Giáo dụcLớp 6

Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Trần Mai Ninh

Mời các em cùng tham khảo tài liệu Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Trần Mai Ninh do Quà Yêu Thương tổng hợp và biên soạn. Tài liệu bao gồm các dạng bài tập khác nhau, tổng hợp các kiến thức đã học. Hi vọng tài liệu này sẽ giúp các em ôn tập thật tốt cho kì thi chọn gọc sinh giỏi sắp tới. Chúc các em học tập tốt!

BỘ 5 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH LỚP 8 NĂM 2021

TRƯỜNG THCS TRẦN MAI NINH

1. Đề số 1

SECTION 1: LISTENING.

Phần nghe có 02 bài, mỗi bài được nghe 02 lần (giám thị chỉ mở 01 lần đĩa tự động phát 02 lần)

I. Listen and fill in the missing words. (1.0 point)

1. The daughter feels …………………………………………………………….………….………..…..

2. She wants some …………………………………………………………………….…………………..

3. She doesn’t like ……………………………………………………………………………….….…….

4. The son is thirsty and……………………………………………………………………………….….

5. He would like to drink some……………………………………………………………………..……

II. Listen then choose the correct answer. (1.0 point)

1 – Where does Philip do the photography classes?

A) Music College                                B) City College                                   C) Math College

2 – What time do the photography classes begin?

A) 5.15 pm                                          B) 7.00 pm                                          C) 6.45 pm

3 – Philip’s happy with the course because he’s

A) learning about famous photographers

B) using a new camera

C) getting better at photography

4 – Philip  thinks it’s easy to take photographs of

A) trees                                               B) animals                                           C) children

5 – After the course Philip will

A) buy a new camera

B) get a job in photography

C) make photography his hobby

SECTION 2: PHONETICS.

III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest by circling the corresponding letter A, B, C or D. (1,2 point)

1

A. plays                     

B. says                              

C. days   

D. stays

2

A. what                     

B. who                          

C. where

D. when

3

A. sport               

B. start

C. listen

D. eat

4

A. game                       

B. geography

C. vegetable

D. change

5

A. station                

B. intersection

C. question

D. invitation

6

A. teacher                  

B. children                         

C. lunch

D. chemistry

IV. Choose the word with different stress pattern. Write A, B, C or D in the space provided (0.8pt)

7

A. delicious               

B. difficult                  

C. dangerous

D. different

8

A. activity                         

B.  badminton                  

C. basketball

D. aerobics

9

A. sandwich                  

B. chocolate

C. cartoon

D. toothpaste

10

A. correct                

B. receive                    

C. visit

D. unload

SECTION 3: VOCABULARY & GRAMMAR.

V. Choose the best answer to complete each sentence, identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. )(4.0 points)

1. You can watch Harry Potter on TV  ________ you can read it.

    A.  so

B. and

C. but

D. or

2. “- ________ a nice T-shirt, Trang!”    _ “ Thank you”

    A. How

B. What

C. Which

D. It

3. “- ________ films have you seen this week ?” _ “ Only one”

    A.  How many

B. What

C. Which

D. Who

4. There aren’t  ________  good films on TV at the moment

    A. some

B. any

C. much

D. a lot

5. If we cut down more trees, there  ________  more floods.

    A. are

B. were

C. have been

D. will be

 6. That is  ________ book I’ve ever read.

    A. the borest

B. the boring

C. the most boring

D. the most bored

7.  The opposite of “polluted ” is ………………..                      

    A. fresh       

B. good   

C. dirty      

D. safe

8.We should use reusable water bottles ___________ of plastic ones.

   A. instead    

 B. because

C. despite       

D. however

9. In the future, we won’t go on holiday to the beach but we ________  go on holiday to the moon.

    A. must

B. can’t

C. might

D. won’t

10. ________ you swim when you were ten?

    A. Can

B. Could

C. Will

D. Might

11. My father likes watching TV____________  he doesn’t like listening to music.

    A. and  

B.  so

C. but

D. because

12. We should use _____________pens and pencils to reduce rubbish.

    A. reliable

B. reusable

C. refillable

D. sociable

13. In the future, we will have ___________to do housework.

    A.  robots

B. wireless TV

C.  smart phone

D. hi-tech fridge

14. Eiffel Tower is  the most attractive ____________in France.

    A. building

B. resort

C. square

D. landmark

15. We should  use _________to save natural resources.

    A. oil

B. solar energy

C. coal

D. gas

16._______________ means creating new products from used materials.

    A. Reduce

B. Reuse

C. Recycle

D. Rebuild

17. If  the ______________  is polluted, we won’t  have enough food to eat.

    A. water

B. air

C. noise

D. soil

18.We should give unused clothes to_____________to help the people in need…

    A. charity

B. factory

C. market

D. hospital

19. ___________ are you going to stay here?            ~ For a week.

    A. How often

B. How long

C. How many

D. How far

20. ______________.happens when water in lakes,rivers and oceans is polluted.

A. Air pollution          

B. Soil pollution            

C. Water pollution        

D. Noise pollution

VI. Supply the correct tense or form of the verbs in brackets. (2.0 points)

1. How long you ( wait ) __________________ for me? – Just a few minutes.

2. Tony can  (speak)_____________ two languages.

3. Every evening, my father (watch)________________ television.

4. His parents (buy)_________________ a new house next month?

5. Le Tam wants________________ (be) a teacher after he  leaves school.

6. There are lots of gray clouds in the sky. It (rain)_____________________.

7. Where is your mom now? – She (grow)_________________vegetables in the garden.

8. Children like (ride) ___________________e-bikes to school.

9. How much fruit that farmer (produce) _________________every year?

10. He often says  OK when he ( talk )________________with the guests

VII. Give the correct form of the words in capital to complete the sentences. (1.0 point)

1. Don’t make a fire here. It is very ………………………….                                  DANGER

2. The Mekong River is the ……………………. river in Vietnam.              LONG

3. Mr. Quang is a ……………………………………………                                        BUSINESS   

4. Is The Underground in London ………………….. Than Metro in Paris?         GOOD

5. That …………………….. can play the guitar very well.                                              MUSIC

6. She plays badminton …………………… a week.                                            TWO

7.  Is Phu Ninh  a ……………………………. district?                                           MOUNTAIN

8. These children like …………………………………. weather.                              SUN

9. What is the ……………………. of the Great wall?                                          WIDE

10. He would like to be a …………………………….. one day.                             MILLION     

VIII. Circle the letter A,B,C or D before the mistake in each sentence. (1.0 point)                  

1. Phuc is the more intelligent student in the class.

              A          B                          C               D

2. If we not pollute the soil, Plants will grow well .

                    A                 B               C               D

3. We should reuse and recycling bottles and cans to reduce rubbish.

                         A                  B                            C          D

 4. That’s my father over there. He stands near the window

        A                         B              C                    D

5. How do you go to see the dentist?  –  Once or twice a month.

       A              B                                 C                        D

SECTION 4: READING.

IX. Read the passage. Then choose one suitable word to fill in the gaps. (2.0 points)

Mr. Thanh is (1)________  engineer in a big factory. He lives in a small apartment (2) ________  the fifth floor of a building in Ho Chi Minh City. The factory is not near (3) ________  so he goes to work by bus. He (4) ________ home at 7 o’clock to arrive to work at 7.45. (5) ________ is Saturday morning now, and Mr. Thanh is (6)________ home, in bed. On Saturdays he (7)_______  at a quarter to seven. Then he sits in the living room and (8)_______ breakfast. On Saturday afternoons he (9)_______  tennis or goes swimming. On Saturday evenings he (10)_______  at home, he usually goes out.

1.  A. a                         B. an                            C. the                          D. any

2.  A.  at                      B. in                            C. on                           D. of

3.  A. house                 B. he’s house              C. him house               D. his house

4.  A. leaves                B. is leave                    C. leaving                    D. leave

5.  A . It                      B. It’s                          C. Their                       D. They

6.  A. in                       B. at                           C. on                           D. with

7.  A. get up                B. to get up                 C. getting up               D. gets up       

8.  A. have                   B. having                     C. has                          D. to have       

9.  A. plays                  B. is play                     C. play                         D. is playing

10.  A. not stay            B. doesn’t stay            C. isn’t stay                 D. no staying

X. Fill in each blank with ONE suitable word. (2.0 points)

          My brother lives in Ho Chi Minh city. He (1)___________ a teacher of math. He goes to work (2)_________Monday to Saturday. The school starts (3) __________7.00 in the morning and (4) __________ at eleven fifty. After work, he comes back (5) __________ and has lunch at a  (6) __________ past twelve. In the afternoon, he (7) _________the housework and plays games. In the (8) ___________ he has dinner at 6.00. After dinner he watches T.V or (9)________ books. He goes to bed at half (10) __________  eleven.

XI. Read the following passage, then answer the questions by circling A, B, C or D. (1.0 pt) 

Nhan and Huong want to know their friends’ favorite free time activities, so they are asking their friends about what they like to do in their free time. Many of their friends say that usually eat and drink as well as chat with their friends. They like to talk about many things around them: their teachers, their friends, their families as well as their favorite musicians, singers, soccer players and movie stars. There are some popular activities after lessons at their school such as: skipping rope, reading books and playing sports. At home, many of their friends say they like to watch TV, listen to music or play computer games. They rarely go to the movies. Some of the girls like to go shopping. Very few of their friends like to do English exercises on the Internet. Many of their friends don’t take part in art, music club.

1. What do many of Nhan and Huong’s friends usually do in free time?

      A. eat, drink and chat.                      B. go shopping

      C. go to the movie.                           D. do English exercises on the Internet.

2. What do their friends like to talk about?

      A. their teachers, friends and families B. their favorite musician and singers

      C. their favorite soccer players and     D. many things around them movie stars

3. Which of the following activities is NOT popular with their friends at school?

     A. Skipping rope                                 B. Take part in art, music club

     C. Reading books                                D. Playing sports

4. Which of the following activities is NOT popular with their friends at home?

     A. Watching T.V                                 B. Listening to music

     C. Do English exercises on the Internet D. Playing computer games

5. What does the passage talk about?

      A. Nhan and Huong’s friends              B. Free time activities of Nhan and Huong’s friends

     C. Nhan and Huong’s school                D. Nhan and Huong’s pastimes

SECTION 5: WRITING

XII. Rewrite each of the following sentences in such a way that it means the same as the first one. (2.0 points)

1.  How many teachers are there in your school?

ð How many teachers ……………………………………………………………………………

2.  The toy store is to the right of the bakery.

ð The bakery ……………………………………………………………………………………

3.  Do you and your friends walk to school every day?

ð Do you and your friends go……………………………………………………………………

4.  We have English class at 7.15.

ð Our English class……………………………………………………………………………

5.  Let us go to the beach and have a good time there.

ð How about…………………………………………………………………………………….

6. Is there a colorful picture in your room?

ð Does …………………………………………………………………………………………..

7. How much is a bowl of noodles?

ð What ……………………………………………………………………………………………

8. How high is the Mount Everest?

ð What ……………………………………………………………………………………………………………?

.9. I spend two hours a day doing my homework.

ð It ……………………………………………………………………………………………….

10. No one in my class is as lazy as Tom.

ð Tom ……………………………………………………………………………………………

XIII. Write a composition (about 80 words) to tell about your mother. (1.0 pt)

(Viết một bài (Khoảng 80) từ kể về Mẹ của em bằng Tiếng Anh)

_Lưu ý: Thí sinh không được viết  Tên của mình và Tên trường trong bài luận. 

ĐÁP ÁN

SECTION 1: LISTENING.

I. Listen and fill in the gaps. (1.0 point ) (0.2 x 5 = 1.0pts)

1.  hungry       

2. apples

3. noodles       

4. tired

5. orange juice

II. Listen then choose the correct answer. (1.0 point) (0.2 x 5 = 1.0pts)

1. B

2. C

3. C    

4. A

5. C

SECTION 2: PHONETICS.

III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest by circling the corresponding letter A, B, C or D. (1,2  point) . (0.2 x 6 = 1.2pts)

5

 

B. says                               

 

 

6

 

B. who                          

 

 

6

 

 

C. listen

 

8

A. game                       

 

 

 

9

 

 

C. question

 

10

 

 

 

D. chemistry

VI. Choose the word with different stress pattern. Write A, B, C or D in the space provided

(0.2 x 4 = 0.8pt)

11

A. delicious               

 

 

 

12

A. activity                         

 

 

 

13

 

 

C. cartoon

 

14

 

 

C. visit

 

SECTION 3: VOCABULARY & GRAMMAR.

V. Choose the best answer to complete each sentence, identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (4.0 points)(0.2 x 20= 4.0pts)

1. D

2. B

3. A

4. B

5. D.

6. C

7 .A

8. A

9 .C

10. B

11. B

12.C

13. A

14.D

15. B.

16 .C

17.D

18 .A

19.B

20 .C

VI. Supply the correct tense or form of the verbs in brackets. (2.0 points) (0.2 x 10 = 2.0pts)

1. have you waited

2. speak

3. watches

4. Are-going to buy

5. to be

6. is going to rain

7. is growing

8. riding

9. does-produce

10. talks

VII. Give the correct form of the words in capital to complete the sentences. (1.0 point)

(0.1x 10= 1.0pts)

1. dangerous                            6. twice

2. longest                                 7. mountainous

3. businessman                        8. sunny

4. better                                   9. width

5. musician                              10. nationality

VIII. Find one mistake in each sentence. (1.0 point) (0.2 x 5 = 1.0pt)      

1. B

2. A

3. B

4. C

5. A

SECTION D: READING.

IX. Read the passage.  Then choose one suitable word to fill in the gaps. (2.0 points)

(0.2 x 5 = 1.0pts)

1. B

2. C

3. D

4. A

5. A

6. B

7. D

8. C

9. A

10. B

X. Fill in each blank with ONE suitable word. (2.0 points) (0.2 x 10 = 2.0pts)

1. is

2. from

3. at

4. finishes/ ends

5. home

6. quarter

7. does

8. evening

9. reads

10. past

XI. Read the following passage, then answer the questions by circling A, B, C or D. (1.0 pt)

(0.2 x 5 = 1.0pts) 

1. A

2. D

3.  B

4. C

5. B

SECTION 5: writing.

XII. Rewrite each of the following sentences in such a way that it means the same as the first one. (2.0 points) (0.2 x 10= 2.0pts)

1. How many teachers does your school have?

2. The bakery is to the left of the toy store.

3. Do you and your friends go to school on foot every day?

4. Our English class starts at 7.15.

5. How about going to the beach and having a good time there?

6. Does your room have a colorful picture?

7. What is the price of a bowl of noodles?

8. What is the height of the Mount Everest?

9. It takes me two hours a day to do my homework.

10. Tom is the laziest (student/ boy) in my class.

XIII. Write a composition (about 80 words) to describe about your mother. (1.0 pts)

(don’t show your name, your school or your village)

The essay must have at least three ideas below.

1. Mở bài: Giới thiệu được về mẹ của em. (được 0,2 điểm)

2. Thân bài: Nêu được hình dáng, tính cách, nghề nghiệp, tuổi tác  của mẹ và mẹ thường chăm sóc em như thế nào (được 0,5 điểm).

3. Kết luận: Nói được tình cảm của em với mẹ. (được 0,3 điểm)

2. Đề số 2

SECTION 1: PHONETICS.

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest. (2.0 pts)

1. A. these                               B. they                        C. throw                    D. there

2. A. cats                                B. trees                        C. bottles                   D. animals

3. A. cook                               B. book                       C. good                     D. too

4. A. warm                              B. walk                        C. wall                       D. wash

5. A. off                                  B. of                            C. safe                        D. knife

6. A. orange                            B. cabbage                  C. lemonade               D. sausage       

7. A. ground                            B. should                     C. about                     D. mountain    

8. A. hungry                            B. thirsty                     C. finally                     D. recycle       

9. A. black                               B. knee                        C. work                       D. book

10. A. gymnast                        B. vegetable                C. dangerous               D. geography

SECTION 2: VOCABULARY & GRAMMAR.

I. Choose the best answer (A, B, C, or D ) to complete each sentence. (4.0 pts)

1. I don’t speak much Russian. Only _____ words.

A. a little                     B. a few                       C. many                       D. much

2. Nam is _____ vacation in Hue.

A. on                           B. in                            C. at                             D. to

3. Let’s have some drink now.  – _____

A. Yes. We drink        B.  That’s idea             C. That’s a good idea  D. Nothing

4. What is there_____ ? – There is some milk.

A. drink                       B. drinking                C. to drink                     D. drinks

5. Are you and Nam students? Yes, _____  .

A. I am                        B. you are                  C. they are                     D. we are

6. What time ________ on television?

A. is the news             B. are the news          C. is news                     D. are news

7. That building is the  ________ of the two.

A. far                           B. farer                      C. farther                       D. farthest

8. Everyone ________ a good time at the picnic now.

A. are having               B. is having               C. has                            D. have

9. This apple taste ________

A. sweetness               B. Sweetly                 C. sweety                      D. sweet

10. Can I help you? – I’d like ten ________ of soda, please.

A. packets                   B. cans                      C. bars                           D. boxes

11. What are you going to do ________ Sunday morning?

A. on                         B. in                           C. on the                       D. in the

12. I am tired ________ staying at home all day.

A. in                           B. for                          C. of                              D. from

13. Would you like ________ that for you?

A. me doing                B. me to do               C. me do                        D. I do               

14. These are my notebooks, and those are __________.

A. their            B. theirs                    C. their’s                                    D. they’re

15. Which noun adds “s” in the plural like chair – chairs?

 A. tooth                      B. foot                       C. roof                            D. child

16. The lights are red. You __________ stop.

A. can                          B. can’t                     C. mustn’t                     D. must

17. Fall means _________ in British-English.

A. autumn                   B. winter                   C. summer                    D. spring

18. Ha is ________ in our class.

A. a very intelligent student               B. a student very intelligent

C. a intelligent very student               D. a intelligent student very

19. He is going to _________  some photos.

A. do           B. take     C. make             D. be

20. What about ________ volleyball this afternoon?

A. play                        B. playing                     C. to play                     D. plays

II. Supply the correct tense or form of the verbs in brackets. (1.0 pt)

1. Lan and Nga (see)  ___________ a new film tonight.

2. They usually (not go) _________________ fishing in the winter.

3. We should (protect) _________________ the environment.

4. Oh, no! It (rain) _____________________. What a pity! We can’t go out for a swim.

5. What do you want me (buy)______________________ for you?

ĐÁP ÁN

SECTION 1: PHONETICS.

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest. (2.0 pts)

1. C

2. A

3. D

4. D

5. B

6. C

7. B

8. D

9. B

10. D

SECTION 2: VOCABULARY & GRAMMAR.

I. Choose the best answer (A, B, C, or D ) to complete each sentence. (4.0 pts)

1. B

2. A

3. C

4. C

5. D

6. A

7. D

8. B

9. D

10. B

11. A

12. C

13. B

14. B

15. C

16. D

17. A

18. A

19. B

20. B

II. Supply the correct tense or form of the verbs in brackets. (1.0 pt)

1. are going to see

2. don’t usually go

3. protect

4. is raining

5. to buy

III. Give the correct form of the words in capital to complete the sentences.(2.0pts)

1. biggest

2. pollution

3. length

4. nationality

5. mountainous

6. friendly

7. neighborhood

8. businessman

9. shopping

10. rainy

IV. There is one mistake in each sentence below. Find and correct it. (2.0 pts)     

1. big => bigger

6. many => much

2. by => on

7. French => France

3. is always rising => always rises

8. at => for

4. a few => a little

9. always are => are always

5. bored => boring

10. should I => I should

SECTION 4: READING

I. Read the following passage and choose the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions. (1.0 pt)

1. C

2. C

3. B

4. B

5. D

II. Fill in each blank with ONE suitable word. (2.0 pts)

1. from

2. Do

3. much

4. a

5. don’t

6. eat

7. in

8. at

9. on

10. look

III. Read and then choose the correct answer A, B, C or D to complete the passage.  (2.0 pts).

1. B

2. C

3. D

4. A

5. A

6. B

7. D

8. C

9. A

10. B

SECTION 5: WRITING

I. Rewrite each of the following sentences in such a way that it means the same as the first one. (2.0 pts)

1. Let’s go to the zoo.

2. How much do these shoes cost?

3. There is a lot of work for us to do.

4. How wide is the Great Wall?

5. My sister goes to the supermarket on foot.

6. The police station is in front of my house.

7. That’s Mr. Son’s car.

8. No girl in my class is fatter than Hang.

9. Our house is far from the school.

10. What can I do for you?

II. Rearrange these words or phrases to make complete sentences. (1.0 pt)

1. We should not cut down trees and burn the forest.

2. What time do you usually finish work in the afternoon?

3. He doesn’t drink wine but he usually has a glass of wine at Christmas.

4. I don’t like winter because it is very cold.

5. Can I borrow your ruler or are you using it at the moment?

III. Complete sentences by using the words or phrases below, adding more words if necessary. (1.0 pt)

1. When it is nice, my family spend the weekend on our uncle’s farm.

2. Which is bigger, Mexico City or London?

3. We are making coffee but we don’t have any milk.

4. Is Mrs. Hoa going to buy some apples for her children?

5. Ba usually plays volleyball in the fall but he sometimes goes sailing.

3. Đề số 3

PART ONE: LISTENING: (15 x 0.2 = 3.0pts) 

I.  Listen to the passages, then write True (T) or False(F) for each sentence.: (10 x 0.2 = 2.0pts)    

1. Hai plays chess every Saturday.                         

2. Hai loves sports

3. “Angry birds” is Bill’s favorite game.

4. Alice is twenty years old.

5. Alice doesn’t like doing sports very much.

6. Trung is very good at playing football.

7. Trung doesn’t like playing the guitar

8. Bill is in grade six

9. Bill’s dream is to create a new game.

10. Bill often plays game after dinner.

II. Listen to the passages again. Fill in each blank to complete the sentences (5 0,2=1,0 pt)

1. Hai practices at the……………………..three times a week.

2. Trung can…………………..the guitar.

3. Alice likes……………………ice skating.

4. …………………………….is at Rosemarrick Lower Secondary School.

5. Trung………………………..swimming on hot days.

PART TWO: PHONETICS:  (10 x 0.2 = 2.0pts)

I. Choose one word that has the underlined part pronounced differently from the others  by circling A, B, C, or D. (5 0,2=1,0pt)

1.   A. chocolate

B. classmate

C. potato

D. toothpaste

2.   A. police

B. accident

C. ocean

D. citadel

3.   A. opposite

B. foodstall

C. desert

D. sometimes

4.   A. hotel

B. weekend

C. correct

D. destroy

5.   A. gymnast

B. finger

C. vegetable

D. dangerous

II. Choose the word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C or D (5 x 0.2 = 1.0 pt)

1.  A. homework         B. breakfast                 C. between                  D. bookshelf

2.  A. engineer             B. telephone                C. intersection             D. lemonade

3.  A. unload               B. drugstore                C. museum                  D. behind

4.  A. lettuce               B. cabbage                  C. carrot                      D. routine

5.  A. banana               B. buffalo                    C. favorite                   D. beautiful

PART THREE: VOCABULARY AND GRAMMAR (25 x 0.2 = 5.0pts)

I. Circle best option A, B, C or D to complete the following sentences. (10 x 0.2= 2.0pts)

1. I feel tired. I’d like __________.   

    A. to sit down                     B. to run                      C. some noodles          D. some fish

2. __________her lips full or thin?

    A. Do                                  B. Does                       C. Are                         D. Is

3. This sign says “Stop!”. We __________go straight ahead.

     A. can                                 B. should                     C. must                        D. mustn’t

4. Mr. Nam gets up at 7.00 and eats __________.

     A. a big breakfast               B. big breakfast           C. the big breakfast     D. a breakfast big

5. Mr. Quang and the farmer are loading the truck __________vegetables.

     A. on                                  B. with                        C. at                            D. of

6. The weather is __________today than yesterday.

     A. so better            B. very better  C. too better                D. much better

7. __________?  ~ We play badminton and swim.

     A. What sports do you and your brother like?      

     B. Which sports do you and your brother play?

     C. When do you and your brother play sports?    

     D. What are you and your brother doing?

8. There is __________rice in the jar. We can’t cook rice now.

     A. a little                            B. little                        C. a few                      D. few

9. Would you like __________noodles? ~ I’m full. I don’t want __________more.

     A. any/ any                         B. some/ some             C. any/ some               D. some/ any

10. I’m going to the __________now. I want to buy some bread.

     A. post office                     B. drugstore                C. bakery                     D. toy store

ĐÁP ÁN

PART ONE: LISTENING: (25 x 0.2 = 5.0pts)

 I.  Listen to the passages, then write True (T) or False(F) for each sentence.: (10 x 0.2 = 2.0pts)

1F, 2T, 3T, 4F, 5T, 6F, 7F, 8T, 9T, 10F

II. Listen to the passages again. Fill in each blank to complete the sentences (5 0,2=1,0 pt)

1. club, 2. play, 3. watching, 4. Bill, 5. goes

PART TWO: PHONETICS: (10 x 0.2 = 2.0pts)

I. Choose one word that has the underlined part pronounced differently from the others  by circling A, B, C, or D. (5 0,2=1,0pt)

1A       2C       3B       4D       5B

II. Choose the word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C or D (5 x 0.2 = 1.0pt)

1C       2B       3B       4D       5A

PART THREE: VOCABULARY AND GRAMMAR (25 x 0.2 = 5.0pts)

I. Circle best option A, B, C or D to complete the following sentences.    (10 x 0.2= 2.0pts)

1A       2C       3D       4A       5B       6D       7B       8B       9D       10C

II. Use the words given in brackets to form a word that fits in the space. (5 x 0.2 = 1.0pt)

1. dangerous    2. teeth            3. pollution      4. children       5. neighborhood

III. Complete the following sentences with the correct form of the verb in the brackets. (5 x 0.2 = 1.0pt)

1. is coming     2. doesn’t go   3. to buy          4. Does…..go  5. isn’t watching

IV. Fill each gap of the following sentences with a suitable preposition. (5 x 0.2 = 1.0pt)

1. for               2. from            3. in                 4. for               5. with

PART FOUR:  READING(25 x 0.2 = 5.0pts)

I. Read the passage and choose the correct answer (A or B, C, D to fill in the gap. (10 x 0.2 = 2.0pts)

1B       2D       3C       4A       5B       6D       7C       8A       9A       10C

II. Fill in each gap with ONE suitable word to complete the passage.(10 x 0.2 = 2.0pts)

1. country        2. in                 3. from            4. the               5. long

6. England       7. colors          8. spring          9. are               10. with

III. Read the following passage and answer the questions. (5 x 0.2 = 1.0pt):

1. She works/ teaches at a school in Hanoi.

2. (She goes to work) five days a week.

3. Because it is too far from her house to her school.

4. No, she doesn’t.

5. She feels happy (with her job).

PART FIVE: WRITING (5.0pts)

I. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the original one. (5 x 0.2 =1.0pt)

1. How many students are there in your class?

2. Beef and vegetables are my favorite food.

3. Do you and your friends go to school on foot every day?

4. Our English class starts/ begins at 7.15.

5. What about going to the movies tonight?

II. Use the words or phrases to make meaningful sentences. (5 x 0.2 = 1.0pt)

1. Is there a police station on your street?

2. Toan is listening to (her/his/the) teacher in the class now.

3. Ba usually plays volleyball in the fall but he sometimes goes sailing.

4. We are going to wait for you near your school this week.

5. It is cool and windy in the fall in my country.

III. Write a passage (100-120 words) about what you are going to do this summer vacation. (3,0pts)

Write about what you are going to do this summer vacation.           

– Học sinh viết bài sử dụng các thì tương lại (be going to/ will).

– Bài viết có bố cục ba phần (mở bài, thân bài, kết luận)

– Sử dụng tốt các liên từ: First, Next, Then, After that, Finally, …)

– Bài viết trôi chảy, ý rõ ràng

Gợi ý: Where to go: Hue citadel, Nha trang beach, Halong Bay, …

            Who to go with: parents, friends,….

            What to do: visit some places, some friends, ….

            How long to stay : 3 days, 2 weeks, …..

AUDIO SCRIPT

Hello. My name is Hai. I love sports. I play volleyball at school and I often go cycling with my dad at the weekend. But my favorite sport is Judo. I practice at the judo club three times a week.

My name’s Alice. I’m twelve years old. I don’t like doing sport very much, but i like watching ice skating on TV. My favourite bobby is playing chess. My friends and I play chess every Saturday.

Hi, I’m Bill. I’m in grade six at Rosemarrick Lower Secondary School. After my lessons, I like to play computer game. The game I like best is “Angry Birds”. I often play it for half an hour before dinner. I hope that I can create a new kind of computer game in the future.

My name’s Trung. I’ve got a lot of hobbies. I like playing the guitar and I love to watch football on TV. I don’t do much sport, but I often go swimming with my friends on hot days,

4. Đề số 4

LISTENING

1. Listen to Lan describing her future house. Decide if the statements are true (T) or false (F). Circle T or F. You will listen TWICE. ( Đề KT sách mềm kt 45 phút số 4)

1. Lan’s dream house will be huge.   

2. Lan loves music.    

3. There will be different machines in each room.    

4. There will be a swimming pool for both adults and children.       

5. Lan loves to have flowers on balconies.    

2. Listen to Tom talking about his dream house. Tick the things in his house. There are TWO things that will NOT be in his house. You will listen TWICE.

______ 

wi-fi TV

______ 

secret entrance

______ 

diamond room

______ 

Mario posters

______ 

rainless beach

______ 

environment

______ 

computer

PHONETICS:

I.          Choose the word that has the underlined part pronounced differently from the rest.

1.         a. city  b. cycle            c. symbol         d. bicycle

2.         a. weather        b. earth            c. marathon     d. healthy

3.         a. hear  b. idea c. career           d. beach

4.         a. school          b. continent     c. channel        d. character

5.         a. remote         b. popular        c. cold d. snow

II.        Find the word which has the different stress.

1.         a. invent          b. area  c. gameshow   d. boxing

2.         a. newsreader  b. cartoon        c. weathergirl  d. beautiful

VOCABULARY – GRAMMAR

III.       Choose the correct answer a, b, c, or d.

1.         Pelé was born ___________ October 21st, 1940.

            a. in     b. on    c.at      d. by

2.         Cartoons are not just ___________  kids anymore -many adults love watching cartoons too.

            a. with b. about           c. to     d. for

3.         Breda goes jogging every morning to keep ___________.

            a. exercise        b. trained         c. fit     d. health

4.         We have a test on Monday, ___________ I will have to study this weekend.

            a. and  b. but   c. so     d. because

5.         Our team couldn’t win the championship, ___________ they played very well.

            a. so     b.despite          c.because         d. although

6.         Have you ever ___________ aerobics? Aerobic exercise can help you to lose weight.

            a. played          b.done c.gone  d. got

7.         ___________ is a marathon in miles? ~ About 26 miles.

            a. How often   b.How many    c.How long      d. How wide

8.         The Statue of Liberty is one of the most famous ___________        in the United States.

            a. towers          b.landmarks     c.capitals         d. cities

9.         They showed a ___________ on global warming called ‘Warming Warning’.

            a. documentary           b.romance        c.comedy         d. cartoon

10.       ‘Can you give me the remote control on the table?’

            ‘___________ Don’t you like this programme?’

            a. Never mind. b.You’re welcome.      c. Certainly.     d. Really?

IV.       Put the verbs in brackets into the correct tense or form.

1.         My father ___________________ (watch) News in 60 Seconds every evening.

2.         ___________________ (you/ ever/ meet) a famous football player?

3.         Ten years ago, people ___________________ (not spend) as much time on screens as they do today.

4.         Mr Gray ___________________ (teach) French here since 2015.

5.         We ___________________ (fly) to Washington tomorrow afternoon.        

6.         Gustave Eiffel ___________________ (design) Eiffel Tower in 1889.

7.         Someone ___________________ (knock) at the door. Can you see who it is?

8.         I ___________________ (not play) basketball because I’m not tall enough.

ĐÁP ÁN

I.          1. b      2. a      3. d      4. c      5. b

II.        1. a      2.b      

III.       1. b      2. d      3. c      4. c      5. d      6. b      7. c      8. b      9. a      10. c

IV.       1. watches       2. Have you ever met  3. didn’t spend 4. has taught

            5. are flying     6. designed      7. is knocking  8. don’t play

V.        1. interesting   2. enjoyment   3. polluted       4. designer

            5. historic        6. widely                    

VI.       1. have →has  2. came → come         3.to play→play

            4.the most → most      5. bored →boring        6.be →been

VII.     1. d      2. f       3. b      4. g      5. a      6. c      7. e

VIII.    1. How long have they studied?

            2.What sport do the students usually play after the class?

            3.How often does Minh go to the karate club?

            4.Who are you meeting at the cinema?

            5.How many goals did Pelé score in his 22-year career.

            6.What continent is Vietnam in?

IX.       1. a      2. c      3. b      4. a      5. d      6. c

X.

1.choose

2.family

3.good

4.when

5.with

6.times

7.yourself

8.have

9.heart

10.to

XI.       1. What subject did you enjoy most at school?

            2.The last time I visited my family was in 2005.

            3.My parents have lived in New Zealand since 2010.

            4. I think Paris is the most beautiful city in the world.

            5. I didn’t have enough money to buy the computer.

            6.Jane suggested going to Bali on summer vacation. / Jane suggested we (should) go to Bali on summer vacation.

            7.If you don’t study harder you won’t pass the exam.

            8.Matt hasn’t finished his homework yet.

5. Đề số 5

PART A : LISTENING

I. Listen to an interview with an Olympic swimming champion – Jackson Avery. Decide if the statements are true (T) or false (F). Circle T or F. You will listen TWICE.

1. Jackson won in the 500-metre competition.

2. Jackson went running every day before the event.

3. Jackson ate a normal diet.

4. Jackson didn’t have a trainer.

5. Jackson needed to balance between training and rest.

II.  Listen to the conversation between a customer and a receptionist at the gym. Answer the questions with NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBER. You will listen TWICE.

1. What sports are they talking about?
    ________________________________
2. What class level is the customer interested in?
    ________________________________
3. What class time did the customer choose?
    ________________________________
4. What should the customer wear?
    ________________________________
5. What does the gym provide?
    _______________________________

PART B: GRAMMAR & VOCABULARY

I. Choose the best answer A, B, C or D to complete the sentences :

1. We _______ on the Moon in 2050.

     A. might live               B. have lived                   C. live                      D. are living

2. My father ___________Japan three times.

    A. visit                         B. will visit                      C. visited                 D. has visited

3. ___________watch TV too much . It’s not good for your eyes.

   A. Do                            B. Don’t                            C. Please                 D. Can’t   

4. Mary could do sums_________the age of 7.

     A. at                           B. from                               C. in                       D. to   

5. If we walk and cycle more, there __________ less air pollution.

      A. are                            B. was                           C. have been            D. will be

6. “_________films have you seen this week?” – “Only one.”

      A. What                    B. How much                 C. How many              D. Which

7. What is the­­­ most_____________city in Europe?

      A. biggest                    B. smallest                   C. expensive               D. busiest

8. _____________ a nice photo !

       A. How                        B. What                     C. Which                      D. When

9. The Three Rs ____________ for Reduce, Reuse and Recycle.

       A. do                          B. make                       C. sit                            D. stand

10. Van is very good at English,_________ her sister isn’t.

      A.so                            B. but                           C. and                           D.although

ĐÁP ÁN 

PART A : LISTENING

I. Listen to an interview with an Olympic swimming champion – Jackson Avery. Decide if the statements are true (T) or false (F). Circle T or F. You will listen TWICE.              

1. F             2. T                3. F                   4. F                             5. T

II. Listen to the conversation between a customer and a receptionist at the gym. Answer the questions with NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBER. You will listen TWICE.

 1. yoga

2. beginner(’s) (class)

3. 6:30 (p.m.)/ six-thirty (p.m.)

4. comfortable clothes

5. carpets, towels

PART B :LANGUAGE FOCUS

I. Choose the best answer A, B, C or D to complete the sentences :

   1. A                         2. D                              3. B                             4. A                 5. D

   6. C                          7. C                             8. B                             9. D                 10. B

II. Supply the corect tense or form of the verb in parentheses :

  1. travels
  1. are playing
  1. started
  1. will be
  1. have…been

PART C : READING

I. Read the following passage and put a word in the box in each of the numbered blanks :

1. different

2. play

3. in

4. often

5. chatting

II. Choose the correct word A, B, C or D for each  gap to complete the following passage :

   1. A                          2. B                             3. D                             4. A                             5. C

III. Read the following  passage and do the tasks below : 

 A. True ( T) or False ( F)

1. T      2. F

B. Answer the questions

1. He ( Roger Federer ) was born on August 8th, 1981. / on August 8th, 1981.

2. Yes, he did./ Yes.

3. It (The name of his special project ) is The Roger Federer Foundation. / The Roger Federer Foundation.

PART D : WRITING

I. Rearrange the sentences using the following words :

 1. What is your favorite TV MC?

 2. We are going on a picnic tomorrow.

 3. Doctor robots can take care of sick people.

 4. If  people recycle more rubbish, they will help the environment.

 5. Pele won his first World Cup when he was seventeen.

II. Complete the second sentence so that it means the same as the sentence before :

 1. In the future, people might go on holiday to Mars.

 2. The photocopy store is in front of the book store.

 3. Mary won’t go to school today because she is ill.

 4. She is interested in watching television.

 5. Peter is the most intelligent (boy/student) in my class./ Peter is more intelligent than all the other students in my class.

III. Make sentences using the words and phrases given :

 1. Michael goes swimming nearly every day.

 2. We  visited  our grandparents in Ho Chi Minh City last summer.

 3. Have you ever been on TV?

 4. If it is sunny next week, we will plant some trees in the garden.

 5. I think Sydney is one of the most exciting cities in the world.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Trần Mai Ninh. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Phước Mỹ
  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Nhơn Châu

Chúc các em học tập tốt!

Đăng bởi: Quà Yêu Thương

Chuyên mục: Lớp 6

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button