Giáo dụcLớp 6

Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Tô Hiến Thành

Kì thi học sinh giỏi đang đến gần. Vì vậy, Quà Yêu Thương xin gửi đến các em tài liệu Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Tô Hiến Thành nhằm giúp các em làm quen với các dạng đề học sinh giỏi. Hi vọng tài liệu sẽ là nguồn tham khảo hữu ích trong quá trình học tập của các em.

BỘ 5 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH LỚP 6 NĂM 2021

TRƯỜNG THCS TÔ HIẾN THÀNH

1. Đề số 1

I/ Supply the correct verb tenses or forms.

1. Water (cover)………………….. most of the Earth’s surface.

2. Look at those black clouds! It (rain)……………………………………

3. She has a lot of novels ( write)………………….. in English.

4. We are tired of (work)…………… …………..for low salary.

5. Would you mind if I ( take)………………………………..a photo?

6. This is the second time you (break)…………………………….a cup.

7. I ( just buy ) ……………………a new shirt.

8. My brother came in while Tom and I ( play ) …………………… chess.

II/ Fill in the blank with the suitable preposition

1. She is keen……………………..pottery.

2. The heads of some famous people were carved…………………..the rock.

3. They have to separate the rice………………the husk.

4. I’m looking forward ……………….seeing you in June.

5. Can you help you ………………….. your bags, Mrs. Jones?

6. My new house is different…………………my old house.

III/ Find out mistakes in the following sentences and correct them

E.g: I strongly believe that friends plays a very important role in our life.

1. The meeting will be hold in the community center.

2. Greg is always forget his keys and that really annoys me.

3. It’s about a 40- minutes drive from the city center.

4. Would you mind if I ask you a personal question?

5. We are looking forward to see you in April.

6. The project will be show to the public when it is finished,

IV/ Give the correct forms of the words in parentheses.

1. The lecturer is giving us first-aid …………………. (instruct)

2. Relax for some minutes and you’ll feel more …………….. (comfort)

3. This book is …………………… enough for me to read. (interest)

4. Sa Pa is a wonderful ………….. resort in Viet Nam. (mountain)

5. The view of this mountain is ……………………. (beauty)

6. It’s …………………… to cross the avenue. (danger)

7. Could you give me some…………………….? (inform)

8. Each of my friends has a ……………………………. character . ( differ)

V/ Read the passage and then choose the correct answer

Mrs. Jackson is an old woman who has a small room (1)_______ an old house. She

(2)_________there since 1974. That was the year when her husband (3)___________. He

had been ill (4)__________many years. After his death Mrs. Jackson had (5)__________

money at all. She found work in a factory. Her job was to clean the offices. She (6)_______

get up(7)_______ the morning. She doesn’t have much money (8)_______she hopes now.

1. a. in b. on c. from d. of

2. a. is living b. lives c. lived d. has lived

3. a. died b. has died c. dead d. was dead

4. a. since b. for c. in d. during

5. a. none b. any c. no d. not

6. a. must b. must to c. had to d. has to

7. a. for b. at c. in d. to

8. a. so b. because c. but d. and

VI/ Read the passage carefully and then do the tasks

When I was twelve, my family moved to the city. At first, everything was strange and difficult to me. Life in the city is always busy and the people are often in a hurry. Lots of bikes, motorbikes, cars and buses coming from every direction scared me. Now I get used to the life in the city. I am used to the noise and busy city traffic. I’m no longer afraid of crossing the road. However, I don’t really like to live in the city. I prefer to live in the countryside.

1. Where did his family move?

………………………………………………………………………………………………….

2. Was everything difficult or easy to him at first?

…………………………………………………………………………………………………

3. What does he think about the city life and the city people?

…………………………………………………………………………………………

4. What scared him?

…………………………………………………………………………………………………

5. Is he afraid of crossing the road now?

…………………………………………………………………………………………

6. Where does he prefer to live?

…………………………………………………………………………………………………

D/ WRITING

VII/ Finish the second sentence so that it has the same meaning as the first.

1. Hoa is older than Nien.

Nien is ……………………………………………………………………..

2. Will you turn down the TV, please?

→ Would you mind……………………………………………………………?

3. Learning to ride a bicycle is very easy.

→ It ……………………………………………………………………………….

4. My brother has just repaired the bicycle

→ The bicycle ……………………………………………………………………

VIII/ Read Quyen’s postcard below carefully and the do the task

Dear Sally,

We are having a wonderful time in the USA. The people are friendly and the

weather has been warm ans sunny. In Sann Francisco, I visited my friend, Sandra Smith and her family. It was happy to see them. I bought lots of souvenirs for the children. Thanh is always complaining about the heaviness of my suitcase.

See you soon.

Love,

Quyen

Imagine you are a tourist o vacation in a certain place/ city in Viet Nam. Write a postcard to a friend about your trip.

ĐÁP ÁN

I. Tenses:

1/ covers 2/ is raining 3/ written 4/ working

5/ took 6/ have broken 7/ have just bought 8/ were playing

II. Prepositions:

1/on 2/ into 3/ from 4/ to 5/with 6/ from

III. Find and corect mistakes

1/ B ( held) 2/ A (is always forgetting) 3/ B ( minute)

4/ C ( asked) 5/ C ( seeing) 6/ B ( showed/ shown)

IV. Word form:

1/ instructions 2/ comfortable 3/ interesting 4/ mountainous

5/ beautiful 6/ dangerous 7/ information 8/ different

V. Multiple choice

1/ a 2/ d 3/ a 4/ d 5/ c 6/ c 7/ c 8/ a

VI. Questions

1/ His family moved to the city.

2/ Everything was difficult.

3/ He thinks life in the city is always busy and the people are often in a hurry.

4/ Lots of bikes, motorbikes, cars and buses coming from every direction scared him.

5/ No, he isn’t.

6/ He prefers to live in the city.

VII.

1/ Nien is younger than Hoa.

2/ Would you mind turning down the TV?

3/ It is very easy to learn to ride a bicycle.

4/ The bicycle has just been repaired by my brother

2. Đề số 2

Question I.

a. Choose one word whose underlined part is pronounced differently from the others.

1. A. children B. chance C. change D. mechanic

2. A. takes B. inches C. oranges D. houses

3. A. played B. performed C. showed D. acted

b. Choose the word that has stress pattern is diferent from the others of the same group.

1. A. company B. comfortable C. introduce D. usually

2. A. associate B. table C. chemist D. social

Question II. Choose the best answer to complete the following sentences.

1. It …… in winter ; now it …… .

A. rains/ doesn’t rain B. rains/ isn’t raining

C. is raining/ isn’t D. is raining/ doesn’t rain

2. He normally …… quickly but today he …… slowly.

A. is speaking/ isn’t speaking B. speaks/ doesn’t speak

C. is speaking/ speaks D. speaks/ is speaking

3. …… is easy.

A. recycle B. recycling C. to recycle D. recycles

4. This is the first time I …… his mother.

A. meet B. am meeting C. have met D. met

5. The doctor …… a red car lives near my house.

A. to drive B. driving C. drove D. driven

6. Would you mind if I …… a photo?

A. take B. took C. taking D. to take

7. Yesterday I ……………. a new bike because my old one ……………. stolen.

A. bought / was B. bought / were C. buy / were D. bought / is

8. They spent a lot of time ……………. about what they would do if they had a lot of money.

A. talk B. talked C. to talk D. talking

9. I do not think that purple shirt ……………. with your yellow skirt.

A. suits B. fits C. goes D. wears

10.I didn’t come to the party because I …………….

A. don’t invite B. am not invited C. was not invited D. didn’t invite

11.Jane asked me ……………. Bill Gate.

A. If I knew B. I knew C. whether I know D. If I know

12.Only one of ……………. girls prefers ……………. classical music to popular music.

A.the/X B.X/X C.the/the D.the/a

13.My family and I are looking forward ……………. you.

A. to seeing B. of seeing C. to see D. for seeing

14.Staying in a hotel costs ……………. renting a room in a domitory.

A. twice more than B. twice as much as C. as much twice as D. as much as twice

15.I never eat ……………. cheese. I don’t like it!

A. a B. X C. some D. the

Question III. Use the correct form of the verbs in parentheses to complete the following sentences.

1. She has made up her mind ……….. (have) a garage ………….. (build) next to the house.

2. The statue …………. (break) while it ……………. (move) to another room in the museum.

3. The bell is ringing. I must stop ……… (do) my homework ………. (answer) the phone.

4. Why you all ………….. (laugh)? Roger ……………… (tell) you his funny stories?

5. Don’t worry. We ………….. (finish) the report by 11.

6.The money (steal)………………..in the robbery was never found.

Question IV. Complete the following sentences with the correct form of the capital words.

1. Joanne wants to become a __________ in the future. (science)

2. Many rural areas in Viet Nam have been __________ in the last few years. (urban)

3. The book was so ________ that we didn’t want to read it. (interest)

4. There are a lot of _______________ in the competition. (contest)

5. Linda’s __________ made the party less exciting. (absent)

6. He didn’t win the championship, so he felt very _____________ . (hope)

7. Because of his _________, they failed the exam. (lazy)

8. Vinamilk company has served customers a lot of _____________ recently. (produce)

9. Tet holiday is one of the most important __________ for Vietnamese people. (celebrate)

10. Laura loves all of Vietnamese dishes, _______________ Nem. (special)

ĐÁP ÁN

Question I.

a. 1. D 2. B 3. D

b. 1. B 2.A

Question II.

1. B. rains/ isn’t raining

2. D. speaks/ is speaking

3. B. recycling

4. C. have met

5. B. driving

6. B. took

7. A. bought / was

8. D. talking

9. C. goes

10.C. was not invited

11.A. If I knew

12.A.the/X

13.A. to seeing

14.B. twice as much as

15.B. X

Question III.

1. to have / built 2. broke / was being moved

3. doing / to answer 4. are you all laughing/ has Roger told

5. will have finished 6. stolen

Question IV.

1. scientist 2. urbanized 3. uninteresting 4. participation

5. absence 6. hopeless 7. laziness 8. products

9. contestants 10. especially

Question V.

1. They haven’t come back their homeland for over two years.

2. I asked Mai how many cars there were in front of her/his house.

3. I wasn’t introduced to newcomers in the festival.

4. The food was so bad that the children couldn’t eat it.

5. There is no point in persuading her to join in that activity.

6. So far I have typed five pages of the essay.

7. The dog is always stealing my socks.

8. Hoa had no difficulty in translating this poem into French.

9. Let all of dirty clothes be collected by 8 o’clock tomorrow morning.

10. No girl at school is as graceful as Mary.

Question VI.

1. C → not to trust

2. A → such

3. D → impolitely

4. A → Because of

5. A → What’s the

Question VII.

 1. C 2. A 3. C 4. C 5. B

 6. B 7. A 8. B 9. D 10. B

Question VIII.

1.things 2. share 3. someone 4. ups 5. result

6. as 7. get 8. us 9. better 10. when

Question IX:

– Form: 0,25 điểm – Content: 1,0 điểm

3. Đề số 3

I/- Choose the word that has the underlined, bold part pronounced differently from the rest.

1, A. honest B. hour C. honor D. humour

2, A. deaf B. beat C. lead D. teach

3, A. there B. thank C. youth D. thirsty

4, A. fund B. upset C. tutor D. rug

5, A. safe B. mall C. nature D. face

6, A. option B. information C. quention D. invitation

7, A. school B. chemistry C. character D. child

8, A. invited B. liked C. ended D. wanted

9, notice B. grow C. ghost D. lost

10, like B. wide C. oponion D. file

II/- Grammar and vocabulary: Choose the best answer for each sentence.

1,It’s dangerous…………..and to drive fast.

A.swim B. to swim C. swimming D. swam

2,When I …….home, my mother…….. a big cake.

A.came/making C. came/was making

B.come/make D. was coming/make

3,Do you mind if I………..your computer for an hour?

A.used B. use C. am using D. have used

4,She arrived early………….order to get a good seat.

A.on B. in C. out D. at

5,The radio was…………by Tim yesterday.

A.repaired B. repairing C. repair D. repairs

6,I prefer the city………..the countryside.

A.or B. from C. to D. and

7,The man…………..by the window is my uncle.

A,stands B. standing C. stand D. stood

8, They’re getting married ………… the end of June.

A. on B. in C. at D. during

9, I’m sorry but you have to cook dinner ……………..

A. alone you B. himself C. yourself D. on you

10, You use a ……………… to cook rice.

A. steamer B. rice cooker C. saucepan D. frying pan

III/- Read the text and answer the questions bellow.

Fire was very important to man . He needed fire to keep himself warm at night. He used fire to cook his food. He used fire to frighten away enemies and wild animals. In some parts of the world he used fire to signal messages. Red Indians, for example, used fire to make smoke signals. In some other countries people lit fire to warm their friends of danger.

Fire was also used to give light. Before the invention of the oil lamp, men used burning sticks as torchs. And before man discovered gas and electricity, he hung small fires in wire baskets from posts to light the streets. One man even used fire to tell the time. He invented a candle clock. He made a candle that took exactly twelve hours to burn. Then he marked this candle in twelve equal parts. He lit the candle and could tell the time by counting the number of parts left of the burning candle. But the candle clock did not always work well.

If there was a wind blowing on the candle, the flame burned too quickly.

1. What did man probably first use fire for?

………………………………………………………………………………………………

2. For what purpose was fire used by red Indians?

………………………………………………………………………………………………

3. What were the first street lights?

………………………………………………………………………………………………

4. How long did the candle clock take to burn?

………………………………………………………………………………………………

5. What would happen if a wind blew on a candle clock?

………………………………………………………………………………………………

ĐÁP ÁN

I/

1-D 3-A 5-B 7-D 9-D

2-A 4-C 6-C 8-B 10-C

II/

1.C 2.C 3.B 4.B. 5.D

6.B 7.B 8.C 9.C 10.C

III/

1. 1, to keep himself warm at night.

2. to make smoke signals

3. small fires hung in wire bastkets from post.

4. 12 hours.

5. the clock would be slow.

IV/

1) Franco told he watched the football game every Sunday.

2) They told her friend she had already made plans to do something else.

3) Those building were built in 2001.

4) English was spoken at the meeting.

5) Tom wrote that letter.

6) Does Mr Green mend this bladder?

7) What an intelligent girl!

8) That kitchen is bigger than this living-room.

9) Khanh advised Huy to take a break.

10) It’s the first time we met such a famous singer.

V/

1-boring 2-the largest 3-performance 4-florist

5-colourful 6-excited 8-success 8-favourite

9-celebrate 10-noisy

VI/

(1) spent (3) were caught (5) had (7) have – been (9) visit

(2) doing (4) were leaving (6) take (8) moves (10) going

VII/

1. without 3. at – on 5. to / in 7. against

2. for 4. of / about – from 6. of

VIII/

1, countries 2,study 3, language 4,subjects 5,Autralia

6, French 7,adults 8, useful 9, books 10, newspapers

IX/

1-B 2-A 3-B 4-B 5-C

6-B 7-B 8-C 9- A 10- C

X/

1. about 2. came 3. ago 4. the 5. growing

6. Indians 7. thank 8. for 9. different 10. celebrate

4. Đề số 4

I. Choose the word which is pronounced differently from the others

1. A. sights B. flights C. villages D. tribes

2. A. character B. children C. chemistry D. Christmas

3. A. highlight B. habit C. honor D. habit

4. A. watched B. played C. talked D. stopped

5. A. experiments B. coops C. books. D. dishwashers

II. Give the correct form of the verbs given in the brackets.

1. I (learn) English since I (be) in grade 6.

2. You should practice (speak) English every day.

3. A new bridge (build) here next year.

4. This is the first time Hoa (meet) Tim’s family.

5. I have a lot of novels (write) in English.

6. While I (watch) TV, the phone rang.

7. Flowers (cut) yesterday.

8. The plastic things can be reused after (recycle).

9. The table needs (repair) but I don’t know how to repair it.

III. Complete the sentences with the correct form of the words given

1. NEIGHBOR I know all the boys who live in my……………………

2. FRIEND People in the countryside is……………………………..

3. FLY All …….…between Paris and Hanoi have been cancelled due to fog

4. HIGH Do you know the ……………of S.t Paul’s Cathedral ?

5. KNOW Taxi drivers have to have a very good …………..on the street names.

6. COMFORT The hotel was large and …………………..

7. CHILD During his ………………….. the family lived in Cornwall

8. WEIGH Every woman nowadays seems to want to loose…………………….

9. HELP It’s a nice shop and the assisstants are all polite and very…………..

10. LUCK The keys were locked inside the car ……………., aside window was open

IV. Fill ONE suitable word in each blank.

The country is (1)………….beautiful than a town and more pleasant to live in. Many people think so, and go to the country (2) ………. the summer holiday though they can’t live (3) …………. all the year round. Some have cottage built in a village (4) ………. that they can go there whenever they (5) ……….find the time.

English villages are not alike, but (6)…………. some ways they are not very different from (7) ……………….other. Almost every village (8) ………..a church, the round or square tower of which can (9) …………seen from many miles around. Surrounding the church is the church yard, (10)………. people are buried.

ĐÁP ÁN

I

1.C

2.B

3.C

4.B

5.D

II

1.have learnt / was

2. speaking

3.will be built

4.has met

5.written

6.was watching

7.were cut

8.recycling

9.repairing

III

1.neighborhood

2.friendly

3.flights

4.height

5.knowledge

6.comfortable

7.childhood

8.weight

9.helpful

10.luckily

IV

1.more

2.for

3.there

4.so

5.can

IV

6.in

7.each

8.has

9.be

10.where

V

1.to → for

2.will → would

3.on → in

4.gathering→ gather

5.hear → hearing

6.collect → collector

7.in → on

8.play → playing

9.so → too

10.in→ on

VI

1.Henry asked me if I could lend him some money

2.Neither of the chairs are comfortable

3.The date of the meeting will have to be changed again

4.It took Peter three hours to repaint his house

5.They moved here six years ago.

6.It’s the most romantic story I have ever read.

7.Barbara is the hardest worker

8.It’s two years I haven’t met him

9.Richard is a good cooker

10.The film ends dramatically

VII

1.word

2.comes

3.made

4.Europe

5.named

6.wore

7.18th

8.completely

9.cotton

10.strong

5. Đề số 5

Question 1: Choose the word in each group that has underlined, italic part pronounced differently from the rest.

1. A. set B. between C. get D. met

2. A. started B. needed C. protected D. stopped

3. A. ground B. should C. about D. amount

4. A. durian B. cucumber C. painful D. duty

5. A. worked B. hoped C. forced D. sailed

6. A. improve B. coveralls C. gloves D. stomach

Question 2: Complete the sentences with the most suitable words

1. They don’t drink coffee. _______ do their friends.

A. either B. neither C. too D. so

2. She hates fish and_______ do I.

A. either B. neither C. too D. so

3. You can buy pineapples and bananas at the_______ stall

A. meat B. fruit C. food D. chicken

4. I_______ like some spinach and cucumbers.

A. hard B. did C. would D. do

5. What_______ the weather like there?

A. does B. did C. was D. will

6. I like_______ badminton.

A. playing B. making C. working D. acting

7. Harry is working at a bank_______

A. at the moment B. a year ago C. for a year D. in a moment

8. Who is_______, Mary or Cathy?

A. tall B. taller C. tallest D. more taller

9. The Robinsons always go to Vietnam_______ plane.

A. in B. on C. with D. by

10. _______ noodle for breakfast yesterday?

A. Did you eat B. Were you eat C. Did you ate D. Do you ate

11. It took us two hours_______ to Hanoi.

A. drive B. driving C. to drive D. drove

12. Hoa and her brother_______ at home last Sunday.

A. didn’t are B. wasn’t C. weren’t D. not were

13. Were you absent_______ school last Monday?

A. from B. at C. in D. on

14. You_______ take a taxi. It is raining outside.

A. would better B. must C. have to D. had better

15. She never touches_______ food.

A. healthy B. unhealthy C. good D. delicious

16. _______ up late. It is harmful to your health.

A. Don’t stay B. Not stay C. Not to stay D. Stay

17. Please show me_______ this machine works.

A. what B. how C. which D. when

18. When I saw her, I thought she looked_______.

A. happy B. happily C. to be happy D. being happy

19. Shall we go out tonight?

A. Yes, we go B. Yes, I can C. Yes, let’s D. Yes, we are

20. They are good student. They study very_______.

A. better B. good C. goodly D. well

ĐÁP ÁN

Question 1.

1B 2D 3B 4C 5D 6A

Question 2.

1B 2D 3C 4C 5C 6A 7A 8B 9D 10A

11C 12C 13A 14D 15A 16A 17B 18A 19C 20D

Question 3.

1T 2F 3T 4F 5T

Question 4.

1B 2A 3C 4A 5D

Question 5.

1C 2C 3B 4A

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Tô Hiến Thành. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Quảng Thành
  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Cát Hải

Chúc các em học tập tốt!

Đăng bởi: Quà Yêu Thương

Chuyên mục: Lớp 6

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button