Giáo dụcLớp 9

Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Nguyễn Bỉnh Khiêm

Dưới đây là Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Nguyễn Bỉnh Khiêm đã được Quà Yêu Thương biên soạn. Với các dạng đề khác nhau, các em sẽ có cơ hội luyện tập và chuẩn bị thật tốt cho kì thi tuyển sinh vào lớp 10. Mời các em cùng xem chi tiết tư liệu ngay sau đây.

BỘ 5 ĐỀ THI THỬ VÀO LỚP 10 NĂM 2021 MÔN TIẾNG ANH

TRƯỜNG THCS NGUYỄN BỈNH KHIÊM

1. Đề số 1

PART A:  PHONETICS

I/ Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest(0,6 pt)

1,   A. tidal                  B. sight                        C. mineral                               D. describe

2.   A. what                B. whom                     C. where                                 D. which

3.   A. worked             B. cleaned                   C. stopped                               D. watched

II/ Choose the word whose main stress is placed differently from that of the rest. (0,4 pt)

4. A. prevent                           B.  protect                   C. pollute                                D. energy

5. A. information                    B. pollution                 C. solution                               D. tradition

PART B: GRAMMAR AND VOCABULARY

Question I/ Circle the best answer to complete the following sentences (2 pts)

  1.   I suggest_____________ some money for poor children.

       A. raise                             B. raising                     C. to raise                                D. raiseing

  2.   She didn’t work hard enough, ____________she lost her job.

       A. so                                 B. but                          C. and                         D. although.

  3. What  ____________ if there were  a serious nuclear accident ?

       A. happens                       B. will happen             C.  happened                           D.  would happen

  4. Please phone this number for more _____________.

      A. inform                          B. informative        C. information                 D. informatively

  5.   Tom plays soccer very well ,_____________?

      A. does he             B. doesn’t he   C. did he                                 D. didn’t he.

  6.   Mary’s eyes are weak. __________, she has to wear glasses.

      A. But                               B. However                 C. and                         D. Therefore

  7. The car____________ he has just bought is very expensive.

      A. which               B. who            C. whom                                 D. whose

  8. Family members_____________ live apart try to be together at Tet.

      A.which                            B. who            C.whom                                  D.whose

  9.We are____________when the New Year’s Eve is coming very near.

      A.excitement                     B. excitedly                 C. excited                                D.exciting

  10. _____________ I was really tired, I couldn’t sleep.

     A. Although                       B. So                           C. Therefore                            D. However

Question II/Give the correct forms of verbs in the following sentences. (1 pt)

   1. My sister is interested in (read) magazines.

       ………………………………………………………………………………………………………………………………………..

   2.  I would answer the question immediately if I (know) the key.

       ………………………………………………………………………………………………………………………………………..

   3. Trang usually ( look) out of the window while the teacher is teaching.

       ………………………………………………………………………………………………………………………………………..

   4. They ( work) in this company for two years.

          ……………………………………………………………………………………………………………………………………..

   5. When I came yeterday , my car (repair).

          ……………………………………………………………………………………………………………………………………..

PART C:  READING

Question I/ Choose the word (A, B, C or D) that fits each blank in the following passage.( 1pt)

          Our arrival in New York was spectacular. It’s skyscrapers and the Statue of Liberty  make a beautiful sight. New York has a ____ (1) _____of over seven million and it is  probably the world’s most famous city. The inhabitants of the “Big Apple”  come ____ (2) _____ many different countries. There are more nationalities in New York ______ (3) ___in any other places on the earth. It is also has more tourists than any other city except  London, especially in the summer. _____ (4) ____come from all over the world and  have a wonderful time. There are so many _____ (5) ____for them to get enthusiastic about – whether it’s some of the best museums in the world or the charming little streets of Greenwich Village.

1. A. attraction                        B. impression              C. population              D. people

2. A. from                   B. by                           C. for                           D.  in

3. A. than                    B. rather                      C. of                            D. to

4. A. Visit                   B. Visitors                   C. Workers                  D. Goers

5. A. attraction                        B. place                       C. area                         D. sights

Question II/ Read the passage, then answer the questions (2 points)

After inventing dynamite, Alfred Nobel, who comes from Sweden, became a very rich man. However, he foresaw its universally destructive powers too late. Nobel prefered not to be remembered as the inventor of dynamite, so in 1895, just two weeks before his death, he created a fund to be used for awarding prizes to people who had made worthwhile contributions to humanity. Originally there were five awards: literature, physics, chemistry, medicine and peace. Economics was added in 1968, just sixty years after the first awards ceremony.

Nobel’s original legacy of nine million dollars was invented, and the interest on this sum is used for the awards, which vary from $30,000 to $125, 000.

Every year on December 10th , the anniversary of Nobel’s death, the awards (gold medal, illuminated diploma and money) are presented to the winners.

1. Where does Alfred Nobel come from?

          …………………………………………………………………………………………………………………….

2. Did he prefer people to remember him as the inventor of dynamite?

          …………………………………………………………………………………………………………………….

3. When are the awards presented to the winners every year?

           ……………………………………………………………………………………………………………………..

4. Alfred Nobel became a very rich man because _______________.

   A. He invented dynamite.               

   B. He created a fund to be used for awarding prizes           .          

   C. He was a Swedish.                     

   D. He foresaw its universally destructive powers too late.

5. The word “which” in the passage refers to ___________.

  A. funds                                B. awards                    C. interest                    D. dynamite

PART  D :   WRITING (3pts)

Question I/ Rewrite the second sentence so that it has the same meaning (1pts)

1. The weather was bad, but we went to school on time.

=> Although…………………………………………………………………………………………….

2. They last visited their home village five years ago.

=> They haven’t…………………………………………………………………………………………..

3. They must complete this test on time.

=> This test must………………………………………………………………………………………….

4. “What kind of books do you like best, Linda?” asked Peter.

=> Peter asked Linda what…………………………………………………………………………….

Question II/ Complete the sentence using the words/ phrases given (1 pt)

1. Jack/ enjoy/ listen/ music/.

    ……………………………………………………………………………………………………………………………………..

2. Hoa / wish/ she/ can/ visit/ parents/.

     ……………………………………………………………………………………………………………………………………..

3. I / suggest / go / the countryside / at weekend/.

     ……………………………………………………………………………………………………………………………………..

4. I/ think/ we/ should/ go/ work/ bike/ instead/ motorbike/.

      ……………………………………………………………………………………………………………………………………..

Question III/ Rearrange the sentence, using the words/ phrases given (1 pt)

1. like / what / for / you / would / dinner /?

          ……………………………………………………………………………………………………………………..

2. they/ to / classroom/ be/ the / outside/ prefer/.

          ………………………………………………………………………………………………………………………

3. glad/ able/ I/ are/ am/ to/ come/ that/ you/.

          ………………………………………………………………………………………………………………….

4. serious / air/ Vietnam/ problem/and / is/countries/pollution/ in/a / many/ .

          ……………………………………………………………………………………………………………………..

ĐÁP ÁN

PART A:  PHONETICS

Tổng điểm 1 điểm/ mỗi đáp án đúng được 0,2điểm.

1- C

2- B

3- B

4- D

5- A

 

PART B: GRAMMAR AND VOCABULARY

Question I/ Tổng điểm 2 điểm-  Mỗi câu trả lời đúng được 0,2 điểm.

1- B

2- A

3- D

4- C

5- B

6- D

7- A

8- B

9- C

10- A

 

Question II: Tổng điểm 1 điểm- Mỗi câu trả lời đúng được 0,2 điểm.

   1. My sister is interested in reading magazines.

   2.  I would answer the question immediately if I knew the key.

   3. Trang usually  looks out of the window while the teacher is teaching.

   4. They have worked in this company for two years.

   5. When I came yeterday , my car was being repaired.

PART C:  READING

Question I/ Tổng điểm 1 điểm-  Mỗi câu trả lời đúng được 0,2 điểm.

1- C

2- A

3- A

4- B

5- D

 

Question II: Tổng điểm 2 điểm- Mỗi câu trả lời đúng được 0,4  điểm.

   1. He (Alfred Nobel) comes from Sweden. (From Sweden.)    

   2. No, he didn’t. (No.)

   3. They are presented to the winners every year on. ( On December 10th )

   4 –  A                                               

   5 –  B

PART  D: WRITING

Question I/ Tổng điểm 1 điểm-  Mỗi câu trả lời đúng được 0,25 điểm.

1. Although the weather was bad, we went to school on time.

2. They haven’t visited their home village for five years.

3. This test must be completed on time.

4. Peter asked Linda what kinds of books she liked best.

Question II/ Tổng điểm 1 điểm-  Mỗi câu trả lời đúng được 0,25 điểm.

1. Jack enjoys listening to music.

2. Hoa wishes she could visit her parents.

3. I suggest going to the countryside at weekend.

4. I think we should go to work by bike instead of  motorbike.

Question III/ Tổng điểm 1 điểm-  Mỗi câu trả lời đúng được 0,25 điểm.

1. What would you like for dinner?

2. They prefer to be outside the classroom.

3. I am glad that you are able to come.

4. Air pollution is a serious problem in Vietnam and many countries.

2. Đề số 2

A/ Listening (2.0)

Part 1. These people are calling friends about the weekend. Are these statements true or false? Listen and check (√) correct answer. (0.5)

Statements

True

False

1. Penny agrees to go to a movie with Bob.

 

 

2. Anne can’t come to the party.

 

 

3. Ken invites Nancy to a movie.

 

 

4. Anne and Mike are going to see a football game.

 

 

5. Wendy can’t go to Jack’s house

 

 

Part 2. Listen and write: (0,5)

Richard’s family

0. Oldest person: grandmother

1. Name: ________________

2. Age: _______________

3. Lives with: her ________________

4. Job: _________________________

5. Favorite hobby: _______________  

Part 3: (1)

Listen and choose A,B,C

1. How did Kathy and her parents get there?              

A. by bus                      B. by train            C. by taxi

2. What time did the family arrived?                         

A. 7. 30                       B. 7. 45             C. 8.15

3.Which was Kathy favorite actor?                           

A. a nurse                    B. a pilot            C. a policeman

4. Where did Kathy sit in the theater?           

A. between Mom and Dad      B. next to Dad    C. next to Mom

5. What did Kathy buy at the theater?           

A. a picture                 B. CDs                 C. a book

B. Writing

I. Choose one word whose underlined part is pronounced differently from the others:(1)

1.    A. passed                         B. watched                  C. played                     D. washed

2.   A. proud                            B. about                      C. around                    D. would

3.   A. with                              B.brother                    C.though                      D. thousand

4.   A. entrance                        B. paddy                     C. bamboo                   D. banyan

5.    A. problem                       B. love                         C. box                         D. hobby

II – Choose the best answer from the four options given (A, B,C, or D) to complete each sentence. (1)

1. People in Israel are going to celebrate their festival ________is called Passover.

A. whose                                 B. who                        C. which                      D. where

2.   ________I was really tired , I couldn’t sleep.

A. Even though                       B. So                           C. Therefore                D. Because of

3. Mai: “I have just got a job in an international bank in Hanoi” – Liz: ” _________ “

A. You’ re welcome                B. Congratulations      C. That’s a good idea              D. Never mind

4. Your sister works in a foreign company, ________she?

A. isn’t                                    B. didn’t                     C. wasn’t                     D. doesn’t

5. _________Monday morning, there is a school meeting between 7.00 am and 8.00 am.

A. In                            B. For                          C. On                          D. At

III. Fill in the blanks with the correct form of the words given (1)

1. The Internet has ________ developed and become a part of our daily life.  (increase)

2. _______, the typhoon did not cause any damage on the village. (luck)

3. Our teachers are having a plan to ________ teaching aids. (modern)

4. All of us should save _________ resources. (nature)

5. Do you know how many _________  there are in Bac Giang province in January? (celebrate)

IV. Use the correct verb form: (1)

1+2. Yesterday when we (visit) ________________ Long, he (clean) _____________________the floor.

3. My father gave up (smoke) _________________ ten moths ago.

4. Please don’t make so much noise. I ( study) ______________________ .

5. My sister (work) ________________________ for Samsung Cooperation since 2014.

ĐÁP ÁN

A/ Listening (Mỗi câu đúng 0.1 )

Part 1:

1. True                        2. False           3. false             4. false                5. true

Part 2:

1. BEULAR                2. 91               3. brother          4. photographer  5. computer games

Part 3: (Mỗi câu đúng 0.2)

1. C                 2. B                 3. B                 4. C.                5. A

B/ Writing: (Mỗi câu đúng 0,2 đ)

I.         

1. C                 2. D                 3. A                 4. A                             5. B

II.       

1. C                 2. A.                3.B                  4. D                             5. C

III.

1. increasingly             2. Luckily        3. modernize/ modernise        4. natural                     5. celebrations

IV.

1. visited 2. was cleaning  3. smoking  4. am studying 5. has worked / has been working

V.       

1 – C                2 – A                3 – D                4 – E                5 – B

VI.

1. She felt unsafe.

2. because she thought they might fall down.

3. She was busy with her assignments

4. She has so much stress that she did not want to study.

5. She cleaned the room and put her things in their proper places. She also bought a small plant and placed it in a corner of the room.

VII.

1. I suggest putting the garbage bins around the school yard. / I suggest we (should) put …..

2. The planet which is closest to the Earth is Venus.

3. An ambulance has just been sent to the school.

4. She asked me what aspect of learning English I found most difficult.

5. Minh hasn’t written to his pen pal for ten month.

3. Đề số 3

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group. (5 pts.)

1. A. Cave                   B. Have           C. Behave                   D. Pave                                              

2. A. Receipt               B. Recall         C. Recollect                D. Recover                             

3. A. Card                  B. Heard         C. Hearth                    D. Heart                                

4. A. Abuse                 B. Refuse        C. Fuss                        D. Future                               

5. A. Adventure         B. Future        C. Mature                   D. Figure                               

II. Choose the word whose main stressed syllable is placed differently from that of the others in the list.  (5 pts.)                                    

1. A. Admirable          B. Accessible              C. Compatible             D. respiratory             

2. A. Humane              B. Unite                      C. Colleague               D. canteen                              

3. A. Descent              B. Dissent                   C. Discontent              D. content                              

4. A. Eradicate            B. Kilometer               C. Characterize           D. communism                       

5. A. Technical           B. Origin                     C. Agriculture             D. cathedral                           

PART B: LEXICO AND GRAMMAR

I. Choose the best answer to complete each of the following sentences. Write your answer (A, B, C or D) in the box provided. (15 pts.)

1. A number of oil tankers have been laid ……………. recently.

A. on                                       B. down                                  C. up                                       D. in

2. The inscription on the tombstone had been worn ………by the weather and could scarcely be read.

A. away                                   B. off                                      C. out                                      D. on

3. ………………second thoughts, I’d rather not go out tonight.     

A. With                                   B. In                                        C. On                                      D. Under

4. The new hairdryer does not comply ………………British safety standard.

A. to                                        B. with                                    C. against                                D. on

5. Many books were not available to the public because of government ……………….. .

A. omission                             B. inhibition                            C. compensation                     D. censorship

6. The woman accused of shoplifting was found not guilty and was …………………. .

A. excused                              B. liberated                             C. acquitted                            D. interned

7. He is a(n) …………….authority on the subject.               

A. prominent               B. expert                                 C. eminent                               D. quality

8. My car was so old that I could only sell it for ……………… .    

A. rubbish                   B. scrap                                               C. debris                                  D. waste

9. Not only ………………in the project, but he also wanted to become the leader.

A. did Jack involve                                                                 B. had Jack been involved     

C. was Jack involved                                                              D. Jack was involved

10.       I felt a bit ……………..and seemed to have more aches and pains than usual.       

A. out of sorts             B. on the mend                        C. over the worst                    D. under the fevers

11.       The school was closed for a month because of a serious ……………of fever.        

A. outcome                             B. outburst                              C. outset                                  D. outbreak    

12.       I don’t think he’s ever been there, ……………….. ?                                   

A. do I                                     B. has he                                 C. have I                                 D. hasn’t he    

13. They had a four-day holiday, then began work ……………….                         

A. on end                                B. out of bounds                     C. in proportions                     D. in earnest   

14.       He is a tough politician – he knows how to ……………..the storm.                        

A. run down                            B. keep up                               C. ride out                               D. push back  

15.       On entering the nursery I stumbled on the wooden blocks ………………..all over the carpet.

A. plunged                              B. scattered                             C. settled                                 D. tossed

II. Fill in the blank with a suitable noun to form the idiomatic expression. Write your answer in the box provided. (5 pts.)

1. I’d like to take ______________ of this opportunity to explain the difficulty I’ve met.

2. She decided to set _____________ to these letters because they weren’t necessary.

3. Don’t have ____________ in what he says. He is a liar.

4. For generations our people got ___________ over  many enemies and drove them away.

5. He left home without taking ______________ of anybody.

ĐÁP ÁN

PART A                                                                                                                                            

I. (5 pts.)        

1. B                             2. A                             3. B                             4. C                             5. C    

II. (5 pts.)      

1. A                             2. C                             3. C                             4. A                             5. D    

PART B

I. (15 pts.)

1. C                             2. A                             3. C                             4. B                             5. D    

6. C                             7. C                             8. B                             9. C                             10. A

11. D                           12. B                           13. D                           14.C                            15.B   

II. (5 pts.)                                          

1. advantage                            2. fire                           3. faith                         4. victory                     5. leave

III. (10 pts.)                                                                                                                                       

1. exemplified/exemplifies                              2. confidential                                                 3. mid-sentenc

4. dependants                                                  5. down-pour                                                  6. Negligible

7. domineering                                                8. provocation                                                 9. occurrence  

10. decriminalize

IV. (5 pts.)

1. Stems/ Stemmed from

2. centered on

3. brooding over

4. fall back on

5. carried away

6. put off

7. apprising/ apprised of

8. go in for

9. creased up

10. pull through

V. (5 pts.)

1. know => knows 

2. little nice => nice little

3. the fear => fear 

4.do => make

5. never => ever 

6. close => close to

7. what did happen => what happened 

8. moved => they moved ormoving

9. are => is 

10. stand => standing

PART C

I. (14 pts.)

1. D                 2. B                 3. A                 4. B                 5. B                 6. C                 7. A 

8. B                 9. D                 10. C               11. A               12. C               13. B               14. A

II. (8 pts.)

1 – D                2 – K   3 – L                4 – A                5 – B                6 – I                 7 – E                8 – G

PART D

I. (8 pts.)

1. I can’t make head or tail of this document.

2. Erika made no reference to her illness.

3. Did anything about his behavior strike you as (being) unusual?

4. Being caught in the act of driving a stolen car, he was arrested.

5. She definitely came up to their expectations.

6. Tony wasn’t in the mood/ was in no mood to dance/ for dancing that night.

7. You’re in for a treat tonight!

8. What do you think gives you the right to criticize me like that?

4. Đề số 4

PART ONE: PHONETICS – GRAMMAR & VOCABULARY

I. Questions 1 – 5: Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others by circling A, B, C or D and write your answers into the box below. (5 pts)

1. A. Kicked                          B. Fixed                                  C. Pleased                               D. Missed

2. A. Ring                               B. Benefit                               C. Wander                               D. Wonderful

3. A. Amount                          B. Count                                  C. Mountain                            D. Course 

4. A. Reasonable                     B. Threaten                             C. Release                               D. Keenness

5. A. Cities                              B. Workers                              C. Series                                  D. Satellites

II. Questions 6 – 20: Circle the best option A, B, C or D to complete each of the following sentences and write your answers into the box below. (15 pts)

6. That famous book _______ of five chapters.

            A. comprises               B. makes                                 C. has                                      D. consists

7. Composing more than 40 per cent of the diet, fats are _______ by the body for energy.

            A. using specifically    B. used specifically                 C. the specific use                   D. specific use

8. _______ along the street, he met a pretty girl.

            A. To walk                              B. Walking                              C. Walked                               D. Walk

9. I _______ a brief moment of panic.

            A. received                              B. felt                                      C. experienced                                    D. took

10. We’ll play tennis and _______ we’ll have lunch.

            A. so                            B. so that                                 C. then                                    D. after

11. Many of the students like to take _______ in the games, not only to watch them.

            A. practice                               B. place                                   C. exercice                              D. part

12. I wouldn’t like to have _______ a snake or a spider as a pet.

            A. neither                                B. both                                    C. nor                                      D. either

13. I didn’t _______ her as she was wearing a blond wig.

            A. perceive                              B. know                                  C. realize                                 D. recognize

14. Women’s Aid is a UK charity _______ aim is to end domestic violence against women and children.

            A. who                        B.  whose                                C. which                                  D. whom

15. Do you _______ my turning the television on now?

            A. want                                   B. object                                  C. mind                                   D. disapprove

16. Nothing is wrong, _______?

            A. is it                         B. are they                               C. isn’t it                                 D. aren’t they

17. A newborn baby can neither walk nor crawl. A newborn antelope, _______, can run within minutes of birth.

            A. however                             B. nevertheless                        C. otherwise                            D. even though

18. Passover is also an _______ spring festival.

            A. ancient                                B. anxious                               C. annual                                 D. official

19. Unfortunately, they _______ having stolen my car.

            A. promised                            B. refused                               C. denied                                D. decided

20. Lola is marrying a man _______.

            A. that she hardly knows him                                     B. whom she hardly knows him

            C. she hardly knows                                                   D. she hardly knows him

III. Questions 21 – 30: Use the correct form of the words in brackets to complete sentences and write your answers into the box below. (10 pts)

21. Sorry about the mistakes, I _______ the instruction you gave me.                      (UNDERSTAND)

22. It is very hard for us to understand his explanation. It is _______.                     (LOGIC)

23. The whole country is trying to get rid of _______.                                              (POOR)

24. English is a _______ easy language for Swedes to learn.                                    (COMPARE)

25. One of the _______ of the Internet is personal information leaking.                   (LIMIT)

26. My teacher _______ me to take this exam.                                                          (COURAGE)

27. It was very _______ of you to break that coffee cup.                                          (CARE)

28. _______, the Ao dai was frequently worn by both men and women.                  (TRADITION)

29. The Internet has _______ developed and become part of our everyday life.       (INCREASE)

30. Easter is a _______ festival which is celebrated in many countries.                   (JOY)

ĐÁP ÁN

PART ONE: PHONETICS – GRAMMAR & VOCABULARY

I. Questions 1 – 5:

1. C

2. A

3. D

4. B

5. D

II. Questions 6 – 20:

6.   D

7.   B

8.   B

9.   C

10. C

11. D

12. D

13. D

14. B

15. C

16. A

17. A

18. A

19. C

20. C

III. Questions 21 – 30:

21. misunderstood

22. illogical

23. poverty

24. comparatively

25. limitations

26. encouraged

27. careless

28. Traditionally

29. increasingly

30. joyful

IV. Questions 31 – 40:

31. wasn’t wearing

32. didn’t notice

33. was driving

34. wasn’t allowed

35. to enter

36. to stop

37. delivering

38. have read

39. written

40. Having written

V. Questions 41 – 50:

41. put off

42. take off

43. Cheer up

44. look after

45. look back

46. clear up

47. go on

48. bring along

49. suck up

50. call on

PART TWO: READING

I. Questions 51 – 60:

51. do

52. preparation

53. taken

54. too

55. it

56. ever

57. dangerous

58. keeping

59. example/ instance

60. enough

II. Questions 61 – 70

61. C

62. A

63. A

64. D

65. B

66. B

67. D

68. C

69. A

70. B

III. Questions 71 – 75:                                  

71. B

72. B

73. A

74. D

75. C

PART THREE: WRITING

I. Questions 76 – 80:

76. B

77. D

78. A

79. C

80. C

II. Questions 81 – 90:

81 – 82. After three hours traveling by boat, we got to the main island. / We got to the main island after three hours traveling by boat.

83 – 84. I am interested in learning English and I would like some information about your language centre.

85 – 86. We wanted to see the President clearly so we stood in the front line.

87 – 88. Many people go to mountain resorts to have some rest after a hard – working week.

89 – 90. Solar panels are installed on the roof of a house to receive the energy from the sun.

III. Questions 91 – 100:

91 – 92. His illness made it impossible for him to work effectively. / His illness made him impossible to work effectively.

93 – 94 Are you interested in joining our local drama group?

95 – 96. I was on the point of going out for dinner when he phoned.

97 – 98. Would you prefer me to stay with you during the holidays?

99 – 100. We all enjoyed the trip in spite of the continuous rain. / In spite of the continuous rain we all enjoyed the trip.

5. Đề số 5

PART A: PHONETICS

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others. Write your answer in the column on the right. (0,5 pt.)                                  

1. A. Tasty                              B. Small                      C. Stadium                  D. change                   

2. A. Grocery                          B. Month                     C. Comfort                  D. money                   

3. A. Just                                 B. Summer                  C. Much                      D. ruler                                   

4. A. Around                          B. Delicious                C. House                     D. ground                  

5. A. Exhibition                      B. Neighborhood        C. Hot                         D. Humid                   

II. Choose the word that differs from the rest in the position of the main stress. Write your answer in the column on the right. (0,5 pt.)                            

1. A. Village                            B. Banyan                   C. Bamboo                  D. Entrance                

2. A. Enjoyable                       B. Convenient             C. Exciting                  D. Interesting 

3. A. Travel                             B. Exchange                C. Collect                    D. Enjoy                     

4. A. Captain                           B. Fasten                     C. Pilot                        D. Device                   

5. A. Family                            B. Complete                C. Grocery                  D. Primary                  

PART B: VOCABULARY AND GRAMMAR

I. Choose the best answer to complete each of the following sentences. Write your answer (A, B, C or D) in the box provided. (1,6 pts.)

1.         Is Mary a friend of …………..   ?                     

A. you                                     B. your                                    C. yours                       D. you’re

2.         Vietnamese people are always proud …………….        Vietnam’s traditions and customs.

A. in                                        B. of                                        C. on                                       D. at

3.         London is the city …………………         I have visited several times.   

A. in which                             B. where                                  C. in that                                 D. which

4.         They wish they           ………………      have to work hard to earn money.     

A. couldn’t                              B. can’t                                   C. don’t                                   D. didn’t

5.         My little brother enjoys …………….     museumsand  art galleries      

A. visiting                               B. to visit                                 C. visit                                     D. visited

6.         That part of the park ………………        several times this year.           

A. is repaired               B. has been repaired    C. was repaired                       D. repaired

7.         My new car is more ………………..       than the one I had before.      

A. economic                            B. economy                             C. economical             D. economically

8.         They ………………         alldayswimming and sunbathing on the beach.         

A. passed                                B. used                                                C. took                                    D. spent

9.         We didn’t ………………..                       to the station in time to catch the train.         

A. get                                      B. reach                                   C. arrive                                  D. leave

10. Do you know what time the train for London?   

A. gets                                     B. reaches                                C. arrives                                 D. leaves

11. The policeman warned us …………………   there.  

A. to not go                             B. not to go                             C. not go                                 D. not go to

12. She is very good ……………..         tennis. She never loses when playing with her friends.

A. at                                        B. for                                       C. in                                        D. on

13. If we …………….     thewater,we will have no fresh water to use. 

A. polluting                             B. pollution                             C. pollute                                D. polluted

14. ‘Why are you driving so fast?’     ’          

A. being hurry             B. in a hurry                            C. in hurry                               D. hurry

15. Do you know ………………….?                                           

A. how old is the earth                                                            B. how old was the earth       

C. how old the earth is                                                            D. how old the earth was       

16. The harder you try, ………………                                              

A. the most success you achieve                                 B. you achieve the more success

C. the more success you achieve                                D. the better you achieve success

II. Give the correct form of the word in brackets to complete each of the following sentences. Write your answer in the place provided below. (1 pt.)

1. After the earthquake, thousands of people in this area became (home).

2. The media help increase the (popular) of sports and games.

3. She is very happy because her application for a (scholar) has been accepted.

4. The roads are rough in (mountain) areas, so it’s hard to travel by car.

5. He is one of the most effective (activity) in this campaign.

6. She made a deep (impress) on the members of the club.

7. My sister is a good singer. She sings very (beauty).

8. To be a good writer you need to be (imagine).

9. Should English be a (compel) foreign language in Vietnam?

10. I’m very proud to be chosen for the (nation) team.                     

ĐÁP ÁN

PART A: PHONETICS

I. 0.5 pt. (0.1 point/answer)   

1. B                 2. A                 3. D                 4. B                 5. A

II. 0.5 pt. (0.1 point/answer) 

1. C                 2. D                 3. A                 4. D                 5. B

PART B: VOCABULARY AND GRAMMAR

I. 1.6 pts (0.1 point/answer)

1. C     2. B                 3. D                 4. D                 5. A                 6. B                 7. C                 8. D

9. A     10. D               11. B                12. A              13. C               14. B                15. C              16. C

II. 1 pt. (0.1 point/answer)

1. homeless                 2. popularity                3. scholarship              4. mountainous           5. activists

6. impression               7. beautifully               8. imaginative             9. compulsory             10. national

III.1 pt. (0.1 point/answer)

1. A => go       2. C => as old as         3. B => for                  4. B => who                5. D => were

6. A => comes  7. C => made             8. B => such                9. C => equal              10. D => do they

IV. 1 pt. (0.1 point/answer)

1. have read                 2. written                     3. saw                          4. was wearing            5. telling

6. to keep                    7. will not pass            8. arrives                     9. is                             10. smells

PART C: READING

I. 1 pt. (0.1 point/answer)

1. B                 2. A                 3. B                 4. D                 5. A                

6. C                 7. C                 8. A                 9. D                 10. B

II. 1 pt. (0.1point/answer)

1. F                  2. T                  3. T                  4. F                  5. F 

6. F                  7. T                  8. F                  9. T                  10. T

PART D: WRITING

I. 1.4 pts. (0.2 point/answer)

1. The weather was so lovely that we decided to spend the day on the beach.

2. Because of being careless/ his carelessness, John lost his job.

3. Mary said to me that she would ring me the following day/ the day after.

4. She wishes she knew how to get access to the Internet.

5. His car is being repaired by the mechanic.

6. Despite the heavy rain, the match continued until the last minute.

7. That is the man who used to work with me when I lived in New York.

II. 1 pt. (0.2 point/answer)

1. The examiner also asked me to read the passage. (9 words)

2. When a tropical storm reaches 120 kilometers per hour, it is called a typhoon in Asia. (16 words)

3. The Internet making our world a small village is a wonderful invention of modern life. (15 words)

4. I suggest taking showers because baths use twiceas much water as showers. (13 words)

5. I think the best way to reduce garbage is to recycle things. (12 words)

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Nguyễn Bỉnh Khiêm. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Đồng Thái
  • Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Long Bình

Chúc các em học tập tốt!

Đăng bởi: Quà Yêu Thương

Chuyên mục: Lớp 9

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button