Giáo dụcLớp 9

Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Lương Tấn Thịnh

Dưới đây là Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Lương Tấn Thịnh. Tài liệu được biên soạn nhằm giới thiệu đến các em dạng đề tuyển sinh vào lớp 10 để các em làm quen với cấu trúc cũng như chuẩn bị thật tốt cho kì thi quan trọng này. Mời các em cùng tham khảo!

BỘ 5 ĐỀ THI THỬ VÀO LỚP 10 NĂM 2021 MÔN TIẾNG ANH

TRƯỜNG THCS LƯƠNG TẤN THỊNH

1. Đề số 1

I. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest in each of the following questions.

1. A. daily

B. simply

C. apply

D. emergency

2. A. tough

B. thought

C. laugh

D. cough

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3. A. responsive

B. bilingual

C. attendance

D. operate

4. A. deceive

B. sector

C. mission

D. burden

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

5. The number of visitors to the exhibition dropped considerable in the second week.

A. numbe

B. visitors

C. exhibition

D. considerable

6. When too many firms enter competitive markets, their share of profits will fell.

A. many

B. competitive

C. their share

D. will fell

7. The term “middle class” describes people between the upper and the low social classes.

A. describes

B. betwee

C. the low

D. classes

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the correct answer to each of the following questions.

8. Don’t blame me. I…………him only if he hadn’t been driving so fast.

A. will have followed

B. had followed

C. would have been able to follow

D. could follow

9. The panda’s…………habitat is the bamboo forest.

A. nature

B. natural

C. naturalized

D. naturally

10. Could you please …………an appointment for me to see Mr. Smith?

A. do

B. take

C. make

D. get

11. We have had the roof of our house………….

A. replace

B. replaced

C. to replace

D. been replaced

12. If everyone of US…………the traffic rules, the road will be much safer.

A. obey

B. obeys

C. obeyed

D. will obey

13. There are far…………students in this school than in that school.

A. fewer

B. less

C. fewest

D. least

14. Susan rarely stays up late, …………?

A. is she

B. isn’t she

C. does she

D. doesn’t she

15. – “Tom wasn’t there last night?”

– “No, ………….”

A. I wasn’t either

B. either was I

C. I wasn’t too

D. neither I was

16. Most rodents eat grain, seeds and nuts. ………….

A. but some eat almost anything

B. instead a few doesn’t eat grain

C. while some eat those things

D. contrary few eat anything

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges.

17. – “Let me help you with the box.”

– “…………..”

A. Yes. That’s very kind of you.

B. I’m sorry. I’m busy now.

C. What can I do for you?

D. No. You must not touch it.

18. – “How far is your house from here ”

– “…………..”

A. Is there a bus from here?

B. No. it isn’t.

C. Yes, it’s very far.

D. Two kilometers, at least.

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19. After her parents’ death, her chief inheritance was an old Bible, which she read and valued.

A. pursuit

B. possession

C. mistrust

D. misery

20. They need to cut back on eating a lot of salt and sugary foods. They’re not good for their health.

A. reduce

B. begin

C. speed up

D. carry out

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

21.I find playing sports, like badminton, an exciting way to exercise.

A. stimulating

B. regular

C. normal

D. boring

22. Population growth rates vary among regions and even among countries within the same region.

A. come up

B. stay unchanged

C. remain unstable

D. go down

Read the following passage and mark the letter A, B, c, or D to indicate the correct word that best fits each of the numbered blanks.

It has long been suspected that lack of sleep can actually lead to illness, particularly in young people. Research involving students aged 14-19 over a three-week period now appears to confirm (23) ……………..

The teenagers wore devices that recorded the movements they made, without being (24) …………….of them, that indicated they were asleep. The results were then compared to the number of illnesses that they had (25) …………….from during the three weeks, in addition to the number of occasions on which they had been absent from school.

What the study showed was that students who slept (26) …………….than seven hours a night caught colds, flu and other relatively minor illnesses more often. The problem is that as children enter their teens their natural sleeping patterns change, (27) …………….in them going to sleep later and therefore wanting to wake up later – but they still have to get up in the morning to go to school.

23. A. this

B. that

C. these

D. those

24. A. awake

B. aware

C. familiar

D. sensitive

25. A.caught

B. affected

C. suffered

D. experienced

26. A. more

B. smaller

C. longer

D. fewer

27. A. resulting

B. producing

C. finishing

D. forcing

Read the following passage and mark the letter A, B, c, or D to indicate the correct answer to each of the questions.

In the earliest times children got their education directly from parents and other adults.

They learned mainly skills for survival. Adults passed down this knowledge through spoken language. Eventually cultures around the world began inventing writing. As societies developed they set up schools to teach reading, writing, maths and other subjects.

The first schools were usually just for boys. Most of the students came from rich and powerful families. Often the purpose of their education was religious training. In many cultures the religious leaders formed the highest level of society. Some schools had other purposes as well. Many schools focused on military training. Sometimes youths attended special schools to learn the art of public speaking. These skills were meant to help them become future leaders.

Most girls received their education at home. They learned cooking, sewing and other useful skills. Over time education became available to more people, not just the rich and powerful. The governments of some countries set up public systems of education in the 1800s. More schools opened to girls.

During the 1900s marks, or grades, became a new measure of learning. Testing became a regular part of formal education. As education became more important to people, teachers’ colleges opened. The requirements for becoming a teacher became stricter. Teaching became a highly respected profession.

28. In the earliest times, children learned mainly skills so that they could……………..

A. continue to exist

B. pass this knowledge down

C. invent writing

D. make societies develop

29. The word “they” in the passage refers to……………..

A. cultures

B. societies

C. schools

D. subjects

30. Which of the following is NOT true according to the passage?

A. The first schools were usually just for boys from rich and powerful families.

B. Art of public speaking was one of the skills that help youths become future leaders.

C. During the 1900s, testing became a regular part of formal education.

D. In the earliest times, knowledge was passed down through written records.

31. The phrase “set up” in the passage could be best replaced by……………..

A. made

B. based

C. founded

D. built

32. The best title for the passage could be .

A. Education in the Earliest Times

B. The Development of Education

C. Education in Các giáo viênern Times

D. Testing – a Regular Part of Education

II. WRITING (2.0 points)

Use the words and phrases provided to write meaningful sentences.

33. my/ opinion/ wear/ uniforms/ encourage/ students/ proud/ school//.

……………………………………….

34. holiday/ be/ so/ disappointing/ they/ decide/ ask/ money/ back//.

…………………………………………….

35. if/ there/ be/ much/ exhaust fume/ air/ more/ people/ cope/ respiratory problem//.

……………………………………….

36. you/ know/ name/ lecturer/ talk/ natural disasters/ workshop/ two days ago//?

……………………………………….

Write new sentences as similar as possible in meaning to the original sentences, using the given words in brackets. Do not change the given words in any way.

37. Luckily it wasn’t necessary’ for Jim to take the exam again, (need)

Luckily Jim……………………………………

38. Although he is intelligent, he doesn’t do well at school. (Despite)

……………………………………….

39. We didn’t go to the theatre. We stayed at home, (instead of)

……………………………………….

40. We must replace the loudspeakers. The current ones aren’t satisfactory, (since)

……………………………………….

ĐÁP ÁN

I. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

Câu

Đ/a

Câu

Đ/a

Câu

Đ/a

Câu

Đ/a

1

C

9

B

17

A

25

C

2

B

10

C

18

D

26

D

3

D

11

B

19

B

27

A

4

A

12

B

20

A

28

A

5

D

13

A

21

D

29

A

6

D

14

C

22

B

30

D

7

C

15

A

23

A

31

C

8

C

16

A

24

B

32

B

II. WRITING (2.0 points) 

33. In my opinion, wearing uniforms encourages students to be proud of their school.

34. The holiday was so disappointing that they decided to ask for their money back.

35. If there is too much exhaust fume in the air, more and more people will cope with respiratory problem.

36. Do you know the name of the lecturer who talked about natural disasters at the workshop two days ago?

37. Luckily Jim didn’t need to take the exam again.

38. Despite his intelligence/being intelligent, he doesn’t do well at school.

Despite the fact that he is intelligent, he doesn’t do well at school.

39. We stayed at home instead of going to the theatre.

Instead of going to the theatre, we stayed at home.

40. We must replace the loudspeakers since the current ones aren’t satisfactory.

2. Đề số 2

 I. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word whose underlined part is pronounced differently front that of the rest in each of the following questions.

1. A. attach

B. charity

C. technique

D. exchange

2. A. socialise

B. recognise

C. devise

D. promise

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the other three in the position ofprimary stress in each of the following questions.

3. A. nomad

B. adore

C. aware

D. oblige

4. A. profession

B. carnival

C. official

D. external

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

5. I still have to finish my project, what keeps me very busy.

A. still

B. finish

C. what

D. very busy

6. The more healthy he is, the most easy his life becomes.

A. The more

B. is

C. most easy

D. becomes

7. Despite its smaller sizethe Indian Ocean is as deep the Atlantic Ocean.

A. Despite

B. smaller size

C. the

D. as deep

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the correct answer to each of the following questions.

8. – “Do you think he will send you a card?”

– “If he…………..on holiday, he will.”

A. is going

B. went

C. will go

D.goes

9. Oh dear, there’s a leak in my water pipe; I’ll have to call the……………

A. builder

B. electrician

C. carpenter

D. plumber

10. You can…………..my surprise when I heard the news.

A. see

B. believe

C. think

D. imagine

11. They made themselves understood by using…………..language.

A. hand

B. sign

C. finger

D. acting

12. Trains stop here in order to…………..passengers only.

A. pick up

B. get off

C. get on

D. pull in

13. The telephone is said to…………..by Alexander G. Bell.

A. have invented

B. be inventing

C. have been invented

D. being invented

14. She turned up at the par y dressed in the…………..style.

A. final

B. latest

C. last

D. actual

15. …………..- “Are you leaving?”

– “Yes, but I wish I…………..to go.”

A. don’t have

B. won’t want

C. mayn’t have

D. didn’t have

16. I was angry with her……………

A. but it didn’t matter

B. so she didn’t go away

C. because she was rude to me

D. and she is rude to me

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges.

17. – “Could you do me a favour, please?”

– “…………..”

A. Sure. No problem.

B. Do you really need help?

C. No, thank you.

D. Yes. and when’s that?

18. – “What’s your new address?”

– “…………..”

A. It’s the old one.

B. Go straight on.

C. Flat 42B. 225 Addison Road.

D. What do you want to know?

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19. Many language learners do not try to learn all new words they come across.

A. study

B. like

C. meet

D.understand

20. Electric cars are better for the environment. In addition, they can save money on petrol.

A. In conclusion

B. For example

C. Nevertheless

D. Furthermore

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

21. The tendency to develop cancer, even in high-risk individuals, can be decreased by increasing the amount of fruit and vegetables in the diet.

A. consuming

B. growing

C. lessening

D. stopping

22. With butterflies in my stomach, he waited for his job interview.

A. nervously

B. patiently

C. happily

D. courageously

Read the following passage and mark the letter A, B, c, or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

Birds are fascinating to many people, and bird watching is a popular hobby. The best time to watch birds is in the early morning, (23) …………birds are usually very active at that time of day. The observer must keep still and quiet in order not to (24) …………the birds away. If you live in a part of the world where migratory birds spend their breeding season, then you will have the (25) …………to see nest-building activity. Over the ages, different species of birds have evolved with different types of nest-building skills. It makes an interesting study to (26) the different types of nests built by birds and to watch them as they build their nests. After the breeding season is over and the babies have left the nest, it is time for the birds to head for (27) …………parts of the world to spend the winter months. Birds navigate to their winter feeding grounds, using the stars or the sun as their guide.

23. A.so      B. because      C. though      D.but

24. A. upset      B. throw      C. frighten      D. worry

25. A. time      B. prospect      C. occasion      D. opportunity

26. A. look at      B. take after      C. care for      D. see off

27. A. warmer      B. cooler      C. hotter     D. colder

ĐÁP ÁN

I. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

Câu

Đ/a

Câu

Đ/a

Câu

Đ/a

Câu

Đ/a

1

C

9

D

17

A

25

D

2

D

10

D

18

C

26

A

3

A

11

B

19

C

27

A

4

B

12

A

20

D

28

B

5C

C

13

C

21

C

29

A

6

C

14

B

22

B

30

D

7

D

15

D

23

B

31

C

8

D

16

C

24

C

32

A

II. WRITING (2.0 points) 

33. If I were you. I would be more truthful in future.

34. Maria suggested having a picnic the next/ following Sunday.

hoặc: Maria suggested (that) they should have a picnic the next/following Sunday.

35. The wanted man is believed to be living in New York.

36. The picture was too expensive for us to buy.

37.C    38. D     39. B     40. A

3. Đề số 3

 I. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest in each of the following questions.

1. A. volcano

B. locate

C. oversleep

D. icon

2. A. mushroom

B. sculpture

C. fabulous

D. butter

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3. A. surface

B. remind

C. wander

D. spacecraft

4. A. benefit

B. commercial

C. encourage

D. embroider

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

5. You need your shoes to repairdon’t you?

A. You

B. your

C. to epair

D. don’t

6. I borrowed some milk from a neighbor of US as we didn’t have enough for breakfast.

A. some

B. from

C. of

D. have enough

7. When they lived in Jakarta, they used to eating, Indonesian food.

A. When

B. lived

C. they

D. eating,

Mark the letter A, B, c, or D to indSicate the correct answer to each of the following questions.

8. _______ extended family include several generations living together in the same house.

A. A

B. An

C. The

D. Ø

9. The crowd at the basketball game were wild_______excitement.

A. for

B. like

C. in

D. with

10. I’ve tried those tablets and they are not_______in helping me stop coughing.

A. effective

B. successful

C. profitable

D. helpful

11. Which is_______, Mount Everest or K2 in the Himalaya?

A. higher

B. the higher

C. highest

D. the highest

12. He couldn’t reach the goal, _______surprised me.

A. who

B. whom

C. which

D. that

13. The school_______all the students to take an interest in arts.

A. noticed

B. encouraged

C. supposed

D. managed

14. I like sitting on the beach watching the_______in the evenings.

A. sunshine

B. sunrise

C. sunlight

D. sunset

15. There is_______water in the well but not enough for everyone in the village.

A. few

B. a few

C. little

D. a little

16. I bought these magazines_______have something to read on the trip.

A. for

B. so that

C. so as to

D. in order

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges.

17. Jim: “What about collecting used paper, bottles and plastic bags every day?’”

Ha and Mai: “_______”

A. Because they can pollute the environment.

B. How come? Who can do that?

C. That’s a very good idea. Let’s do that.

D. What about this weekend?

18. Phuong: “I’m taking my TOEFL test tomorrow.”

Daisy: “_______”

A. Good fortune.

B. Good luck.

C. Good outcome.

D. Good success.

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19. Don’t worry, you can count on me. I’ll try my best to help you.

A. look after

B. live on

C. rely on

D. stand for

20. We had a discussion in class today about requiring students to wear, school uniforms.

A. ban

B. arrangement

C. reduction

D. debate

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to theunderlined word(s) in each of the following questions.

21. A small fish needs camouflage to hide itself so that its enemies cannot find it.

A. cover

B. beautify

C. show

D. locate

22. Solar energy doesn’t cause pollution, but it is not cheap.

A. expensive

B. effective

C. commercial

D. possible

ĐÁP ÁN

I. MULTIPLE CHOICE (8.0 points) 

1.D 2.C 3.B 4.A 5.C

6. C 7. D 8.B 9.D 10.A

11.A 12.C 13.B 14. D 15.D

16. C17.C 18.B 19.C 20.D

21.C 22. A 23.B 24.A 25.C

26.D 27.C 28.C 29.B 30. A

31.D 32.C

II. WRITING (2.0 points) 

33. A 34. B 35.A 36. C

37. The little girl was made to go to bed in time by her mother.

38. If she were/ was not ill, she could go to school today,

39. My sister has been learning English since she was six years old./

My sister has learnt English since she was six years old.

40. The car was too expensive for my dad to buy.

4. Đề số 4

 I. Choose the best answer to complete the sentence.

1. She congratulated me warmly  _______  my new job.

a. for

b. about

c. to

d. on

2. Family members who live apart try to be together  _______  Tet.

a. on

b. at

c. in

d. by

3. It’s getting light. Shall I  _______  the lights to save electricity?

a. turn down

b. turn up

c. turn off

d. turn on

4. Jane,  _______  is my pen pal, is going to come and see me next week.

a. who

b. that

c. whom

d. which

5.  _______  air pollution and water pollution are bad for our health.

a. All

b. Either

c. Neither

d. Both

6. Oil  _______  if you pour it on water.

a. floats

b. is floating

c. would float

d. must float

7. Practice hard  _______  your English will improve.

a. but

b. so

c. and

d. or

8.  _______  Nancy is a good friend, she sometimes makes me angry.

a. Because

b. Although

c. As

d. When

9. My English teacher suggested we  _______  speak English in class.

a. would

b. had to

c. might

d. should

10. “I’ve won the first prize in the English speaking contest.” “_______ “

a. That’s right.

b. It’s not bad.

c. Congratulations!

d. Thank God!

II. Give correct form of the word.

11.  _______  are concerned about the air pollution in big cities, (environment)

12. I think Mother’s Day should be celebrated  _______ . (nation)

13. In Western countries electricity, gas and water are  _______ . (need)

14. There were 1,180 UFO  _______  reported in Canada in 2013. (sight)

15. The ending of the book was entirely  _______ . (predict)

III. Give correct form or tense of the verb.

16. Her parents (die)  _______  a long time ago.

17. He couldn’t face (drive)  _______  all the way to Los Angeles.

18. Mr. Robinson (teach)  _______  at the university since 1998.

19. Many materials can (recycle)  _______ , such as paper, plastic, metal and glass.

20. This T-shirt makes you (look)  _______  younger.

ĐÁP ÁN

I.

1. d  2. b  3. c  4. a  5. d  6. a  7. c  8. b  9. d  10. c

II.

11. Environmentalists

12. nationally

13. necessities

14. sightings

15. predictable

III.

16. died

17. driving

18. has been teaching/ has taught

19. be recycled

20. look

IV.

21. C (she)

22. D (and)

23. D (did John)

24. C (fewer)

25. B (which)

V.

26. c  27. d  28. b  29. c  30. d  31. a  32. b  33. a

VI.

34. Sonora Smart Dodd did.

35. Yes, she did.

36. Sonora’s father was a courageous, selfless and loving man.

37. Because her father was born in June.

38. Father’s Day is celebrated on the third Sunday of June.

VII.

39. That is the restaurant where we had lunch yesterday.

40. Football seems to be the most popular game in England.

41. He suggested the committee that they (should) delay making decision.

42. It’s important for you to stop smoking at once.

5. Đề số 5

I. Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest. 

Example: 0.A. man

B. bad

C. many

D. manage

Answer: 0. C

1. A. chapter

B. chicken

C. church

D. chemist

2. A. allow

B. tomorrow

C. below

D. slowly

3. A. there

B. hear

C. wear

D. prepare

4. A. height

B. eye

C. mind

D. weight

5. A. enjoyed

B. collected

C. visited

D. needed

II.Give the correct tense of the verbs in brackets. 

6. He (move) ______ to the city 10 years ago.

7. If I were you, I (tell) ______ your parents the truth.

8. Please don’t make so much noise. My father (work)  ______ in his room now.

9. We (visit) ______ Ha Long Bay at this time last Sunday. 10. My mother (be) ______ a teacher of English for 20 years.

III. Choose the correct answer. 

11.”I wish I  ______ stay longer,” Maryam said to Lan at the end of the week

A. could

B. can

C. will

D. may

12. Hoa: “May I use your computer for a few days?

– Ba: ” ______ .”

A. It’s up to you

B. Not at all

C. You’re welcome

D. Welcome you

13. He wore dark glasses ______ noone could recognize him.

A. since

B. so that

C. though

D. as soon as

14. My brother is fond ______ reading detective stories.

A. at

B. of

C. in

D. with

15. She had to do the shopping for her friend,  ______  she?

A. didn’t

B. hadn’t

C. does t

D. did

16. Wearing uniforms help students feel  ______  in many ways.

A. equal

B. different

C. comfortable

D. casual

17. If you  ______  to get well soon, you must take this medicine.

A. will want

B. wanted

C. would want

D. want

18. Mrs. Mi suggests  ______  showers to save water.

A. making .

B. take

C. make

D. taking

19. The man  ______ bike was stolen was very angry.

A. who

B. whose

C. whom

D. which .

20. I’ve decided  ______  for a better job.

A. to apply

B. applying

C. apply

D. applied.

ĐÁP ÁN

Câu

Đ/A

Câu

Đ/A

Câu

Đ/A

Câu

Đ/A

1

D

11

A

21

A

31

A

2

A

12

C

22

B

32

C

3

B

13

B

23

B

33

B

4

D

14

B

24

B

34

A

5

A

15

B

25

A

35

B

6

moved

16

A

26

usefull

36

C

7

would tell

17

D

27

length

37

B

8

is working

18

D

28

proud

38

C

9

were visiting

19

B

29

surprised

39

B

10

has been

20

A

30

pollution

40

D

41. B  42. C  43. B  44. D  45. D

46. Despite the cold weather, they decided to go for a picnic.

47. This is the first time i have read this book.

48. Their projects haven’t been finished yet.

49. He was so tired that he went to bed early.

50. He enjoys reading English books.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Lương Tấn Thịnh. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Nguyễn Tất Thành
  • Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Phan Lưu Thanh

Chúc các em học tập tốt!

Đăng bởi: Quà Yêu Thương

Chuyên mục: Lớp 9

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button