Giáo dụcLớp 9

Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Lê Quang Định

Kì thi tuyển sinh vào lớp 10 là kì thi rất quan trọng đối với các học sinh lớp 9. Vì vậy, Quà Yêu Thương xin gửi đến các em tài liệu Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Lê Quang Định nhằm giúp các em làm quen với các dạng đề thi thử vào lớp 10. Hi vọng tài liệu sẽ là nguồn tham khảo hữu ích trong quá trình học tập của các em.

BỘ 5 ĐỀ THI THỬ VÀO LỚP 10 NĂM 2021 MÔN TIẾNG ANH

TRƯỜNG THCS LÊ QUANG ĐỊNH

1. Đề số 1

PART A: (0,5 point) PHONETICS 

Choose the word whose stress pattern is different from that of the others. Write A, B, C or D on your answer sheet.

1. A. understand                     B. engineer                  C. benefit                    D. Japanese

2. A. casual                             B. embroider               C. designer                  D. occasion

3. A. enjoyable                        B. convenient              C. exciting                   D. interesting

4. A. purpose                           B. remote                    C. control                    D. respond

5. A. appreciate                       B. experience              C. embarrassing           D. situation

PART B: (3,0 points) VOCABULARY AND GRAMMAR

I. Choose the best word or phrase to complete the following sentences. Write A, B, C or D on your answer sheet (2,0 points).

1. Tom made a number of suggestions, most of ____ were very helpful.

A. them                       B. which                     C. that                         D. whom

2. The teacher explained the lesson twice _____ the students understood it clearly.

A. as long as                B. so that                     C. because                   D. as if

3. Both Mary and Ellen as well as Jean _____ on the tour now.

A. are going                B. is going                   C. has been going        D. was going

4. I don’t know whether ______ for the job or not.

A. to applying                         B. apply                       C. to apply                  D. applied

5. ______ extremely bad weather in the mountains, we’re no longer considering our skiing trip.

A. Due to                    B. Because                  C. Since                       D. Thanks to

 6. You must leave at once, you ______ miss the train.

A. however                 B. yet                          C. still                          D. otherwise

7. _______ of English learners have real chance to use it every day.

A. A few                     B. Few                                    C. A little                    D. Not much

8. _______ becoming extinct is of great concern to zoologists.

A. That giant pandas are                                 B. Giant pandas are   

C. Are giant pandas                                        D. Giant panda is

9. I’ve applied for the job ________ in the newspaper last month.

A. advertised              B. advertising              C. be advertised          D. being advertised

10. ________ to Jim myself, I can’t tell why he would do such terrible things.

A. Not to be speaking                                     B. Not to have spoken

C. Because of not being spoken                     D. Not having spoken

11. The government hopes to _________ its plans for introducing cable TV.

A. turn out                  B. carry out                 C. carry on                  D. keep on

12. I’ll be back in a minute, Jane. I just want to ________ my new tape recorder.

A. try out                    B. try on                      C. look up                   D. take up

13. We can communicate with friends by ______of e-mail.

A. means                     B. paths                       C. methods                  D. uses

14. Learning a foreign language also includes learning the ________ of that country.

A. reputation               B. scenery                   C. culture                    D. nature

15. We have worked out the plan and now we must put it into ________.

A. practice                   B. reality                     C. fact                         D. deed

16. There were 50 ________ in the talent contest.  

A. competitors            B. examinees               C. customers               D. interviewees

17. Her job was so ________that she decided to quit it.

A. interesting              B. stressful                  C. satisfactory             D. wonderful

18. She ________ her husband’s job for his ill health.

A. accused                  B. blamed                     C. caused                   D. claimed

19. Anne: “Make yourself at home.” – John: “__________”

A. Yes, can I help you?                                  B. Don’t mention it.

C. Thanks! Same to you.                                 D. That’s very kind. Thank you.

20. Minh: “Do you mind if I borrow a chair?” – Hung: “__________. Do you need only one?”

A. I’m sorry                 B. Not at all                C. Yes, I do               D. Yes, I would

II. Fill in each blank with a suitable word deriving from one of the words in the box. Write them on your answer sheet. (1,0 point)

retire, promote, luck, interviewer, refer, 

pensionable, applicant, success, train, employment

 

ADVICE TO YOUNG PEOPLE ABOUT TO START WORK

In these days of high (1)______, it is often difficult for young people to find a job. If they are lucky enough to be asked to go for a(n) (2)______, they may find that there are at least 20 other (3)______ for the job. If a company is thinking of offering you a job, they will ask you for at least one (4)______ from either your previous employer or someone who knows you well. Before taking up your job, you may have to sign a contract. You will probably have to do some (5)______, which help you to do the job more (6)______. Once you have decided that this is your chosen career, you will then have to work hard to try and get (7)______, which usually brings more responsibility and more money! If you are (8)______, you may be made redundant, and not be able to find another job. It is also a good idea to pay some money into a (9)______ scheme, which will help you to look after yourself and your family when you are (10)______. Finally, good luck! 

PART C: (2,5 points) READING 

I. Choose the word or phrase that best fits the blank space in the following passage. Write A, B, C or D on your answer sheet. (1,0 point)

Most people feel that when they dream, they are (1)______ off to another world. On the (2)______, dreams are often connected to our daily lives. When our whole (3)______ is filled with something, when we are either very upset (4)______ when we are in good spirit, a dream will represent this reality in symbols. It is often (5)______ that we benefit from dreams because they help the spirit to heal itself, when things (6)______ wrong. Dreams are therefore a kind of escape, almost a holiday from (7)______ life, with its fears and responsibilities. It is, however, a strange kind of holiday because whether we have a wonderful time or whether it turns (8)______ to be a nightmare, we quickly forget it. Most dreams disappear forever (9)______  you are one of those people disciplined enough to write them down as soon as you (10)______.

1. A. carried                B. brought                   C. taken                       D. guided

2. A. opposite              B. contrast                   C. contrary                  D. other side  

3. A. mind                   B. spirit                       C. brain                       D. soul

4. A. else                     B. or                            C. but also                   D. unless

5. A. spoken                B. declared                  C. said                         D. stated

6. A. go                       B. turn                         C. become                   D. get

7. A. genuine               B. real                          C. actual                      D. factual

8. A. off                      B. up                           C. down                      D. out

9. A. unless                 B. except that              C. therefore                 D. thus

10. A. arise                  B. awake                     C. rise up                     D. wake up

II. Read the following passage and choose the best answer to complete the sentences. Write A, B, C or D on your answer sheet. (0,5 point)

“Women hold up half the sky”. This is an old Chinese saying. However, research shows that perhaps women do more than the share of “holding up the sky”.

Fifty percent of the world’s population are women, but in nearly two-thirds of all working hours, the work is done by women. They do most of the domestic work, for example, cooking and washing clothes. Millions also work outside the home. Women hold forty percent of the world’s jobs. For this work, they earn only 40 to 60 percent as much as men, and of course they earn nothing for their domestic work.

In developing countries, where three-fourths of the world’s population live, women produce more than half of the food. In Africa, 80 percent of all agricultural work is done by women.

 In parts of Africa, this is a typical day for a village woman. At 4.45 am she gets up, washes, and eats. It takes her half an hour to walk to the fields, and she works there until 3.00 pm. She collects firewood until 4.00 pm then comes back home. She spends the next hour and a half preparing food to cook. Then she collects water for another hour. From 6.30 to 8.30 she cooks. After dinner, she spends an hour washing the dishes. She goes to bed at 9.30 pm.

1. What is “domestic work”?

A. housework                          B. firework                  C. homework              D. gardening

2. The average woman earns ______ the average man.

A. more than                           B. less than                  C. the same as             D. the most

3. In Africa, women do _______ of all agricultural work.

A. four-fifths                          B. three-fourth            s           C. two-thirds              D. one-fifth

4. What is NOT mentioned as the work of a village woman in Africa?

A. working in the fields                                  B. collecting firewood

C. bringing water home                                  D. preparing food for children going to school

5. What is the main topic of the passage?

A. Women work outside the home.                B. Women work in the field.

C. The work of women.                                  D. The role of women.

III. Fill in each numbered blank with one suitable word. Write it on your answer sheet. (1,0 point)        

The country is more beautiful than a town and pleasant to live in. Many people think so, and go to the country (1)______ the summer holidays though they cannot live there all the year round. Some have a cottage built in a village (2)______that they can go there whenever they can find the time. English villagers are not all alike, but (3)______ some ways they are not very different from each other. Almost every village has a church, the round or square tower of (4)______ can be seen for many miles around. Surrounding the church is the churchyard, (5)______ people are buried.

The village green (6)______ a wide stretch of grass, and houses or cottages are (7)______ round it. Country life is now fairly comfortable and many villages (8)______ water brought through pipes into each (9)______. Most villages are so close to some small towns that people can go there to buy (10)______ they can’t find in the village shops. 

PART D: (4,0 points) WRITING 

I. Choose the underlined word or phrase that needs correcting. Write A, B, C or D on your answer sheet. (1,0 point)

1. The sum of all chemical reactions in an organism’s living cells are called its metabolism.

                       A                         B                                                   C             D

2. My father has a mechanic to repair his motorbike monthly

                      A          B              C                                   D

3. The woman tells them close their eyes tightly and cover them with their hands.

                         A               B                       C                                 D

4. The lesson that we are learning now is very interested but difficult.

                       A                              B                     C         D

5. It is their nearly perfect crystal structure that gives diamonds their hardness, brilliance, and transparent.

                           A                                          B                                  C                                     D

6. There’s hardly no sugar left, so we must get some when we go shopping.

   A                     B                          C             D

7. Mai and Lan have a row because they have misunderstood one another.

                            A                  B                                  C                  D

8. Some children, before going to school, go to kindergartens, officially are called nursery schools. 

                                A                                 B                                   C              D

9. Mary Rinehart was a pioneer in the field of journalist in the early twentieth century.

                                         A                    B             C               D

10. Needles are simple-looking tools, but they are very relatively difficult to make.

                                    A                       B                         C                            D

II. Using the word given in each bracket and other words to complete the second sentence so that it has the same meaning as the first. You must use between three and five words. DO NOT CHANGE THE WORD GIVEN IN CAPITAL. Write your answer on the answer sheet. (1,0 point)

1. They’re telling me that I must make a decision soon.                                 (PRESSURE)

They are putting _______________________________ a decision soon.

2. She was strongly impressed by his trip to India.                                        (IMPRESSION)

His trip to India _______________________________ her.

3. We needn’t get a visa for Singapore.                                                          (NECESSARY)

It isn’t _______________________________ a visa for Singapore.

4. It would have been better if he had called the police earlier.                     (SHOULD)

He _______________________________ the police earlier.

5. As long as you keep calm, you can pass the driving test.                           (SECRET)

Keeping calm _______________________ your driving test.

III. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it. Write your answers on the answer sheet. (2,0 points)

1. Nam can describe people far better than me.

Nam is much better__________________________________________________.

2. The boys prefer playing soccer to staying indoors.

The boys would rather _______________________________________________.

3. People say that he sold his house to pay the debt.

He is _____________________________________________________________.

4. I have never seen such a mess in my life.

Never in __________________________________________________________.

5. You read a lot. You know much about the world.

The more __________________________________________________________.

6. Do you have a good relationship with your boss?

Are ______________________________________________________________?

7. It’s only when you’re ill that you start to appreciate good health.

It is not until _______________________________________________________.

8. It was her lack of confidence that surprised me.   

What I found _______________________________________________________.

9. We haven’t decided where to go this weekend yet.

We haven’t made ___________________________________________________.

10. The heavy rain prevented us from going camping in the mountain.

But for____________________________________________________________.

ĐÁP ÁN

Part A: Phonetics (0,5 điểm) Mỗi từ xác định đúng được 0,1 điểm.

1. C. benefit

2. A. casual

3. D. interesting

4. A. purpose

5. D. situation

 

Part B: Vocabulary and grammar (3,0 điểm) 

I. (2,0 điểm) Mỗi đáp án đúng được 0,1 điểm.

1. B. which    

2. B. so that

3. A. are going           

4. C. to apply

5. A. Due to

6. D. otherwise

7. B. Few           

8. A. That giant pandas are

9. A. advertised

10. D. Not having spoken

11. B. carry out

12. A. try out

13. A. means

14. C. culture              

15. A. practice

16. A. competitors  

17. B. stressful

18. B. blamed              

19. D. That’s very kind. Thank you.

20. B. Not at all

 

II. (1,0 điểm) Mỗi từ viết đúng được 0,1 điểm.

1. unemployment

2. interview

3. applicants 

4. reference

5. training

6. successfully 

7. promotion  

8. unlucky

9. pension  

10. retired 

 

Part C: Reading (2,5 điểm)

I. (1,0 điểm) Mỗi đáp án đúng được 0,1 điểm.

1. A. carried   

2. C. contrary

3. A. mind      

4. B. or           

5. C. said

6. A. go

7. B. real

8. D. out

9. A. unless

10. D. wake up

 

II.  (0,5 điểm) Mỗi đáp án đúng được 0,1 điểm.

1. A. housework

2. B. less than

3. A. four-fifths

4. D. preparing food for children going to school

5. C. The work of women

 

III. (1,0 điểm) Mỗi đáp án đúng được 0,1 điểm.

1. for

2. so

3. in

4. which

5. where

6. is

7. built

8. have

9. house

10. what

 

Part D: Writing (4,0 điểm) 

I. (1,0 điểm) Mỗi đáp án đúng được 0,1 điểm.

1. C    

2. C

3. B

4. C

5. D

6. B

7. D

8. D

9. C

10. C

 

II. (1,0 điểm) Mỗi câu viết đúng được 0,2 điểm.

1. They’re telling me that I must make a decision soon.                                 (PRESSURE)

They are putting PRESSURE ON ME (ME UNDER PRESSURE) TO MAKE a decision soon.

2. She was strongly impressed by his trip to India.                                        (IMPRESSION)

His trip to India MADE A STRONG IMPRESSION ON her.

3. We needn’t get a visa for Singapore.                                                          (NECESSARY)

It isn’t NECESSARY FOR US TO GET a visa for Singapore.

4. It would have been better if he had called the police earlier.                     (SHOULD)

He SHOULD HAVE CALLED the police earlier.

5. As long as you keep calm, you can pass the driving test.                           (SECRET)

Keeping calm IS THE SECRET OF PASSING your driving test.

III. (2,0 điểm) Mỗi câu viết đúng được 0,2 điểm.

1. Nam can describe people far better than me.

Nam is much better at describing people than me.

2. The boys prefer playing soccer to staying indoors.

The boys would rather play soccer than stay indoors.

3. People say that he sold his house to pay the debt.

He is said to have sold his house to pay the debt.

4. I have never seen such a mess in my life.

Never in my life have I seen such a mess.

5. You read a lot. You know much about the world.

The more you read, the more you know about the world.

6. Do you have a good relationship with your boss?

Are you getting along (getting on well) with your boss?

7. It’s only when you’re ill that you start to appreciate good health.

It is not until you are ill that you start to appreciate good health.

8. It was her lack of confidence that surprised me.   

What I found surprising was her lack of confidence.

9. We haven’t decided where to go this weekend yet.

We haven’t made up our mind where to go this weekend yet.

We haven’t made a decision about (on) where to go this weekend yet.

10. The heavy rain prevented us from going camping in the mountain.

But for the heavy rain, we would (could) have gone camping in the mountain.

2. Đề số 2

SECTION A: LISTENING

I. Listen to the conversation and write T for true and F for false statements. You will hear the conversation twice.  

1. This conversation is between a mother and a daughter.

2. The son wants to learn about his grandfather for a school project.

3. Grandpa Lewis was a scientist.

4. According to the mother, Lewis was intelligent but impatient.

5. Grandpa Lewis only worked in his research.

6. Grandpa Lewis played the piano.

7. The woman no longer goes finishing with her father now.

8. Grandpa Lewis wrote in his journal once a week.

9. The mother liked her father and has good memories of him.

10. The son did not think the information about Grandpa Lewis was very interesting.

II. You will hear a woman talking to a group of people about her houseboat. For each question, fill in the missing information. You will hear the piece twice.  

HOUSEBOAT TOURS

BACKGROUND

There are approximately (1) _________ houseboats in Seattle.

The houseboat tour lasts (2) _________.

Many of the houseboats have two or three (3) _________.

Elizabeth Jones’ houseboat

Rooms: bed room; bathroom; kitchen; (4) _________.

Other facilities: electricity; running water; the Internet.

Elizabeth’s book available from beginning of (5) _________.

III. Listen to the conversation between Orlando and Madison and choose the best answer from A, B, C or D to complete the sentences below. You will hear the conversation twice.

1. Madison and her friend are going to _________ for a vacation

A. Spain

B. France

C. Japan

D. the South 

2. They are going to stay there for __________.

A. one week

B. 14 days

C. three weeks

D. next week 

3. Prado _________ is one of the places Madison and her friend will certainly visit.

A. stadium

B. supermarket

C. museum

D. gallery 

4. Rachel’s _________ is studying in Seville.

A. brother

B. cousin

C. sister

D. brother in law 

5. Orlando and Madison will _________.

A. meet next week                                                                      B. go on holiday together

C. go shopping                                                                            D. have a wonderful time

SECTION B:  USE OF ENGLISH

I. Choose the best answer from A, B, C or D to complete following sentences. 

1. As a citizen, it is normal to _________ to the laws and rules made by the society. 

A. conform

B. resist

C. hinder

D. obey 

2. He attempted to _________the painting from the gallery but he was caught. 

A. rob

B. steal

C. thief

D. kidnap

3. Once the computer virus was removed, a lot of information ________.

A. is disappearing 

B. will have disappeared

C. disappears

D. disappeared 

4. Telecommuter boosters will often mention _________convenient it is for people wishing to cut down on their work hours. 

A. how

B. therefore

C. only

D. most

5. A: “Will the Jackson be invited?”– B: “I_________.” 

A. expect so not

B. so expect

C. expect so

D. don’t expect

6. I read the contract again and again ___________avoiding making spelling mistakes. 

A. with a view to

B. on account of

C. by means of

D. in terms of

7. In a report submitted to the government yesterday, scientists __________that the building of the bridge be stopped. 

A. banned

B. complained 

C. said

D. recommended

8. Anyone ordering a new MP3 player _________ the end of the month will receive a free extra set of headphones. 

A. at

B. in

C. upon

D. before

9. I enjoyed reading that story. It was rather sad, _________. 

A. also

B. though 

C. but

D. so

10. My job is so ________ that I don’t think I’ll be able to take a summer break. 

A. persisting

B. hard

C. demanding

D. tough

II. Choose the best answer from A, B, C or D to complete the following passage. 

SOUND ADVICE FOR LANGUAGE LEARNERS

       A recent survey of a language learning magazine has consulted a number of experts in the (1) _______ of a second language acquisition. Their advice may prove invaluable for those (2) _______ a language course. One suggestion is that you (3) _______ whether you are likely to be successful at learning a language? Did you enjoy studying languages at school, for example? The major (4) ________ will be your own time and effort. Therefore, you must be sure that the course on offer leads to a (5) _______qualification.  Also, be realistic in your 

(6) ________. If you don’t set achievable aims, you are more likely to give up. Do not be deceived (7) _______ thinking that the most expensive courses are the best. (8)_________ around to get the best possible value for money. You should also bear in mind that the faster you learn a language, the more quickly you forget it. Sandra Miller, a French teacher, tried to teach herself German by rolling on a (9) ________ course. Already fluent in four languages and with a sound knowledge of teaching methodology her chances of (10) ________ progress were high. Three years on she remembers very little. She feels her biggest mistake was not to follow up her first experience. “I should have consolidated what I’d learnt by continuing to study, even if it were by myself.”   

ĐÁP ÁN

SECTION A: LISTENING

I. Listen to the dialogue and write T for true and F……..

1. F

2. T

3. T

4. F

5. F

6. F

7. T

8. F

9. T

10. F

II. Listen and fill in each numbered space with a word you hear.

1. 500 / 5 hundred / five hundred

2. one hour / 1 hour / an hour

3. floors

4. living room

5. July

III. Listen to the dialogue between Orlando and Madison and ………

1. A

2. B

3. C

4. B

5. A

SECTION B:  USE OF ENGLISH

I. Choose the best answer from A, B, C or D

1. A

2. B

3. D

4. A

5. C

6. A

7. D

8. D

9. B

10. C

II. Choose the best answer from A, B, C or D to complete the passage

1. B

2. A

3. D

4. B

5. D

6. C

7. A

8. B

9. D

10. B

III. Fill in each numbered space with a suitable word. 

1. both

6. sure

2. something

7. careful / sure 

3. advance

8. with

4. Prepare/ Bring

9. may/ might/ could

5. where

10. animal

IV. Complete the passage below using the correct form of the words in brackets

1. theft

6. advice

2. painful

7. insurance 

3. owner

8. sensible

4. valuables

9. suggestions

5. accidentally

10. reliable

SECTION C: READING

I. Read the passage below and choose the best answer. 

1.C

2. D 

3. B

4. A

5. C

6. D

7. B 

II. Read the following magazine article about ways of

1.D

2. A

3. C

4. B

5. A

6. B

7. C

8. B

9. A

10. D

SECTION D: WRITING

I. Complete the second sentence so that it has the same meaning as the first one…

1. ………..under the weather today.

2. …………..is some furniture …………../ ……….are some pieces of furniture……….

3. …………..very traditionally brought up…….

4. …………..shouldn’t have allowed …………..

5. ………….you work, the more successful…….

3. Đề số 3

I. Choose the word/ phrase (A, B, C or D) that best fits the space in each sentence. (2.5 pts)

1. West Malaysia and East Malaysia ________ comprise an area of 329,758 sq km.

            A. each other   B. together      C. one another D. both

2. We have arranged to meet each other ________ 8:00 AM this weekend.

            A.to     B. on   C. in    D. at

3. Juventus did their best;_______ , Barcelona won the match and the cup.

            A. but  B. however      C. moreover    D. otherwise

4. The examiner ______ that they keep silent during the exam.

            A. said B. requested    C- told D- admired

5. “ I promies I will study harder next term.” – “_________”

            A. Good idea  B. I hope so     C.No, thanks   D. I’m sorry I can’t

6. People speak Malay, English, Chinese and Tamil_______Malaysia

            A.at     B . in   C. on   D. to

7. You should reduce _________ of water your family uses.

            A. the number B. the quality  C. a number     D. the amount

 8. A lot of Vietnamese people who live _________ want to celebrate Tet in Viet Nam, their motherland.

            A. foreign        B. far   C.  aboard       D. abroad

9. Peter, bring a raincoat just _________. It looks like rain to me.

            A. in case        B. in time        C. in turn         D. in spite

 10. Typhoons often ___________ in Viet Nam from June to November.

            A. predict        B. occur           C. pass D. warn

II. Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting.   (0,5 pt)

11. She asked me if I am able to speak any other foreign language and I said that I could speak Thai.

            A         B         C         D

12. AAG has confirmed the broken in some of the sections of the undersea cable.

            A         B         C         D

III. Choose the word (A, B, C or D) that best fits the blank space in the following passage. (1,5pts)

            The word  jeans (13) ______ from a kind of material that was made in Europe. It is a strong material and it does not (14)_______ out easily. In the 1960s, many univesity and college (15)_____ wore jeans. Designers made different styles of jeans to match the 1960s’ fashions; embroidered jeans, painted jeans and so on. In the 1970s more and more people started wearing jeans because they became (16)_______. In the 1980s jeans finally became (17) _____ fashion clothing when famous designers started (18)______ their own styles of jeans, with their own labels on them. Sales of jeans always go up and up because jeans have never been out of fashion.
13.       A. gets             B. goes            C. arrives         D. comes

14.       A. go               B.wear             C. call              D. come

15.       A. teenagers    B. pupils          C. students      D. youngsters 

16.       A.higher          B. costlier        C. longer         D. cheaper

17.       A. low             B. high                        C. up               D. old

18.       A.doing           B. getiing        C.making         D. buying

IV. Read the passage, then decide if the statements that follow it are True or False.  (1.0 pt)

            Are you looking for a cheap, clean, effective source of power that doesn’t cause pollution or waste natural resources? Look no further than solar energy from our sun. Many countries are already using solar energy. Solar panels are placed on the roof of a hous and the sun’s energy is used to heat water. The energy can be stored for a number of days, so on cloudy days you can use solar energy too. Sweeden has an advanced solar energy program. There, all buildings will be heated by solar energy; cars and buses will use solar power instead of gas by the year 2015.

19. Few countries in the world are ready to use solar energy.

20. We can hardly use solar energy on cloudy days.

21. Solar panels are used for water heating.

22. Some types of vehicles in Sweeden will use solar power by 2015.

V. Use the correct form of the word given in each sentence . (1.5 pt)

23. We are worried that rivers and canals are becoming more and more _______. [pollute]

24. TV ______ are advertisements in which goods and services are promoted. [commerce]

25. It is ______ that some people poach fish in the Nhieu Loc Canal [disappoint]

26. Christmas is ______ celebrated in many countries. [joy]

27. Here is tommorrow’s weather ______. Ho Chi Minh city will be sunny, and …. [cast]

28. My sister is wearing a T-shirt of the latest model. She always dresses _____. [fashion]

ĐÁP ÁN

I.

1. B     2. D     3. B     4. B     5. B 

6. B     7. D     8. D     9. A     10. B

II.

11. B   12.  B

III.

13. D   14. B   15. C  

16. D   17. D   18. C  

IV.

19. False          20. False          21. True           22. True

V.

23. polluted     24. commercials          25. disappointing

26. joyfully      27. forecast                 28. fashionably

VI.

29. waters        30. will become           31. has read     32. revising     

VII.

33. If Emily were not sick today, she would be able to go to school.

34. Messi, who we consider a soccer genius, plays for Barcelona, Spain.

35. Passover is celebrated in Israel in late March of early April.

36. It has been 10 years since we last saw the film.

4. Đề số 4

I/ (1,0 point) Choose the word in each group that has the underlined part pronounced differently from the rest. Write A, B, C or D  on your answer sheet.

1. A. nothing               B. cover                       C. morning                  D. done

2. A. how                    B. town                       C. slow                        D. power 

3. A. change                B. chemistry                C. choose                    D. cheese 

4. A. match                 B. catch                       C. math                       D. watch

5. A. bread                  B. great                       C. break                       D. steak

II/ (3,0 points) Choose the best word or phrase to complete the following sentences. Write A, B, C or D  on your answer sheet.

1. I like reading books ______ tell about different peoples and their cultures. 

A. who                        B. whom                     C. which                      D. where

2. “Buy me a dictionary on your way back,______?”

A. will you                  B. don’t you                C. can’t you                D. are you

3. Mary usually walks to school but today she ______ a bike.

A. ride                         B. rides                                    C. riding                      D. is riding

4. She worked hard ______she passed the exam.     

A. so                            B. if                             C. because                   D. as

5. I’ll give you a lift to the station if you _______ in a hurry. 

A. were                       B. are                           C. will be                     D. would be

6. I’m feeling pretty tired. Do you mind ______ me home?

A. taking                     B. took                                    C. take                         D. to take

7. Nam looks much _______ today than yesterday.

A. good                       B. well                         C. better                      D. the best

8. Scientists and engineers have invented devices to remove ______ from industrial wastes.

A. polluted                  B. pollute                    C. polluting                 D. pollutants

9. The dress you bought is of very good quality. It ______ very expensive.

A. may be                    B. must be                   C. should have been    D. must have been

10. The Pikes put ______ their trip because of bad weather.  

A. away                       B. up                           C. out                          D. off

11. Neither Linh nor her classmates ______ the National Museum so far.

A. visit                                    B. visited                     C. have visited                        D. has visited 

12. Nga: “You look nervous! ______” – Hoa: “This thunder scares me to death.”

A. How are you?         B. Why’s that?            C. Come on!                D. What’s wrong?

13. He was homesick and he ______ all his family and friends.

A. missed                    B. wished                    C. desired                    D. hoped

14. I’m very ______ to you for putting in so much hard work.

A. thoughtful              B. grateful                   C. considerate             D. careful

15. If you come to the theatre late, you have to wait until the ______ to get in.

A. break                      B. refreshment                        C. interval                   D. half-time

III/ (1,5 points) Read the passage and choose the best option A, B, C or D to answer the question. Write your answers on the answer sheet.

Along with jogging and swimming, cycling is one of the best all-round forms of exercise. It can help to increase your strength and energy, giving you more efficient muscles and a stronger heart. But increasing your strength is not the only advantage of cycling. Because you’re not carrying the weight of your body on your feet, it’s a good form of exercise for people with painful feet or backs. However, with all forms of exercise it’s important to start slowly and build up gently. Doing too much too quickly can damage muscles that aren’t used to working. If you have any doubts about taking up cycling for health reasons, talk to your doctor and ask for his/her advice. 

Ideally you should be cycling at least two or three times a week. For the exercise to be doing you good, you should get a little out of breath. Don’t worry that if you begin to lose your breath, it could be dangerous and there must be something wrong with your heart. This is simply not true; shortness of breath shows that the exercise is having the right effect. However, if you find you are in pain then you should stop and take a rest.

1. People with back problems might go cycling because__________.

A. it enables them to carry the weight of their body on their feet

B. it does not make them carry the weight of their body on their feet         

C. it helps to make their backs become stronger

D. it helps them to relieve their backache

2. All forms of exercise must be started__________.

A. gradually    B. quickly        C. strenuously D. violently

3. According to the writer, it is best to go cycling__________.

A. once a week                       B. at least two or three times a week

C. at least two or three times a day    D. every day

4. You should not worry about the shortness of breath because__________.

A. it shows that there is something wrong with your heart

B. it shows that you should stop and take a rest

C. it is a sign of exercise having the right effect 

D. it is a sign of your getting rid of your heart problem

5. Which of the following is NOT included in the advantages of cycling?

A. Giving you a stronger heart           B. Increasing you strength and energy

C. Giving you better muscles              D. Making you look younger 

ĐÁP ÁN

 I/ (1,0 điểm) Mỗi đáp án chọn đúng được 0,2 điểm.

 1. C. morning

2. C. slow

3. B. chemistry

4. D. watch

5. A. bread

 II/ (3,0 điểm) Mỗi đáp án chọn đúng được 0,2 điểm.

1. C. which

2. A. will you           

3. D. is riding

4. A. so           

5. B. are 

6. A. taking

7. C. better

8. D. pollutants

9. B. must be

10. D. off

11. C. have visited

12. D. What’s wrong?

13. A. missed

14. B. grateful

15. C. interval

 III/ (1,5 điểm) Mỗi đáp án chọn đúng được 0,3 điểm.

 1. B

2. A

3. B

4. C

5. D

 IV/ (1,5 điểm) Mỗi đáp án đúng được 0,3 điểm.

 1. daily

2. energy

3. cook/ prepare

4. higher

5. saving

 V/ (1,5 điểm) Mỗi câu viết đúng được 0,3 điểm.

 1. I feel hopeful that // we will/(can) find // a suitable house very soon.

2. She doesn’t/(can’t) play // the piano // as well as her sister.

3. I wish I // could give you all the expensive things // in life.

4. Have you // heard from Maria // since you left school?

5. The people who/(that) // live next door to us // keep (on) having all night parties.

The people living // next door to us // keep (on) having all night parties.

 VI/ (1,5 điểm) Mỗi câu viết đúng được 0,3 điểm.

 1. A new library is // going to be // built in the area.

2. She suggested that I // (should) take a day off // the following day/(the next day).

3. If the weather weren’t // bad, we // could go camping.

If the weather were // fine/(nice/ better), we // could go camping.

4. Because of his bad // behavior //, he was punished.

Because of behaving // badly, // he was punished.

5. Hardly had // the keeper opened the case door when // the lion attacked him.

5. Đề số 5

I. Choose the word that has the underlined part pronounced differently from the others. (0.5m)

1. A. plough                B. shoulder                  C. account                   D. amount

2. A. brochure             B. machine                  C. mechanic                D. chef

II. Choose the word which hats the main stressed syllable different from the others. (0.5m)

1. A depend                B. comic                      C. publish                    D. campus

2. A experience           B. communicate          C. profitable                D. compulsory

III. Choose the word or phrase that best fits the blank space in each sentence. (2.0ms)

1 Mary am and I an have been pen pals ………… over two years.

A. in                            B. for                           C. since                                   D. by
2. She left her keys in the room before leaving home , ……….. ?

A. hasn’t she                B. wasn’t she               C. isn’t she                               D. didn’t she

3. What will you do if you ……….. the USA?

A. visited                    B. visiting                    C. to visit                                D. visit

4. They will have a meeting ………..    7 am and 10 am.

A. at                            B. between                  C. from                                    D. with

5 Mr. Thanh often ……….. three hours a week going jogging.

A. spends                    B. takes                       C. has                                      D. pays

6. A good ………..        of English will help you find a job more easily.

A. expectation             B. knowledge              C. condition                            D. satisfaction

7. The boys ……….. soccer outsiders when the rain started.

A. are playing              B.were playing            C. have played                                    D. would play

8. Before coming into the hall , please ……….. your shoes.

A. wear out                 B. put into                   C. take off                               D. move out
IV. Match the questions/sentences in Column A with the suitable responses in Column B. (1.0m) 

Column A

Column B 

1.What about going to school by bus? 

2. You don’t enjoy the food, do you? 

3. What an excellent performance !

4. How often do you read books? 

A. No. Not very much.

B. I usually read books.

C. I like reading comic books.

D. It’s nice of you to say so.

E. That’s a good idea. 

V. Use one suitable word in the box to fill in each blank. (1.0m)

Rice is eaten by Vietnamese people every day. It often (1) …………….  in tropical countries such as Vietnam, Thailand and Malaysia. People have been growing rice for thousands or years. The seeds are planted in special beds to grow into young rice plants. Then they are taken to fields covered (2)  ……………. muddy water called paddies. The fields of rice look very (3) …………….. After 3 or 5 months, the rice is ready to be picked. People often drain away before collecting rice. Eating rice is a special action in the world. They don’t use spoons or folks to enjoy bowls of rice. However, they use two short sticks known (4) ……………. chopsticks to put rice into their mouths.

VI. Choose the underlined word or phrase that needs correcting: (1.0m) 

1. Many people have complain about the smoke from the factory. 

                 A                    B        C                         D

2. It rained such heavily that I couldn’t go to the beach.

   A              B                 C                    D

3. The hotel who I stayed last year was very expensive.

                      A        B                                  C                 D

4. I am not used to drive on the left in England.

                     A                      B           C      D

VII. Choose the best option: (0.5m)

1. What does the sight say ? 

A.Youshould raise animals well.

B. You can’t bring animals here.       

C. You have to protect animals from extinction.

2. What does the  sight say ? 

A. The price of two T-shirts is only one pound.        

B. Two T_shirts should be sold at once. 

C. You only have to pay for one for two T-shirts.                

ĐÁP ÁN

I/
1. B 2. C

II/
1. A 2. C

III/
1. B 2. D 3. D 4. B 5. A 6. B 7. B 8. C

IV/
1. E 2. A 3. D 4. B

V/

1. GROWS

2. WITH

3. BEAUTIFUL

4. AS

VI/

1. B 2. B 3. A 4. B

VII/

1. B 2. C

VIII/

1. 

A. T 

B. F

2.
A. They / Brishtish families started going on holiday to the seaside around the middle of the 19th century.
B.Families/ They attended concerts and read books from the library (to increase their knowledge)

IX/ 

1. INCREASINGLY

2. NECESSITY

3. FERTILZE

4. CONDITIONAL

X/ 

1. Mary wishes she had enough free time to visit her old friends.

2. He asked me how much I thought it would cost.

3. I have just been given a new bicycle by my uncle.

4. The last time I saw her was 15 years ago.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Lê Quang Định. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Trần Thủ Độ
  • Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Bùi Thị Xuân

Chúc các em học tập tốt!

Đăng bởi: Quà Yêu Thương

Chuyên mục: Lớp 9

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button