Giáo dụcLớp 9

Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Nhơn Bình

Quà Yêu Thương xin giới thiệu đến các em tài liệu Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Nhơn Bình nhằm giúp các em luyện tập và chuẩn bị cho kì thi tuyển sinh vào lớp 10 sắp tới. Hi vọng đây sẽ là tài liệu tham khảo hữu ích trong quá trình học tập của các em. Mời các em cùng tham khảo nhé!

BỘ 5 ĐỀ THI THỬ VÀO LỚP 10 NĂM 2021 MÔN TIẾNG ANH

TRƯỜNG THCS NHƠN BÌNH

1. Đề số 1

A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1.  A. closed    B. looked        C. rained         D. followed

2.  A. enough  B. cough          C. though        D. rough

II.  Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3. A. habitat    B. athletics      C. interview    D. memory

4. A. minority  B. expedition  C. technology     D. commitment

III.  Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question.

5.  Trying to use a _______ dictionary less and switching to a monolingual one can help you to stop translating in your head when you are speaking or listening.

A.  biannual     B. bicentenary C. bi-monthly  D. bilingual

6.  Do you know someone who can read and write well in English but cannot speak _______?

A.  fluent         B. fluently       C. fluency       D.  a fluency

7.  In a _______ class, this is a great opportunity to learn about different customs and traditions around the world.

A. multilingual                        B. multi-disciplinary     

C. multi-dimensional               D. multinational

8. If  t _______ when speaking, take two deep breaths before you say something.

A. annoyed     B. nervous       C. pleased       D. unwilling

9.  No one ever improves pronunciation and _______ by watching someone else’s shape of the mouth ! You improve English speaking by speaking, not watching.

A.  rhythm       B. tone C. accent         D. sounds

10.  If I _______ taller, I _______ better at basketball.

A.  am- will be                        B. were- would have been

C. be- would be                       D.  were – might be

11.  If you _______ in my position, what would you do ?

A.  are B. will be        C. were            D. would be

12.  There was a storm _______ I had ever experienced before.

A.  such as       B. as which     C. which          D. for which

13.  Is the first of March the day _______ the astronaut will come and give a speech at our school ?

A.  that B.  what          C. which          D.  when

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions.

14. He wrote a false beard so that nobody couldn’t recognize him.

             A          B                C                       D

15. Tom is the kind of person to who one can talk about anything.

                    A                             B                C                       D

16. The Call of the Wild is one of the many stories about the gold rush in  Alaska writing by Jack London.

                                               A               B                C                                                    D

V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges

17. “Thank you very much for helping the disavantaged children here !”

-“__________”          

A. What a pity!                       B. It’s our pleasure.

C. Sorry, we don’t know        D. That’s nice of you.

18. “Take care! Have a seat trip back!”

-“__________”

A. Thanks for coming             B. Sounds good

C. Thanks, bye                        D. Good luck next time

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19. They were qualified for the job, but they were not recuited.

A. competitive B. selected      C.competent    D.applied

20. Wage discrimination affects women negetively.

A. motivates    B. influences   C. encourages  D. affords

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

21. Fresh water is very important to life beacause no one can live without it. Yes it is one of the limited and most endangered natural resources on our planet.

A. Clean          B. Drinkable    C. Polluted      D. Running

22. One way to protect our environment from pollution is to reduce wasteful consumption.

A. costly          B. excessive    C. safe D. economical

VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

Around the age of sixteen, you must make one of the biggest decisions of your life. “Do I stay on at school and hopefully go on to university (23) ______ ? Do I leave and start work or begin a training (24) ______?”. The decision is yours, but it may be (25) ______ remembering two things: there is more unemployment among who haven’t been to university, and people who have the right skills will have a big advantage in the competition for jobs. If you decide to go (26) ______ into a job, there are many opportunities for training. Getting qualifications will help you to get on more quickly in many careers, and evening classes allow you to learn (27) ______ you earn. Starting work and taking a break to study when you are older is another possibility. In this way, you can save up money for your student days, as well as getting practical work experience.

23, A. after                 B. later                         C. then                         D. past
24, A. school              B. class                       C. course                    D. term
25, A. worth                B. necessary              C. important               D. useful
26.  A. straight            B. just                          C. direct                     D. rather
27, A. where              B. while                      C. when                      D. what
IX. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions.

JOB INTERVIEW- SELLING YOURSELF

    When you apply for a job, one of the most important things is job interview. In order to make a good impression during a job interview, you need to prepare yourself for the interview carefully.

     Punctuation is very necessary. You should arrive in plenty of time so that you have a little of time to relax and keep calm before the interview.

     You should be well—dressed. Do not wear a skirt which is too short or jeans. You also need to plan what you are going to say. You have to answer a lot of questions about your education and experience. You may be asked many things about yourself and especially about the reason why you decide to apply for the job.

     You can ask the interviewer about the salary you expect, the position you are applying and the duties you have to do in the job.

      You also must try to find out as much as possible about the company you want to work for.

28: When you apply for a job ____________

A. job interview is not important.             

B. don’t make any good impression.

C. preparation is not necessary.                                  

D. interview is important for you to prepare.

29: What about punctuation?

A. Being late is all right.                                             

B. You should arrive early enough to relax.

C. Punctuation is not important.                                 

D. If you are late the interviewer will wait.

30: What about clothes?

A. You can wear whatever you like.                          

B. You should be well dressed.

C. Jeans are suggested.                                               

D.  short skirt makes you more attractive.

31: You may be asked about_____________

A. your study                                                             

B. the reason why you are interested in the job     

C. your experience                                                      

D. All are correct

32: You can ask the interviewer about______________

A. the salary, position and duties                              

B. the salary, position and his age

C. the salary and the interviewer’s education       

D. the salary, the interviewer’s family and his duties

B. WRITING (2.0 points)

X. Rewrite the following sentences using the provided word and keep meaning as that of the root one.

33. It may rain hard this afternoon, so take the raincoat with you.

-> In case ……………………………………………………………………………

34. She had to do the washing up but she didn’t.

-> She forgot ………………………………………………………………………

35. English is easy to learn.

-> It …………………………………………………………………………………..

36. Don’t leave the lights on all night, you will waste electricity.

-> If ………………………………………………………………………………..

XI. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word in brackets.

37. People say that he is a famous singer. (IT)

-> …………………………………………………………………………………

38. The policeman does not run so fast as the thief (THAN)

-> …………………………………………………………………………………

39. I haven’t seen this man here before.(FIRST)

-> …………………………………………………………………………………

40. The novel is very interesting. (FIND)

-> …………………………………………………………………………………

ANSWER KEYS

1. B

2. C

3. B

4. B

5. D

6. B

7. D

8. B

9. C

10. D

11. C

12. C

13. D

14. D

15. D

16. D

17. B

18. C

19. C

20. B

21. C

22. D

23. B

24. C

25. A

26. A

27. B

28. D

29. B

30. B

31. D

32. A

33. In case it rain hard this afternoon, take the raincoat with you.

34. She forgot doing the washing up.

35. It is easy to learn English.

36. If you leave the lights on all night, you will waste electricity.

37. It is said to be a famous singer.

38. The thief runs faster than the policeman.

39. This is the first time I have ever seen this man here.

40. We find the novel interesting.

2. Đề số 2

A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1.A. variety     B. bilingual      C. derivative   D. dialect

2.A. massive    B. immersion   C. establish      D. rusty

II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3.A. discover   B. addition      C. fantastic      D. habitat

4.A. exercise   B. volunteer    C. calculate     D. interview

III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question.

5.He has to ______ and work harder or he’ll fail the exam.

A.Pull his socks up                 B. polish his head

C, empty his washing basket  D. stick his neck out

6.The manager is away on a business _________ so I am in charge of the office now

A.Trip  B. tour C. voyage        D. visit

7.If you want to see historical places it is a good idea to go on a guided _________

A.Voyage        B. visit C. tour D. cruise

8.If you pay a visit to Hue, you should once visit Lang Co beach where you can have the most relaxing time and admire the natural beauty of __________.

A.Views                B. panoramas        C. sights                 D. landscapes

9.They met on board of a luxurious yacht during a _________ in the Caribbean.

A.Tour B. voyage        C. cruise          D. trip

10.After changing trains three times we arrived at our ___________ in the end.

A.Destination  B. departure    C. package      D. countries

11.________ domestic and foreign tourism will create demand for additional hotels and motels.

A.Increase       B. increased    C. increasing          D. increasingly    

12.If you have any excess _________ you must pay extra money.

A.Furniture     B. tool C. luggage       D. facility

13.I’m looking for ________ job. Did Mary get _____ job she applied for?

A.a/the B. the/a            C. a/a   D. the/the

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions.

14.Tom used to going to a lot of parties when he was a student.

                         A                        B             C        D

15.He apologized with me for arriving late.

                A             B          C                 D

16.As childs grow older, their bones become thicker and longer.

        A                 B        C                                    D

V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges

17.Ngoc Minh: “ What are some of the benefits of going away on holiday?”

Yoko: “________________”

A.Going away on holiday is getting more and more popular.

B.Ecotourism brings a number of benefits to the local people.

C.It is always expensive if people go to a place of tourist attractions.

D.We may broaden our horizons and experience new culture.

18.Dania: “ Do you always like to go to the same place for your holiday?”

Sam: “________________”

A.It is strange that some people go to the same place again and again.

B.I don’t think so. I always like to experience different places.

C.Preference for certain places is still common among a number of tourists.

D.Different places have different attractions.

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19.Mozart was a child prodigy that he composed music at the age of four.

A.Dunce          B. brain           C. genius         D. intelligence

20.We’re seeking for a talented musician to join our entertainment company.

A.Good           B. famous        C. great           D. gifted

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

21.Many people who do volunteer work think they are more fortunate than others.

A.Lucky          B. blessed        C. unlucky       D. uncomfortable

22.Public service announcement is a special advertisement for the community, normally about health or safety matters.

A.Open           B. private        C. secret          D. popular

VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

Doing regular exercise or playing sports can be dangerous, _____(23) ____ if you are over 40. This is why it is a very good idea to see your doctor_____ (24)____ starting if you think you are not very fit. Some people try to do exercise or play sports too vigorously too soon, and ______(25)_____they cause themselves injuries which can take a long time to heal.

However, it is not only older people who should take care. Doctors report many injuries such as backaches, sprained ankles and pulled muscles, which can all be ____(26)____if a little care is taken. If you do injure yourself, rest for a while to allow your body to recover naturally. Above all, don’t push yourself because you think it is doing you good. ____(10)____, you could do yourself permanent damage.

23.A. as                       B. even            C. only             D. especially

24.A. after                   B. before         C. until            D. while

25.A. as a result          B. despite        C. in order that            D. otherwise

26.A. doubled             B. avoided      C. increasing   D. landing

27.A. as usual              B. by the way  C. in addition  D. on the contrary

IX. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions.

Life in the big city is face-paced, fun and exciting. There are countless job opportunities and activities to occupy your time. However, with the good, also comes the bad. Although, the big city has more job opportunities; there are also more people competing for a single job. This can make your job search frustrating. Oddly enough, you will see hundreds, if not thousands of jobs available each week, but you still might remain unemployed, especially when the economy is down. In addition, the cost of living is typically higher in big cities, and it can cost you an arm and a leg for a small apartment in a decent area of the city, not to mention other costs to fulfill your basic demands. Diversity is a good thing, but the amount of people can be a bit overwhelming if you are not accustom to it. There will always be crowds and always be people around. Moreover, Traffic can be a nightmare in the big city. It can get so bad that it can turn you in to an evil person. If you hate driving in traffic, than the big city life is not for you. Heavy traffic also contributes to the pollution, which is one of the biggest disadvantages of living in the city. Obviously, our health is affected most with certain diseases relating to respiratory system and other body part. A lot of premature deaths are supposed to be the result of long-term exposure to small particles. Most importantly, There is always more crime in a big city, causing you second case your decision for living in a big city. You are much more likely to be a victim of a crime living in a big city than in a small town. 

28.What does the phrase “ cost an arm and a leg” mean?

A.Your legs and arms have good value

B..Cost a small amount of money

C.You must work hard to earn money

D.Cost a lot of money

29.In the big city, people tend to ________ when the traffic is getting heavy.

A.Go crazy      B. get enough time to relax

C. Wait a big longer    D. slow down themselves

30. While big cities have more job opportunities, it also give ____________

A. more competition for a single job

B. higher salary

C. growing economic crisis

D. greater chances of being unemployed

31. Which of the following sentences is NOT true?

A. pollution causes health problems.

B. cities are always crowded.

C. it costs a lot of money to live in the big city.

D. crime is not a serious problem in big cities.

32. According to the passage, some good things of living in the city are _________

A. excellent educational system and recreational activities

B.  excellent educational system and countless job opportunities

C. countless job opportunities and activities to occupy your time

D. a lot of kinds of entertainment and shopping centers

B. WRITING (2.0 points)

X. Rewrite the following sentences using the provided word and keep meaning as that of the root one.

33. It is necessary to finish the work today.

You need…………………………………………………………………….

34. Sally finally managed to get the job.

Sally finally succeeded………………………………………………………

35. This is the last time I go to this restaurant.

I certainly……………………………………………………………………

36. ” I advise you to take a holiday,” the doctor continued.

You’d………………………………………………………………………..

XI. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word in brackets.

37. I have never seen that play before

………………………………………………………………………………….

38. They are watching my father’s new car

………………………………………………………………………………….

39. I am sorry, Hoa isn’t coming with us

………………………………………………………………………………….

40. It is such a heavy book that I can’t lift it

………………………………………………………………………………….

ANSWER KEYS

1. C

2. B

3. D

4. B

5. A

6. A

7. C

8. D

9. C

10. A

11. B

12. C

13. A

14. A

15. B

16. A

17. D

18. B

19. C

20. D

21. C

22. B

23. D

24. B

25. A

26. B

27. D

28. D

29. A

30. A

31. D

32. C

33. You need to finish the work today.

34. Sally finally succeeded in getting the job.

35. I certainly will never go to this restaurant.

36. “You’d better take a holiday” the doctor said to him.

37. It’s the first time I have ever seen that play.

38. My father’s new car is being watched.

39. I wish Hoa would come with us.

40. The book is so heavy that I can’t  lift it.

3. Đề số 3

A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1. A. complete             B. object          C.defend         D.prevent

2.A. rhinoceros            B habitat         C. vehicle        D.whale

II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3.A.apology    B.canoeing      C. industry      D.disaster

4.A. interview B. shortage      C.applicant          D.supportive

III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question.

5. I wish that he ________ to me about his living conditions.

A. will never lie                      B.would lie never

C. would never lie                   D. could never lie

6. I was surprised ________ what happened at the end of the film.

A.finding out  B.in finding out           C.to find out    D.that I found out

7. It’s ________ that you should follow a regular training programme.

A. pleasant      B.confident     C.conscious     D.essential

8. The doctor suggested I ________ more exercise to keep my blood pressure down.

A. do   B.to do C.doing           D. could do

9. Giving lucky money to children and the elderly is one of the most common ________ during the Lunar

New Year.

A. behaviors    B.habits           C.events          D.practices

10. Son Doong Cave will be ________ ruins if the cable car system is constructed.

A. in    B.at     C.on    D.out

11. In the 17th century, the Viet people ________ the temple tower, calling it Thien Y Thanh Mau Tower.

A. got into       B. took over    C.looked after D.put up

12. The Imperial Citadel of Thang Long is a ________ that consists of royal palaces and monuments.

A.complex       B.structure      C.setting          D.measure

13. The tram’s clanging sounds have gone deep into the ________ of Hanoians.

A. minds and souls                  B. hearts and minds

C. hearts and bodies                D.bodies and spirits

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions.

14. When he will return, I’ll give him the key.  

           A         B                   C               D

15. Neither he nor I are going to attend the meeting.

          A             B     C                   D

16. Jimmy keeps working in spite of he feeling unwell.

                    A         B                           C               D

V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges

17. “ Well, I think volunteering will bring some useful experience for our future job.”

-“__________”

A. That’s also what I think     B. I’m sorry, but I have to agree

C. I don’t think so, either        D. That’s unbelievable

18. “ Let’s open a small craft store to raise money for the poor village!”

-“__________”

A. That’s a good idea             B. Thanks, I can manage

C. No problem             D. That’s the way it is

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19. Men should share household chores with women in their families.

A. cover          B. finish          C. take D. split

20. The Government has raised the national minimum wage .

A. bonus          B. expense       C. waste          D.pay

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

21. If you follow at least one of the tips, you can be proud of taking part in the preservation of water , one of the very important and limited natural resources on earth.

A. self- confident                    B. self – satisfied

C. discontent               D. unpleasant

22. Soil pollution leads to lack of fertile land to grow enough food for an increasing population.

A. arid             B. rich C. unclean       D. deserted

VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

            Some years ago, my daughter was studying English at a university on the south coast. One evening, she phoned to (23) ______ me that what she really wanted to do was a (24)______  travel round the world, so she was looking into the possibility of working in another country. She had seen several advertisements in  the paper for student teachers of English abroad, and she was interested in one in Italy, which she was desperate to visit

            She decided that this would be a good way to achieve her ambition, so she was writing to apply (25)___

the job. The reply (26) ______ a long time to arrive, but eventually she received a letter asking if she would go for an interview in London the following week. She was so excited that she immediately got in touch with the school owner and agree to attend the (27)______  . She was determined that nothing would prevent her from doing what she had set out to do.

23. A. say                    B. talk             C. tell              D. speak

24. A. picnic                B. trip              C. voyage        D. journey

25. A. for                    B. with             C. about          D. to

26. A. was                   B. passed         C. spent           D. took

27.A. interview           B. party           C. job              D. class

ANSWER KEYS

1. A

2. B

3. C

4. D

5. C

6. C

7. D

8. A

9. D

10. A

11. B

12. A

13. B

14. B

15. C

16. D

17. A

18. A

19. D

20. D

21. C

22. A

23. C

24. B

25. A

26. D

27. A

28. C

29. D

30. B

31. A

32. A

33. How long have you known  him?

34. They had a three- day trip.

35. The car is too expensive for him to buy.

36. It wasn’t until Shirley was eight years old that she began to read.

37. This gym is not as convenient as the one near my house.

38. Mount Everest is the highest mountain in the world.

39. Các giáo viênern Christian theology has been influenced by his writings.

40. The group plans to set up an import business.

4. Đề số 4

A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1. A. imitate                B. translate                  C. phrase                     B. language

2.  A. practice              B. device                     C. service                    D. office

II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3. A. handicraft                       B. lacquerware            C. artisan                     D. pottery

4.  A. historical                       B. embroidery             C. authority                 D. architecture

III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question.

5. We spent our last holidays at a camping site, living in a _________.

A. guider                     B. traveler                   C. vehicle                   D. caravan

6. In Binh Ba Island (Lobster Island), there are many beautiful beaches with white sand, clear water, blue sky, which is _________ for those who love nature and calmness.

A. available                 B. famous                     C. good                      D. suitable

7. They spent two weeks at a fashionable ski _________ in Switzerland.

A. resort                                  B. boarding                 C. region                    D. area

8. For people in Cam Thanh Commune near Hoi An, the coconut wetlands provide fisheries, a beautiful area for _________ as well as an ideal refuge for boats during heavy storms.

A. tourist                                 B. tour                          C. tourism                  D. tour guide

9. Nam checked to make sure he had his _________ and passport.

A. ticket                                 B. wallet                       C. money                    D. package

10. On most trains there is a_________, where you can eat a snack or something hot.

A.  buffet                                B. bakery                      C. store                       D. reception

11. This morning I bought a newspaper and a magazine. _________ newspaper is in my bag but I don’t know where _________ magazine is.

A. A/ a                                    B. A/ the                      C. The/ the                  D. The/ a

12. As soon as the ship left the_________ everybody got seasick.

A. seaside                                B. beach                      C. harbour                   D. side

13. Travelling to Ba Mun Island in Quang Ninh, tourists can explore on their own, following some natural _________ on the island.

A. marks                                 B. roads                       C. stretches                 D. trail

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions.

  14. We didn’t go out because of the heavily rain.

                          A              B           C    D

  15. This bed, where he used to rest on, is made of wood.

                          A             B                         C      D

  16. Janet and Betty plays tennis every afternoon with Jack and me.

                                     A       B                    C                           D

V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges

  17. Binh: “Do you think tourism helps people in the world understand each other?”

        Thung: “______________”

     A. It is important for people in the world to understand each other.

     B. Wars may end when people understand each other.

     C. People needs sympathy to understand each other

     D. Definitely. Tourism helps people to get to know more about different cultures.

  18. Ha: “Is tourism something that only rich people can take part in?”

        Bich: “_____________”

     A. Rich people tend to spend luxurious holidays.

     B. Not really. So many cheap holidays are being offered these days.

     C. Cheap holidays give you a chance to travel to more places.

     D. Place of attractions are always full of visitors.

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

  19. I got the teaching job in the Happy Child Charity Centre just by chance.

     A. accidentally                   B. purposefully           C. easily                      D. immediately

20.  Every month, the volunteer group go to remote and mountainous areas to help those in need.

     A. empty                            B. faraway                   C. crowed                    D. poor

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

  21. Economically disadvantaged student often drop out of school, choosing a low-paying job to earn money.

     A. leave                              B. attend                     C. accept                     D. reject

  22. We are looking for camp helpers who are hand-working, energetic, and able to organise activities for young children.

     A. active                             B. dynamic                  C. passive                    D. reluctant

VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

Water polo is a sport which two teams in pool try to score by throwing or pushing a hollow rubber ball into the opponent’s goal. A player (23) ______ does so score one point for his or her team.

      A team (24) ______ of a goalie and six field players. The goalie can handle the ball with both hands, but the field players may use only one hand at time. Players move the ball by passing it or swimming (25) ______it. Each time a team gets the ball, it has thirty five (26) ______ to try to score. If it does not shoot the ball at the goal with that time, the other team gets the ball.

     Men’s games are 28 minutes (27) ______ and are divided into 7-minute quarters. Woman’s matches last 24 minutes and are divided into 6-minute quarters. Water polo originated in England in 1870s. 

  23.   A. who                         B. whom                     C. whose                     D. which

  24.   A. includes                    B. has                          C. consists                   D. receives

  25.   A. with                          B. at                             C. of                           D. in

  26.   A. hours                        B. minutes                   C. seconds                   D. quarters

  27.   A. longer                       B. lengthen                  C. length                     D. long

ANSWER KEYS

1. D

2. B

3. C

4. D

5. D

6. D

7. A

8. C

9. A

10. A

11. C

12. C

13. D

14. D

15. A

16. A

17. D

18. B

19. A

20. B

21. B

22. C

23. A

24. C

25. A

26. C

27. D

28. A

29. A

30. C

31. D

32. B

33. Why don’t you think over our suggestion before making official decision?

34. Doing homework is more important than watching TV.

35. My friend is a brilliant pianist.

36. I feel so bored of/ with most of the young men of my age.

37. I can read more quickly than you.

38. It was kind of you to help me.

39. I’d rather stay at home than go out tonight.

40. Mrs. Ha had Ba carry those books back home.

5. Đề số 5

A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1.  A. culture   B. popular       C. regular        D. fabulous

2.  A. conflict  B.  forbidden  C. reliable        D. determine

II.  Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3. A. economics          B. inspection   C. regulation   D. individual

4. A. absolute  B. important    C. responsible  D.  familiar

III.  Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question.

5.  In 1990, due to the change of the economic situation, Dong Ho paintings were difficult to sell and many ________ quit their job.

A. craftsmanship         B. craft unions C. craftsmen    D. crafts

6.  Making rice paper ________ jobs and income for many locals, and helps many families out of poverty and become well-off.

A.  keeps         B. gets C.  applies for D.  creates

7.  Since changing the way of production, many craftsmen have voluntarily joined together to form _______.

A.  cooperates B.  cooperation            C. cooperatives   D. cooperative

8.  The artisan is delighted to ________ to you the craft of creating prints in an old-age style.

A.  demonstrate          B. explain        C. express        D. provide

9.  We have plenty of time for doing the work.  We ________ be hurried.

A. needn’t       B. shouldn’t    C. mustn’t       D. mayn’t

10.  It gets ________ to understand what the professor has explained.

A.  the more difficult              B.  more difficult than

C. difficult more and more      D. more and more difficult

11.  Nowadays, Tan Chau artisans can produce silk of multiple colours ________ they can meet customers’ demands.

A.  so   B.  so that        C. but  D.  in order

12.  How are you ________ on with your work ? – It is Ok

A.  calling        B. getting        C. playing        D. looking

13.  When we arrived at the meeting, the first speaker ________ and the audience ________.

A.  had just finished / were clapping  B.  had just finished/ clapped

C. was finishing / clapped      D.  finished / had clapped

IV.  Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions.

14.  The more you practise, the fluently you can speak.

                A                   B              C                        D

15.  They stopped to work, because of the hot weather.

                     A            B            C                 D

16.  They have lived next door to us for years, therefore, we hardly ever see them.  

                        A             B                                       C                                      D

V.  Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges

17.  “ Why don’t we visit the Happy Mind Charity Centre this weekend?”

-“___________”

A.  Because it is so useful                               B.  That’s a good idea !

C.  I’ll tell you about this centre.                    D.  Until next time.

18.   “ Hello.  I’m Minh, the leader of Dream Sky volunteer team. ”

-“___________”

A.  Nice to meet you.  I’m John, from Volunteer Bolivia

B. It’s nice of you so say so.  I’m John, from Volunteer Bolivia.

C.  Fine, see you again soon, Minh.

D.  Don’t mention it .  I’m John, from Volunteer Bolivia.

VI.  Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19.  Young people are now getting more and more concerned about the environmental problems.

A.  worried                              B. nervous                   C. hopeless                  D. uneasy

20.  In Vietnam, it is customary to choose a favourable day for occasions such as weddings, funerals, or house- moving days.

A.  suitable                              B. favourite     C. beautiful                 D.  whole

ANSWER KEYS

1.  A

2.  C

3.  B

4.  A

5.  C

6.  D

7.  C

8.  A

9.  A

10.  D

11.  B

12.  B

13.  A

14.  C

15.  B

16.  C

17.  B

18.  A

19.  A

20.  A

21.  B

22.  D

23.  B

24.  C

25.  D

26.  A

27.  C

28.  C

29.  D

30.  B

31.  A

32.  B

33.  It was such old furniture that we couldn’t keep it.

34.  No one else in Gary’s class plays the guitar as well as her.  

35.  Since the computer was invented, people have saved a lot of time.

36.  Everybody needs to clean up their neighborhood once a week.  

37.  No other man in the office is more capable than his father.

38.  The product quickly had an influence on the market.

39.  Jonah had obviously made an effort to dress up smart clothes for the occasion.

40.  Losing weight is more difficult than putting on weight.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Nhơn Bình. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Ghềnh Ráng
  • Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Cát Minh

Chúc các em học tập tốt!

Đăng bởi: Quà Yêu Thương

Chuyên mục: Lớp 9

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button