Giáo dụcLớp 9

Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Phan Lưu Thanh

Nhằm giúp các em có tư liệu tham khảo, chuẩn bị cho kì thi tuyển sinh vào lớp 10 sắp đến, Quà Yêu Thương đã biên soạn và gửi đến các em Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Phan Lưu Thanh. Tài liệu gồm các dạng bài tập khác nhau và kèm theo đáp án sẽ giúp các em ôn tập kiến thức hiệu quả. Chúc các em học tập tốt!

BỘ 5 ĐỀ THI THỬ VÀO LỚP 10 NĂM 2021 MÔN TIẾNG ANH

TRƯỜNG THCS PHAN LƯU THANH

1. Đề số 1

I. Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest in each of the following questions. 

1.

A. complete

B. object

C. defend

D. prevent

2.

A. rhinoceros

B. habitat

C. vehicle

D. whale

II. Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions. 

3.

A. apology

B. canoeing

C. industry

D. disaster.

4.

A. interview

B. shortage

C. applicant

D. supportive

III. Mark the letter A, B, C or D to show the underlined part that needs correction. 

5. My parents let (A) me (B) to go (C) out without saying (D) anything.

6. The students were (A) interesting (B) in taking a trip (C)to the National History Museum, but they were not able to raise (D)enough money.

7. George hasn’t (A)completed the assignment yet(B), and(C) Maria hasn’t too(D).

IV. Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. 

8. When her…..for the job was refused, she felt very disappointed.

A. applicant

B. applicable

C. application

D. apply

9. They have been in love with each other ….. they were young

A. since

B. while.

C. until

D. all are correct

10. Lack of funs prevented him…..with his studies.

A. from continuing

B. with continuing

C. to continuing

D. of continuing

11. Parents….. children are in college are working longer hours to pay their tuition. [school fee]

A. who

B. whom

C. whose

D. that

12. The room…..when I arrived.

A. was being cleaned

B. is cleaned

C. was cleaning

D. was cleaned

13. It is dark in here. Can I…..the lights.

A. fill in

B. look at

C. take off

D. turn on

14. The more electricity you use,……

A. the higher your bill will be.

B. the higher will be your bill

C. your bill will be higher

D. the highest your bill will be

15. …..their valuable fur, many animals are hunted.

A. Because

B. Inspite of

C. because of

D. therefore

16. It is….. that I can’t put it down.

A. such interesting book

B. so interesting book

C. too interesting book

D. such an interesting book

V. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges. 

17. “Don’t forget to do as I have told you.” “…..”

A. Yes, I won’t

B. No, I will remember

C. Yes, I will

D. No, I won’t

18. “How long does it take to get to the City Library from here?” “…..”

A. “Yes, it’s a long way”

B. “It isn’t very far”

C. “I am sorry I don’t know”

D. “You can go there by bus”

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 

19. No matter what happens, I assure you that I will not forget how hard you have worked on this project.

A. dare

B. promise

C. persuade

D. insure

20. Most animals can communicate with members of their own species, but not with other groups.

A. specialized researchers

B. kind of plant

C. geographical areas

D. type of animal

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

21. My friend and his soccer coach are incompatible. They are always arguing.

A. too different to work together

C. related in some way

B. having little in common

D. getting on well

22. The earthquake in October 1989 in Loma Prieta caused extensive damage in the area.

A. widespread

B. narrow

C. long-lasting

D. complete

VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

A large supermarket was looking for a manager for a new store they were planning to open. Out of over 90 people who had applied for the post they had chosen five and asked them to come for an interview.

The first…..(23)….. , Mr Riley, walked into the interview room. He was smartly dressed, but it was clear that he was listening to a personal stereo. He sat down….. (24)….. off his shoes and lit a cigarette. One of the interviewers said that they would prefer him not to smoke and Mr. Riley apologized. Just at that moment, a telephone rang. Mr. Riley reached into his pocket, took …..(25) …..his mobile phone and began a conversation with a friend of his. After a minute or two, the interviewers had enough and said they wanted to begin. “Certainly, go ahead,” said Mr. Riley. They ….(26)….. him why he wanted the job. “I don’t,” he replied. “But I ….(27)….. like a day in London, and you’ve already paid my train fare to come up here for the interview.

23.

A. applied

B. application

C. applicant

D. applier

24.

A. took

B. put

C. wore

D. taken

25.

A off

B. in

C. out

D. over

26.

A. said

B. told

C. warned

D. asked

27.

A. felt

B. wanted

C. was

D. needed

IX. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

The elephant is the largest animal to walk on Earth. An elephant can carry a load of 1,200 pounds. They eat 300 pounds of food a day. An elephant baby can weigh 200 pounds at birth. Elephants can live up to 70 years. Elephants can be trained to carry logs with their trunks. They also use their trunks for drinking water, bathing, eating and communicating. There are two kinds of elephants : the African elephant and the Indian elephant. African elephant can be characterized as larger ears. The African elephant grows up to 10 feet and weighs as much as 12,000 pounds. The Indian elephant grows up to 9 feet tall, and weighs up to 800 pounds. This elephant is characterized as smaller ears. Another name for the Indian elephant is the Asian elephant.

28. What is the topic of the passage?

A. African elephant

B. Indian elephant

C. Elephants

D. Elephants’ trunks

29. How much does a baby elephant weigh at birth?

A. 70 pounds

B. 200 pounds

C. 300 pounds

D. 1,200 pounds

30. According to the passage, elephants can use their trunks for the following activities EXCEPT?

A. Bathing

B. communicating

C. Sleeping

D. Drinking

31. Which kind of elephant is the largest?

A. The Indian elephant

B. the African elephant

C. the Asian elephant

D. the Indian and Asian elephant

32. An Indian elephant has……than an African elephant?

A. a longer tail

B. a stronger trunk

C. smaller ears

D. bigger teeth

X. Rewrite the following sentences, using the provided word keep meaning as that of the root one. 

33. Jack’s parents made him study a lot for the entrance exam to high school.

→ Jack was

34. You can’t register for a course abroad if you don’t have a passport.

→ Unless

35. “Why don’t we visit the Royal Citadel first?” Quang said.

→ Quang suggested that

36. People expect that he will join the company soon.

→ He

XI. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word in capital. 

37. He said he wouldn’t have enough time to finish the job. (WILL)

38. When did your friends eat that chocolate cake? (WAS)

39. “What are the skills you concern most?” my teacher asked. (1)

40. I have never read such as interesting novel as The Little Prince. (MOST)

ĐÁP ÁN

1. A  2. B   3. C  4. D  5. C  6. B  7. D  8. C

9. A  10. A  11. C  12. A  13. D  14. A  15. C  16. D

17. D  18. C  19. D  20. D  21. D  22. B  23. C  24. A

25. C  26. D  27. A  28. C  29. B  30. C  31. B  32. C

33. Jack was made to study a lot for the entrance exam to high school by his parents.

34. Unless you have a passport, you can’t register for a course abroad.

35. Quang suggested that we (should) visit the Royal Citadel first.

36. He is expected to join the company soon.

37. “I will not have enough time to finish the Job”, he said.

38. When was that chocolate cake eaten by your friends?

39. My teacher asked me what the skills I concerned most were.

40. The Little Prince is the most interesting novel I have ever read.

2. Đề số 2

 I. Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest in each of the following questions. 

1.

A. malaria

B. eradicate

C. character

D. spectacular

2.

A. animal

B. character

C. imagine

D. personality

II. Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions. 

3.

A. economics

B. engineering

C. information

D. geography

4.

A. opponent

B. vertical

C. windsurfing

D. penalty

III. Mark the letter A, B, C or D to show the underlined part that needs correction. 

5. In spite of (A) my father is old (B), he still goes (C) to work (D).

6. The result (A)of that test must be (B)inform (C)before (D)August.

7. She has disappeared (A)three days ago, and (B)they are still(C) looking for her (D)now.

IV. Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. 

8. The bigger the supermarket is,…..

A. the choice is wide

B. the wider the choice is.

C. the more the choice is

D. the wider the choice it is.

9. When he…… , he will tell us about the match.

A. arrives

B. will arrive

C. arrive

D. is arrive.

10. The firemen have been examining the ground…..yesterday.

A. since

B. for

C. ago

D. by

11. The girls and flowers….. he painted were vivid.

A. who

B. which

C. whose

D. that

12. We….. open the lion’s cage. It is contrary to Zoo regulations.

A. must

B. mustn’t

C. needn’t

D. should

13. Books that give fact about real events, things, or people are called…..

A. novel

B. biography

C. non-fiction

D. romance

14……. is the natural environment in which plants or animals live.

A. Habitat

B. Habitant

C. Extinction

D. Biodiversity

15. Be careful of that dog. It might……you.

A. bite

B. slip

C. wake

D. break

16. I have been looking….. this book for months, and at last, I have found it.

A. over

B. up

C. for

D. at

V. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges. 

17. “Never say that again,…..”

A. won’t you

B. do you

C. don’t you

D. will you

18. Mary: “Do you think it will rain?” Jenny: “Oh!…..”

A. I don’t hope.

B. I hope not.

C. I don’t hope so

D. It’s hopeless

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 

19. After her parents’ death, her chief inheritance was an old Bible, which she read and valued.

A. pursuit

B. possession

C. mistrust

D. misery

20. They need to cut back on eating a lot of salt and sugary foods. They’re not good for their health.

A. reduce

B. begin

C. speed up

D. carry out

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions 

21. The tendency to develop cancer, even in high-risk individuals, can be decreased by increasing the amount of fruit and vegetables in the diet.

A. consuming

B. growing

C. lessening

D. stopping

22. With butterflies in my stomach, he waited for his job interview.

A. nervously

B. patiently

C. happily

D. courageously

VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

Forests are useful to Man in several ways. Wood is always necessary for building and for making all kinds of things and we usually need firewood in our homes. Forests provide timber, one of the most (23)….. resources, but they must be used wisely and managed (24)…… Men should control the cutting of trees in such a way that the forest grows more trees (25)…..it would be cut, leaving the young ones to grow bigger. Trees and shrubs are also needed to preserve land (26)…..their roots bind the soil, preventing heavy rain (27)…..washing the soil away.

23.

A. valuable

B. reasonable

C. comfortable

D. famous

24.

A. good

B. widely

C. nicely

D. carefully

25.

A. as

B. than

C. then

D. that

26.

A. because

B. because of

C. but

D. and

27.

A. in

B. with

C. from

D.at

ĐÁP ÁN

1. B  2. B  3. D  4. A  5. A  6. C  7. A  8. B

9. A  10. A  11. D  12. B   13. C  14. A  15. A  16. C

17. D  18. B  19. B  20. A  21. C  22. B  23. A  24. D

25. B  26. A  27. C  28. D  29. B  30. B  31. D  32. A

33. What about visiting Moc Chau to learn about Thai and H’mong people?

34. It is believed that touching the head of a Buddha statue is a sign of disrespect.

35. I wish I could get my visa extended.

36. My teacher told me to follow his/ her instructions if I wanted to pass that module.

37. The number of people using public transport has dropped slightly.

38. I am busy revising for exams at the moment.

39. As there was an increased demand for travel, the government decided to invest in building the very first metro system.

40. If I knew much about historical events, I could help her with her history homework.

3. Đề số 3

I. Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest in each of the following questions. 

1.

A. closed

B. looked

C. rained

D. followed

2.

A. enough

B. cough

C. though

D. rough

II. Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions. 

3.

A. habitat

B. athletics

C. interview

D. memory

4.

A. minority

B. expedition

C. technology

D. commitment

III. Mark the letter A, B, C or D to show the underlined part that needs correction. 

5. One reason birds have been (A) so successful is because of (B) their able (C) to escape from (D) danger quickly.

6. Dreams are commonly (A) made up of (B)either (C)visual and (D)verbal images.

7. Water has been(A) vital to (B) the development(C) and survivor (D)of civilization.

IV. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. 

8. He went to a seaside resort because he was…..on water-skiing.

A. bright

B. eager

C. keen

D. interested

9. It took him years to…..the shock of his wife dying.

A. take on

B. get over

C. go off

D. put off

10. He was advised that he….._ singing lessons.

A. should take

B. will take

C. had taken

D. took

11. He will not be…..to vote in this year’s election.

A. old enough

B. enough old

C. as old enough

D. enough old as

12. He will take us to the town…..we can see old temples.

A. that

B. which

C. when

D. where

13. This is the first time I…..the experiment on plant breeding.

A. have done

B. do

C. would do

D. did

14. I have been invited to a wedding…..14 February

A. in

B. of

C. on

D.at

15. You don’t seem very…..about the party – don’t you want to go tonight?

A. enthusiast

B. enthusiastic

C. enthusiasm

D. enthusiastically

16. All….., no matter how small, will be much appreciated.

A. contribute

B. contributed

C. contributions

D. contributor

V. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges. 

17. Anne: “I think that’s worth celebrating….. Don’t you agree. Charlie?”

Charlie: ….

A. Yes, I do actually.

B. No, I agree.

C. Never mind.

D. Yes, I think SO.

18. Tom: “You’ve got a lovely singing voice, Mary”

Mary: …..

A. It’s all right.

B. Congratulations!

C. Thank you.

D. No, thanks.

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 

19. The Internet is available only in cities and towns, so we cannot easily get access to it in the countryside.

A. visiting

B. existing

C. safe

D. helpful

20. The naughty boy was scolded for breaking the neighbour’s window yesterday.

A. told off

B. complimented

C. caught

D. taken care of

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 

21. If we had taken his sage advice, we wouldn’t be in so much trouble now.

A. unwilling

B. clever

C. unwise

D. eager

22. When you put on clothing or make-up, you place it on your body in order to wear it. A. take off

B. look after

C. wash up

D. get on

ĐÁP ÁN

1. B  2. C  3. B  4. B  5. C  6. D  7. D  8. C

9. B  10. A  11. A  12. D  13. A  14. C  15. B  16. C

17. A  18. C  19. B  20. A  21. C  22. A  23. D  24. B

25. A  26. C  27. C  28. C  29. C  30. B  31. B  32. D

33. I am excited to learn that I can come to visit my friend in Phu Yen next month.

34. It is necessary to teach those children about how Vietnam has transformed itself.

35. It was rude of her to shout at his face in the department store.

36. My father was pleased to learn that I had passed the entrance exam to high school.

37. It was brave of him to tell her what he thought about her.

38. I am sorry to hear your bad news.

39. When will the flight for your trip to Vietnam be booked?

40. I find the news about ancient towns interesting.

4. Đề số 4

I. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest in each of the following questions.

1. A. weaved

B. wandered

C. published

D. informed

2. A. reliable

B. variety

C. preserve

D. resolve

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3. A. helpline

B. massive

C. orbit

D. career

4. A. emergency

B. illiterate

C. independence

D. machinery

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

5. Nowadays there are more and more places when we cannot use our phone.

A. there are

B. more

C. when

D. cannot

6. Almost American Indian cultures have been agricultural societies since 2000 BC.

A. Almost

B. have been

C. agricultural societies

D. since

7. The children’s television program called “Sesame Street” was seeing in 84 countries in 1989.

A. children’s

B. called

C. seeing

D. in

Mark the tetter A, B, c, or D to indicate the correct answer to each of the following questions.

8. My brother’s hobby is………… old postcards.

A. composing

B. including

C. taking

D. collecting

9. Let’s go for a walk this evening, ………… ?

A. won’t we

B. will we

C. shall we

D. don’t we

10. He couldn’t………… himself laughing at the expression on his friend’s face.

A. help

B. stop

C. escape

D. avoid

11. – “When did he go away?” –“………… minutes ago.”

A. Few

B. A few

C. A little

D. Many

12. Most people prefer flying …………  going by sea because it’s much faster.

A. from

B. than

C. to

D. over

13. The problem with my grandfather is that he suffers from constant …………

A. sleepy

B. sleepless

C. sleeplessness

D. asleep

14. I want you to………… these instructions exactly.

A. take up

B. put out

C. turn up

D. carry out

15. Amy and Anna look like sisters but actually they’re not…………

A. family

B. relation

C. familiar

D. related

16. Staying in a guesthouse costs………… renting a room in a dormitory.

A. twice more than

B. twice as much as

C. as much twice as

D. as much as twice

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges.

17. – “What can I do for you, madam?”

– “………… ”

A. I’d like a kilo of apples.

B. You can go your own way!

C. OK. Thanks a lot.

D. Excuse me. I’m busy.

18. – “We appreciate your contribution to the success of our project.”

– “………… ”

A. It pleased me.

B. It was my pleasure,

C. That’s alright.

D. You can say that again.

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19. I only have time to tell you the main idea of it, not the details.

A. story

B. gist

C. list

D. start

20. Wildlife on Earth is disappearing fast and will continues to do so unless urgent action is taken.

A. vanishing

B. damaging

C. polluting

D. destroying

ĐÁP ÁN

I. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

Câu

Đ/a

Câu

Đ/a

Câu

Đ/a

Câu

Đ/a

1

C

9

C

17

A

25

B

2

B

10

B

18

B

26

C

3

D

11

B

19

B

27

B

4

C

12

C

20

A

28

C

5

C

13

C

21

B

29

A

6

A

14

D

22

A

30

B

7

C

15

D

23

D

31

C

8

D

16

B

24

A

32

D

II. WRITING (2.0 points) 

37. I left my umbrella at home, which was/ is a stupid thing to do.

38. He was well trained by famous inventors, and went on to invent many useful machines.

39. When I go swimming, I have to keep my eyes closed underwater.

40. The children whose mothers sat on the bench chatting played in the yard.

5. Đề số 5

PHẦN 1: CÁCH PHÁT ÂM CỦA ÂM VỊ TRONG TỪ

Chọn 01 lựa chọn có phần gạch chân phát âm khác với những lựa chọn còn lại.

01. A. flown      B. clown     C. drown     D. crown

02. A. orchid      B. earache      C. architect      D. bachelor

03. A. receipt      B. skeptical      C. prompt      D. dependent

04. A. satellite      B. automobile      C. facsimile     D. versatile

PHẦN 2: TRỌNG ÂM

Chọn 01 lựa chọn có cấu trúc trọng âm khác với những lựa chọn còn lại.

05. A. contestant     B. citadel      C. pyramid      D. sympathy

06. A. celebrity     B. coordinate      C. alternative      D. elevated

07. A. graffiti      B. netiquette      C. bilingual      D. embroider

08. A. automatic      B. contaminant      C. adolescence      D. superstitious

PHẦN 3: TỪ HOẶC CỤM TỪ ĐỒNG NGHĨA

Chọn 01 lựa chọn có nghĩa gần nhất với từ/cụm từ được gạch chân trong câu hỏi.

09. She had to return to work after her six months’ sick leave because she could not get by taking unpaid time off.

A. have a lot of time         B. spend more time

C. earn more money         D. have enough money

10. A high wall isolated the villa from the rest of the resort.

A. disconnected     B. separated

C. interrupted     D. surrounded

11. Loan looked a little crumpled and the worse for wear herself.

A. in a cloistered existence     B. in an urgent need

C. in an upbeat mood         D. in a poor state

PHẦN 4: TỪ HOẶC CỤM TỪ TRÁI NGHĨA

Chọn 01 lựa chọn trái nghĩa nhất với từ/cụm từ được gạch chân trong câu hỏi.

12. The manager had to postpone her vacation owing to her tight schedule.

A. flexible         B. confusing

C. regular         D. current

13. Although they did not have the money, the company went ahead with the project.

A. approved         B. postponed

C. launched         D. continued

14. The university committed to a dynamic, multidisciplinary research environment in addition to cutting-edge research topics.

A. oft-studied         B. tedious

C. seminal         D. antiquated

ĐÁP ÁN

Q

A

Q

A

Q

A

Q

A

1

A

16

C

31

B

46

D

2

D

17

A

32

C

47

A

3

A

18

C

33

A

48

B

4

C

19

B

34

A

49

C

5

A

20

A

35

C

50

C

6

D

21

B

36

C

51

D

7

B

22

C

37

A

52

B

8

B

23

A

38

B

53

B

9

D

24

B

39

D

54

C

10

B

25

D

40

C

55

D

11

D

26

B

41

B

56

B

12

A

27

D

42

C

57

D

13

B

28

D

43

D

58

C

14

D

29

C

44

C

59

A

15

A

30

B

45

D

60

D

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Phan Lưu Thanh. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Nguyễn Tất Thành
  • Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Nguyễn Thế Bảo

Chúc các em học tập tốt!

Đăng bởi: Quà Yêu Thương

Chuyên mục: Lớp 9

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button