Giáo dụcLớp 9

Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Bùi Hữu Nghĩa

Dưới đây là Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Bùi Hữu Nghĩa. Tài liệu được biên soạn nhằm giới thiệu đến các em dạng đề thi thử vào lớp 10 để các em làm quen với cấu trúc cũng như chuẩn bị thật tốt cho kì thi tuyển sinh vào lớp 10. Mời các em cùng tham khảo!

BỘ 5 ĐỀ THI THỬ VÀO LỚP 10 NĂM 2021 MÔN TIẾNG ANH

TRƯỜNG THCS BÙI HỮU NGHĨA

1. Đề số 1

A.  PHONETICS (10 POINTS)

I. Choose the word (A, B, C or D) that has the underlined part pronounced differently from the others in each group.  (5 points)

1. A. climate               B. comic                      C. hike                         D. website

2. A. worked               B. laughed                   C. hoped                     D. naked

3. A. cover                  B. category                  C. ancient                    D. decorate

4. A. erupt                   B. humor                     C. UFO                         D. communicate

5. A. Buddhish            B. bomb                      C. viable                        D. bulb

II. Choose the word ( A, B, C or D) whose main stress pattern is not the same as that of the others. (5 points)

1. A. comprise             B. depend                    C. design                     D. novel

2. A. tropical               B. collection                C. tendency                 D. charity

3. A. friendliness         B. occasion                 C. pagoda                    D. deposit

4. A. importing          B. specific                   C. impolite                   D. important

5. A. federation          B. unpolluted               C. disappearing           D. profitable

B. VOCABULARY AND GRAMMAR (35 POINTS)

I. Choose the best answer to complete each sentence. (10 points)

1. All the sentences below use “the”, which is the correct one?

A. Can you pass the sugar please?             B. The crime is a problem in many big cities.

C. The apples are good for you.                D. I love the skiing.

2. Our friends have lived in Ho Chi Minh city_______ 2002.

A. for          B. since         C. in              D. about

3. He prefers soccer______ tennis.

A. from        B. than          C. to              D. or

4. If they worked more carefully, they _____ so many mistakes.

A. won’t make  B. don’t make     C. wouldn’t make   D. didn’t make

5. He _______to his friend’s party when his parents asked him to go home.

A. goes    B. was going         C. went            D. has gone

6. There’s a strange man behind us. I think ______.

A. we are followed                      B. we are being followed

C. we are being following                D. we are following

7. Which of the following is the strongest advice?

A. You should get a hair- cut.             B. If I were you, I’d get a hair-cut.

C. You ought to get a hair- cut.            D. You really must get a hair- cut.

8. ________ you mind if I use your dictionary?

A. Will         B. Do        C. Can             D. Did

9. Mr. Vo Van Kiet, _______ was our former Prime Minister, was born in Vinh Long.

A. that         B. whose      C. Who            D. whom

10. All that rubbish will have to be ________ at once.

A. get rid of    B. got rid of    C. got rid           D. getting rid of

II. Give the correct form of the verbs in brackets to complete the following sentences. (10 points)

1. My friend was (make)_____ (pay)_______ back the book.

2. Hardly he (take) ________ up the book when the phone (ring) ________.

3. Can you imagine what I (come) _______ across when I (roll) ________ up the carpet yesterday?

4. If she wins the prize, it (be) __________because she (write) ______very well.

5. He resented (ask) ______ (wait) _______. He had expected the minister to see him at once.

III. Give the correct form of the word in brackets to complete each sentence. (10 points)

1. A lot of toys encourage children’s_________. (imagine)

2. The factory has provided cheaper__________ lately. (produce)

3. Burning coal is an _______ way of heating a house. Gas is much cheaper. (economy)

4. According to some scientists the earth is losing its outer atmosphere because of_____. (pollute)

5. She has one of the biggest art________ in Britain. (collect)

6. __________ has caused many so-called man-made disasters. (forest)

7. __________ often walk through the streets shouting or singing about something they sell. (cry)

8. Gas and oil________ always increases in cold weather. (consume)

9. The police are interested in the sudden________ of the valuable painting. (appear)

10. He claimed that his___________ had caused him to become a criminal. (bring up)

IV. Each of the following sentences has four words or phrases underlined. The four underlined parts of the sentence are marked A, B, C, D. You are to identify the one underlined word or phrase that should be corrected or rewritten. (5 points)

1. Preserving natural resources mean reserving them for our future.

          A                                         B          C                D

2. Despite of the increase in air fares, most people still prefer to travel by plane.

            A                                                                    B      C          D

3. Regardless of your teaching method, the objective of any conversation class should be for

             A                                                                                                                     B

 students to practice speaking words.

                       C                  D

4. The injured man was taken to the hospital.

      A       B                        C                D

5. In order for one to achieve the desired results in this experiment, it is necessary that he work as

                                                                                                                                            A  B          

fastly as possible.           

   C         D

C. READING (30 POINTS)

I. The reading is followed by several questions about it. There are four possible answers (A, B, C, or D) for each question. Choose the best answer. (15 points)

BENJAMIN FRANKLIN

Few people can embody the spirit of early America as much as Benjamin Franklin. He lived through almost the whole of the eighteenth century, being born six years after, and dying ten years before it ended. In this time he saw the American colonies grow from tiny settlements into a nation, and he also contributed much to the development of the new state.

At the age of 17 Franklin ran away to Philadelphia. He had already received some training as a printer’s apprentice, and this helped him seven years later, with his first publication, the Pennsylvania Gazette. He also received a contract to do government printing work, which helped him to rise from his poor background to become a successful entrepreneur. Some of his experience in business was shared in his famous Poor Richard’s Almanak, which established his reputation throughout the American colonies. In another of his works, the Autobiography, which was written toward the end of his life, he shows the same quiet common sense.

He was deeply interested in science and natural history, and his experiments with electricity and lightning led directly to the invention of the lightning rod. He was also interested in improving the conditions of his fellow men. He was involved in a number of projects in his native Philadelphia, including the setting up of a library, a university, a philosophical society, and–because he was a pragmatic man–a fire prevention service. In 1753 he became Postmaster–General of the colonies. Through this experience he began to develop the idea that the colonies of North America should be a single nation. Later, he went to London to try to persuade the British government to change the conditions, especially the taxes, that later led the American colonists into rebellion.

Whatever Benjamin Franklin’s personal feelings about the rebellion of the American states, he worked hard to make it succeed. As ambassador to France, he encouraged the French to help George Washington. After the war he attended the American constitutional congress. This was his last contribution, for he died later that year. He is still fondly remembered by Americans as one of the creators of the United States.

1. What is a good description for this text?

A. An autobiography of Benjamin Franklin.   B. The life of Benjamin Franklin.

C. The works of Benjamin Franklin.         D. Franklin and American Independence.

2. When was Benjamin Franklin born?

  A. 1806          B. 1794     C. 1717          D. 1706

3. Which of these happened first?

A. Franklin trains as a painter.                  B. Franklin runs away to Philadelphia.

C. the American colonies rebel                  D. Franklin starts his first publication.

4. What was Poor Richard’s Almanak about?

A. Franklin’s reputation.                       B. How to succeed in business.

C. how to do government printing.               D. The text does not say.

5. In which countries did Franklin live?

A. England and France.                     B. Philadelphia and England.

C. London and America.                    D. England, America and France.

II. Read the text below and think of the word which best fits each space. Use only one word in each space. There is an example at the beginning (0). (15 points)

SAVING THE TIGER

In 1973, when the tiger appeared to (0) be facing extinction, the World Wide Fund for nature and __(1)____ Indian Government agreed to set ___(2)__ “Operation Tiger” – a campaign __(3)___ save this threatened creature. They started by creating nine special parks ___ (4) ___ that tigers could live in safety. The first was at Ramthambhore , a region ___(5)__ was quickly turning into a desert __(6)__ too much of the grass was being eaten by the local people’s cattle. At the time there ____(7)__ just fourteen tigers left there. The government had to clear twelve small villages, which means moving nearly 1,000 people and 10,000 cattle so the land __ (8) __ be handed back to nature.

Today, Ramthambhore is a very different place, with grass tall ___(9)___ for tigers to hide in, and There are now at _(10)___ forty of them __(11)__ the park, wandering freely about. Other animals have also benefited. For example, there are many ___(12)____ deer and monkeys than before. The people __(13)__ were moved are now living in better conditions. They live in new villages away __(14)___ the tiger park, with schools, temples and fresh water supplies. There are now sixteen such tiger parks in India and the animals’ future looks ___ (15)____ little safer.

D. WRITING (25 POINTS)

I. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the sentence printed before it, begin with the given word(s) or phrase. (20 points)

1. You should review your lessons for the exam.

It’s time____________________________________________________________

2.That man used to work with me when I lived in New York.

That’s ____________________________________________________________

3.What a pity they close the shops at lunch- time.

I wished ____________________________________________________________

4. We like ice- cream but we don’t have it every day.

Although ___________________________________________________________

5.When did you start working in that factory?

How long ___________________________________________________________

6. Oil was slowly covering the sand of the beach.

The sand ___________________________________________________________

7. “Where’ s the station car- park?” Mrs. Smith asked.

Mrs. Smith asked ____________________________________________________          

8. He was sorry he hadn’t said goodbye to her at the airport.

He regretted _________________________________________________________

9. I advise you not to buy that car.

If _________________________________________________________________

10. Why don’t you ask her yourself?

I suggest that _______________________________________________________

II. Make full sentences based on given cues. (5 points)

1. If you/ not go/ the party/ I / go/ either.

2. Unless/  I/ have/ quiet room/ I/ not/ able/ do/ work.

3. nurse/ kind enough/ help him/ walk.

4. He/ rather spend/ holidays/ a farm/ seaside.

5. I/ return/ visit/ Japan. It/ wonderful trip.

ĐÁP ÁN

A. PHONETICS(10pts)

I. Choose the word in each that has the underlined part pronounced differently from the others in each group.(5pts) (mỗi câu viết đúng được 1đ)

1. B

2. D

3. C

4. A

5. B

II. Choose the word whose main stress pattern is not the same as that of the others.(5pts)

(mỗi câu viết đúng được 1đ)

1. D

2. B

3. A

4. C

5. D

B. VOCABULARY AND GRAMMAR (35pts)

1. A

2. B

3. C

4. C

5. B

6. B

7. D

8. B

9. C

10. B

I. Choose the best answer to complete each sentence.(10pts) (mỗi câu viết đúng được 1đ)

II. Give the correct form of the verbs in brackets to complete the following sentences. (10pts)

(mỗi câu viết đúng được 1đ)

1. made –  to pay                         3. came – was rolling

2. had he taken – rang                     4. will be – writes                       

5. being asked – to wait

III. Give the correct form of the word in brackets to complete each sentence.(10pts)

(mỗi câu viết đúng được 1đ, nếu viết đượcc từ nhưng thiếu “s” thì từ đó vẫn không được tính điểm)

1. imagination

2. products

3. uneconomical

  uneconomic

4. pollution

5. collections

6. Deforestation

7. Criers

8. consumption

9. disappearance

 re – appearance

10. upbringing

IV. Each of the following sentences has four words or phrases underlined. The four underlined parts of the sentence are marked A, B, C, D. You are to identify the one underlined word or phrase that should be corrected or rewritten.(5pt) (mỗi câu viết đúng được 1đ)

1. B

2. A

3. D

4. D

5. C

C. READING (30PTS)

I. The reading is followed by several questions about it. There are four possible answers (A, B, C, or D) for each question. Choose the best answer.(15pts) (mỗi câu viết đúng được 3đ)

1. B

2. D

3. A

4. B

5. D

II. Read the text below and think of the word which best fits each space. Use only one word in each space. There is an example at the beginning (0) (15pts) (( mỗi câu viết đúng được 1đ)

1. the

2.  up

3. to

4.so

5. that/which

6. since/as/ because/for

7. were

8. might/could

9. enough

10. least

11. in

12. more

13. who/ that

14. from

15. a

D. WRITING (25pts)

I. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the sentence printed before it, begin with the given word(s) or phrase. (20pts) (mỗi câu viết đúng được 2đ)

1. (It’s time) you reviewed your lessons for the exam.

2. (That’s) the man who used to work with me when I lived in New York.

3. (I wish) they would open the shops at lunch time/

Or. (I wished) they wouldn’t close the shops at lunch time.

4. (Although) we like ice- cream, we don’t have it everyday.

5. (How long) have you been working in that factory?

6. (The sand) of the beach was being slowly covered by oil.

7. (Mrs. Smith asked) (me) where the station car-park was.

8. (He regretted) not saying/ having said goodbye to her at the airport.

9. (If I) were you, I wouldn’t by that car.

10. (I suggest that) you (should) ask her yourself.

II. Make full sentences based on given cues. (5 points) (mỗi câu viết đúng được 1đ)

1. If you don’t go to the party, I won’t go either.

2. Unless I have a quiet room, I will not/ won’t be able to do my homework/ any work.

3. The nurse is /was kind enough to help him (to) walk.

4. He would rather spend his holidays on a farm than at the seaside.

5. I have (just) returned from a visit to Japan. It was a wonderful trip.

2. Đề số 2

A. Pronunciation (10 points)

I. Choose the word (A, B, C or D) that has the underlined part pronounced differently from the others in each group. (5 points)

1. A. clerk

B. terse

C. term

D. jerk

2. A. mouths

B. paths

C. months

D. wreaths

3. A. vehicle

B. rhythm

C. exhume

D. behold

4. A. dormitory

B. information

C. organization

D. forward

5. A. food

B. shoot

C. shook

D. spool

II. Choose the word (A, B, C or D) whose main stress pattern is not the same as that of the others. (5 points)

1. A. philosopher

B. patriot

C. atmosphere

D. habit

2. A. pollute

B. severe

C. tragic

D. humane

3. A. economical

B. personality

C. preparatory

D. entertainment

4. A. interrupt

B. interview

C. intervene

D. interstellar

5. A. mechanic

B. terrific

C. Arabic

D. Pacific

B. VOCABULARY AND GRAMMAR (40 points)

I. Choose the best answers to completes each sentence. (10 points)

1.  I am afraid that these regulations have to be __________ with.

   A. complied

B. provided

C. faced

   D. met

2.  His business is growing so fast that he must take __________ more workers.

     A. up

B. on

C. in

   D. over

3.  The police must now __________ the escaped convict in the surrounding countries.

     A. search

B. be in search

C. look after

   D. look for

4.  You are late again, please try to be __________ in the future.

     A. accurate

B. punctual

C. efficient

   D. reliable

5.  Edward has found a bigger flat and is __________ move into it.

     A. near to

B. ready for

C. on the way

D. about to

6.  All the applicants for the post are thoroughly __________ for their suitability.

     A. searched

B. investigated

C. vetted

D. scrutinized

7.  __________ every part of the world has experienced an earthquake in recent years.

     A. Most

B. Almost

C. Each

D. Nearby

8.  He didn’t know anyone at the wedding __________ than the bridge and groom.

     A. other

B. expect

C. rather

D. apart

9.  When Bill saw my new car, he was __________ with envy.

     A. blue

B. green

C. yellow

D. white

10. He was holding a tiny bird in the __________ of his hand.

    A. thumb

B. hole

C. shin

D. palm

II. Give the correct form of the verbs in brackets. (10 points)

1. The man at the corner table (glance) _______ my way to see if I (listen) _______.

2. When I (look) _______ at my suitcase, I could see that somebody (try) ______ to open it.

3. I don’t know what’s the matter with him. He (act) _______ funny since you (be) _______ away.

4. Scarcely they (move)  _______ into the new house when their friends (come) _______ in.

5. Just as I (wonder) what to do next, the phone (ring) _______.

III. Give the correct form of the verbs to complete the passage. (10 points)

1. In some areas  water has to be boiled to ________ it. (pure)

2. He examined the parcel ________, as he had no idea what it could be. (suspect)

3. How do you ________ the real painting from the fake one ? (different)

4. Don’t worry about the volcano. It’s been ________ for years. (act)

5. Leisure habits won’t change much in the ________ future. (see) 

6. The conditions in the man’s prison were ________. (human)

7. I object strongly to the ________ of sport. (commerce)

8. A list of ________ events for the autumn is being prepared. (come)

9. Most people who work feel that they are ________. (pay)

10. They frequently ________ the traffic as they march through the streets. (mobile)

IV. Fill in each blank with a suitable preposition. (10 points)

1. If she takes __________ the job of director, she will have to work harder.

2. The government put __________ the rebellion with great severity.

3. There was a man giving __________ leaflets outside the church.

4. I can’t make __________ the postmark on the letter, it looks like Basing stoke.

5. If he refuses to fall __________ my plans I can probably find someone more co-operative.

6. Diana showed a complete disregard __________ her own safety.

7. We walked on tiptoe __________ fear of being discovered.

8. Mary broke down __________ tears when we told her about the accident.

9. The car pulled __________ beside me and the driver asked me the way to the post office.

10. I had to send __________ an electrician to mend the switch.

ĐÁP ÁN

A. pronunciation (10 points)

I. Choose the word (A, B, C or D) that has the underlined part pronounced differently from the others in each group. (5 points) – 1/ each.

1. A

2. C

3. C

4. B

5.   A

II. Choose the word (A, B, C or D) whose main stress pattern is not the same as that of the others. (5 points) – 1/ each.

1. A

2. C

3. C

4. B

5.   C

B. VOCABULARY AND GRAMMAR (35 points)

I. Choose the best answers to completes each sentence (10 points) – 1/ each.

1.   A

2.   B

3.   B

4.   B

5.   D

6.   C

7.   B

8.   A

9.   B

10. D

II. Give the correct form of the verbs in brackets (10 points) – 1/ each.

1. glanced – was listening.

2. looked – had tried.

3. has been acting – have been.

4. had they moved – came.

5. was wondering – rang.

III. Give the correct form of the verbs to complete the passage (10 points) – 1/ each.

1. purify

2. suspiciously

3. differentiate

4. inactive

5. foreseeable

6. inhuman

7. commercialization

8. forthcoming

9. underpaid

10. immobilize/ immobilize

IV. Fill in each blank with a suitable preposition (5 points) – 1/ each.

1. on/ over

2. down

3. out

4. out

5.   in with

6. for

7. for

8. in

9. up

10. for

C. READING (30 points)

I. Read the passage and choose the best answer to each question (5 points) – 1/ each.

1. B

2. A

 3. D

 4. C

5. D

II. Read the text and decide which answer best fits each space (15 points) – 1/ each.

1.    A

2.    B

3.    C

4.    B

5. D

6.    D

7.    A

8.    D

9.    B

10. B

11.   C

12.   B

13.   A

14.   D

15. C

III. Fill in each blank with one suitable word to complete this passage (10 points) – 1/ each.

  1. for

  2.  enough

  3. that

  4. job

  5.    you

  6. or

  7.  Before

  8. which

  9. hard

  10.  another

IV. WRITING (20 points)

I. Rewrite the sentences using the words in bold, in such a way that it means the same as the one given. Do not alter these words in any way. (10 points) – 1/ each.

1. They are putting pressure on me to make a decision soon.

2. We were not taken in by his smooth manner.

3. I really must get down to answering all these letters.

4. Don’t come to/ draw the conclusion that this work is easy.

5. I’m trying to concentrate, but all that noise you’re making is putting me off.

6. Against everybody’s expectation, she lost

7. You must apply yourself to your work more.

8. She stands a good chance of being elected.

9. The boss objected to his secretary(‘s) coming to work late.

10. The boss objected to the fact that his secretary came to work late.

11. It was such a great demand for tickets that people queued day and night.

II. Use the promps provided to write full sentences to make a complete … (10 points) – 1/ each.

Dear John,

1. In your last letter, you kindly offered to put me in your flat while/ when I am in Berlin.

2. I am afraid (that) I am unable to take your offer for the time being.

3. My father is sick that I have to to stay (at) home to take care of him.

4. He is very sick, so I cannot leave him / alone.

5. My brother also helped (to) look after Dad, but he is now away on his/ a business trip in Paris.

6. I hope to be/ I will be able to come to Berlin later by/ at the end of this year, or perhaps in January.

7. If the/ your room is free, I am/ would be glad to stay with you.

8. I will let you know my plan as soon as possible in order not to interfere with your own plan.

9. Thank you very much again for your/ the offer.

10. I cannot wait to see you in Berlin, but then I have to say goodbye.

With love,

Maria.

3. Đề số 3

A. Pronunciation (10 points)

I. Choose the word (A, B, C or D) that has the underlined part pronounced differently from the others in each group. (5 points)

1. A. author

B. other

C. there

D. they

2. A. forest

B. control

C. product

D. ecology

3. A. industry

B. translate

C. construction

D. satisfy

4. A. baggage

B. courage

C. damage

D. invasion

5. A. advantage

B. addition

C. advertise

D. adventure

II. Choose the word (A, B, C or D) whose main stress pattern is not the same as that of the others. (5 points)

1. A. deposit

B. festival

C. institute

D. resident

2. A. surprising

B. astonishing

C. amazing

D. interesting

3. A. interview

B. industry

C. essential

D. difficult

4. A. extreme

B. generous

C. lonely

D. clothing

5. A. friendly

B. extra

C. along

D. orphanage

B. VOCABULARY AND GRAMMAR (40 points)

I. Choose the best answers to completes each sentence. (10 points)

1.  One problem for teacher is that each student has his/ her own ________ needs.

 A. separate

B. divided

C. individual

D. distinctive

2.  I was ________ in the book I was reading and didn’t hear the phone.

A. submerged

B. distracted

C. gripped

D. engrossed

3.  If we hurry, we might get there ________ to catch the early train.

     A. right

B. in time

C. on time

D. before time

4.  To get a passport, you must send in your birth  ________ and two photos.

     A. certificate

B. licence

C. paper

D. card

5.  She tries to set  ________ an hour a week for practice.

     A. about

B. down

C. aside

D. in

6.  ________ stay the night if it’s too difficult to get home.

     A. At all costs

B. By all means

C. In all

D. On the whole

7.  Robert and his wife  ________ to my house for tea yesterday evening.

     A. came round

B. came about

C. came down

D. came away

8.  Each of the guests  ________ a bunch of flowers.

     A. are given

B. is given

C. were given

D. give

9.  To everyone’s surprise, Mr Brown  ________ at the Trade Union meeting.

     A. turned in

B. turned over

C. turned up

D. turned round

10. Everyone burst out laughing. There was a lot of  ________.

    A. laughs

B. laughter

C. laughings

D. laugh

II. Give the correct form of the verbs in brackets. (10 points)

1. I (meet) ________ John before I (be) ________ a fortnight in Paris.

2. The children were frightened because the lights suddenly (go) ________ out and they (sit) ________ in the dark.

3. What tune (play) ________ when we (come) ________ in?

4. She was badly hurt when her car hit another car. If she (wear) ________ her seat belt, she (not hurt) ________ so badly.

5. Coming into the room he (see) ________ Mary where he (leave) ________ her.

III. Give the correct form of the verbs to complete the passage. (10 points)

1. We go to the restaurant for ________ whenever we ‘re tired of eating meat. (vegetable)

2. Don’t worry. I ‘ll be waiting for you at the ________  to the pagoda . (enter)

3. The old theater of our city is being enlarged and ________. (modern)

4. Advertisements account for three fourths of the ________ of the newspaper. (come)

5. What is the ________ of the adjective “solid”. ( oppose)

6. ________ should complain if they are not satisfied with the service they receive. (Consume)

7. If your work is ________ you won’t get a raise. (satisfy)

8. ________ are alarmed by the rate at which tropical rain-forest are being destroyed.(Conserve)

9. The athletes take part in the Olympic Games in the true spirit of ________. (sport)

10. You can never be sure what he is going to do. He is so ________. (predict)

ĐÁP ÁN

A. Pronunciation (10 points)

I. Choose the word (A, B, C or D) that has the underlined part pronounced differently from the others in each group. (5 points) – 1/ each.

1. A

2. B

3. B

4. D

5.   C

II. Choose the word (A, B, C or D) whose main stress pattern is not the same as that of the others. (5 points) – 1/ each.

1. A

2. D

3. C

4. A

5.   C

B. VOCABULARY AND GRAMMAR (35 points)

I. Choose the best answers to completes each sentence (10 points) – 1/ each.

1.   C

2.   D

3.   B

4.   A

5.   C

6.   B

7.   A

8.   B

9.   C

10. B

II. Give the correct form of the verbs in brackets (10 points) – 1/ each.

1. met – had been.

2. had gone – were sitting.

3. was being played – came.

4. had been wearing – wouldn’t have been hurt.

5. saw – had left.

III. Give the correct form of the verbs to complete the passage (10 points) – 1/ each.

1. vegetarians

6. consumers

2. entrance

7. unsatisfactory

3. modernized

8. Conservationists

4. incomes

9. sportsmanship

5. opposite

10.unpredictable

IV. Arrange these sentences to make a complete passage (10 points)

g – b – j  –  f – d – c – i  – a –  h –  e

C. READING (30 points)

I. Read the passage and choose the best answer to each question (5 points) – 1/ each.

1. A

2. D

 3. D

 4. B

5. A

II. Read the text and decide which answer best fits each space (15 points) – 1/ each.

1.    B

2.    C

3.    D

4.    D

5. C

6.    B

7.    A

8.    C

9.    B

10. B

11.   C

12.   A

13.   C

14.   A

15. B

III. Fill in each blank with one suitable word to complete this passage (10 points) – 1/ each.

  1. getting

  2.  in

  3. a

  4. on

  5.    late

  6. order

  7.  saying

  8. anything

  9. together

  10.  possible

D. WRITING (20 points)

I. Rewrite the sentences in such a way that they mean almost the same as those printed before them. (10 points)

1. My brother didn’t use to study as/ so hard as he does now/ used to study more lazily than he does now.

2. I’d rather you didn’t ask me that question.

3. I haven’t seen Bob since I was in Ho Chi Minh City.

4. John could hardly understand what the teacher said.

5. It’s Tom’s twentieth birthday next week.

6. She is fond of her nephew in spite of his terrible behavior.

7. He would rather read books than watch TV.

8. If he had hurried he would/could have caught / wouldn’t have missed the bus

9. The plane does not take as long as/takes a shorter time than/ is quicker/faster than the train.

10. Do you happen to have change for 2 pounds?

II. Use the promps provided to write full sentences to make a complete … (10 points) – 1/ each.

Dear Sir/ Madam,

1. I would like to express (my) concern about the increasing number of karaoke bars in the/ our city.

2. There are a lot of reasons that/ why I object to these/ those places.

3. Firstly, the owners take too much money from those people who come to sing.

4. Secondly, they cause/ are causing too much noise in/ to the neighborhood.

5. Thirdly, there are a number of pupils who/ that play truant just to go to those places to sing.

6. Last but not least, these bars do harm to the appearance of the city because of their ugly flashing light.

7. I (also) want to say (that) I am not an old fashioned person.

8. I hope (that) the authority will take this matter into careful consideration.

9. I do not mean to ban them, but there should be an/ some effective way to control this kind of entertainment places.

10. I look/ am looking forward to seeing the city council doing something about this matter.
Yours truly, Thomas Cruise.

4. Đề số 4

Câu I (1,0 điểm): Trong các từ sau, tìm 4 từ có phần gạch chân được phát âm là /e/.

pen

me

key

many

teacher

test

seven

cat

Câu II (1,5 điểm): Viết dạng đúng của các động từ trong ngoặc để hoàn thành các câu sau.

1. There (be) …………………. 20 students in class 9A. They are learning English now.

2. When I (arrive) …………………. yesterday, he was watching TV.                    

3. They (live) …………………. here since 2003.                                                    

4. My brother likes (play) …………………. soccer in his free time.

5. The boy is too young (ride) …………………. a motorbike.                                

6. A modern hospital should (build) …………………. in this town soon.  

Câu III (2,0 điểm): Tìm 1 lỗi sai trong 4 từ được  gạch chân ở mỗi câu sau và sửa lại bằng 1 từ thích hợp.

1. Hello, I name is Linda and I’m a student from the USA.             

2. The last time I went to London was at September.           

3. My father often spends a hour working in the garden everyday.  

4. Jane is only 10 years old but she cooks very good.

Câu IV (1,0 điểm): Chọn 1 từ thích hợp trong bảng để điền vào mỗi chỗ trống của đoạn văn dưới đây.

can

did

so

on

any

than

Many tourists like to send postcards to their friends and family. They send them when they are (1)………… holiday. These postcards often have pictures on one side and a message (2) ………… be written on the other. The pictures on them are better (3) ………… the photos they take. The first postcards were sent at the end of the nineteenth century. There was a picture of a town on them. Later on, they had pictures showing important events. People liked to see them because there were not (4) ………… pictures in the newspapers then.

ĐÁP ÁN

Câu I: Ngữ âm (0,25 x 4 = 1.0 điểm)

1. pen

2. many

3. test

4. seven

Câu II: Dạng động từ (0,25 x 6 = 1,5 điểm)

1. are  

3. have lived/been living

5. to ride

2. arrived

4. playing / to play

6. should be built

Câu III: Lỗi sai (0,25 x 4 = 1,0 điểm)

1. I           =>    my

3. a             =>    an / one / 1

2. at         =>     in / before / after  (last)

4. good      =>    well / (hoặc một trạng từ thích hợp )

Câu IV: Điền từ (0,25 x 4 = 1,0 điểm)

1. on

2. can

3. than

4. any

Câu V: Đọc, trả lời câu hỏi (0,5 x 4 = 2,0 điểm)

1

Cornwall is / It is (situated) in the south-west of England / in England.

the south-west of England / England.

2

(Many people still earn their living by fishing) because there is not much industry.

There is not much industry so many people still earn their living by fishing.

Because there is not much industry so many people still earn their living by fishing.

3

The hotels / They are run by family who live(s) there / living there.

Most of them are pretty houses or bungalows with nice gardens and they are run by family who live(s) there.

4

The weather / It is warm and sunny.

The weather is / It is warm

The weather is / It is sunny.

(Tourists often come to visit Cornwall in summer) because the weather is warm and sunny.

Câu VI: Viết lại câu  (0,5 x 5 = 2,5 điểm)

1. This room is cleaned (by them) everyday (by them).

2. Anne is not as tall as Mary (is).

3. What about watching a film now?

4. Tom invited Mary (to have / to drink) some coffee.

5. The man whose name I cannot remember / forget phoned me last night.

5. Đề số 5

SECTION I: PHONETICS

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.

1. A. precious              B. preparation C. pretty          D. repetition

2. A. architect             B. parachute    C. choir           D. psychology

3. A. treason                B. reason         C. season         D. jealous

4. A. aggressive          B. suggest       C. energy         D. garbage

5. A. measure              B. vision          C. pleasure      D. pension

II. Identify the word whose stressed pattern is different from that of the others.

1.  A. official               B. literacy                    C. inventory                D. stationery

2. A. diversity             B. severe                     C. ecosystem               D. courageous

3. A. prediction           B. compulsory             C. intelligent               D. judgement

4. A. valuable              B. entertain                 C. honesty                   D. mountain.

5. A. realize                 B. product                   C. mechanic                D. separate

SECTION II: VOCABULARY AND GRAMMAR

I. Choose the best answer from A, B, C or D to fill in the blanks.

1. It is recommended that he _______ this course

            A. took            B. takes           C. take             D. taking

2. Various societies define _______ in many rather complex ways.            

            A. that is successful                B. what success is       C. that success is         D. what is success

3. I could not turn in my paper on time because my word processor _______. 

            A. fell down    B. turned down           C. tore down   D. broke down

4. “You must always ­­_______ us the truth” the judge said to the man.

            A. tell B. confess       C. speak          D. say

5. Her father is a _______ drinker. He is always drinking.

            A. strong         B. heavy          C. addictive    D. capable

6. Don’t set off fireworks too closely to your house, _______?

            A. do you        B. don’t you    C. will you      D. won’t you

7. Trains stop here in order to _______ passengers only. 

            A. pick up       B. get off         C. pull up        D. pull in

8. In recent years, more and more people _______ for things with credit cards.

            A. pay B. are paid       C. are paying   D. have been paying

9. He was the first person _______ the fire.

            A. discover      B. to discover  C. discovering D. discovered

10. “Who was the man with you yesterday?”   – “He was _______.”

            A. the next door man              B. the man next to the door   

            C. the man next by the door    D. the man next door 

11.   John: “I didn’t pass my driving test.”   –Anna: “_______!”

            A. Better luck next time                      B. So poor       C. Congratulations      D. That was nice of them

12. You can _______ your sister to our party tonight.

            A. bring           B. carry           C. take             D. get

13. You need more exercise, so you should _______ golf.

            A. carry out     B. take in         C. turn up        D. take up

14. I like that photo very much. Could you make an _______ for me?

            A. increase      B. enlargement            C. expansion   D. extension

15. His roses won the first ________in the local flower competition.

            A. prize           B. award          C. cup  D. reward

ĐÁP ÁN

SECTION I: PHONETICS

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently…(5×1=5pts)

1. C

2. B

3. D

4. A

5. D

II. Identify the word whose stressed pattern is different from …(5×1=5pts)

1. A

2. C

3. D

4. B

5. C

SECTION II: VOCABULARY AND GRAMMAR

I. Choose the best answer from A, B, C or D to fill in the gaps. (15×1=15pts)

1.   C

2.   B

3.   D

4.   A

5.   B

6.   C

7.   A

8.   D

9.   B

10. D

11. A

12. C

13. D

14. B

15. A

II. There are TEN mistakes in the passage. Find them out and correct them. (10×1=10pts)

1. because

2. from

3. percentage

4. millions

5.   a

6. greatly

7. Most of

8. gradually

9. lessen

10. as

III. Fill in each gap with the correct form of the given words. (10×1=10pts)

1. unsatisfactory

2. products

3. disagree

4. typically

5.   socializing

6. mysteriously

7. significant

 8. frightening

 9. repeatedly

10. cancellation 

SECTION III: READING COMPREHENSION

I. Choose the best answer to fill each blank in the following passage. (10×1=10pts)

1. B

2. A

3. D

4. D

5.   C

6. A

7. C

8. D

9. C

10. B

II. Read the passage and choose the answers to the questions below. (5×2=10pts)

1. A

2. B

3. C

4. D

5. A

III. Fill each blank in the following passage with a suitable word. (10×1=10pts)

1. crazier

2. raise

3. a

4. who

5.   to

6. since

7. around

8. feeling

9. something

10. would

SECTION IV: WRITING

I. Finish the second sentence so that it has the same meaning as the first. (5×1=5pts)

1. I have difficulty (in) reading his handwriting.

2. No sooner had he returned from his work than he got down to writing a letter.

3. The harder you work, the more successful you are.

4. Nam advised Lan not to accept his marriage proposal.

5. Try as hard as I might, I could not open the window.

II. Finish the second sentence so that it has …. (5×1=5pts)

1. There is nothing left in the fridge.

2. That old typewriter is not worth repairing. / It is not worth repairing that old typewriter.

3. Frank never takes any notice of my advice.

4. John could hardly understand what the teacher said. /Hardly could John understand……

5. What I am really impressed by is her ability to run a company. / I’m really impressed by her….

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Bùi Hữu Nghĩa. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Bình Đa
  • Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Lý Tự Trọng

Chúc các em học tập tốt!

Đăng bởi: Quà Yêu Thương

Chuyên mục: Lớp 9

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button