Giáo dụcLớp 9

Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Nguyễn Thế Bảo

Quà Yêu Thương xin giới thiệu đến các em Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Nguyễn Thế Bảo nhằm giúp các em ôn tập thật tốt để chuẩn bị cho kì thi tuyển sinh vào lớp 10 sắp tới. Hi vọng đây sẽ là tài liệu tham khảo hữu ích trong quá trình học tập của các em. Mời các em cùng tham khảo nhé!

BỘ 5 ĐỀ THI THỬ VÀO LỚP 10 NĂM 2021 MÔN TIẾNG ANH

TRƯỜNG THCS NGUYỄN THẾ BẢO

1. Đề số 1

I. Circle the word whose underlined part is pronounced differently from the others.(1 pt)

Question 1. A. action          B. national        C. partial         D. question

Question 2. A. tidal            B. sight          C. describe        D. cinema

Question 3. A. connect         B. comfort         C. computer        D. contest

Question 4. A. cough            B. though       C. rough         D. tough

Question 5. A. pleased            B. erased         C. increased       D. amused

II. Choose the word or phrase (A, B, C or D) that best fits the blank space in each sentence. (2pts)

Question 1. – Mary: “Is 11 o’clock alright?” – Tom: “______.”

A. Yes, that’s fine         B. No, I don’t want to go       C. Wait a minute         D. Sounds interesting

Question 2. Typhoons, floods or droughts can easily ______ a harvest.

A. finish             B. destroy      C. provide        D. defeat

Question 3

. You should pay ______ to what the instruction is saying.

A. attendance            B. intention       C. convention         D. attention

Question 4. My friends usually enjoy my ______ of humor.

A. sense             B. kind          C. means       D. form

Question 5. – Mother: “Could you do me a favor?” – Kate: “______.”

A. No, thanks. I’m fine        B. Yes, that’s kind of you       C. Yes, sure      D. Yes, thank you

Question 6. Practising ______ English anywhere you can is a way to better your speaking skill.

A. speak              B. speaking              C. to speak        D. for speaking

Question 7. Soak some old newspapers in a ______ of water overnight.

A. pair               B. bunch             C. bucket      D. tube

Question 8. Mrs. Thanh: “______ you give the book to me, please?” – Mai: “Of course.” .

A. Will                B. Shall              C. Do      D. Should

Question 9. The winners are the first ones ______ a fire.

A. make              B. makes          C. making          D. to make

Question 10. Do you know the man………………… met our teacher yesterday?

A. who                B. whom           C. which     D. whose

III. Give the correct tense or form of the verbs in brackets. (2pts)  

Question 1. How many times you (1. be) to London this year?

Question 2. The two girls (2. play) chess over there are my classmates.

Question 3. We must take an umbrella. It (3. rain).

Question 4. The guests (4. arrive) while I (5. still/ cook).

Question 5. The rice-cooking festival (6. hold) every two years.

Question 6. I often (7. climb) trees when I was a little girl.

Question 7. Two miles (8. be) enough for her to go jogging every morning.

Question 8. I’m very bored. My mother always (9. complain) about her housework.

Question 9. Fred would like (10. admit) to the college.

IV. Choose the word or phrase (A, B, C or D) that best fits the blank space in the passage. (1,5pts)

Have you ever been to Britain? I’ve dreamed of going there (1) ______ I was a little girl and finally, in the spring of 2012, it happened. I was there three weeks and (3) ______ much of that time soaking up the culture, history, and scenery of this incredible island. I visited several districts in England, Wales and Scotland and even (4) ______ a site trip to Ireland. Every place I went to seemed to be more interesting and more beautiful than the last.

The tour I was with began in London. Of all the sights I saw there, the Tower of London was the most (6) ______. The Tower is a building complex of incredibly rich history.

Also on the Thames are the Houses of Parliament and, of course, the clock tower housing “Big Ben”. I saw so many landmarks I can hardly remember them all. Although it was just a glimpse of London I did, (7) ______, get a chance to see all the most famous places.

After a couple of days in London we traveled to the south of England stopping to visit Stonehenge. If you don’t know about Stonehenge there are a couple of links on my links page that will (10) ______ you to sites that can fill you in.

Question 1. A. for          B. while          C. since       D. because

Question 2. A. spent        B. took            C. did       D. used

Question 3. A. did         B. got             C. spent       D. made

Question 4. A. interesting     B. interested     C. interest       D. interestingly

Question 5. A. at first          B. at all      C. at least         D. at that

Question 6. A. reach           B. take             C. make       D. send

V. Read the passage and answer the questions. (1pt)

Every child in England must receive full time education from the age of five to sixteen. Many parents send their children to state schools where the tuition and the equipment, textbooks and exercise books are free. About 5% of children go to fee-paying school. Under the old system, children attended primary school (from five to eleven) which was followed by a secondary school course (from eleven to fifteen or over. At eleven every child had to sit for the eleven -plus examination. It consisted of tests in English, Arithmetic and intelligence tests. Those with the highest marks (about 20% of the children) went to grammar school. The others went to technical school.

Questions: 1. When do English children start and finish their full time education? …………………………………………………………………………………

Question 2. Which schools do many parents send their children to?

………………………………………………………………………

Question 3. Do they have to buy textbooks and exercise books at state schools?

………………………………………………………………………………

Question 4. What did every child have to do at eleven under the old system?

………………………………………………………………………

Question 5. Who were allowed to go to grammar school?

………………………………………………………………………………

VI. Rewrite each sentence, beginning as shown, so that the meaning stays the same. (1,5pts)

Question 1. I sent my friend a letter in London last week.

A letter _____________________________________________.

Question 2. I last saw him when I was a student.

I haven’t _________________________________________________.

Question 3. “Don’t forget to bring your passports with you when you go abroad.”

She reminded ______________________________________________.

Question 4. Smoking is not allowed in the ward.

Would you __________________________________________________?

Question 5. He failed the exam because of his laziness.

Because he__________________________________________________.

VII. Use the words or phrases given to complete the sentences.(1pt)

Question 1. Instead/ reuse/ plastic bags/ we/ use/ cloth bags.

________________________________________________.

Question 2. Will/ you/ have/ look/ house/ me/ while/ I/ be/ holiday?

________________________________________________.

Question 3. We/ hope/ give/ more/ green/ color/ town/ and/ earn/ money/ group.

____________________________________________________.

Question 4. “Friends of the Earth”/ be/ organization/ protect/ planet.

_______________________________________________________.

Question 5. It/ brave/ him/ jump/ river/ save/ child.

_____________________________________________________.

ĐÁP ÁN

I. 

1. C

2. D

3. A

4. A

5. B

II.

1. A

2. B

3. D

4. A

5. C

6. B

7. C

8. A

9. D

10. A

III

Question 1: have (you) been

Question 2: playing

Question 3: is going to rain

Question 4: arrived

Question 5: was still cooking

Question 6: is held

Question 7: climbed

Question 8: is

Question 9: is always complaining

Question 10: to be admitted

IV.

1. C

2. A

3. D

4. A

5. C

6. B

V

Question 1: They start and finish their full time education from the age of five to sixteen.

Question 2: Many parents send their children to state schools.

Question 3: No, they don’t.

Question 4: At eleven every child had to sit for the eleven –plus examination.

Question 5: The children with the highest marks at the eleven –plus examination.

VI

Question 1: A letter was sent to my friend in London last week.

Question 2: I haven’t seen him since I was a student.

Question 3: She reminded me to bring my passports with me when I went abroad.

Question 4: Would you mind not smoking in the ward?

Question 5:  Because he was lazy, he failed the exam.

VII

Question 1: Instead of reusing plastic bags, we should / can use cloth bags.

Question 2: Will you have a look at the house for me while I am on holiday?

Question 3: We hope to give more green color to the town and earn some money for our group.

Question 4: “Friends of the Earth” is an organization to protect our planet.

Question 5: It was brave of him to jump into the river to save the child.

2. Đề số 2

I. Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.

Question 1. A. charity  B. teacher   C. Christmas    D. children

Question 2. A. history   B. disaster    C. extensive    D. beside

Question 3. A. common   B. comfortable  C. compliment   D. composition

II. Choose the best answer among A, B, C, or D that best completes each sentence.

Question 4. She won’t get married until she……25 years old.

A. is    B. will be   C. would be   D. can be

Question 5. He…….a letter from her yet.

A. don’t receive         B. didn’t receive           C. hasn’t received           D. won’t receive

Question 6. Linda made me…….her next week.

A. promise to visit             B. to promise to visit

C. promise visiting            D. promising visit

Question 7. I can’t speak English well. I wish I…..English well.

A. can speak   B. could speak   C. spoken    D. had spoken

Question 8. I don’t know what to do. If my mother…….here now, she would help me.

A. is      B. be    C. will be   D. were

Question 9. If you had arrived at the sale early, you……a better selection.

A. would have found     B. found      C. had found        D. would find

Question 10. I often come back to Hanoi, ……I grew up.

A. which       B. what        C. whose       D. where

Question 11. There is a cave in France…….is 1,490 metres deep.

A. that      B. who     C. what     D. it

Question 12. …….the solar system may seem big, it is a very small part of the universe.

A. Despite       B. Although      C. Even though it       D. Because

Question 13. If you don’t know her phone number, ……it……in the directory.

A. look – up      B. look – out       C. find – at        D. find – up

III. Choose the word or phrase among A, B, C, or D that best fits the blank space in the following passage.

The Lake District is very popular for holidays all year round. Roads leading into the area have been improved in (14)……years. Inside the area itself, however, many roads are narrow and winding with steep hills and it may not be safe to drive (15)……roads like this when they are covered in ice. For the mountain walker, a word of warning – every season visitors (16)……lost or are injured and (17)……to be rescued by the Mountain Rescue teams. This kind of problem can be (18)……by following a few simple rules. When exploring the mountains, wear warm clothing, sensible boots, take a map, a compass, a whistle and a small (19)……of food. Don’t go (20)……alone and always tell someone where you (21)…….to go to.

Question 14. A. recent     B. next      C. last       D. close

Question 15. A. alone      B. above      C. by      D. in

Question 16. A. have       B. be       C. make      D. get

Question 17. A. must     B. should       C. need      D. ought

Question 18. A. encouraged     B. prevented     C. arranged      D. organized

Question 19. A. quantity     B. weight       C. length      D. limit

Question 20. A. for      B. by      C. with      D. off

Question 21. A. look     B. seem    C. plan       D. know

IV. Choose the underlined part among A, B, C, or D that needs correcting.

Question 22Because of the light, the city seemed to be differently from the way I had remembered it.

A. Because of     B. differently     C. from      D. had remembered it

Question 23. I want to do it on myself because other people make me nervous.

A. want      B. on myself     C. other     D. nervous

Question 24Her parents don’t allow her go out in the evening.

A. Her      B. don’t       C. go out      D. in

V. Use the correct form of the word given to complete each sentence.

Question 25. They are full of…….for her scholarship. (admire)

Question 26. She is very……..for her beautiful voice. (fame)

Question 27. I am going to see a…….about my broken leg. (special)

Question 28. The job sounds interesting. I think I’d better write a letter of…….for more information. (inquire)

ĐÁP ÁN

1. C

2. B

3. D

4. A

5. C

6. A

7. B

8. D

9. A

10. D

11. A

12. B

13. A

14. A

15. A

16. D

17. C

18. B

19. A

20. D

21. C

22. B

23. B

24. C

 

Question 25: admiration

Question 26: famous

Question 27: specialist

Question 28: inquiry

Question 29: False

Question 30: True

Question 31: False

Question 32: True

Question 33: More and more pollution is being produced by that factory

Question 34: He is such a careless driver that he usually has accidents

Question 35: He started collecting stamps three years ago.

Question 36: I’d rather not go to the museum.

3. Đề số 3

 PART A: MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (8 points)

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest in each of the following questions. 

Question 1: 

A. steps

B. tourists

C. symbols

D. banks

Question 2:

A. fasten

B. little

C. gentle

D. battle

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose stress pattern is different. 

Question 3:

A. correct

B. decide

C. prefer

D. subject

Question 4:

A. contribution

B. entertainment

C. individual

D. awareness

Question 5:

A. adventure

B. consider

C. patiently

D. eventual

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. 

Question 6: Hardly had he sat down he was sent for again.

A. when

B. than

C. after

D. that

Question 7: Athough the exam was difficult, the students passed it.

A. most of

B. none of

C. a few

D. a lot

Question 8: his brother, Peter is active and friendly.

A. Alike

B. Unlike

C. Dislike

D. Liking

Question 9: By the end of last March, I, English for five years.

A. have been studying

B. will have been studying

C. had been studying

D. will have studied

Question 10: Medical researchers are continually looking for ways to control, and cure diseases.

A. prevented B. to prevent C. preventD. preventing

Question 11: Because of the of hospital employees at that hospital, the head of administration began advertising job openings in the newspaper.

A. short  B. shorter  C. shorten  D. shortage

Question 12: I would be very rich now working long ago.

A. if I gave  B. if I wouldn’t give up  C. were I to give up D. had I not given up

Question 13: Please accept our apology for the inconvenience this delay is causing all the passengers here at Pearson International Airport.

A. sincere B. original C. estimated D. completed

Question 14: The players’ protests no difference to the referee’s decision at all.

A. caused  B. created C. made D. did

Question 15: Our country is really in of the youth’s knowledge.

A. hope  B. demand C. need D. order

Question 16: The lion tamer and lions you saw at the circus last night are from Thailand.

A. which B. that C. whom D. who

Question 17: Remember _ the letter for me when you walk past the post office on your way to work today.

A. post B. to post  C. posting D. posted

Question 18: The sky was grey and cloudy. ,, we went to the beach.

A. However B. In spite of C. Consequently D. Even though

Question 19: Nobody answered the door,

A. weren’t they B. were they C. did they D. didn’t they

Question 20: I shouldn’t so much coffee last night. I was wide awake till four in the morning

A. drink  B. have drunk C. have drank D. be drunk

Question 21: The more you talk about the matter,

A. the situation seem the worse

B. the situation seems worse

C. the worse seem the situation

D. the worse the situation seems

Question 22: Winter is almost here and it’s time _ against flu.

A. you protected yourself

B. you protected

C. you protect

D. to protect

Question 23: The accident was caused by a container driver the traffic lights.

A. rushing  B. missing  C. jumping D. beating

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges.

Question 24: – Charles: “Do you mind if I smoke?”

A. Yes, I don’t mind

B. No, I don’t think so

C. Yes, go ahead

D. No, go ahead

Question 25: – “Do you have the time, please?”

A. I’d rather not.

B. Sure. I have plenty of time.

C. No, I haven’t. I’m busy

D. Sorry. I don’t have a watch now

ĐÁP ÁN

PART A: MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (8 points)

1. C

2. A

3. D

4. D

5. C

6. A

7. A

8. B

9. C

10. C

11. D

12. D

13. A

14. C

15. C

16. B

17. B

18. A

19. C

20. B

21. D

22. A

23. C

24. D

25. D

26. A

27. B

28. D

29. D

30. C

31. B

32. A

33. C

34. C

35. A

36. D

37. C

38. D

39. B

40. C

41. B

42. D

43. C

44. C

45. B

46. A

47. B

48. C

49. B

50. A

51. B

52. B

53. A

54. C

55. C

56. B

57. A

58. C

59. B

60. C

61. A

62. D

63. D

64. B

PART B: WRITING (2 points)

Question 1: I now wish I had finished my homework last night.

Question 2: There is no need to make an appointment to see the bank manager.

Question 3: So as not to disturb her, we left qiuetly.

Question 4:

– The car was too expensive for him to buy the car.

– The car was so expensive that he couldn’t afford to buy it.

Question 5: Busy as Melissa’s father was, he still played with her.

4. Đề số 4

A. TRẮC NGHIỆM

I. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1:

A. worker

B. term

C. commercial

D. merchant

Question 2:

A. imagine

B. dertermine

C. Valentine

D. discipline

Question 3:

A. breathe

B. breakfast

C. already

D. dreamt

Question  4:

A. too

B. flood

C. zoo

D. food

III. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct one to complete each of the following sentences.

Question 5: I regret_______ that the sightseeing tour has been cancelled because of the bad weather.

A. telling you

B. saying you

C. to say you

D. to tell you

Question 6: We had our house ___________ when we were away on holiday.

A. broken into

B. broke into

C. breaking into

D. to break into

Question 7: The children ________ to the zoo.

A. enjoyed taking

B. were enjoyed to be taken

C. enjoyed being taken

D. were enjoyed to take

Question 8: She has difficulty ________ and ________ English.

A. to speak- to write

B. speak-writing

C. speak-write

D. speaking-writing

Question 9: They_______small cup of coffee after they_______dinner.

A. drank/ had finished

B. drunk/ had finished

C. drink/ had finished

D. drunk/ finished

Question 10: Your windows need ________at least once a year.

A. to clean

B. being cleaned

C. cleaning

D. have cleaned

Question 11: Most of the computers in the laboratory are________now.

A. out of order

B. out of function

C. out of working

D. out of work

Question 12: Hung: “Thank you very much for the lovely party. ” – Hoa: “________.”

A. You are welcome

B. Cheers

C. Have a good time

D. Thanks

Question 13: The judge ____________the murderer to a lifetime imprisonment.

A. convicted

B. accused

C. prosecuted

D. sentenced

Question 14: __________ being tired, I went for a picnic with my family.

A. In spite

B. Because of

C. Despite

D. Though

Question 15: Our country is rich ________ natural resources.

A. with

B. about

C. in

D. of

Question 16: _______ for the fact that he was working abroad, he would willingly have helped with the project.

A. If it had been

B. If it hadn’t been

C. Had it been

D. Hadn’t it been

Question 17: Is this the address to ________ you want the package sent?

A. whom

B. where

C. which

D. whose

Question 18: ________, you need to achieve a score of 60% or more.

A. For being passed this test

B. So that to pass this test

C. In order pass this test

D. To pass this test

Question 19: She was ____________she could not say anything.

A. so surprised at the news that

B. so surprised of the news that

C. so that surprised for the news

D. such surprised at the news that

Question 20: I thought you said she was going away the next Sunday,_______ ?

A. wasn’t it

B. didn’t I

C. didn’t you

D. wasn’t she

Question 21: If you had taken my advice, you _______ in such difficulties now.

A. hadn’t been

B. wouldn’t be

C. wouldn’t have been

D. won’t be

Question 22: One’s fingerprints are _______ other person.

A. differ from any

B. different from any

C. different from those of any

D. different from

Question 23: Excuse me sir, are we allowed _______ dictionaries into the exam?”

A. take

B. took

C. to take

D. taking

ĐÁP ÁN

A. TRẮC NGHIỆM

1. A

2. C

3. A

4. B

5. D

6. A

7. C

8. D

9. A

10. C

11. A

12. A

13. D

14. C

15. C

16. B

17. C

18. D

19. A

20. D

21. B

22. D

23. C

24. C

25. C

26. A

27. B

28. A

29. C

30. A

31. D

32. D

33. A

34. C

35. B

36. C

37. C

38. A

39. B

40. D

B. TỰ LUẬN

Question 41: Because of my illness, my mother was worried

Question 42: We haven’t gone to the cinema for two months.

Question 43: Unless you study hard, you will get bad marks.

Question 44: My friend said she has seen my brother in the park the day before

5. Đề số 5

Part 1: Pick out TWO words whose underlined parts are pronounced /s/ (0,5 m)

decorates       reduces      receives       likes     provides

Part 2: Complete the dialogues with the correct responses from the box. (0,5 m)

A. Yes, I would

B. That’s a good idea.

C. No, of course not.

D. No, thanks.

Hoa: Would you like some more bread? Nam:………………………………….

Lan: The weather is very nice. Let’s go on a picnic! Tom:………………………….

Part 3: Give the correct form of the verb in brackets. (1,5 m)

1. Famous places in Ha Noi (visit)……………… every year.

2. Lan (move)……………. to Ho Chi Minh city with her family last summer.

3. Those students (walk)…………….. up the mountain to visit the shrine of a Vietnamese hero at present.

4. If we use much pesticide on vegetables, the vegetables (become)………………. poisonous and inedible.

5. How about (make)……………………. posters on energy and hanging them around our school?

6. Would you like (have)……………….. a drink?

Part 4: Give the correct forms of the words in the brackets to finish the following sentences. (1,0 m)

1. What have fashion designers done to (modern)………………… the ao dai?

2. A computer can gather a lot of (inform)…………………… for different purposes.

3. In order to keep our environment (pollute)……………….. , we shouldn’t drop litter in public places.

4. Our teacher is pleased that we solved the problems (effect)……………………..

Part 5: Choose the words or phrases in brackets that best completes each sentence. (1,0 m)

1. Jeans have never been out of fashion, and today young generation is still fond (in/ on/ at/ of)…… wearing them.

2. (A/ An/ The/ Every)……………. Parkers are nice, so Van feels like a member of their family.

3. You (did/ didn’t do/ had/ hadn’t)…………… your homework last night, did you?

4. If we (go on/ turn off/ look after/ take away)…………… throwing garbage, the environment will be contamined.

Part 6: Each sentence has ONE mistake. Find and correct it. (1,0 m)

1. The examiner asked me what my name was and where I come from.

2. I enjoy swimming in the sea and eat seafood.

3. Maryam wishes she saves enough money to buy this book next week

4. People have to wear gauze masks in the streets although there is too much exhaust fume

ĐÁP ÁN

Part 1:

1. decorates

2. likes

Part 2:

1. No, thanks

2. That’s a good idea.

Part 3:

1. are visited

2. moved

3. are walking

4. will become

5. making

6. to have

Part 4:

1. modernize

2. information

3. unpolluted

4. effectively

Part 5:

1. of

2. The

3. didn’t do

4. go on

Part 6:

1. come -> came

2. eat -> eating

3. saves ->could save

4. although -> because

Part 7:

1. fresh

2. worse

3. dying (dead)

4. useful

Part 8:

1. F

2. F

3. T

4. T

Part 9:

1. We should reuse used newspapers instead of throwing them away.

2. If you want to attend the course, you must pass the written examination.

Part 10:

1. Mary told me that she would come to see me the day after.

2. A fashion show will be held by Oxfam next week.

3. I suggest that we should collect unused clothes for the victims of the natural disaster.

4. The museum which we sometimes visit opens on public holidays.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Nguyễn Thế Bảo. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Nguyễn Thị Định
  • Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Lương Văn Chánh

Chúc các em học tập tốt!

Đăng bởi: Quà Yêu Thương

Chuyên mục: Lớp 9

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button