Giáo dụcLớp 6

Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Trần Quý Hai

Nhằm giúp các em có tư liệu tham khảo, chuẩn bị cho kì thi học sinh giỏi sắp đến, Quà Yêu Thương đã biên soạn và gửi đến các em Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Trần Quý Hai. Tài liệu gồm các dạng bài tập khác nhau và kèm theo đáp án sẽ giúp các em ôn tập kiến thức hiệu quả. Chúc các em học tập tốt!

BỘ 5 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH LỚP 6 NĂM 2021

TRƯỜNG THCS TRẦN QUÝ HAI

1. Đề số 1

I: Write the correct tense of the verbs in brackets.

1. I (not see)_______ him for ages.               

2. What you (do)______ when I (phone)______ you last night?

3. Look. The teacher (come)_______ here.   

4. Lan is saving money. She (buy)_______ a new bicycle.

II: Each sentence has a mistake, find and correct it.

1. Children don’t go to school on Sundays on the world.      ® …………………………………

2. My book is the same of yours.                                            ® …………………………………

3. He speaks English is like an English man.             ® …………………………………

4. They do their best to keeping the family happy.    ® …………………………………

5. There are many differently ways of learning words.         ® …………………………………

III: Fill in each blank with one suitable preposition.

1. My mother is always proud_______ me and my brother.

2. I was born­­­­_______ January 1st, 1965.

3. Do you want to watch the sky_______ sunset?

4. You don’t have to learn_______ heart this poem.

5. I don’t know what he’s doing_______ this moment.

IV: Complete the following sentences with the correct form of the words in brackets.

1. Lynn is the most_______ girl in the country.                     BEAUTY

2. Ba is_______ from his father.                                                        DIFFER

3. It’s_______ to go swimming in the summer.                     INTEREST

4. Are you a_______ or are you living here?                                     TOUR

V: Rewrite the following sentences that keep the same meaning.

1. The teacher said to the children: “Don’t make noise in class.”     

® The teacher told………………

2. Nam will solve the problem soon.                                     

® The problem…………………….

3. A big house was built last year.                                                     

® They………………………………..

VI: Make sentences, using the words given.

1. what/ you/ do/ when/ storm/ occur?                       ® …………………………………………………

2. The singer/ have/ three albums/ so far.                   ® …………………………………………………

3. I/ used to/ chase/ butterflies/ my sister.      ® …………………………………………………

VII: Fill in each space with a correct word to complete the text below.

remember          make            example          tongue          heart          piece

 

Different language learners learn words in different ways. Some learners (1)_______ a list and put into it the meanings of new words in their mother (2)_______, and try to learn them by (3)_______. However, others do not. Instead, they write one or two (4)_______ sentences with each new word in order to (5)_______ how to use the word in the right way.

VIII: Choose the best option to complete each sentence below.

1. It_______ in winter; now it_______.

A. rains/ doesn’t rain

B. rains/ isn’t raining

C. is raining/ isn’t

D. is raining/ doesn’t rain

2. He normally_______ quickly but today he_______ slowly.

A. is speaking/ isn’t speaking

B. speaks/ doesn’t speak

C. is speaking/ speaks

D. speaks/ is speaking

3. He not only sings_______ dances.

A. but also

B. and

C. as well

D. also

4. You should cool the burn_______.

A. immediate

B. immediately

C. immediating

D. immediated

5. _______ is easy.

A. recycle

B. recycling

C. to recycle

D. recycles

6. My friend doesn’t know the City very_______.

A. good

B. more

C. a lot

D. well

7. This is the first time I_______ his mother.

A. meet

B. am meeting

C. have met

D. met

8. The doctor_______ a red car lives near my house.

A. to drive

B. driving

C. drove

D. driven

9. It is_______ to find a modern hotel in this town.

A. difficult

B. difficulty

C. difficultly

D. more difficult

10. Would you mind if I_______ a photo?

A. take

B. took

C. taking

D. to take

ĐÁP ÁN

I : ( 5 × 0,5 = 2,5)      

1. haven’t seen ( have not seen )        

2. were you doing ; phoned

3. is coming                                        

4. is buying ( is going to buy )

II : ( 5 × 0,5 = 2,5)     

1. on the world ® in the world         

2. of                  ® as              

3. is like           ® like

4. keeping        ® keep          

5. differently    ® different

III : ( 5 × 0,5 = 2,5)   

1. of               2. on               3. at                   4. by               5. at 

IV : ( 4 × 0,5 = 2)      

1. beautiful    2. different     3. interesting      4. tourist

V : ( 3 × 0,5 = 1,5)     

1. The teacher told the children not to make noise in class.

2. The problem will be solved by Nam soon.

3. They built a big house last year.

VI : ( 3 × 0,5 = 1,5)   

1. What were you doing when the storm occurred?

2. The singer has had three albums so far.

3. I used to chase butterflies with my sister.

VII : ( 5 × 0,5 = 2,5)  

1. make     2.  tongue     3.  heart     4.  example     5.  remember

VIII : ( 10 × 0,5 = 5) 

1. B               3.  A                            5.  B              7.  C               9.  A          

2. D               4.  B                            6.  D              8.  B              10. B            

2. Đề số 2

I. Choose one word whose underlined part is pronounced differently from the others by circling the corresponding letter A, B, C, or D.(1m)

1. A. claim                   B. wait                        C. said                         D. paid

2. A. watch                 B. bath                        C. want                       D. wash

3. A. sure                     B. mixture                   C. injure                      D. pleasure

4. A. few                     B. new                        C. threw                       D. knew

5. A. clothes                B. matches                  C. colleges                   D. churches

6. A. watched             B. naked                      C. liked                       D. looked

7. A. sunbathe             B. father                      C. theater                    D. weather

8. A. pour                    B. four                         C. flour                        D. resource

9. A. clear                    B. wear                        C. bear                         D. ware

10. A. sixty                 B. my                          C. sky                          D. fly

II. Use the correct form of the verbs in parentheses to complete the  sentences( 1m)

1. While I (watch) 1……………………………………… a good film on TV, the mailman

     (come) 2………………..……….. and (give) 3…………………………. …..me a letter.

2. I ( know) 4………………………………………… her for six years, when I met her, she

     (work) 5………………………………………… for a foreign company.

3. Please stop laughing. I hate (laugh) 6…………………………. .……..…..…at by others.

4. It ( not rain) 7…………………………………………………………much in the winter .

5. They’d rather you ( not come)………………………………………..to the party too late.

6. You  always (watch) 9…………………………………………. television. You should do

     something  more active.

7. This building ( build) 10………..……………………………… ……over 100 years ago.

III. Choose the word or phrase that best completes each sentence. (1,5ms )

1. Helen  is my aunt’s daughter so she is my……………….…………..

     a. sister       b. cousin          c. niece            d. friend

2. His………………..always makes people laugh.

     a. quiet character                b. sense of humor        c. smiles           d. humorous

3. The window ………………………. last night has been repaired.

a. break            b. breaked                   c. broken                    d. breaking

4. This is a contest in which people have to arrange flowers so it’s a………………..contest.

     a. flower- arranging            b. flowers- arranging              c. arranging- flower    d. flower- arrange

5. Children who don’t have parents often live in a(n)………………………….………….

     a. hotel       b. house           c. orphanage    d. hostel

6. It took him ages to ………………… living in the new town.

a. get use to     b. be used to                c. will used to              d. will use to

7. My parents make me…………………………..for my exam .

a. to study       b. study                       c. studying                  d. studied

8. I would rather you ……………….me the story.

            a. tell   b. told              c. to tell                       d. telling

9. “ War and Peace” …………………… the longest book I have ever read.

            a. are    b. was              c. were             d. is

10. As she was running, suddenly she stumbled ………………….a rock and fell………….

            a. at/ off          b. in/ out          c. over/ down              d. of/ down

11. That’s a …………………. building.

            a. five- floor    b. five- floors  c. five- floor’s             d. five- floors’

12. She helped me ………………. the house.

            a. to clean        b. cleaning       c. clean                        d. both a and c

13. ………………….is a book in which you can look up telephone number.

            a. Mobile phone          b. Public telephone    c. Telephone directory   d. Answering machine

14. ………………is a large piece of furniture where you can hang your clothes.

     a. Wardrobe           b. Refrigerator c. Desk                       d. Counter.

15. Jane really enjoys ……………………………………………… to dinner parties.

a. inviting             b. being inviting     c. being invited           d. be invited

IV. Choose the words or phrases that are not correct in standard English.( 1m)

1. When he came, I watched a football match on TV.

       A             B            C                               D

2. When Andrew saw the question, he was knowing the answer immediately.

        A                   B                                      C                                      D

3. Mai has stayed on her uncle’s farm for last week.

                   A        B            C              D

4. I’m looking forward to hear from you .

      A                    B            C      D

5. They asked me don’t talk during the discussion.

       A       B                 C                            D

6. Would you mind if I ask you a private question?

                         A           B                 C          D

7. They happily looked at their  children  to play in the yard.

                       A                              B            C              D

8. This is the first time  I visited a famous place in Hanoi.

         A                    B           C                                   D

9. Our teacher told to us  to spend   more time at home   practicing our pronunciation.

                          A                 B                              C               D

10. You shouldn’t let your children playing with matches.

                  A                B                       C         D

V. Give the correct form of the words in parentheses ( 1m)

1. Life is more . . . . . . . ………………………..…………  ………… . . now.                     (comfort)

2. There are many cultural………………..…..between his country and mine.           (differ)

3. It is . . . . ………………. . . …………………… to eat much sugar and fat.                                 (health)

4. These medicines can work well with your . . . …………….………… . . . . .                    (ill)

5. There was no . . . . . ……………….. . for his absence from class yesterday.       (explain)

6. Is he sleeping ? – No, he is still…………………………………………….                                  (wake)

7. Every week, there are two………………from Ha Noi to Ho Chi Minh city.      (fly)

8. They had an . . . ……………………………………….. Christmas vacation.                    (enjoy)

9. He is a well- known ……………………………………………………….                                  (photograph)

10. The …………………………………..she gave last night was marvelous.         (perform)

ĐÁP ÁN

I. 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

c

b

a

c

a

b

c

c

a

b

II.

1.was watching        

2. came              

3. gave              

4. have known           

5. was working     

6. being laughed    

7. doesn’t rain     

8. didn’t come  

9. are always watching 

10. was built

III.                                               

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

b

b

c

a

c

b

b

b

d

c

a

c

a

a

c

IV. 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

c

c

d

c

c

b

c

c

a

c

V. 

1. comfortable

2. differences 

3. unhealthy          

4. illness                  

5. explanation

6. awake                     

7. flights                     

8. enjoyable           

9. photographer      

10. perfomance

VI.

1. A lot of green trees have been planted this year

2. Peter said that he didn’t behave very well in front of a crowd.

3. The town wasn’t as near as we thought

4.  It takes us five hours to study English everyday

5. She advised me not to eat much sugar.

6. He asked his friend to wait for him outside the movie theater.

7. He told the boy not to be silly.

8. The water  isn’t cold enough for us to drink

9.  It started raining five hours ago

10. It is a good activity to help mom at home.

VII.

1. Thank you very much for the flowers you sent me while I was in the hospital.

2. They were very beautiful and they really helped to cheer me up.

3. I came out of the hospital last Thursday morning.

4. Will you  come over to my place on the/ at weekend because I am very bored now?

5. I am looking/ look forward to seeing you soon.

VIII.

A

1. school                      2. was                          3. know                       4. and                          5. of                

6.for                            7. me                           8. improve                   9. prize                   10. held

B.

1. C                 2. A                 3. B                 4. D                 5. A

3. Đề số 3

Question I: Choose the best answer to fill in each blank.

1. Please …………… the milk carefully. I don’t want it to boil over.

A. see

B. watch

C. look at

D. notice

2. “Was he disappointed?” –  “Yes, he found the movie ……………………”

A. boring

B. boringly

C. bores

D. bored

3. …………………… 20 September, 1529, five small ships set sail from Spain.

A. At

B. In

C. On

D. By

4. Every student in those five rooms must bring ……………………. own books to class.

A. one’s

B. someone’s

C. their

D. his

5. “Was the competition a success?” – “Yes, …………………. people took part in it than usual.”

A. more

B. fewer

C. less

D. many

6. What do students often do …………………. break?

A. in

B. for

C. at

D. on

7. I don’t like brown rice. Don’t you have …………………………..?

A. white ones

B. any white

C. no white

D. a white

8. Would you like …………………….. that for you?

A. me doing

B. that I do

C. me do

D. me to do

9. You can join the club when you ……………………… older.

A. will get

B. get

C. are getting

D. can get

10. Can you see any people in the house?  ……………………………

A. Only a little

B. Only few

C. Only a few

D. Only little

Question II: Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other words in each group

1. A. teenager

B. together

C. guess

D. regular

2. A. chicken

B. coach

C. orchestra

D. change

3. A. meat

B. reader

C. overseas

D. realize

4. A. horrible

B. hour

C. hundred

D. hold

5. A. much

B. drug

C. future

D. buffalo

6. A. started

B. weighed

C. measured

D. called

7. A. appointment

B. affect

C. amount

D. add

8. A. serious

B. symptom

C. sugar

D. sauce

9. A. great

B. beautiful

C. teacher

D. means

10. A. wet

B. better

C. rest

D. pretty

ĐÁP ÁN

Question I: (2,5 ms) – Mỗi từ chọn đúng cho: 0,25 đ.

1. B

2. A

3. C

4. D

5. A

6. C

7. B

8. D

9. B

10. C

Question II: (2,5 ms) – Mỗi từ chọn đúng cho: 0,25 đ.

1. A

2. C

3. D

4. B

5. C

6. A

7. D

8. C

9. A

10. D

Question III: (2,5 ms) – Mỗi động từ chia đúng cho: 0,25 đ.

1. are sitting/ are waiting/ am writing

3. playing/ skipping

2. will help/ finishes

4. Are you going/ am going to get (will get)/ to find out.

Question IV: (2,5 ms) – Mỗi từ chọn và điền đúng vào ô trống cho: 0,25 đ.

1. B

2. A

3. D

4. B

5. D

6. C

7. B

8. D

9. B

10. D

Question V: (2,5 ms) – Mỗi câu viết lại đúng cho: 0,25 đ.

1. There are twelve months in a year.

2. Lan’s sister isn’t as intelligent as her.

3. He takes care of sick people.

4. Are you interested in listening to music?

5. What does your mother do?

6. Our summer vacation lasts two months.

7. Will you please take care of the house while we are away?

8. American students have more vacations than Vietnamese ones.

9. I spend two hours each day doing my homework.

10. Hoa studies (very) hard.

Question VI: (2,5 ms) – Mỗi câu viết đúng cho: 0,5 đ.

1. Could you tell me how to get to the police station, please?

2. How much does it cost to mail a letter to the USA?

3. In the future, we have less work and more money to spend.

4. My brother is an engineer and he works in a factory in the suburb of the capital.

5. Eating and talking with friends are the most common ways of relaxing at recess in many countries.

Question VII: (2,5 ms) – Mỗi câu trả lời đúng cho: 0,5 đ.

1. Because every year, about fifty million people have to go to the doctor because of headache.

2. They can see black dots or bright spots in front of their eyes.

3. Yes, they can.

4. When they work too hard or they are too nervous about something.

5. They can prevent headaches by changing their diets or their lifestyle or simply by going to bed.

Question VIII: (2,5 ms) – Mỗi giới từ đúng cho: 0,25 đ.

1. of

2. about

3. to

4. for

5. from

6. on

7. at

8. about

9. to

10. to

4. Đề số 4

I.  Which word is differently pronounced ? Circle the letter A, B, C or D   ( 1 point ) :

1.

A. business

B. send

C. noisy

D. workers

 

2.

A. hour

B. horn

C. high

D. home

 

3

A. finished

B. stopped

C. pronounced

D. closed

 

4.

A. few

B. threw

C. knew

D. new

5.

A. corn

B. carriage

C. city

D. car

6.      A. wear

B. where

 C. hair

D. here

 

7.

A. both

B. dozen

C. close

D. so

8.

A. shoot

B. food

C. poor

D. mood

9.

A. laughter

B. caught

C. taught

D. daughter

10.

A. the

B. them

C. they

D. three

                   

II. Choose the best  by circling the corresponding  letter A or  B, C, D  ( 2.5 points ) :

1. I sometimes stay ……………… bed until lunchtime.

A. in    B. on   C. at    D. by

2. He has gone abroad. He will return ………………..

A. for two years          B. in two years

C. for two years ago    D. in next two years

3. Please ……………… the radio, it’s too noisy.

A. slow down             B. turn down               C. put down               D. let down

4.  ……………… to swim across a flooded river.

A. Dangerous                                      C. Very dangerous is

B. There has danger                            D. It’s dangerous

5. Every car …….. a number at the back and front.

A. is having                 B. have                        C. has                          D. are having

6. The singers were at the microphone at the time of the broadcast.  ………………….. .

A. It was a successful broadcast                     C. It was a charity broadcast

B. It was an education broadcast                    D. It was a live broadcast

7. Good morning Susan. This is my sister, Emily.      …………………………….. .

A. What do you do?    B. How do you do?

C. What do you like?  D. Don’t I meet you?

8.  ………………………  , Sir?                – Fruit salad, please.

A. What would you like for dessert    B. What dessert you would like

C. How would you like for dessert     D. How dessert would like

9. Could you tell me……………… to get to the bank?

A. where                     B. what           C. how D. place

10.You did very………………in your study.

A. good           B. excellent     C. bad D. well

11. Wait a minute I want to ……………… a picture of you and the baby.

A. take B. give C. make           D. do

12. Airmail is much ………………. than surface mail.

A. expensive               B. very expensive        C. more expensive        D. most expensive

ĐÁP ÁN

I.  Which word is differently pronounced ? Circle the letter A, B, C or D   ( 1 point ) :

1- B

2- A

3- D

4- B

5- C

6- D

7- B

8- C

9- A

10- D

II. Choose the best  by circling the corresponding  letter A or  B, C, D  ( 2.5 points ) :

1- A

6- D

11- A

16- A

21- C

2- B

7- B

12- C

17- B

22- D

3– B

8- A

13- A

18- C

23- D

4- D

9- C

14- C

19- B

24- C

5- C

10- D

15- D

20- B

25- A

III. Give the correct tense or form of the verb in brackets  ( 1 point ) :

1.  start                                                4. were __ doing ;  phoned.                                       

2. listening ; doing.                             5. saw ;  sleeping.                                                       

3. to be kept                                        6. was not / wasn’t  ;  could not / couldn’t.               

IV. Identify the underlined word or phrase that must be changed  to make the sentence correct

by circling the letter A or B, C, D  ( 1  point ) :

1-B

2-D

3-B

4-A

5-B

6-B

7-C

8-A

9-B

10-B

V. Read the passage carefully . Then do the exercises below: ( 1.5 points ) : 

1. a – T  ;  b – F  ;  c – F  ;  d – T  ;  e – F.

2. a/   ( Students learn English at school )  because it is one of their subjects.

b/  Student’s own answer.

VI. Use the correct form of the word given in capitals at the end of each sentence  (1 point ) :

1.  famous                               6.   careless.

2.  suitable                               7.   unkindness.          

3.  traditional                           8.   hungrily.

4.  greeting                              9.   repaired.

5.  mountainous                       10. freedom.                           

VII. Complete the second sentence so that it has the same meaning to the first . Use the word in  brackets  ( 2 points ) : 

1. Your / My shoes and mine / yours are the same size.

2. The more you run, the fitter you will be.

3. Would you mind telling me the way to the nearest Post Office ?

4. She’s not old enough to do that work .

5. Who(m) was that poem written by ?

6. Martin asked Susan if / whether she could work on Saturday .

7. When I was young, I used to walk to school.

8. I wish I remembered your birthday.

9. Today’s work is more difficult than yesterday’s.

10. Hoa invited Mai to join her for dinner.

5. Đề số 5

I. Choose one word whose underlined part is pronounced differently from the others.

1. A. class                    B. Math                       C. black                       D. far

2. A. fun                      B. lunch                       C. awful                      D. tub

II. Choose from the four options given one best answer to complete each sentence.

1. What__________ now?

A. you are studying                                        B. are you studying

C. do you study                                              D. are you often studying

2. What__________ do you have English class?

A. often                       B. long                        C. time                        D. far

3. __________ do you have Math? ~ I have Math on Tuesday.

A. What                      B. How                       C. Which                     D. When

4. They have History__________ Wednesday__________ 8.50.

A. on-at                       B. from-to                   C.at-on            D. on-in

5. Math is difficult, but__________.

A. favorite                   B. easy                        C. fun                          D. happy

6. Mai and Hoa__________ History in the classroom at the moment.

A. are study                B. are studying            C. is study                   D.is studying

III. Read the following passage then answer questions below.

            Thu is a student in class 6A. Now she is studying Math in the classroom. She has her Math classes on Monday and Friday. Her first Math class is on Wednesday at 7.00 a.m. on Friday, she has two Math classes from 7.00 a.m. to a quarter to none and other classes are Geography, Music and Physical Education. Her favorite subject is English. She think, English is an interesting and important subject.

1. What is Thu studying now?

A. She studying Math.                        B. She is studying Math.

C. She studying a Math.                     D. She is studying a Math.

2. When does she have her Math classes?

A. She has her Math classes on Wednesday.

B. She have her Math classes on Wednesday and Friday.

C. She has her Math classes on Wednesday.

D. She has her Math classes on Wednesday and Friday.

ĐÁP ÁN

I-        

1. D     2. C

II –      

1. B     2. C     3. D     4. A     5. C     6. B

III-     

1. B     2. D     3. D     4. D

IV-     

1. D     2. B     3. B

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Trần Quý Hai. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Quảng Phú
  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Trương Quang Trọng

Chúc các em học tập tốt!

 

Đăng bởi: Quà Yêu Thương

Chuyên mục: Lớp 6

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button