Giáo dụcLớp 6

Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Nguyễn Cát

Mời các em cùng tham khảo tài liệu Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Nguyễn Cát do Quà Yêu Thương tổng hợp và biên soạn. Tài liệu bao gồm các dạng bài tập khác nhau, tổng hợp các kiến thức đã học. Hi vọng tài liệu này sẽ giúp các em ôn tập thật tốt cho kì thi học sinh giỏi sắp tới. Chúc các em học tập tốt!

BỘ 5 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH LỚP 8 NĂM 2021

TRƯỜNG THCS NGUYỄN CÁT

1. Đề số 1

Question 1: Supply the correct form of verbs in parentheses

1. By the end of this week my illness (cost) me $ 100

2. I(be) not able to join them in the bicycle ride into the country. I (lend) John my bike the day before.

3.Coming up to the desk he(take) the key that (leave) there by the doorman and (start) up the stairs to his     room. Inside he (find) that the letters (be) not where he (leave) them. His room (break) in while he was out.

4.Writing many letters (make) her happy.

5.He (work) on the report when you (arrive) this afternoon

6. I know, but I can’t help ( have) a cup of tea afer dinner. It is one of my greatest pleasures since I quit (smoke).

Question 2: use the correct form of these words in brackets

1. May I borrow your……………………?                                                            (calculate)

2. Not long ago, I was introduced  to a famous ………………..             (art)

3. The………….of his wife was a great blow to him.                            ( lose)

4. She has been worn down by ………………..and illness.                                 (poor)

5. The plane arrived ………….after a violent storm.                             ( safe)

6. Many people find it ……………….to advertise.                                             (waste)

7. Our pupils are raising money for the……………                                           (poor)

8. ……….hunters are killing many elephants for their ivory.               (legal)

9. It was the actor’s finest …………………….                                         (perform)

10. He’s the ……………of this machine.                                                            ( invent)

Question 3:   Fill in each numbered blank with a suitable word

            Many people nowadays have to …….1……false teeth when they are middle-aged. Since the beginning of this century, ……2…. decay has greatly increased. The amount of sugar …….3……our food has also increased. Doctors and dentists now know that ….4……. is the main …..5….. of tooth ….6……  Eskimos’ teeth, for example, started to decay …….7.. they began to eat sweeter food.

            Long ago doctors did not like to treat people’s teeth. Hairdressers and blacksmiths looked …8…..  people’s teeth and pulled them  ……9… when they decayed. Some people thought toothache was a punishment ….10……. the gods.

Question 4:                

a/  Complete these tag questions

1. I’m right,………………..?

2. They had to do it,…………………….?

3. Nobody died in that accidents, ………………..?

4. Don’t tell him about this, ……………….?

5. Let’s have a picnic on the beach , ………………?

6. Noone took him back his hotel,……………………?

b/ Put the words in order so as to make up correct sentences.

1. a rule/ o’ clock / eight / as / he / at / up / gets.

2. he / ten / ready / minutes / breakfast / in / for / is.

3. the/ stands / on / Thames/ London/ two/ equal / it / into / divides/ which / parts.

4. phone/ there/ our/ be/ must / wrong/ something / with

Question 5: 

a) Fill in the blanks with a suitable word provided below:

  Few      a few      no        many        much

  a lot      most       all         a little      none

            In Sweden there is only ….1….. cigarette advertising because the government has been successful in preventing  ..2………cigarette advertisements. Although there are …3…… cigarette advertisements in magazines (but not many), there are ……..4….. cigarette advertisements at all in cinemas and also ……..5…… on the radio and television. 

In Britain and United States …..6…..of cigarette advertisements show beautiful girls and handsome men smoking cigarettes. In spite of attempts to stop people smoking, there are even more     advertisements than before.

In Sweden, however, there must be ……7…. people in cigarette advertisements. The Swedish government wants as ……..8…… people as possible to give up smoking. It tells people that ……9…… smokers usually die at a …10……..earlier age than non-smokers.

b) Combine the sentences as directed.

1. Lan has a nice voice. Everybody likes it.   ( such …..that)

2. In spite of all our careful plans, a lot of things went wrong (although)

3. Arthur is not in class today. He is ill (because of)

4. I need to get apart time job. I want to earn some money for my school expenses ( in order to)

5. The air is too polluted for us to breath.      (so….that)

Question 6: Rewrite the following sentences, beginning each sentences with the cues

1. No matter how hard I tried, I couldnt open the door.

Try………………………

2. Nobody helped me to do this                     

 I…………………………………

3. She didnt work hard enough, so she lost the job.              

The reason……………………

4.What he does is not acceptable.                                          

Nobody ……………………………..

5. I would  love to live in Paris for a year                 

If only………………………………………

6..Nobody can deny that she is nice.    

 It cant ………………………………………………

7. His passport was nowhere to be found.                                       

Noone……………………………….

8.A train leaves at 8 o`clock everymorning                                                   

There is……………………………

9. Rich as he was, he never helped the poor.

No…………………         

10. What’s the weight of your suitcase?

How……………………………………………..

ĐÁP ÁN

Question 1:

1. will have cost

2. was – had lent

3. took – had been left – started – found – weren’t – had left    – had been broken

4. makes

5. will be working – arrive

6. having – smoking

Question 2:

1. calculator                 2. artist                        3. loss                          4. poverty                    5. safely

6. wasteful                  7. poor             8. illegal                       9. performance            10. inventor.

Question 3:

1. wear            2. tooth                        3. in                             4. sugar                        5. cause

6. decay                       7. when                       8. after             9. out                           10. from

Question 4:

a)

1. aren’t           2. didn’t             3. did they         4. will you         5. shall we             6. did they.

b)

1. As a rule, he gets up at eight o’clock.

2. He is ready for breakfast in ten minutes.

3. London stands on the Thames which devides it into two equal parts.

4. There must be something wrong with our phone.

Question 5:

a)

1. a little          2. most            3. a few           4. no                5. none

6. a lot          7. few    8. many            9. all                10. much

b)

1. Lan has such a nice voice that everybody likes it.

2. Although our plans were careful, a lot of thing went wrong

3. Because of his (the) illness, Arthur is not in class today.

4. In order to earn some money for my school expenses, I need to get  a part time job.

5. The air is so poluted that we can’t breath it.

Question 6:

1. Try as hard as I might, I couldn’t open the door.

2. I built this on my own.

3. The reason why she lost the job was that she didn’t work hard enough.

4. Nobody accepts what he does.

5. Of only I could live in Paris for a year.

6. It can’t be denied that She is nice.

7. Noone found his passport anywhere.

8. There is an  eight o’clock train every morning( There is a train leaving at 8 o’clock every morning)

9. No matter how rich he was , he never helped the poor.

10. How much does your suitcase weigh?

2. Đề số 2

Question 1: Fill in the gaps with the correct forms of the verbs: 

be, become, change, come, decide, not do go, have, live, move, stay, stop, tell, wait, not write;

            Dear Linda,

       I’m sorry I ……1…..to you for so long, but I …2… very busy lately. All last month I …3…exams, and I ..4…anything else but study for ages. Anyway, I …5..studying now, and I …6…for my exam results.

       As you can see from the letter, I …7…. my address and …8… in Croydon now. I …9… that I wanted a change from centred London because it …10…. so expensive. A friend of mine …11.. me about this flat, and I ….12… here about two months ago. When you …13….to London this summer please visit me. I ..14….here until the middle of August then I …15……on holiday to Scotland.

Question 2: use the correct form of these words in brackets

1. ………….is a very serious problem in many countries                                             (employ)

2.She always listens…………to what she is told                                                          (attention)

3.I am afraid you have ………… me because that is not what I meant                         (understand)

4.She had a ………of joy when hearing his steps outside                                            ( feel)

5.Some ………….singers earn a lot of money.                                                              ( profession)

6.Put the ice-cream in the…………….., please.                                                             ( freeze)

7. Do you think that man with a gun is a …………                                                       (rob)

8. He spoke English fluently but with some …………..mistakes                                  ( grammar)

Question 3:   Fill in each numbered blank with a suitable word

            A doctor ….1….. worked in a village was very annoyed because many people used to

stop him in the  street and asked for his …2….. In this way, he was never …..3…… for his service

 and he never managed to earn much ……..4….. . He made up his ….5… to put an end to this. One ………6…… , he was stopped …….7… a young man who said to him “Oh, doctor, I’ve got severe

 pain in my left side”. The doctor pretended to be interested and ……8.. …..”Shut your eyes and

open your mouth”. Then he went away, leaving the …..9….. standing in the street with his mouth……..10…… and a large crowd of people laughing at him.

Question 4: Choose the correct word to complete the sentences.

1. She had to do the shopping for her neighbour,……………she ?       

a.didn’t                        b. does                         c. hadn’t                       d. isn’t

2. I suggest Andrea ……….in touch with the organisers.        

a.should get                 b. getting                     c. to get                       d. should getting

3. There are some reports ………….now.                    

a. typing                      b.that should type       c. to type                     d. need to be typed

4. Mary doesn’t have ………..money in her purse. It’s just enough for a light reakfast.

a.some             b.any                           c.much             d.non

5. All my life I ……….after my home and children    

a. looked                     b. will look                  c. look                         d. have looked

6. You hardly ever believe him and …………….

a.so do I                      b. neither do I c. I do either                d. I believe him)

7. My husband often does ……….with people from Japan.

a.business                    b. economy                  c.affairs                       d.finances

8. In order to buy his house he had to obtain a large ………from his bank.

a. loan                          b. finance                    c. capital                      d.dedt

9……….tired, I went to bed early.

a. To feel                     b. Felt                          c. Feeling                     d. Having

10.Listen to what I am saying ……………..?

a, don’t you               b, will you .                    c., do you                  d, are you

Question 5:               

a/ Fill in the blanks with a suitable prepositions.

            Yesterday we went shopping (1)……. the morning. (2) ……..10 o’clock, we felt tired, so we had some drink in a cafe. We had lunch (3)…….12 o’clock, and (4) ……..the afternoon we stayed at home.  (5) …….the evening we went to the cinema, and I got to bed (6) ……..11 o’clock. After breakfast (7) … ……….this morning we hired bikes and biked round Brighton. We’re having a rest now, but (8)………this evening we’re going (9)……..a concert, which begins (10)………8.30.

b) fill in each of the blanks with ” a, an, the ” if necessary

1. I have……big supper, I can’t sleep at…..night.

2. Summer is….warmest season but……..summer of 1971 was unusually cool.

3. Love of money is……root of all evil.

4. ……..statue of liberty war a gift of frendship from France to ………United States.

ĐÁP ÁN

Question 1:

1. haven’t written                                6. am waiting                                      11. told

2. have been                                        7. have changed                                  12. moved

3. had                                                  8. live                                                  13. come

4. haven’t done                                    9. decided                                           14. will be staying/ is staying

5. have stopped                                   10.has become/ is becoming               15. will be going/ is going

Question 2:

1. Unemployment                   3. misunderstood                    5. professional             7. robber

2. attentively                           4. feeling                                 6. freezer                                 8. grammatical

Question 3:

1. who             2. advice                      3. paid             4. money                     5. mind                

6. day              7. by                            8. said              9. man                         10. open

Question 4:

1. a                  2. a                  3.d                   4. c                  5.c(d)              

6. b                  7. a                  8. a                 9. c                    10. b

Question 5:                

a)

1. in                 2. at                 3. at                 4. in                 5. in                

6 at                  7. x                  8. x                  9. to                 10. at

b)

1. a – the                                                          3. the

2. the – the                                                       4. the – the

Question 6:

1. There is nothing I would do for you.

2. It was such a funny film that I burst out laughing.

3. I should have thought of that before.

4. The news that her son had died was a great shock to her.

5. “How do you like my new dress, John” she asked John.

6. No longer do women in developed countries bear many children.

7. She asked me if/whether I had done that sorts of work before.

8. Provided (that) you save some money, you’ll able to buy a car.

9. So fierce was the dog that nobody would visit them.

10. Five years has passed since I last saw her.

3. Đề số 3

Question 1: Choose the word in each group that has underlined, italic part pronounced differently from the rest.

1. A. set           B. between                  C. get                          D. met

2. A. started    B. needed                    C. protected                D. stopped

3. A. ground    B. should                     C. about                      D. amount

4. A. durian     B. cucumber                C. painful                    D. duty

5. A. worked   B. hoped                      C. forced                     D. sailed

6. A. improve  B. coveralls                 C. gloves                     D. stomach

Question 2: Complete the sentences with the most suitable words:

1. They don’t drink coffee. _______ do their friends.

A. either                      B. neither                    C. too                          D. so

2. She hates fish and_______ do I.

A. either                      B. neither                    C. too                          D. so

3. You can buy pineapples and bananas at the_______ stall

A. meat                       B. fruit                        C. food                                    D. chicken

4. I_______ like some spinach and cucumbers.

A. hard                        B. did                          C. would                     D. do

5. What_______ the weather like there?

A. does                        B. did                          C. was                         D. will

6. I like_______ badminton.

A. playing                   B. making                    C. working                  D. acting

7. Harry is working at a bank_______

A. at the moment        B. a year ago               C. for a year                D. in a moment

8. Who is_______, Mary or Cathy?

A. tall                          B. taller                       C. tallest                      D. more taller

9. The Robinsons always go to Vietnam_______ plane.

A. in                            B. on                           C. with                        D. by

10. _______ noodle for breakfast yesterday?

A. Did you eat            B. Were you eat          C. Did you ate             D. Do you ate

11. It took us two hours_______ to Hanoi.

A. drive                       B. driving                    C. to drive                   D. drove

12. Hoa and her brother_______ at home last Sunday.

A. didn’t are                B. wasn’t                     C. weren’t                   D. not were

13. Were you absent_______ school last Monday?

A. from                       B. at                            C. in                            D. on

14. You_______ take a taxi. It is raining outside.

A. would better           B. must                        C. have to                    D. had better

15. She never touches_______ food.

A. healthy                   B. unhealthy                C. good                       D. delicious

16. _______ up late. It is harmful to your health.

A. Don’t stay              B. Not stay                  C. Not to stay              D. Stay

17. Please show me_______ this machine works.

A. what                       B. how                        C. which                      D. when

18. When I saw her, I thought she looked_______.

A. happy                     B. happily                    C. to be happy             D. being happy

19. Shall we go out tonight?

A. Yes, we go             B. Yes, I can               C. Yes, let’s                D. Yes, we are

20. They are good student. They study very_______.

A. better                      B. good                       C. goodly                    D. well

ĐÁP ÁN

Question 1. 1.5p        

1B       2D       3B       4C       5D       6A

Question 2. 5p           

1B       2D       3C       4C       5C       6A       7A       8B       9D       10A

11C     12C     13A     14D     15A     16A     17B     18A     19C     20D

Question 3. 1.25p      

1T        2F        3T        4F        5T

Question 4. 1.25p      

1B       2A       3C       4A       5D

Question 5. 1.0p        

1C       2C       3B       4A

4. Đề số 4

Question 1: Supply the correct form of verbs in parentheses

1. I sat down at the desk and (wonder) why my father’s letter (not arrive) yet. I(write) to ask him to send me some money at once.

2. All the tickets (sell) out by the time we arrived at the theatre.

3. For the last three years I (spend) everyminute of my life on this problem.

4.This palace (say)(build) in three years.

5.There (be) no guests at all since I left.

6.I (wait) for you at the hotel at midday tomorrow.

7.Hello, Mary. The party last night was great. You should (come)

Question 2:     Use the correct form of the words in brackets to complete sentences

1. I would like to book a ……………to Hong Kong                                          (fly)

2. Please make your ……………..at the counter over there.                              ( pay)

3. He is a very ……………carpenter                                                                  (skill)

4. ……………He failed the final exam.                                                              (luck)

5. There was a look of ………….on her face.                                                   (sad)

6. She’s very ……..You never know whether she’s going to be in a good or bad mood    ( predict)

7. I enjoyed the book very much, because it was so ………..               (read)

8. The ………of the new guest caused trouble to my aunt.                              (arrive)

ĐÁP ÁN

Question1:

1. wondered – hadn’t arrived -had written                  5.have been

2. had sold                                                                   6.will/shall be waiting

3. have spent                                                               7. have come.

4. is said – to have been built

Question 2:

1. flight           2. payment                  3. skilful                      4. Unluckily                           

5. sadness        6. unpredictable                      7. readable                   8. arrival

Question 3:

1. who’s                       2. don’t                        3. not               4. has               5. Haven’t                    6.so

7. they             8. which                      9. don’t            10. neither       11.doesn’t                    12. let’s

Question 4:                            

a)

1. His brother is sai to speak French very well.

2. Being short of money, he had to borrow some from a friend.

3. I could hear her playing the piano in the next room.

4. He was sent to prison for having stolen a gold watch.

5. She came home early so as to have plenty of time to cook dinner.

b)

1.It is raining. I’d like to stay here until the rain stops.

2. After I had entered my house, it began to rain.

3. It is difficult to get in touch with the manager of  the company.

4. I am sure he told/ is telling the truth; he has never told a lie in his life.

5. He is bound to say thank you to the nurses.

Question 5:                            

a)

1. C                 2. D                 3. D                 4. D                 5. D

b)

1. so                 2. such a                      3. such             4. such             5.so

Question 6:

1. Please don’t tell him anything about that.

2. Tom must have cleared everything up.

3. Isn’t there any other way to reach the city centre.?

4. Unless you leave an address we won’t be able to contact you.

5. He is said to have died by his own hand.

6. Two extra people came.

7. Elementary education is free in Viet Nam

8. They can’t have been playing in this weather.

9. So stupid is he that he can’t remember his lessons.

10. Noone seems to have predicted the correct result.

5. Đề số 5

Question 1: Supply the correct form of verbs in parentheses

1. The radio (play) since 7 a.m. I wish someone would turn it off.

2. (call), the milkmaid went to see the farmer.

3. She (be) here but she (go) down with flu

4. I was just about (leave) the office when the phone rang.

5. She was breathing fast and deep, as if she (run)

6. Listen to this ! I think this news (surprise) you.

 7. Dont talk to me. I (try) to learn this page by heart.

8. Dont be upset. I (understand) perfectly

9. Wood usually (float) on water.

Question 2:   Fill in each numbered blank with a suitable word

            The world’s oceans are so vast that they can cope with the present levels of pollution. However, little …1….. known about the long-term effects …….2….such slow poisoning. The most serious …3…….of modern time is that man is destroying the earth’s natural resources and transforming huge areas into wasteland. As …….4….. result, it is becoming very …….5…. to grow enough to feed the world’s rapidly increasing…..6….. A way of protecting all the wildlife on the earth must also ……..7……found as many species are in ….8… of disappearing completely from the face of the earth. The dangers, however, are not confined solely to the land and the sea. The smoke in the atmosphere, ……9..  .  example, is increasing….10…… much that the amount of sunlight has been reduced in many cities. Man’s whole environment is being changed in a serious way.

ĐÁP ÁN

Question 1:

1. has been playing                                         4. to leave                                7. am trying

2. Being called                                                5.had been running                 8. understand

3. should have been – has gone.                      6.surprises                               9.floats

Question 2:

1. is                 2. of                             3.problem                    4. a                              5. hard/difficult

6. population   7. be                            8. danger                     9.For                            10. so

Question 3:

1. worthless                 2. overslept                  3. salty             4. freezer                     5. collector

6. tighten                     7. difficulty                 8.loosen           9.variety                    10. straightening

 Question 4:

a)

1. b                              2. c                              3. c                              4. c

b)

1. Come any day but Sunday.

2. There must be something wrong with our phone.

3. He wants to know why  you were looking so sad.

4. Mrs Brown asked Peter to help his father on the farm

5. Does she often walk  through the park?

6. What was she talking all that time?

Question5:                 

a) put in like or as

1. like              2. as                 3. like              4. like              5. as                

6. as                 7. as               8. like                9. like              10.as

b) Prepositions

1. during                      2. across          3. to                 4. under           5. in – at           6. to – in/on      7. at -of

Question6: Rewrite

1. Try as hard as I might, I couldn’t open the door.

2. He was allowed to leave after he had been questioned.

3. This work must be finished at six o’clock

4. So stupid is he that he can’t remember his lesson.

5. The less time my boss has the better he works

6. So fierce was the dog that nobody would visit him.

7. Five years has passed since I last saw her.

8. Day in day out, it’s the same old routin in my job.

9. Their wedding took place in the summer of 1999

10. As well as being bad-tempered, she was very lazy.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Nguyễn Cát. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Nghĩa Dũng
  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Nghĩa Chánh

Chúc các em học tập tốt!

Đăng bởi: Quà Yêu Thương

Chuyên mục: Lớp 6

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button