Giáo dụcLớp 9

Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 9 năm 2021 Huyện Phù Cát

Quà Yêu Thương xin giới thiệu đến các em Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 9 năm 2021 Huyện Phù Cát nhằm giúp các em ôn tập thật tốt để chuẩn bị cho kì thi học sinh giỏi sắp tới. Hi vọng đây sẽ là tài liệu tham khảo hữu ích trong quá trình học tập của các em. Mời các em cùng tham khảo nhé!

BỘ 5 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH LỚP 9 NĂM 2021

HUYỆN PHÙ CÁT

1. Đề số 1

Question I: Choose the word that has the underlined parts pronounced differently from the others (5p):

1. A. equal

B. fashion

C. champagne

D. match

2. A. economy

B. occasion

C. freedom

D. logical

3. A. invite

B. river

C. shrine

D. primary

4. A. encourage

B. proud

C. enough

D. young

5. A. invited

B. arrived

C.  mentioned

D. loved

Question II. Choose the words that has a different stress pattern  from the others (5p):

1.A. practical

B. designer

C. minority 

D. occasion

2.A. consist

B. fashion

C. design

D. collect

3.A. enjoyment           

B. pagoda          

C. collection          

D. business

4.A. economical        

B. federation    

C. itinerary   

D. complication

5.A. advertise

B. deposit

C. candidate

D. institute

Question III. Choose the word or phrase that best completes each sentence (10p):

1. She speaks Chinese as ______ as I do

A. good

B. better

C. very good

D. well

2. Jim is five centimeters ______ than Tom.

A. taller

B. tallest

C. high

D. tall

3. The harder she works, the  _______ money she earns

A. better

B. much

C. more

D. less

4. Lucy answered the questions _______ than  Sarah.

A. intelligent

B. more intelligently

C. most intelligent

D. more intelligent

5. I knew they were talking about me ______ they stopped when I entered the room.

A. because

B. so that

C. despite

D. therefore

6. The librarian told us not ______ reference books out of the library.

A. to take

B. taking

C. take

D. took

7. When  I  came to visit her last night , she ______ a bath .

A. had

B. was having

C. were having

D. is having

8. He has really worked hard so far, ______ he?

A. does

B. has

C. doesn’t

D. hasn’t

9. Nobody liked the film, ______ ?

A.  does he

B. doesn’t he

C. did they

D. didn’t they

10. ______ the students in my class enjoy taking part in social activities.

A. Many

B. Most

C. Most of

D. The number of

Question IV. Provide the correct form of the words in brackets (10p):

1. It’s very _______  ( HEALTH ) to live in damp room.

2. I’m not used to ______ (DRIVE ) on the left.

3. He was punished for his ______ (LAZY).

4. We had a very  ______ (ENJOY) evening in Lon don last month

5. I believe you because I know you are ______ (TRUTH).

6. Nam is very _______ (INTEREST) in computer.

7. He drives so _______ (CARE ) that he is sure to have an accident.

8. I am ______ (CONFIDENCE) he will succeed in his chosen career.

9. Ba has a large _______ ( COLLECT ) of foreign stamps.

10. The ______ ( PERFORM ) she gave last night was marvelous.

 

Question V. Choose the underlined word or phrase in each sentence that needs correcting (10p):

1. She was waiting nervous in the waiting room for the interview.

              A                    B                    C                D

2. The children are very boring and they don’t know what to do .

             A                           B                     C                     D

3. I haven’t come back to London for my father last visited me.

                       A       B                      C                         D

4. They asked me what did happen last night, but I was unable to tell them.

                  A               B                                    C                          D

5. Do you know how getting to the post office from here?

                     A            B                        C                 D

6. Tom wishes his neighbors don’t make so much noise.

                 A       B                      C                  D

7. Mary and Henry always goes out for a meal on their wedding anniversary.

                                   A          B                          C                  D

8. Bill asked me if I was going to visit my aunt the day before.

                A          B             C                                        D

9. The policeman told her not to driving her car so fast again.

                                A             B                       C      D

10. I will lend you this money if you will promise to pay it back.

              A                    B         C                D

Question VI : Read the passage and decide which answer A, B, C or D  best fits each space.(10p)

     I live in a small village (1)____ Henfield – there are about 500 people here. I love it because it is (2) ____ and life is slow and easy. You never (3) ____ queue in shops or banks. The village is clean – people (4) ____ it and don’t throw their rubbish in the streets. The air is also (5) ____ because there’s not much heavy traffic. It’s much more (6) ____ here than in a city . Everyone knows everyone and (7) ____ someone has problem, there are always people who can help .There aren’t (8) ____ things I don’t like about Henfield. One thing is that there’s not much (9) ____ in the evening – we haven’t got any cinemas or theaters. Another problem is that people always talk about (10) ____ and everyone knows what everyone else is doing. But I still prefer village life to life in a big city./.

1. A. was

B. is

C. called

D. name

2. A. quietly

B. quiet

C. noisy

D. noisily

3. A. had

B. should

C. wait

D. have to

4. A. look after

B. find

C. think

D. look for

5. A .dirty

B. not clean

C. clean

D. dizzy

6. A . friendly

B. unfriendly

C. boring

D. uninteresting

7. A .if

B. and

C. so

D. but

8. A. much

B. a little

C. a few

D. many

9. A. doing

B. to do

C. jobs

D. things

10. A. another

B. every one

C. each other

D. any one

Question VII: Read the passage and choose the best answer (5p):

Out in the Pacific Ocean, 3,700 kilometers from Los Angeles, are the islands of Hawaii, the fiftieth state of the United States, with its area of 16,700 square kilometers.

            The first Hawaiians arrived from other Pacific islands sometime around 100 AD. Then in 1778, Captain Cook visited Hawaii. He put the islands on his maps of the Pacific Ocean. Then more ships knew Hawaii and began stopping there for supplies.

            In 1820, a small group of people from the eastern United States came to teach the Hawaiian people about Christianity. They started farms to grow sugar cane and pineapples. Because there were not enough people to do all the farm work, farm owners brought in Asians – Chinese, Japanese, and Filipinos.

Later Koreans, Portuguese, and Puerto Ricans also came. More people came from the US mainland and from other Pacific islands, and Hawaii became an island with traditions from several countries. People from the various nation groups have married each other, so today the groups are partly mixed.

Hawaiians are very friendly and always welcome visitors. They celebrate traditional Chinese, Japanese, and Filipino holidays as well as holidays from The United states. Hawaii is known as the Aloha State. “Aloha” mean “hello”, “goodbye”, and “I love you” in Hawaiian. /.

1. Hawaii is …………… square kilometers in area.

A. 3,700           B. 1,820              C. 16,700                 D. 2,500

2. More ships knew Hawaii through ………. and stopped there for supplies.

A. Japanese visitors.                                             B. Christopher Columbus.

C. Captain  Cook’s maps                                            D. Christians.

3. In the early 19th century, many Asians were taken to Hawaii …………

A. to go fishing                                                          B. to be holidaymakers

C. to visit attractions                                         D. to do the farm work.

4. Today the various national groups are ………….

A. completely mixed                                     B. living in different societies.

C. partly mixed                                                        D. completely separated.

5. According to the passage, which of the following statements is NOT true?

A. Captain Cook came to Hawaii in 1778.               

B. All Hawaiian people have come from Asia .

C. Hawaii is the fiftieth state of the United States.

D.  Hawaii is in the Pacific Ocean 3,700 kilometers from Los Angeles./.

Question VIII :  A, B, C and D  are 4 sentences which are written using the give words below. Choose the most appropriate sentence (10p) :

1. It / take / he / two months / get over / his illness.

A. It took two months to him to get over his illness.

B. It took him two months to get over his illness.

C. It took to get over his illness in two months.

D. It took two months for his illness to get over.

2. city / destroy / earthquake / 375 / and / again / 551.

A. The city destroyed an earthquake in 375 and again in 551.

B. The city had destroyed by an earthquake in 375 and again in 551.

C. The city was destroyed by an earthquake in 375 and again in 551.

D. The city was destroyed in an earthquake from 375 and again in 551.

3. school / subject / of/ all / the/ prefer/ subjects/ because/ at/ an/ I / English/ it/ is/ interesting.

A. Of all the subjects at school, I prefer English because it is an interesting subject.

B. Of all at school, I prefer the interesting subjects because it is an English subject.

C. I prefer it at school because English is an interesting subject of all the subject.

D. English is an interesting subject of all the subjects at school because I prefer it.

4. school / I / used / now/ foot / to/ go / but / to/ on / I / no longer.

A. I used to go to school but I no longer on foot now.

B. I no longer go to school on foot but I used to now.

C. No longer I go to school now but I used to on foot.

D. I used to go to school on foot but no longer now.

5. I / ask / some boys / where/ go/ but / no one / answer/ me.

A. I asked some boys about where going, but no one answered me.

B. I asked some boys for where I went but no one answered me.

C. I asked some boys where to go, but no one answered me.

D. I asked some boys about where going to, but no one answered me

Question IX :   Make all the changes and additions necessary to produce from the following sets of words and phrases that together make a complete paragraph (10p).

1. Bill Gates / born/ 1995/ Washington State . He/ grow up/ rich family.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..

2. His parents/ send/ he/ private school .There/ he/ meet/ business partner/ Paul Allen.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..

3. When/ they/ be/ 8th grade, they/ write/ programs/ business/ computers.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..

4. 1973/ Gates/ be accepted/ Harvard University. Parents/ happy.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..

5. Two years later/ Gates/ drop out/ of Harvard/ work/ computer program/ his friend Allen.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..

6. 1975 / they/ create / company/ Microsoft/ sell/ their product.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..

7. A few years later/ Microsoft/ become/ giant company.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..

8. By 1990/ Gates/ the youngest/ billionaire/ the United States/ age of 34 .

……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..

9. He/ achieve/ success/ a lot of hard work . He/ be/ “ King of  Software ”

……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..

10. By 1997, he/ the richest/ man/ United States.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..

Question X: Complete the second sentence in such a way that it is almost the same as the first (10p):

1. The last time I saw him was in 1995.

I haven’t …………………………………………………………………………………………………..

2. We couldn’t drive because of the fog.

The fog prevented ………………………………. …………………………………………………….

3. How long is it since they bought the house?

 When ………………………………………………. ……………………………………………………. ?

4. It was such a boring film that she fell asleep.

The film was so …………………………………… …………………………………………………….

5. The furniture was so expensive that I didn’t buy it .

The furniture was too ………………………………. ………………………………………………..

6.  She knows a lot more about it than I do .

I don’t know …………………………………………………………….. ……………………………….

7. Unless he phones immediately he won’t get any information.

If …………………………………………………………………………. …………………………………..

8. “I’m sorry I didn’t phone you earlier ” Jane said to you

Jane apologized……………………………………………………………. …………………………….

9. “You’d better do morning exercise, Minh”, said I.  

I advised ……………………………………………………………………… ……………………………

10. “ Would you like to go with me to the market , Mai ? ”-  Ha said

 Ha invited …………………………………………………………….. ………………………………….

Question XI: Last summer you had a holiday by the sea. Write a passage (100 – 120 words) about your  holiday. The following questions may help you (10p):

  • When and where did you go ?
  • Who did you go with ?
  • How did you go there ?
  • What did you do there?
  • How did you feel afterwards?

ĐÁP ÁN

Question I : 5 points (1p for each correct answer)

1. A       2. C     3. B     4. B      5. A

Question II : 5 points (1p for each correct answer)

1.  A      2. B     3. D      4. C      5. B

Question III : 10 points (1p for each correct answer)

1. D      2. A     3. C     4. B     5. A     6. A     7. B     8. D       9.C    10. C

Question IV : 10 points (1p for each correct answer)

1. unhealthy   2. driving        3. laziness          4. enjoyable   5. truthful   

6. interested   7. carelessly    8. confident       9. collection    10. performance .

Question V : 10 points (1p for each correct answer)    

1. B    2. B     3. C     4.  B     5.  B       6. C     7.  B    8.D    9. B     10. D

Question VI : 10 points (1p for each correct answer)

1. C       2. B     3. D     4. A     5. C      6. A      7. A      8. D      9. B     10. C

Question VII : 5 points (1p for each correct answer)

1/ C    2/ C       3/ D       4/ C         5/ B

Question VIII : 5 points (1p for each correct answer)

1/ B     2/ C       3/ A      4/ D        5/ C

Question IX : 10 points (1p for each correct answer)

1. Bill Gates was born in 1955 in Washington State. He grew up in a rich family.

2. His parents sent him to a private school. There he met his business partner, Paul Allen.

3. When they were in the eighth grade, they were writing programs for business computers

4. In 1973, Gates was accepted at Harvard University. His parents were happy.

5. Two years later, Gates dropped out of Harvard to work on a computer program with his friend Allen.

6. In 1975, they created a company called Microsoft to sell their product.

7. A few years latter Microsoft became a giant company.

8. By 1990, Gates was the youngest billionaire of the United States at the age of thirty – four,

9. He achieved his success with a lot of hard work. He was the “ King of  Software ”.

10. By  1997, he was the richest man in the United States.

Question X : 10 points (1p for each correct sentence: 0,5p for correct verb tense, 0,5p for the rest)

1. I haven’t seen him since 1995.

2. The fog prevented us from driving.

3. When did they buy the house ?

4. The film was so boring that she fell asleep.

5. The furniture was too expensive for me to buy.

6. I don’t know as much about it as she does.

7. If he doesn’t phone immediately, he won’t get any information.

8. Jane apologized for not phoning me earlier.

9. I advised him/ Minh to do morning exercise .

10. Ha invited Mai to go with her to the market.

2. Đề số 2

I. LISTENING:   (2ms)

Part 1: Listen to people giving their addresses. Complete the missing information. (1ms)

1. …………………… Cumberland Avenue.

2. ………………….. University Drive, flat……………

3. …………………..Wellington Street.

4. …………………..Grant Street.

5. ………………….Judd Street, flat………………..

Part 2: Listen and complete the dialouge: (1ms)    

Sylvia: There’s so much to do today. What do you (1) …….. to do?

Roy: Well, I’ll clean the bathroom, if you like.

Sylvia: OK, and I’ll take out (2)…………… What about the shopping?

Roy: Oh, I’ll go shopping. I tell you what, I’ll clean the car and then go shopping.

Sylvia: Right. I’ll (3)………. the carpet, then. But I need to clean the fridge.

Roy: Oh, leave the fridge. (4)……………..

Sylvia: Ok, but I’ll clean the windows.

Roy: All right, and I’ll put the (5)………… away when I get back.

Sylvia:  Fine. I’m going to leave the sheets. I’ll iron them later.

II. READING:          (12ms)

Part 1: Choose the best answer: (2ms)

1. I was just ……to go out when you telephoned

A. around                    B. about                      C. thinking                  D. planned

2. Peter: “ I enjoy listening to pop music.” Maria: “………..”

A. I’m,too                   B. I don’t                    C. Neither do I                        D. So am I

3. Do you know the house…………which she lives with her grandmother?

A. in                            B. to                            C. by                           D. with

4. I………thirty cigarettes a day, but now I have cut down to ten.

A. am smoking                                    B. am used to smoke  

C. get used to smoke               D. used to smoke

5. Please shut the gate …….the dog won’t get out.

A. in order for B. in order to   C. so as to                   D. so that

6. One ……of their new house is that it has no garden.

A. pity             B. dislike                     C. complaint    D. disadvantage

7. Two other ……in his argument for his country independence are worth a mention.

A. notices                    B. points                      C. effects                    D. reports

8. I could probadly………out the answer if I had a pencil, some paper and a calculator.

A. think                       B. study                      C. hand                       D. work

9. This is a big decision to make. Think it…….before you give me your final word tomorrow.

A. over                        B. upon                       C. carefully                 D. on

10. The soldier was punished for ……to obey his commanding officer’s order.

A. refusing                  B. regretting                C. objecting                 D. resisting

Part 2: Give the correct form of the words in the brackets. There is an example for you: (2ms) 

. Ex: She is a good ………. of  English. (teach) ; teach teacher

1.We are waiting for the………………… of his plane. (arrive)

2. Untill the situation has settled down, it is……..to travel to that country. (advise)

3. They’re going to………the town with more trees and parks. (beautiful)

4. I’d like a nice ……….orange. (juice)

5. An…. should be good at maths. (account)

6. Scientists have made ………tests on the new drugs. (compare)

7. China is one of the world’s leading……….. of rice. (produce)

8. We are spending too much. We must………. (economy)

9. She was accused of ……………..the financial accounts. (false)

10. She……… stood in the way of the escaping robbers. (courage)

Part 3: There are 11 mistakes in the following passage. Find and correct them. There is an example for you:( 2ms ):          Ex: looks → look

      Sally Ride, American’s first spacewoman, doesn’t looks very different from a lot of other American professional women. She is attracting with curly brown hair, dark brown eyes, and a bright smile. She like to dress simply: she wears comfortable but colorful clothes, like much people from California. But in 1983 Sally Ride became America’s first woman astronaut. She was one of the five astronaut on the space shuttle Challenger, which completed a successful six-days voyage in space in June 1983. What makes a woman want to go in space?

     Sally Ride grows up in Los Angeles, California. Her father is a professor at Santa Monica College, and his mother is housewife. At Westlake High School for girls, she was both an excellent student but a tennis player.Today she still looks like a sportswoman. She is 1.6 meters tall, weighs 52 kilos, and very fit.While she was till a student, she became a very successful tennis player. She thought on becoming a professional sportswoman but she decided to continue with her studies at college, and later at university.

Part 4: Supply the correct form of the verbs in the brackets: (2ms)

1.What a shame! I’d rather you (not/dismiss)……….. like that.

2. When I noticed the blank stare he (give)……….me, I (realize)……… that he didn’t understand me.

3. Would you be so kind as (switch off)………….. the lights when leaving?

4. It’s imperative that the wildlife program ( broadcast)………

5. The President (deliver)……… a speech, but in the end he (change)………..his mind.

6. I’m sorry I wasn’t in when you came round. I would like (see)……… you.

7. I can’t understand why he (be)……… so selfish. He isn’t usually like that.

8. Just inside the outer later of the earth’s atmosphere (be)……………the elements necessary to protect it from ultraviolet rays, extreme temperatures, and threatening foreign substances.

9. I hope you don’t mind my mentioning this but some rumours (circulate)………… about your engagement to banker

10. I didn’t see anyone but I (watch)……………

Part 5: Read the text below and then decide which word best fits each space: ( 2ms )

     Do you want to take part in the battle to save the world’s wildlife? Animal Watch is the book which will (1)……….you in the fight for survival that (2)…………many of our endangered animals and show how they struggle on the edge of extinction. As you enjoy the book’s 250 pages and over 150 colour photographs, you will have the (3)………of knowing that part of your purchase money is being used to help animals (4)…….. From the comfort of your armchair, you will be able to observe the world’s animals close-up and explore their habitats. You will also discover the terrible results of human (5)…………… for land, flesh and skins.

    Animal Watch is packed with fascinating facts. Did you know that polar bears cover their black noses with their (6)………..so they can hunt their prey in the snow without being seen, for example?  Or that for each orang-utan which is captured, one has to die?

    This superb (7)………. has so (8)………… Britain’s leading wildlife charity that it has been chosen as Book of the Year, a title awarded to books which are considered to have made a major contribution to wildlife conservation. You will find Animal Watch at a special low (9)………price at all good bookshops, but hurry while (10)…………. last.

 1. A. combine                         B. involve                                C. bring                       D. lead

 2. A. meets                             B. opposes                               C. forces                      D. faces

 3. A. satisfaction                    B. enjoyment                           C. virtue                      D. value

 4. A. preserve                         B. conserve                             C. revive                      D. survive

 5. A. greed                             B. interest                                C. care                         D. concern

 6. A. feet                                B. claws                                  C. paws                       D. toes

 7. A. publicity                        B. periodical                            C. publication             D. reference.

 8. A. imposed                         B. impressed                           C. persuaded               D. admired

 9. A. beginning                      B. preparatory                         C. original                   D. introductory

10. A. stores                            B. stocks                                 C. goods                      D. funds      

ĐÁP ÁN

I. LISTENING:     2 điểm  

Part 1: 1 điểm                  ( 0.2 x 5 )

1. …313          2. …615,… 19..          3. …59……    4. …109……  5. …206,…15…

Part 2: 1 điểm                  ( 0.2 x 5 )

1. want 2. the rubbish  3. vacuum        4. Clean it next week  5. groceries

II. READING:          (12 điểm)

Part 1: 2 điểm                  ( 0.2 x 10 )

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

B

B

A

D

D

D

B

D

A

A

Part 2: 2 điểm                  ( 0.2 x 10 )

1. arrival                      2. inadvisable  3. beautify                   4. juicy                        5.  accountant

6. comparative 7. producers    8. economize   9. falsifying     10. courageously

Part 3: 2 điểm                  ( 0.2 x 10 )

1. attracting → attractive                    2.  like → likes            3. much → many       

4. astronaut → astronauts                   5. days →  day            6. grows → grew                   

7. his → her                            8. but → and               9. while → when                    10. on → of/about

Part 4: 2 điểm                  ( 0.2 x 10 )

1. hadn’t been dismissed                     2. was giving, realized            3. to switch off           

4. (Should) be broadcast                     5. was to have delivered/was to deliver, changed     

6. to have seen                                    7. is being                                8. are  

9. have been circulating                      10. was being watched

Part 5: 2 điểm                  ( 0.2 x 10 )

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

B

D

A

D

A

C

C

B

D

B

Part 6: 2 điểm                  ( 0.2 x 10 )

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

B

C

A

A

C

D

C

B

B

A

III. WRITING:     (6 điểm)

Part 1: 3 điểm                  ( 0.3 x 10 )

1. Despite …the great noise, we continued to study our lessons …

2. Unless…..you saw the programme you couldn’t understand their intension.

3. It was not untill…..Tom was eight that he began to read

4. His feet………are so big that he has difficulty finding shoes to fit him.

5. It’s the first time ……I have read this book…

6. Scarcely……..had the performance begun when the light went out.

7. We don’t have (don’t get) the kitchen cleaned everyday.

8. Getting…..into work this morning was a big difficult..

9. The….older he grew, the more forgetful he became.

10. I wish…….you hadn’t failed in your driving test..

Part 2: 3 điểm                  ( 0.3 x 10 )

1. Don’t foget to keep in touch with us.

2. How many hours a week do you spend watching TV ?

3. If I were you, I would take part in these cultural activities.

4. It was a national holiday yesterday, so my friends and I went on/for picnic.

5. It took us half an hour to get to the picnic site by motorbike.

6. I  would like to congratulate you on passing your exam.

7. They are as fast as your cars.

8. Good evening ladies and gentlemen. Thank you for coming

9. What‘s the population of Viet Nam ?

10. We suggest(ed) learning ten words by heart every day.

3. Đề số 3

I. Chọn từ đúng điền vào chỗ trống để hoàn thành các câu sau đây. ( 10 điểm)

1. Nobody was injured in the accident, …….?

a. was there                 b. was he                     c. were they                 d. wasn’t it

2. My bag’s gone. I’ve been ……

a. stolen                       b. robbed                     c. kidnapped               d. thieved

3. This door needs ………

a. painted                    b. painting                   c. to paint                    d. paint

4. Tim has ……….friends than Jack

a. many                        b. less                          c. most             d. fewer

5. Everyone in the world …………..to live a happy life

a. wants                       b. want            c. is wanting                d. are wanting

6. Our roof is leaking. We must get it ………

a. fix                            b. fixed                        c. fixing                       d. fixer

7. Will you ………….me your pen for my exam this afternoon?

a. lend             b. borrow                     c. allow                        d. permit

8. He took the wrong book …………mistake

a. of                             b. with             c. by                            d. on

9. ……………she plays piano!

a. How well                 b. How good   c. What good  d. How

10. No sooner ………….the game started last night than the rain began to fall

a. was                          b. did                           c. has                           d. had

II. Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc (10 điểm)

1. He has worked hard all the week, but today he (have) a good time at home.

2. There  (be) a lot of changes since computers were invented        

3. Nam (watch) TV while his friends were making cakes yesterday morning.

4. If we (not protect) the environment, our planet will be badly polluted.

 5. When I came to school, everybody (be) there.

6. She gets used to (take) to the zoo on weekends

7.  I suggest (use) public buses.

 8. You always (complain) about my cooking.

9. He wishes that he (work) harder but it’s too late now.

10. Nobody would listen to the stories  ( tell) by him so many times.

III. Cho dạng đúng của từ trong ngoặc. (10 điểm)

1.I am ……………sorry for the delay.                                                       (extreme)

2. He has great…………….in God.                                                            (believe)

3.In ………..to that, my bike tires were flat.                                                  (add)

4. An ………..man has stolen all our money.                                           (know)

5. She divorced him because of his ……………..to the children.               (kind)

6. The book was so…………….that I couldn’t finish it.                             (bore)

7. He is so sad because the film ended ……………..                                (happy)

8. It is usually forbidden to destroy…………..buildings.                         (history)

9. Women nowadays have more ………..to participate in social activities. (free)

10. Every pupil was very ……………about the holiday.                            (excite)

IV. Viết lại câu sao cho nghĩa không đổi. (10 điểm)

1. It isn’t necessary to finish the work today.

You don’t ………………………………………………………………………………………

2. Hai finally managed to get a job.

Hai finally succeeded………………………………………………………………………..

3. What’s the weight of your suitcase?

How ……………………………………………………………………………………………..?

4. I have never read such a romantic story.

This is …………………………………………………………………………………………

5.People speak English in Australia.

English………………………………

6.”Do you speak any other language, Lan?” the teacher asked

The teacher asked…………………………………….

7. She can meet him if he arrives before eleven.

So…………………………………………………………………………………………………

8. Although he had a good salary, he was unhappy in his job.

In spite………………………………………………………………………………………….

9. I’m sorry that I didn’t finish my homework last night.

I wish…………………………………………………………………………………………..

10. Reading scientific books is one of my interests.

I’m…………………………………………………………………………………………………

ĐÁP ÁN

I. Chọn từ đúng điền vào chỗ trống để hoàn thành các câu sau đây. ( 10 điểm)

1. c                              6. b

2. b                              7. a

3. b                              8. c

4. d                              9. a

5. a                              10. d

II. Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc (10 điểm)

1.  is having                                                  6. taking

2. have been                                               7. using

3. was watching                                            8. are always complaining                         

4. don’t protect                                               9. had worked

 5. was                                                   10. told

III. Cho dạng đúng của từ trong ngoặc. (10 điểm)

1. extremely                                                6. boring

2. belief                                                       7. unhappily

3. addition                                                   8. historical

4. unknown                                                 9. freedom

5. unkindness                                             10. excited

IV. Viết lại câu sao cho nghĩa không đổi. (10 điểm)

1. You don’t have to finish the work today.

2. Hai finally succeeded in getting a job.

3. How heavy is your suitcase ?

4. This is the most romatic story I have (ever) read.

5. English is spoken in Australia.

6. The teacher asked Lan If she spoke any other language

7. So long as he arrives before eleven, she can meet him.

8. In spite of his good salary/ having a good salary he was unhappy in his job.

9. I wish I had finished my homework last night.

10. I’m interested in reading scientific books

V.Dùng các từ gợi ý viết thành câu hoàn chỉnh ( 20 điểm).

1. His house is larger than mine

2. My father is used to getting up early in the morning

3. I wish it didn’t rain today

4. It is difficult to learn English without a good dictionary

5. When I arrived, the students had already gone into class

6. They warned us not to sleep without mosquito nets

7. This is the best movie I have ever seen

8. Boxing is too dangerous for her to play , isn’t it ?

9. If I were younger ,I would learn how to drive a car .

10. It is difficult to prevent people from parking here.

VI.Đọc kỹ đoạn văn sau rồi điền một từ thích hợp vào chỗ trống(10 điểm)

1. in / by                                                          6. he / man

2. surroundings                                               7. in

3. with                                                 8. destroy

4. water                                                           9. in

5. soil / land                                                    10. pollute

VII. Đọc đoạn văn sau đó khoanh tròn đáp án đúng. (10 điểm)

1

2

3

4

5

C

B

C

B

D

VIII. Mỗi câu sau có một lỗi sai hãy tìm rồi sử lại cho đúng(10 điểm)

1. cutting         => cut

2. in                 => of

3. carry            => carried

4. ask               => asking

5. was              => were

6. is                  => was

7. taking          => to take

8. among         => between    

9. I’m              => I

10 .is               => is not.

IX. Chọn 1 từ mà có phần gạch chân có cách phát âm khác so với các từ còn lại

1. A    2.D    3. C   4. A   5. C  6.B   7.D  8.C   9.A  10.D

4. Đề số 4

I. Choose the word in each group that has underlined part pronounced differently from the rest. Circle the letter you choose (10 pts)

1

 a. journey

b. mountain    

c. house

d. hour

2

a. collection

b. question

c. nation

d. inspiration

3

a. gather         

b. theater

c. earth

d. thanks

4

a. sightseer

b. hike

c. shrine

d. picnic

5

a. exchange

b. bank

c. hamburger

d. bamboo

6

a. sugar

b. sale

c. soil

d. sun

7

a. comprise

b. violent

c. dormitory

d. websibe

8

a. ache

b. mechanic

c. chemistry

d. champagne

9

a. laughed

b. hiked

c. impressed

d. earned

10

a. maps

b. books

c. months

d. bananas

II. Circle the best answer among a, b, c, d to complete each of the following sentences. (10pts)

1. That’s Bob’s, …………….?

a. is he

b. isn’t he

c. is it

d. isn’t it

2.I wish my best friend ……….. never leave me alone.

a. will

b. would

c.can   

d. could

3. It’s very cold outside. You have to ……………. your coat.

a. turn on

b. put on

c. go on

d. come on

4. When I came in, the lesson ……………..

a. was teaching

b. was taught

c. was being taught

d. taught

5. Nguyen Du is a very famous …………….

a. poet

b. poem

c. writer

d. novelist

6. The Ao dai is the …………. dress of Vietnamese women.

a. beautiful

b. traditional

c. casual

d. baggy

7. ……………. you say, I won’t believe you any more.

a. However

b. What

c. How

d. Whatever

8. He climbed up the tree _____ to pick the apples before the wind blew them off

a. so

b. in order 

c. so that

d. for 

9. Next summer, we’re _____ a swimming pool built in our garden.

a. making

b. deciding

c. letting

d. having

10.I _____ very well with my father now, we never have any arguments

a. go on

b. carry on 

c. get on

d. put on

III. Each sentence below contains an error. Underline it and write the correct answer in the space provided. (10 pts)

1. The men told the children didn’t play too noisily.

2. If tomorrow the weather will be bad, the match will be postponed.

3. Mary asked me how did I go to school every day. .

4. The amount of the money they took from the bank were very little.

5. The price of oil used to be a great deal higher than it is now, wasn’t it?

6. My village is on the west of the city.                    

7. He wishes he can sleep well tonight but it’s to cold.        

8. Would you please stop to make so much noise?               

9. Jack always arrives lately for his chemistry class even though he leaves his dormitory in plenty of time.            

10. It has been a long time since we talked to John, isn’t it ?                                                                              

ĐÁP ÁN

I. Choose the word in each group that has underlined part pronounced differently from the rest. Circle the letter you choose (10 p)

Q

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Key

a

b

a

d

a

a

c

d

d

d

II. Circle the best answer among a, b, c, d to complete each of the following sentences. (10pts) (10 p).

Q

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Key

d

b

b

c

a

b

d

b

d

c

III. Each sentence below contains an error. Underline it and write the correct answer in the space provided. (10 pts)

1. didn’t → not to               6. on → to

2. will be → is                    7. can → could

3. did I go → I went           8. to make → making

4. were → was                    9. lately → late

5. wasn’t → didn’t              10. isn’t → hasn’t

IV. Put the verbs in the brackets into the right form. ( 10 pts )

1. will be

6. have not fininshed

2. has slept

7. was invented

3. is washing

8. had

4. come

9. writing

5. stay

10. to travel

V. Fill in each blank with the correct form of the given word in capital. (10 pts)

1. education

6. painful

2. interesting

7. qualified

3. carefully

8. impressive

4. rewrite

9. informative

5. celebrations

10. encouragement

VI. Rewrite each of the following sentences so that it has exactly the same meaning as the one printed before it. (10 pts)

1. I really wish I had invited her to the party

2. I was having breakfast when Susan rang.

3. Bill and Peter are not old enough to ride motor-cycles.

4. As she was sick, She couldn’t go to the movie theater

5. These products have to be tested before exporting

6. I’d rather you got there on time.

7. Both Tim and Mary  can’t speak Portugese

8. Marco said: “Don’t forget your tennis racket”

9. I asked my brother if I knew where Tony was.

10. It was such a high flood that they had to live on the roofs.

VII: Read the text below and choose the correct word for each space. (10 points)

Q

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Key

D

C

B

A

C

D

B

C

B

D

VIII. Read the passage and answer with true ( T ) / false ( F ) / not given ( N ): (10 points)

1. F      2. T      3. F      4. T      5. F

6. F      7. T      8. F      9. N     10. T

IX.  Fill in each blank with an appropriate preposition: 10 points)

1. at     6. from

2. of     7. for

3. after 8. in

4. under           9. from

5. to     10. about

X. Use the following sets of words and phrases to write complete sentences . (10 points)

1/ Learning a foreign language is necessary for us to get a good job.

2. This video film is so interesting that I have seen it twice.

3/ My family and I spent two months planning our summer holiday.

4/ The driver stopped his car in time to save the child.

5/ Boxing is too dangerous for her to play , isn’t it ?

6./ It is difficult to learn English (well) without a good dictionary. .

7/ Of all the hotels in town, the Royal Hotel is the most comfortable.

8/ He has tried to stop smoking many times but he has never succeeded

9/ I hope my English will be considerably improved at the end of the ( this ) course .

10/ It is difficult to prevent people from parking here.

5. Đề số 5

A. Listening

You will hear people describing some of the things they do at work. Listen and tick ( x ) the activities they describe:  ( 4 pts )

1.

 

interview people

5.

 

collect post

 

 

describe people

 

 

deliver post

2.

 

collect guests

6.

 

sell TV sets

 

 

take guest on tours

 

 

repair TV sets

3.

 

fill in forms

7.

 

check machines

 

 

type letters

 

 

mend machines

4.

 

sell houses

8.

 

take telephone calls

 

 

buy houses

 

 

make telephone calls

B. Reading

Read the following passge carefully, then make questions from the suggestion and answer them:   ( 4 pts )

            We can develope alternative sources of energy, and unless we try we’ll never succeed. Instead of burning fossil fuels we should be concentrating on more economic uses of electricity, because electriccity can be produced from any sources of energy.

            If we didn’t waste so much energy, our resources would last longer. We can save more energy by conservation than we can produce for the same money. Unless we do research on solar energy, wind power, tidal power, hydroelectric plants…our fossil fuels will run out and we’ll all freeze or starve to death.

            Many countries are spending much more time and money on research because the energy from the sun, the waves and the winds last forever. We really won’t survive unless we start working on cleaner and safer sources of energy.

1.What / electricity / produce / from ?

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

2. What / happen / if / we / not waste / so much / energy ?

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

3. What / happen / unless / we / do research / solar energy / other alternative sources / energy ?

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

4. Why / countries / spend / much more / time / money / do research / energy / sun / waves / wind ?

C. Grammar

I/ Choose the best option in brackets to complete each of the following sentences :

( 2 pts )

1.We are all…………………………destroying the environment around us. ( slow / slowly )

2. Wild plants and animals on the earth are………………………..disappearing. ( quick / quickly )

3. Farm workers have to work very………………………during the harvest. ( hard / hardly )

4. Bob is sometimes a……………………………driver. I think he drives………………………….

when he’s in a hurry. ( dangerous / dangerously )

5. Please don’t go too………………………..the edge of the cliff. ( near / nearly )

6. Mr. Black sounded really……..this morning. He had his car stolen. ( unhappy / unhappily )

7. Frog are found……………………rare in this area. ( comparative / comparatively )

8. The lakes in our town are polluted…………………..( bad / badly )

II/ Report the sentences. They were all spoken last week. Use the verbs in brackets :  ( 2 pts )

1. A policeman to me : Have you got a driving license ? ( ask )

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

2. Andrew : I can’t come to the party tomorrow. ( say )

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

3. Tessa : I ate all the cake yesterday. ( say )

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

4. Simon to Ann : How do you travel to work ? ( ask )

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

5. Ted to Sue : Would you like to join me for lunch ? ( invite )

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

6. Robert : What time will the bank close this evening ? ( ask )

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

7. Daniel : Is there a post office nearby ? I want to buy a telephone card. (ask / say )

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

8. Peter to me : Please don’t tell anybody what happened. ( tell )

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

ĐÁP ÁN

A. Listening

You will hear people describing some of the things they do at work. Listen and tick ( x ) the activities they describe:  ( 8 x 0.5 = 4 pts )

1.

x

interview people

5.

 

collect post

 

 

describe people

 

x

deliver post

2.

x

collect guests

6.

 

sell TV sets

 

 

take guest on tours

 

x

repair TV sets

3.

 

fill in forms

7.

x

check machines

 

x

type letters

 

 

mend machines

4.

x

sell houses

8.

x

take telephone calls

 

 

buy houses

 

 

make telephone calls

B. Reading

Read the following passge carefully, then make questions from the suggestion and answer them:   ( 4 x 1.0 = 4 pts )

1.What can electricity be produced from ?

It can be produced from any sources of energy.

2. What would happen if we didn’t waste so much energy ?

Our resources would last longer.

3. What will happen unless we do research on solar energy and other alternative sources of energy ?

Our fossil fuels will run out ( and we’ll all freeze or starve to death )

4. Why are many countries spending much more time and money doing research on energy from the sun, the waves and the wind ?

Because they last forever.

C. Grammar

I/ Choose the best option in brackets to complete each of the following sentences : m ( 8 x 0.25 = 2 pts )

1.

slowly

5.

near

2.

quickly

6.

unhappy

3.

hard

7.

comparatively

4.

dangerous – dangerously

8.

badly

II/ Report the sentences. They were all spoken last week. Use the verbs in brackets :   ( 8 x 0.25 = 2 pts )

1.The policeman asked me if I had / had got a driving license.

2. Andrew said he couldn’t come to the party the day after / the following day.

3. Tessa said she ate / had eaten all the cake the day before / the previous day.

4. Simon asked Ann how she traveled to work.

5. Ted invited Sue to join him for lunch.

6. Robert asked what time the bank would close that evening.

7. Daniel asked if / whether there was a post office nearby and said he wanted to buy a telephone card.

8. Peter told me not to tell anybody what happened / had happened.

III/ Complete these sentences with the correct preposition :  ( 8 x 0.25 = 2 pts )

1.

on

5.

on

2.

on

6.

on

3.

for

7.

on

4.

for

8.

in

IV/ Read a sentence and write another sentence with the same meaning : ( 8 x 0.25 = 2 pts )

1.The problem can be solved.

2. Complaints should be sent to the head office.

3. The meeting had to be postponed because of illness.

4. Your car might have been stolen if you had left the keys in it.

5. The fire could have been caused by an electrical fault.

6. Next year’s congress is going to be held in Philadelphia.

7. The football match shouldn’t have been played in such bad weather.

8. The seminar can be delayed.

D. Writing

Make sentences using the words given. Using that – Clause :  ( 8 x 0.5 = 4 pts )

1.We’re determined ( that ) our experiment is wrong.

2. I’m confident ( that ) my explanation will soon be accepted.

3. He’s aware ( that ) he will fall in the first term if he’s lazy.

4. She’s unaware ( that ) the weather goes bad.

5. We’re happy ( that ) our merchandises are becoming better all the time.

6. He’s annoyed ( that ) his motorcycle is out of order.

7. She’s afraid ( that ) the next flight will be cancelled.

8. I’m delighted ( that ) I can affort to build a new house.   

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 9 năm 2021 Huyện Phù Cát. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 9 năm 2021 Tỉnh Phú Thọ
  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 9 năm 2021 Trường THCS Vân Đồn

Chúc các em học tập tốt!

Đăng bởi: Quà Yêu Thương

Chuyên mục: Lớp 9

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button