Giáo dụcLớp 9

Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Nguyễn Văn Linh

Kì thi tuyển sinh vào lớp 10 là kì thi rất quan trọng đối với các học sinh lớp 9. Vì vậy, Quà Yêu Thương xin gửi đến các em tài liệu Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Nguyễn Văn Linh nhằm giúp các em làm quen với các dạng đề thi thử vào lớp 10. Hi vọng tài liệu sẽ là nguồn tham khảo hữu ích trong quá trình học tập của các em.

BỘ 5 ĐỀ THI THỬ VÀO LỚP 10 NĂM 2021 MÔN TIẾNG ANH

TRƯỜNG THCS NGUYỄN VĂN LINH

1. Đề số 1

I. Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest in each of the following questions. 

1.

A. leaves

B. song

C. deserts

D. knives

2.

A. chalk

B. chemistry

C. chapter

D. approach

II. Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.

3.

A. question

B. investigate

C. motorcycle

D. notice

4.

A. comfortable

B. restaurant

C. informal

D. special

III. Mark the letter A, B, C or D to show the underlined part that needs correction. 

5. I‘ve been studying (A) French since (B) I have started (C) high school (D).

6. It took (A)them at least (B)two months learning (C)how to pronounce(D) these words.

7. Lake Superior, that(A) lies on (B)the US Canadian border, is the largest lake(C) in(D) North America.

IV. Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. 

8. Mary….. the country by the time this letter reaches her.

A. is going to leave

B. will leave

C. is leaving

D. will have left

9. Most Americans don’t object….. being called by their first names.

A. for

B. to

C. in

D. about

10. Let’s go to the library, ……?

A. shall we

B. will we

C. would we

D. should we

11. ……the rise in unemployment, people still seem to be spending more.

A. While

B. Despite

C. Meanwhile

D. Although

12. The bomb….. in a crowded street.

A. went out

B. went off

C. came off

D. came out

13. I’m sorry for….. such a fuss about the unfruitful plan.

A. making

B. doing

C. paying

D. taking

14. Smoke, dirt and noise are all kinds of …..

A. pollute

B. polluting

C. pollutants

D. pollution

15. The speaker said….. nothing worth listening to.

A. complete

B. completing

C. completely

D. completion

16. This switch is….. high for him to reach.

A. very

B. too

C. enough

D. so

V. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges. 

17. – “You look nice today. I like your new hair style.” – “…..”

A. It’s nice of you to say so

B. Shall I? Thanks.

C. Oh, well done!

D. I feel interesting to hear that.

18. – “A motorbike knocked Ted down!” – “…..”

A. What is it now?

B. Poor Ted!

C. How terrific!

D. What a motorbike!

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 

19. I only have time to tell you the main idea of it, not the details.

A. story

B. gist

C. list

D. start

20. Wildlife on Earth is disappearing fast and will continue to do so unless urgent action is taken.

A. vanishing

B. damaging

C. polluting

D. destroying

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 

21. My mother often tells me never to accept a lift from someone I’ve just met!

A. assist

B. deny

C. refuse

D. prevent

22. When you bought that new computer a couple of years ago, you probably thought its 500-megabyte hard disk would last for ever.

A. certainly

B. absolutely

C.possibly

D. generally

VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

The relationship between students and teachers is less formal in the USA than in many other countries. American students do not stand up (23)…. their teachers enter the room. Students are encouraged to ask questions during class, to stop in the teacher’s office for extra hclp, and to phone if they are absent. Most teachers (24) …… students to enter class late or leave early if necessary. (25)…..  the lack of formality, students are still expected to be polite to their teachers and fellow classmates.

When students want to ask questions, they usually (26) …… a hand and wait to be called on. When a test is being given, talking to a classmate is not only rude but also risky. Most American teachers consider that students who are talking to each other (27) ….. a test are cheating.

23.

A. when

B. where

C. that

D. whether

24.

A. let

B. allow

C. make

D. encourage

25.

A. Though

B. In spite

C. Despite

D. Because of

26.

A. rise

B. arise

C. raise

D. put

27.

A. in

B. when

C. while

D. during

IX. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Man is a land animal, but he also closely tied to the sea. Throughout history the sea has served the needs of man. The sea has provided man with food and convenient way to travel to many parts of the world. Today, nearly two thirds of the world’s population lives within 80 kilometers of the sea coast.

In the modern technological world, the sea offers many resources to help mankind survive. Resources on land are beginning to be used up. The sea, however, still can be hoped to supply many man’s needs. The list of riches of the sea yet to be developed by man’s technology is impressive. Oil and gas explorations have been carried out for nearly 30 years. Valuable amounts of minerals existing on the ocean floor are ready to be mined.

Fish farming promises to be a good way to produce large quantities of food. The culture of fish and shellfish is an ancient skill practiced in the past mainly by Oriental people.

Besides oil and gas, the sea may offer new sources of energy. Experts believe that the warm temperature of the ocean can be used in a way similar to the steam in a steamship. Ocean currents and waves offer possible use as a source of energy.

Technology is enabling man to explore ever more deeply under the sea. The development of strong, new materials has made this possible. The technology to harvest the sea continues to improve. Experts believe that by the year 2020 the problems that prevent us from exploiting fully the food, minerals, and energy source of the sea will be largely solved.

28. The major things that the sea offers man are …..

A. fish and oil

B. minerals and oil

C. food, energy sources, and minerals

D. ocean currents and waves

29. The sea serves the needs of man as ……

A. it provides man with food

B. it offers oil and other valuable sources

C. it provides man with modern technology

D. both A and B

30. We can conclude from the passage that……

A. the sea resources have largely been used up.

B. the sea, in a broad sense, has not yet been developed.

C. the problems that prevent us from fully exploiting the sea have already been solved

D. by the year 2000, the technology will be good enough to exploit all the se resources

31. The words “Oriental people” in the fourth paragraph means…..

A. people in Asia

B. people in Africa

C. European people

D. American people

32. The best title for this paragraph is …..

A. Seafood

B. Sea Harvest

C. Man and the Sea

D. Technology for Exploiting the Sea

X. Rewrite the following sentences, using the provided word keep meaning as that of the root one. 

33. They often went to school by bike when they were young.

→ They used

34. She has taught her children to play piano for 4 years.

→ She started

35. It’s a pity I can’t cook as well as my mom.

→ I wish

36. Shall we use Perfume Pagoda as a theme of the presentation?

→ She suggests

XI. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word in capital. 

37. Finish your homework or you can’t go out with your friend. (IF)

38. They’re not sure how they should operate the new system. (TO)

39. It took me 4 hours to read the first chapter of the book. (SPENT)

40. Snowboarding is more dangerous than tennis. (AS)

ĐÁP ÁN

1. C  2. B  3. B  4. C  5. C  6. C  7. A  8. D

9. B  10. A  11. B  12. B  13. A  14. C  15. C  16. B

17. A  18. B  19. B  20. A  21. C  22. A  23. A  24. B

25. C  26. C  27. D  28. C  29. D  30. B  31. A  32. C

33. They used to go to school by bike when they were young.

34. She started teaching her children to play piano 4 years ago.

35. I wish I could cook as well as my mom.

36. She suggests using Perfume Pagoda as a theme of the presentation.

37. If you don’t finish your homework, you can’t go out with your friend.

38. They’re not sure how to operate the new system.

39. I spent 4 hours reading the first chapter of the book.

40. Tennis is not as dangerous as snowboarding.

2. Đề số 2

I. Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

Example: 00. A. man    B. bad     C. many    D. manage

Answer: 00. C

01. A. cooks     B. opens     C. wants     D. stops

02. A. guide     B. driven     C. twice     D. shrine

03. A. this         B. thick     C. maths     D. thin

04. A. worked     B. helped     C. listened     D. watched

05. A. hate       B. nasty     C. tasty     D. wastage

II. Give the correct tense of the verbs in brackets.

06. When I came, he (water)………… the flowers in the garden.

07. I will help you as soon as I (be)………… free.

08. My father (buy) ………… a newspaper for me last week.

09. The farmers (work) ………… in the field now.

10. Everyone (be) ………… surprised if he passes his exam.

 III. Choose the correct answer.

11.   I’ve decided ………… for a better job.

A. to apply      B. applying     C. applyD. applied

12.   Nam : “ Can I get you another drink ?” – Hoa : “……….”

A. Forget it    B. No, it isn’t

C. No, I’ll think it over     D. Not just now

13.   She has worked as a doctor ………… she graduated from university.

A. until     B. while     C. before     D. since

14.  I suggest ………… outside the cinema tomorrow two weeks ago.

A. meeting     B. meet     C. met     D. will meet

15. I made a(n) ………… to see the dentist two weeks ago.

A. request     B. appointment    C. offer     D. comment

16. If it ………… heavily, the streets will be flooded

A. rains     B. will rain     C. is raining     D. rained

17. I wish I ………… at the seaside now.

A. am     B. were     C. will be     D. have been

18. All the boys ………… took part in the contest thought it was unfair

A. who     B. whom     C. whose     D. which

19. “ What do you do ………… a living ?” , he asked the woman.

A. at     B. of     C. for     D. with

20. She insisted on ………… the job herself.

A. do     B. to do     C. doing     D. did

IV. There is a mistake in the four underlined parts of each sentence. Find the mistakes and correct them.

Example: 00.  I has been learning English for 4 years.

A. has been

B. learning

C. for

D. 4 years

Answer: 00. A → have been

21. Lan is the more beautiful of the schoolgirls standing over there.

A. the more

B. beautiful

C. the

D. standing

22.  Although the storm, they still went to work.

A. Although

B. the storm

C. went

D. to work

23. The movie was too boring that he left in the interval.

A. The movie

B. too

C. he left

D. the interval

24. How long is it when you last saw him ?

A. How long

B. when

C. last

D. saw

25. We have to translate this dialogue into Vietnamesehaven’t we ?

A. translate

B. into

C. Vietnamese

D. haven’t we

V. Choose the word or phrase (A, B, C, D) that best fits each space.

There are desserts all over the world. They can be (26)………… in Africa, China, South America, and North America. In some places, deserts are growing. This is a serious problem (27)…………deserts destroy farmland and ruin land where animals live. When people cannot grow food or find animals to eat, (28)………… have to leave their homes.

Sometimes, (29) ………… can cause deserts to spread. Wind can move sand away from deserts and onto useful land. When there is no rain for along time, plants die and deserts grow. (30)…………, humans can also cause deserts to grow. This is called desertification, and it happens in (31) ………… ways. One way is when people cause too much air (32)…………, which can make an area hotter. Hotter weather can reduce the amount of rain as well. Too (33)………… people in one area can also damage the land. In addition, having many animals can (34)………… the land. When large animals like cows walk on soil too much, they turn it (35)………… dust.

26.A. finding     B. found     C. find     D. founded

27.A. yet     B. so     C. but     D. because

28.A. they     B. themselves    C. them     D. their

29.A. unnatural     B. natural     C. nature     D. naturally

30.A. Until     B. However     C. As     D. So

31.A. a great deal of    B. a little     C. many     D. little

32.A. polluting     B. pollute     C. polluted     D. pollution

33.A. much     B. a great deal of    C. many          D. a great number of

34.A. harmed     B. harm     C. harming     D. harms

35.A. into     B. at     C. before     D. on

ĐÁP ÁN

I –

1.B  –  2. B  –  3. A  –  4. C  –  5.B

II-

6. was watering

7. am

8. bought  –  9.are working  –  10. will be

III-

11.A  –  12. D  –  13.D  –  14.A  –  15.B  –

16.A  –  17. B  –  18.A  –  19.C  –  20.C

IV-

21 . A – the most  –  22. A – Despite / In spite of  –  23. B – so

24. B – since  –  25. D – don’t we ?

V-

26. B  –  27.D  –  28.A  –  29. C  –  30.B  –

31.C  –  32.D  –  33.C  –  34. B  –  35.A

VI –

36. destruction  –  37. Friendly  –  38. Dangerous

39. colourful / colorful    40. Household

VII-

41.C  –  42. B  –  43.D  –  44.A  –  45.A

VIII-

46. – The journalist wanted to know how many survivors there were.

47. – There is an 8 o’clock train every morning.

48. – It  takes me 20 minutes to go to work .

49. – John has just been released (by the police).

50. – The woman whose dress is green is my aunt.

3. Đề số 3

I. Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest. 

1. A. reply

B. baggy

C. candy

D. lovely

2. A. stopped

B. laughed

C. watched

D. included

3. A. character

B. chemistry

C. champion

D. chorus

4. A. clean

B. reason

C. peaceful

D. great

5. A. ships

B. cats

C. fees

D. clocks

II. Give the correct tense of the verbs in brackets. 

6. He (listen)_____ to romantic music at the moment.

7. They (watch)_____ TV at 4:00 p.m yesterday.

8. She just (leave)_____ the countryside for the city.

9. We think we (hold) _____a farewell party for Mary next weekend.

10. The guest (come)_____ when we were sleeping.

III. Choose the option A, B, C or D which best completes each of the following sentences. 

11. He will be in Singapore from Monday_____ Thursday.

A. in

B. between

C. on

D. to

12. Mrs. Brown bought _____bottle of water and some bread yesterday.

A. a

B. an

C. the

D. X

13. Vietnamese students don’t have as many vacations _____ American students do.

A. so

B. than

C. as

D. too

14. The teenagers enjoy _____ out with friends on their free time.

A. hang

B. hanging

C. to hang

D. hung

15. She often helps the handicapped children on the weekend, _____?

A. is she

B. isn’t she

C. does she

D. doesn’t she

16. You must write your name in this _____form in capital letters.

A. apply

B. application

C. applicant

D. applicable

17. If I _____ a bird, I would fly.

A. am

B. were

C. being

D. had been

18. John: “Let’s go to Ha Long Bay on the weekend.” Mark: ” _____”

A. That’s a fine day

B. That’s a good idea

C. Yes, please

D. You are welcome

19. I’ve just got a new webcam  _____ takes really sharp pictures.

A. who

B. whom

C. which

D. whose

20. The minister  _____ last week made no comment on this situation.

A. was appointed

B. was appointing

C. appointing

D. appointed

IV. There is a mistake in the four underlined parts of each sentence. Find the mistakes and correct them. 

21. Simon takes part with many different volunteer programs in his town.

A. takes part with

B. different

C. programs

D. in

22. He gets up early in order reviewing lessons before going to school.

A. gets up

B. in

C. reviewing

D. before

23. Because Ann’s English was poor, she couldn’t passing the final exam.

A. Because

B. Ann’s English

C. couldn’t passing

D. final exam

24. My brother didn’t have money enough to buy the dictionary he liked.

A. didn’t

B. money enough

C. to buy

D. he liked

25. Your health can’t get better if you doesn’t come to see the doctor.

A. Your health

B. get better

C. doesn’t com

D. the doctor

ĐÁP ÁN

Câu

Đ/a

Câu

Đ/a

Câu

Đ/a

Câu

Đ/a

Câu

Đ/a

1

A

10

came

19

C

28

enjoyable

37

D

2

D

11

D

20

A

29

unhealthy

38

D

3

C

12

A

21

A

30

apperance

39

C

4

D

13

B

22

C

31

B

40

D

5

C

14

B

23

C

32

B

41

C

6

is listening

15

C

24

B

33

D

42

A

7

watched

16

B

25

C

34

C

43

B

8

left

17

B

26

interesting

35

B

44

B

9

will hold

18

B

27

information

36

A

45

A

VIII.

46. I wish I would come to the party next week.

47. Nam asked me if my parents still lived in Nha Trang then.

48. Because it rained heavily, we were late for school.

49. We used to be made to clean the house by my mother.

50. Never before have we faced such a serious problem as this.

4. Đề số 4

I. Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

Example: 00. A. man

B. bad

C. many

D. manage

Answer: 00. C

01. A. practised

B. laughed

C. measured

D. liked

02. A. over

B. broad

C. coast

D. alone

03. A. large

B. vegetable

C. angry

D. generation

04. A. more

B. north

C. lost

D. water

05. A. distribute

B. try

C. wide

D. ride

II. Give the correct tense of the verbs in brackets.

06. When I came back, my parents (plant)________ trees in the garden.

07. They (have)_________ a discussion about how to learn English better now.

08. My father sometimes (come)_________back home late.

09. I am sorry I (not / finish)_________ the report yet.

10. If we go on littering, the environment (become) _____________ seriously polluted.

III. Choose the correct answer.

11. Would you _______showing me the way to the nearest post office?

A. care

B. like

C. mind

D. help

12. Lan : “ Let’s buy this bag for Mum!” – Hoa : “_____”

A. Yes, you are right

B. Fine, thanks

C. No, it suits her

D. Good idea

13. I _______ go fishing with my father when I was young.

A. used to

B. is used to

C. has used to

D. was used to

14. She was tired ______ her long walk.

A. because

B. since

C. as

D. because of

15. The movie on T.V last night made me ______

A. bore

B. boring

C. bored

D. boredom

16. The village always ______ its harvest festival in the spring.

A. holds

B. makes

C. joins

D. takes

17. If today were Sunday, I ______ a day off.

A. have

B. had

C. will have

D. would have

18. He said he ______ repair the computer for me.

A. can

B. may

C. must

D. could

19. Hoa hasn’t finished her project, ______?

A. hasn’t she

B.has she

C. had she

D. is she

20. Don’t go too fast. I can’t ______ up with you.

A. go

B. walk

C. keep

D. run

IV. There is a mistake in the five underlined parts of each sentence. Find the mistakes and correct them.

Example: 00. I has been learning English for 4 years.

A. has been

B. learning

C. for

D. years

Answer: 00. A → have been

21. I would rather doing any job than be out of work .

A. would

B. doing

C. than

D. be

22. If I had known English better, I would apply for that job.

A. If

B. had known

C. better

D. for that job

ĐÁP ÁN

I-

1.C       2.B       3.C       4.C       5.A

II-

6. were planting

7. are having

8. comes

9.  haven’t finished

10. will become

III-

11.C       12. D       13.A       14.D       15.C

16.A       17.D       18.D       19.B       20.C

IV-

21. B – do

22. B – knew

23. C – buying

24. A – which

25. D – don’t we

V-

26. C       27.B       28.A       29.D       30.A

31.C       32.A       33.B       34.D       35.C

VI-

36. depth

37. happiness

38.unforgettable

39. proud

40. protection

VII-

41. B       42.C       43.A       44. C       45.D

VIII-

46. A new computer has been bought by my father.

47. They asked him what he would do to help his mother.

48. In spite of being very tired, my sister tried to help me with the housework.

( In spite of  her tiredness, my sister tried to help me with the housework)

(In spite of the fact that my sister was very tired, she tried to help me with the housework)

49. She has such a beautiful voice that we cannot miss her singing.

50. The water was not warm enough for the children to swim in.

5. Đề số 5

I. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest in each of the following questions.

1. A. confused

B. explored

C. noticed

D. vaporised

2. A. handicraft

B. exhibit

C. behave

D. hyphen

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3. A. collapse

B. leisure

C. bracelet

D. accent

4. A. carnival

B. astronaut

C. nomadic

D. satisfy

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

5. Mercury is the smaller planet in the solar system and the closest to the sun.

A. Mercury

B. smaller

C. in the

D. closest

6. My grandmother used to be telling us folktales when we were small.

A. grandmother

B. be telling

C. when

D. were small

7. There wasn’t hardly electricity in the mountainous regions ten years ago.

A. There

B. hardly

C. in

D. ten years

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the correct answer to each of the following questions.

8. If I …….. his advice, I would be a fool.

A. followed

B. would follow

C. will follow

D. had followed

9. Every possible test was carried …….. to decide the nature of her illness.

A. on

B. of

C. through

D.out

10. “Tom and Jerry” is one of the best American …….. ever made.

A. operas

B. westerns

C. thrillers

D. cartoons

11. The ground is dry, and we haven’t had any rain for months. It’s a real  ……..

A. flood

B. drought

C. storm

D. typhoon

12. What’s the …….. at your school? Do you study all day?

A. timetable

B. program

C. course

D. lesson

13. She asked the pupil …….. still, but they kept moving out of the class.

A. sit

B. sat

C. to sit

D.sitting

14. I thanked him politely  ………

A. then have a quick walk away

B. so that to walk away

C. but walked away after that

D. and walked quickly away

15. The words of his old teacher left a  …….. impression on his mind. He is still influenced by them.

A. fine

B. broad

C. deep

D. wide

16. It ……..  us two weeks to complete the task given by the physics teacher.

A. spent

B. took

C. got

D. made

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges.

17. – “Thank you very much for your help.”

– “ …….. ”

A. Thank you very much too.

B. How nice of you to say so!

C. Yes. That’s alright.

D. You’re welcome.

18. – “Mum, I’ve won the girls’ long jump.”

– “ …….. ”

A. It’s nothing.

B. All right.

C. Congratulations!

D. Don’t be proud!

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19. Binh is an active student. He has taken part in different charity projects in his town.

A. been involved in

B. taken care of

C. looked forward to

D. been grateful to

20. Everyone has their own style of studying. I prefer to study by myself so I am not disturbed.

A. location

B. method

C. culture

D. network

ĐÁP ÁN

I. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

Câu

Đ/a

Câu

Đ/a

Câu

Đ/a

Câu

Đ/a

1

C

9

D

17

D

25

D

2

B

10

D

18

C

26

A

3

A

11

B

19

A

27

C

4

C

12

A

20

B

28

C

5

B

13

C

21

D

29

B

6

B

14

D

22

A

30

A

7

B

15

C

23

B

31

D

8

A

16

B

24

A

32

B

II. WRITING (2.0 points) 

33. I wish our teacher was/were here at the moment.

34. The show was so good that they decided to go and see it again.

35. He’d rather type than write by hand.

36. He doesn’t speak slowly enough for me to understand. 37. Could I borrow some money from you until the weekend?

38. I can’t choose between the blue hat and the green hat/ one.

39. I don’t think my English is good enough to join our English Speaking Club.

40. If I came from your country, I could/would understand your problems.

Hoặc: I could/would understand your problems if I came from your country.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Nguyễn Văn Linh. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Tân Quý Tây
  • Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Tân Túc

Chúc các em học tập tốt!

Đăng bởi: Quà Yêu Thương

Chuyên mục: Lớp 9

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button