find a place (19)………………. your garden that gets a few hours of sunlight each day. The (20)……………. also needs moisture but it will get this from condensation. Cover the heap with a sheet of strong- plastic if the weather is wet. Keep adding to pile and after six months, your compost can be used for your fields , gardens.

  16). A). why                          B). how                           C). where                        D). what

  17). A). include                     B). to include                  C). included                    D). including

  18). A). wash                        B). to wash                     C). washing                     D). washed

  19). A). on                             B). for                             C). at                               D). in

  20). A). glass                         B). cans                           C). compost                    D). bottles

IV. Choose the best answer from A,B,C or D.

  21). Minh is interested ……………… the history of Viet nam.

           A). on                             B). in                               C). about                         D). at

  22). A new school ………………. in our neighborhood right now.

           A). is built                      B). is being built             C). is building                 D). is being build

  23). My car ………………..  yesterday by him.

           A). was repaired            B). has been repaired      C). is repaired                 D). can be repaired

  24). My nephew ……………….. to stay with me next weekend.

           A). come                        B). is coming                  C). will come                  D). comes

  25). ………………….. does he have to work so hard? – To earn more money.

           A). Why                         B). Who                          C). What                         D). When

  26). Thank for inviting me to the …………………… festival.

           A). rice- cooked             B). cooking- rice             C). rice- cooking             D). cooked- rice 

  27). Children should …………………………. to bed early.

           A). gone                         B). go                              C). goes                           D). went

  28). Don’t worry about us. We can ……………….

           A). look ourselves          B). look for ourselves     C). look after our self     D). look after ourselves

  29). She walked …………… the kitchen and put her packages ………………. the table.

           A). in/ into                     B). on/ into                     C). into/ in                      D). into/ on

  30). I saw Peter at the party last night. He ……………….. a red dress

           A). wore                         B). was wearing              C). had worn                   D). wears

  31). your hair is long. It needs …………………..

           A). cut                            B). cutting                      C). to cut                         D). had cut

  32). We have learnt English ………………………. three years.

           A). at                              B). for                             C). in                               D). since

  33). You ………………. forget what I told you. It is very important.

           A). must                         B). have to                      C). can’t                          D). mustn’t

  34). He doesn’t look …………………. to be a famous boxer.

           A). enough strong          B). strong enough           C). weak enough             D). too weak

  35). My friend Nam is ……………… He loves giving things to other people.

           A). skilled                      B). friendly                     C). direct                         D). generous

ĐÁP ÁN

I. Phonetics:

Choose the word which is pronounced differently from the others.

  1).    A). use                           B). music                        C). public                        D). value

  2).    A). breath                       B). bread                         C). dead                          D). great

  3).    A). bubble                      B). truck                         C). pollute                       D). public

  4).    A). learn                         B). fear                           C). clear                          D). hear

  5).    A). cook                         B). look                           C). book                          D). proof

  6).    A). children                    B). chorus                       C). check                         D). chicken

  7).    A). caps                          B). jeans                         C). shirts                         D). pants

  8).    A). invite                        B). tropical                      C). primary                      D). divide

  9).    A). student                     B). menu                         C). fur                             D). tutor

  10). A). hot                           B). here                           C). hour                           D). hope

II. Reading and choose the best answer.

           Strange things happen to time when you travel, because the earth is divided into twenty- four time zones, one hour apart. You can have days with more or fewer than twenty- four hours, and weeks with more or fewer than seven days.

If you make a five- day trip across the Atlantic Ocean, your ship enters a different time zone every day. As you enter each zone, the time changes one hour. Traveling West, you set your clock back; traveling East, you set it ahead. Each day of your trip has either twenty – five or twenty – three hours.

If you travel by ship across the Pacific Ocean, you cross the international date line. By agreement, this is the point where a new day begins. When you cross the line, you change your calendar one full day, backward or forward. traveling East, today becomes yesterday; traveling east, it is tomorrow.

11). The difference in time between zones is …………………………

           A). seven days               B). more than seven days

           C). one hour                   D). twenty – four hours

12). From this selection it seems true that the Atlantic Ocean …………………..

           A). is in one time zone                                          B). is divided into twenty – four zones

           C). can’t be crossed in five days                           D). is divided into five time zones

13). If you cross the ocean going East, you set clock ……………………………………

           A). ahead by twenty – three hours                         B). ahead one hour in each new time zone           

           C). back one full day for each time zone              D). ahead one hour for the whole trip

14). The international date line is the name for …………………….

           A). the beginning of any new time zone               B). any time zone in the Pacific Ocean.

           C). the point where a new day begins                   D). any point where time changes by one hour

15). The best title for this selection is ……………………..

           A). How Time Zones Were Set Up                         B). Crossing the International Date Line

           C). how Time Changes Around the World           D). A trip Across the Atlantic

III. Reading and choose the best answer from A,B,C or D.

           Compost is a wonderful natural resource that helps plants grow well. Today I am going to tell you (16)………….. to start a compost heap. First we must use only household and garden matter (17)……………… tea leaves and egg shells, but we must (18)…………….. them first. Don’t use any meat or grain products because this  attracts  rats. Find a place (19)………………. your garden that gets a few hours of sunlight each day. The (20)……………. also needs moisture but it will get this from condensation. Cover the heap with a sheet of strong- plastic if the weather is wet. Keep adding to pile and after six months, your compost can be used for your fields , gardens.

  16). A). why                          B). how                           C). where                        D). what

  17). A). include                     B). to include                  C). included                    D). including

  18). A). wash                        B). to wash                     C). washing                     D). washed

  19). A). on                             B). for                             C). at                               D). in

  20). A). glass                         B). cans                           C). compost                    D). bottles

IV. Choose the best answer from A,B,C or D.

  21). Minh is interested ……………… the history of Viet nam.

           A). on                             B). in                               C). about                         D). at

  22). A new school ………………. in our neighborhood right now.

           A). is built                      B). is being built             C). is building                 D). is being build

  23). My car ………………..  yesterday by him.

           A). was repaired            B). has been repaired      C). is repaired                 D). can be repaired

  24). My nephew ……………….. to stay with me next weekend.

           A). come                        B). is coming                  C). will come                  D). comes

  25). ………………….. does he have to work so hard? – To earn more money.

           A). Why                         B). Who                          C). What                         D). When

  26). Thank for inviting me to the …………………… festival.

           A). rice- cooked             B). cooking- rice             C). rice- cooking             D). cooked- rice 

  27). Children should …………………………. to bed early.

           A). gone                         B). go                              C). goes                           D). went

  28). Don’t worry about us. We can ……………….

           A). look ourselves          B). look for ourselves     C). look after our self     D). look after ourselves

  29). She walked …………… the kitchen and put her packages ………………. the table.

           A). in/ into                     B). on/ into                     C). into/ in                      D). into/ on

  30). I saw Peter at the party last night. He ……………….. a red dress

           A). wore                         B). was wearing              C). had worn                   D). wears

  31). your hair is long. It needs …………………..

           A). cut                            B). cutting                      C). to cut                         D). had cut

  32). We have learnt English ………………………. three years.

           A). at                              B). for                             C). in                               D). since

  33). You ………………. forget what I told you. It is very important.

           A). must                         B). have to                      C). can’t                          D). mustn’t

  34). He doesn’t look …………………. to be a famous boxer.

           A). enough strong          B). strong enough           C). weak enough             D). too weak

  35). My friend Nam is ……………… He loves giving things to other people.

           A). skilled                      B). friendly                     C). direct                         D). generous

36. D                  37. C                38. B                  39. A                   40. D          

41. C                  42. C                43. B                  44. C                    45. C

V. Rewrite these sentences, beginning with the words given.

46. How heavy is your suit case?

47. It is not easy to speak English fluently.

48. John used to smoke cigarettes.

49. He asked me why I wanted the job.

50. She asked us if / whether we liked learning English.

51. This house was built in 1995.

52. His room is cleaned by him.

53. If you don’t get a bike you can’t go to school.

54. You will be asked a lot of questions.

55. This computer isn’t used.

VII. Writing.

Write a letter to a friend about your neighborhood. These questions may help you.

3. Đề số 3

PART I Choose the word A, B, C or D whose underlined part is pronounced differently from the others.

1. A. rubbish

B. uniform

C. umbrella 

D. thumb

2. A. appea

B. weather 

C. brea

D. headache

3. A. project 

B. belong 

C.  woman

D. concert

4. A. think

B. though 

C. mother

D. these

5. A. eraser

B. baseball

C. suitcase

D. waterfall

Choose the word A, B, C or D whose main stress is different from the others in the group.

6. A. pencil

B. raincoat

C. arrive

D. notebook

7. A. enjoyable 

B. power 

C. permission 

D. explore

8. A. photography 

B. minority 

C. heroic 

D. visit

9. A. translation

B. difficult

C. unluckily 

D. agree

10. A. Vietnamese 

B. engineer

C. celebration

D. product 

PART II-  Choose the best answers to completes each sentence.

1. Hoa __________________ coins and stamps since she was six.

A. was collecting

B. has collected

C. collected

D. will collect

2. His brother is a _________________ boy. He always tells a joke.

A. handsome

B. humorous

C. sociable

D. energetic

3. Do you mind if I __________________ your car to work?

A. drive

B. driving

C. to drive

D. drove

4. They are ____________ that their son won the championship.

A. delighted

B. pleasing

C. sad

D. interesting

5. My sister regretting ___________ Mai’s glasses yesterday.

A. to break

B. broken

C. breaking

D. break

6. Hoa dances more _______________ than her classmates.

A. beauty

B. beautiful

C. beautifully

D. beautify

7. They will hold a meeting in the large room ____________ the morning of next Sunday.

A. in

B. on

C. at

D. of

8. Minh loves playing chess _____________ his sister enjoys skipping in their free time.

A. when

B. because

C. while

D. during

9. One hundred dollars ______________ an big amount of money for her.

A. is

B. are

C. were

D. is being

10. Don’t overheat the victim _____________ blankets or coats.

A. on

B. for

C. with

D. from

11. We are going to __________ a small plane to Ha Long Bay this weekend.

A. drive

B. ride

C. take

D. give

12. They as well as Mai ___________________ in the field at this time last Sunday.

A. was working

B. were working

C. has worked

D. have worked

13. Thanks _______ Alexander Graham Bell’s invention, I can communicate with each other easily.

A. for

B. from

C. on

D.to

14. We must _________ the environment from the pollution every day.

A. save

B. protest

C. protect

D. waste

15. In our opinion, there are a lot of differences _________ two twins.

A. from

B. without

C. with

D. between

16.  If you _______________ your work, let’s play volleyball with them in the garden.

A. finish

B. are finishing

C. have finished

D. will finish

17. Have a picnic with ______________ in the mountain tomorrow.

A. Hanh and I

B. Hanh and me

C. I and Hanh

D. me and Hanh

18. Study is no _____________  restricted to just one location.

A. longer

B. long

C. longest

D. the longest

19. My son was hit  _______________ a stick while he was working in the field.

A. by

B. with

C. without

D. out

20. Nam and Manh have played badminton for two hours, but __________ of them are tired.

A. none

B. both

C. neither

D. all

ĐÁP ÁN

PART I –points

1. B

2.A

3.C

4. A

5. D

6. C

7. B

8. D

9. B

10. D

PART II  –  points

1. B

2. B

3. A

4. A

5. C

6. C

7. B

8. C

9. A

10. C

11. C

12. B

13. D

14. C

15. D

16. C

17. B

18. A

19. B

20. C

PART III –points

1. scientist       2. urbanized                3. uninteresting           4. participation            5. absence

6. hopeless      7. laziness                   8. products                  9. contestants 10 especially

 PART IV –  points

1. enough intelligent – intelligent enough

6. going – go

2. helped – helping

7. if – whether

3. play –  to play

8. interesting  –  interested

4. weigh – weight

9. going –  to go

5. for – of

10. was  –  were

Part V –  points

1. D

2. A

3. C

4. D

5. A

6. B

7. B

8. D

9. C

10.B

PART VI –  points

1. ON

2. IT

3. PART/ROLE

4. CALLED

5. WAS

6. RED

7. PRESENTS

8. WRITTEN

9. WITH

10.ON

Part VII– points

1. They haven’t come back their homeland for over two years.

2. I asked Mai how many cars there were  in front of her/his house.

3. I wasn’t introduced to newcomers in the festival.

4. The food was so bad that the children couldn’t eat it.

5. There is no point in persuading her to join in that activity.

6. So far I have typed five pages of the essay.

7. The dog is always stealing my socks.

8. Hoa had no difficulty in translating this poem into French.

9. Let all of dirty clothes be collected  by 8 o’clock tomorrow morning.

10. Mary is the most graceful girl at school. (No girl at school is as graceful as Mary.

Part VIII-  ( điểm)

Nội dung (content): 1.5 điểm

– Từ vựng (vocabulary): 0.5 điểm

– Ngữ pháp (grammar): 0.5 điểm

– Tính mạch lạc và trôi chảy (coherence and cohesion) + độ dài (length): 0.5 điểm

– Sai dưới 4 lỗi không trừ điểm.        

– Sai trên 4 lỗi, hoặc sai những lỗi nặng trừ 0.5 điểm/1 lỗi.

4. Đề số 4

I- Find the word whose underlined part is pronounced diffirent from the others

1- a. sun                           b. fun                           c. pull                          d. hunt

2- a. tie                            b. sit                            c.bit                             d. hit

3- a. cave                         b. have                         c. slave                        d.behave

4- a. bull                          b. pull                          c. dull                          d. full

5- a. d                          b. go                            c. so                             d. no

II- Choose the right words or phrases to fill in the blanks.

1- My brother is studying hard …………………….  pass the exam.

            A. for                          B. in order to               C. so to                        D. so that

2- We have studied ………………. seven o’clock.

            A. for                          B. at                            C. since                       D. to

3- He was born in England. English is his ……………………………

            A. mother tongue                                            B. first language

            C. foreign language                                         D. A and B  are correct

4- It’s dangerous …………………….. in this river.

            A. swim                       B. to swim                   C. swimming               D. swam

5- It is the ……………………… as ours

            A. same                       B. most                        C. much                       D. more

6- How long have you ………………….. her ?

            A. know                      B. knowed                  C. known                    D. knew

7- My father used …………………. me to school.

            A. took                        B. taking                                 C. to take                     D. take

8- Would you mind ………………. the windows ?

            A. to open                   B. opening                   C. open                        D. opened

9- The man ………………….. next to me was very nervous.

            A. sits                          B. is sitting                  C. sitting                     D. sit

10- This is the first time I ………………… this film.

            A. am seeing                B. saw                        C. see                          D. have seen

III- Complete the sentences, use the correct form or tense of the verbs in the brackets.

1- Would you mind if I (smoke) ?

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

2- I don’t enjoy (laugh) at by other people.

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

3- He (live) in this city since 2000.

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

4- Most of the NOKIA mobile phones (sell) in this shop are imported from China.

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

5- The children (play) when It started to rain.

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

ĐÁP ÁN

I- Find the word whose underlined part is pronounced diffirent from the others . (1p)

1- c. pull

2-a. tie

3- b. have

4-c.dull

5- a.do

Mỗi đáp án đúng được 0,2 đ

II- Choose the right words or phrases to fill in the blanks. (2.5 p)

1- B

2- C

3- D

4- B

5- A

6- C

7- C

8- B

9- C

10- D

Mỗi đáp án đúng được 0,25 đ

 

III- Complete the sentences, use the correct form or tense of the verbs in the brackets. (2.5p)

1- smoked                                   2- being laughed                               3- has lived

4- sold                                         5-were playing                                                    

Mỗi đáp án đúng được 0,5 đ

IV- Finish each of the incomplete sentences below in such a way that it has the  same meaning as the sentence above it. (2.5p)

1-    …………..seen her since 2005.

2-    …………..is being written by him.

3-    ………….. going to be build a new bridge next year.

4-    …………..(that) he couldn’t find his umbrella.

5-    …………..to him : ” Do you like coffee ? “

Mỗi đáp án đúng được 0,5 đ

V- Correct the mistake in the sentences. (2p)

1- They didn’t let me  go.

2- She failed her examination as her friend did.

3- I will buy a new house if I have enough money.

4- He has learnt enough Chinese to study in China.

5- Nobody has used this house for a long time.

6- His garden isn’t as large as  mine.

7- We haven’t talked to your sister for a long time.

8- There are more than eighty stores in the mall.

Mỗi đáp án đúng được 0,25 đ

VI- Give the correct forms of the words in parentheses. (2.5p)

1-interesting

2-natural

3- well

4- discussion

   5- childhood

6- dangerous

7- information

8- tourist

9- uncomfortable

  10- cheaper

Mỗi đáp án đúng được 0,25 đ

VII- Fill in each blank with a suitable preposition. (2.5p)

1-in

2- of

3- for

4- in

5- at

6- on

7- by

8- with

9- with

10- for

Mỗi đáp án đúng được 0,25 đ

VIII- Complete the passage with the suitable words. (2p)

1- people

2- It

3- lived

4- is

5- feed

6- lot

7- work

8- so

Mỗi đáp án đúng được 0,25 đ

IX- Write complete sentences with the words given. (2.5p)

1- How long does it take you to get to (the) school ?

2-He is not interested in buying a new house.

3-It is difficult to start looking for a job at his age.

4- I am / was bored with doing the same thing day after day.

5- Marie Curie was born in Porland in 1867.

Mỗi đáp án đúng được 0,5 đ

5. Đề số 5

I) Three words have the same vowel sound one word doesn’t. Which one is it? (0) is an example for you.

0) a-bat                                    b-cat                            c-that                           d-hate

1) a-book                                 b-look                          c-floor                         d-cook

2) a-nine                                  b-fine                           c-kind                          d-thing

3) a-set                                    b-between                   c-get                            d-met

4) a-husband                          b-busy                         c-must                         d-bus

5) a-do                                     b-go                             c-so                              d-no

II) Choose the correct answer for each sentence. (0) is an example for you

0) My mother believes that my brother is __________ than me.

a) good                                   b) gooder                     c) better                       d) best

1) They’re getting married _____________ the end of June.

a) on                                        b) in                             c) at                             d) during

2) I’m sorry but you have to cook dinner _____________

a) alone you                            b) himself                    c) yourself                   d) on you

3) You use a _______________ to cook rice.

a) steamer                                b) rice cooker              c) saucepan                  d) frying pan

4) Looks! Nam has become ________________.

a) to be tall and taller.                                     b) to be taller and taller.

c) tall and taller                                                           d) taller and taller.

5) Because he didn’t like the first pair of trousers, he asked for ____________.

a) the other ones                                                          b) other trousers

c) an other trousers                                                     d) an other pair

6) If a patient can’t walk, he can use _____________ to move around.

a) an eye chart             b) a stretcher               c) a wheelchair            d) a scale                    

7) Would you mind _______ in the front seat of the taxi, Mark?

a) to sit                                    b) sit                            c) to sitting                  d) sitting

8) Lan is ________ and she has a flower shop in Hanoi.

a) a flower seller                      b) a florist                    c) a flower girl d) a flower lady

9) The family _____________ when the mailman came.

a) was sleeping                        b) is sleeping               c) has slept                  d) have slept

10) Paul is said __________ the brightest student in class.

a) was                                      b) being                       c) to be                        d) he was

III) Complete the following sentences with an appropriate form of the word in brackets. (0) is an example for you.

0) They have all been absolutely (wonder) wonderful!

1) I don’t like that film. It’s very (bore) __________________.

2) Ho Chi Minh City is (large) _________________ city in Vietnam.

3) They boy fell asleep during (perform) __________________.

4) They waited for his (habit) _______________ response.

5) The male birds are more (colour) _________________ than the females.

ĐÁP ÁN

I) Mỗi câu đúng 0,3đ

1-c                   2-d                   3-b                   4-d                   5-a

II) Mỗi câu đúng 0,3đ

1-c                   2-c                   3b                    4-d                   5-a

6-c                   7-d                   8-b                   9-a                   10-c

III) Mỗi câu đúng 0,3đ

1-boring                       2-the largest                3-performance             4-dicussion

5-colourful                  6-excited                     8-success                                 8-favourite

9-celebration   10-noisy

IV) Mỗi câu đúng 0,5đ

1) Does Mr Green mend this bladder?

2) What an intelligent girl!

3) That kitchen is bigger than this living-room.

4) Khanh advised Huy to take a break.

5) It’s the first time we met such a famous singer.

6) She has long black hair.

V) Mỗi câu đúng 0,5đ

1) The weather was fine enough for us to go camping.

2) . . . . . . laughing . . . . . . . came

3) He was given the money back last Sunday.

4) into

5) They can’t wear jeans at work.

6) The boy asked the girl if she had gone out the night before.

VI) Mỗi câu đúng 0,3đ

1) Would you mind telling us about the west lake?

2) I wish I could visit Hue someday.

3) My brother was born in central Vietnam in 1972.

4) How glad I am to see you again!

5) You’d better have a parting meeting before leaving.

VII) Mỗi câu đúng 0,3đ

1-a                   2-c                   3-a                   4-b                   5-d

6-d                   7-b                   8-a                   9-d                   10-c

VIII) Mỗi câu đúng 0,5đ.

1) Only kings and dukes had enough money to buy books.

2) Because books were expensive and magical.

3) They were large and expensive at first

4) A person who buys a computer knows how to use it.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Lê Trung Đình. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Cù Chính Lan
  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Chánh Lộ

Chúc các em học tập tốt!

Đăng bởi: Quà Yêu Thương

Chuyên mục: Lớp 6

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button