Giáo dụcLớp 9

Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Tô Hiệu

Kì thi tuyển sinh vào lớp 10 là kì thi rất quan trọng đối với các học sinh lớp 9. Vì vậy, Quà Yêu Thương xin gửi đến các em tài liệu Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Tô Hiệu nhằm giúp các em làm quen với các dạng đề thi thử vào lớp 10. Hi vọng tài liệu sẽ là nguồn tham khảo hữu ích trong quá trình học tập của các em.

BỘ 5 ĐỀ THI THỬ VÀO LỚP 10 NĂM 2021 MÔN TIẾNG ANH

TRƯỜNG THCS TÔ HIỆU

1. Đề số 1

I. MULTIPLE CHOICE (8.0 pts )

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1.      A. place                       B. great                       C. basic                       D. artisan

Question 2.      A. sunbathe                 B. theater                    C. father                      D. weather

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in the position of second stress in each of the following questions.

Question 3.      A. surface                    B. attraction                C. bamboo                   D. technology

Question 4.      A. convenient              B. encourage               C. material                   D. modernize

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 5. It has been raining much these days. We wish it stop raining now so that we could have a nice picnic tomorrow.       A                                                               B                            C              D

Question 6. Mrs. Brown got used to use chopsticks during meals after living in Vietnam for a month.

                                            A            B                                                        C                            D

Question 7. It is considered that life in a city is wonderful and unenjoyable.

                                 A                             B     C                                             D

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 8. After the tourists ………. two hours in the gallery, they ………. to a craft village.

A. had spent/ travelled            B. spent/ travelled       C. had spent/ travelling D. spent/ had travelled

Question 9. It’s not easy to give up………. . My uncle has tried ………. it lots of times without success.

A. smoke/ to do                      B. to smoke/ doing      C. smoking/ to do       D. smoking/ doing

Question 10. ………. university has been built in our area.

A. An                                      B. A                            C. The                         D. X

Question 11. Air pollution has a bad influence ………. the environment.

A. at                                        B. in                            C. on                           D. to

Question 12. My sister is a poet. She often takes ………. from the natural beauty.

A. inspiration                          B. inspire                     C. inspiring                  D. inspirational

Question 13. Look! The children are playing ………. in the school yard.

A. happy                                 B. happiness                C. happier                    D. happily

Question 14. My brother is a famous artisan in the village, ………. he is still very young.

A. because                               B. although                 C. when                       D. however

Question 15. We live in the mountainous area so we often go climbing ………. we have free time.

A. whenever                            B. however                  C. whatever                 D. wherever

Question 16. The artisans in my village can ………. basket weaving. They earn enough money from it.

A. deal with                            B. come back              C. live on                     D. pass down

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the most suitable respond to complete each of the following exchanges.

Question 17.    – Peter: It’s very kind of you to help us. Thanks a lot, Daisy!                        – Daisy: ………. .

A. It doesn’t matter.               B. That’s right.            C. You’re welcome!                D. Thanks!

Question 18.    – Paul: Hi, John! How’s it going? Getting over jet lag?                      – John: Yes, ………. .

A. Yes, I ate pretty much last night.                           B. Yes, I read pretty much last night

C. Yes, I slept pretty well last night.                          D. Yes, I studied pretty well last night.

 Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following question.

Question 19. Students in our class always have a good relationship with one another.

A. get on with                         B. know                      C. look after                            D. think about

Question 20. At the weekends, the city is always crowded with people.

A. full                                      B. busy                        C. quiet                                   D. packed

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following question.

Question 21. When you come inside a temple, you should take off your shoes and hat.

A. go on                                  B. put on                     C. get on                                 D. turn on

Question 22. In developing countries, a lot of people are still living in poverty.

A. difficulty                            B. illiteracy                  C. health                                  D. wealth

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each numbered blank.      

Traditionally, rural villages in Vietnam produced handicrafts (23) ………. they were not busy with planting or harvesting crops. Over time, many villages developed the expertise to (24) ………. Specialized products and so particular villages became famous (25) ………. such things as weaving, woodwork, lacquer work and metal products.

With industrialisation many villagers moved to the cities but not maintained (26) ………. craft skills and networks to produce products for the city market, for example, craft villages make furniture, grow flowers or make utensils for the urban population. Other villages changed from making (27) ………. crafts to producing different products desired by an industrialised society.

Question 23. A. where                        B. when                       C. how                                    D. Why

Question 24. A. do                             B. get                          C. give                         D. make

Question 25. A. for                             B. at                            C. in                            D. after

Question 26. A. her                             B. his                           C. their                                    D. our

Question 27. A. fashional                   B. traditional               C. natural                    D. industrial

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.                                         

Sydney is Australia’s most exciting city. The history of Australia begins here.  In 1788 Captain Athur Philips arrived in Sedney with 11 ships and 1624 passengers from Britain (including 770 prisoners). Today there are about 3.6 million people in Sedney. It is the biggest city in Australia, the busiest port in the South Pacific and one of the most beautiful cities in the world. In Sedney, the buildings are higher, the colors are brighter and the nightlife is more exciting. There are over 20 excellent beaches close to Sedney and its warm climate and cool winter have made it a favourite city for immigrants from overseas. There are two things that make Sedney famous: its beautiful harbor, the Sedney Harbor Bridge, which was built in 1932 and the Sedney Opera House, which was opened in 1973.        

 

Question 28.  Where did Captain Athur Philips arrive in 1788?

A. Britain                    B. South Pacific                      C. Sedney                   D. Australia

Question 29. The first population of Sedney was ………. .

A. 1624                       B. 770                                     C. 3.600.000               D. 2394

Question 30. The things that make Sedney famous are ………. .

A. the high buildings and exciting nightlife                           B. beaches                              

C. Sedney Harbor Bridge and Sedney Opera House             D. harbors

Question 31. Which of the following statements is NOT true about Sedney?

A. Sedney is one of the most beautiful cities in the world.

B. Sedney is the most exciting city in Australia.

C. Sedney is not a favourite city for people from overseas to immigrate into.

D. Sedney is the busiest port in the South Pacific.

Question 32. Which of the following should be the title of the reading passage?

A. Sedney Opera House.                                            B. The History of Sydney.     

C. Sedney beaches and harbors                                  D. An introduction of Sedney

II. WRITING (2.0 pts )

Finish the second sentence so that it has a similar meaning to the first one, beginning each new one with the given word(s). Write the new sentences on your answer sheet.

Question 33. We started learning English when we were in grade 3.

We have …………………………………………………………………………………………………

Question 34. Ba doesn’t learn hard so his marks at school are always bad.

If …………………………………………………………………………………………………………

Question 35. “ Please, come to see us whenever you have free time, Mary.”. Daisy said.

Daisy invited ……………………………………………………………………………………………

Question 36. The children are listening to music in their room.

Music ……………………………………………………………………………………………………

Combine two sentences into a new one, using the words in brackets. Do not change the given words in any way. Write the new sentences on your answer sheet.

Question 37. This book is so interesting that I have read it twice.                             (such)

………………………………………………………………………………………………………………

Question 38. I’ll give you a call immediately after I have finished my work.           (as soon as)

………………………………………………………………………………………………………………

Question 39. The villagers are trying to learn English. They can communicate with foreign customers. (order)

………………………………………………………………………………………………………………

Question 40. The children are eager to visit Hue next week.                                     (forward)

………………………………………………………………………………………………………………

ANSWER KEYS

I. MULTIPLE CHOICE (from question 1 to question 32 )

1. D

2. B

3. A

4. D

5. B

6. B

7. D

8. A

9. B

10. B

11. C

12. A

13. D

14. B

15. A

16. C

17. C

18. C

19. A

20. D

21. B

22. D

23. B

24. D

25. A

26. C

27. B

28. C

29. A

30. C

31. C

32. D

II. WRITING ( from question 33 to question 40 )

Question 33. We have learnt (have been learning) English since we were in grade 3.

Question 34. If Ba learned hard, his marks at school wouldn’t be bad. (…. would be good)

Question 35. Daisy invited Mary to come to see her whenever she had free time.

Question 36. Music is being listened to by the children in their room.

Question 37. It is such an interesting book that I have read it twice.

Question 38. As soon as I have finished my work, I’ll give you a call.

                     I’ll give you a call as soon as I have finished my work

Question 39. The villagers are trying to learn English in order to communicate with foreign customers

                     The villagers are trying to learn English in order that they can communicate with foreign customers

Question 40. The children are looking forward to visiting Hue next week.

2. Đề số 2

I. MULTIPLE CHOICE (8.0 points )

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1: A. passage                       B. village                     C. message                  D. massage

Question 2: A. century                        B. convenient              C. consist                    D. comfortable

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 3: A. admire                         B. honour                    C. title                         D. difficult

Question 4: A. chemical                      B. effective                 C. experience              D. biology

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 5: Every year Tom and Mary spend a few day at the same hotel by the sea.

                                                                   A               B   C                          D

Question 6: Harry, alike his colleagues, is trying hard to finish his work early.

                                A                            B              C                          D

Question 7: Vietnam National anthem, calling “Tien Quan Ca”, was written in 1954.

                         A          B            C           D

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 8: Peter is sometimes unsuccessful because he’s not_____ of other people’s opinions.

  A. tolerate                             B. tolerable                  C. tolerant                   D. tolerance

Question 9: He tried to walk ________ so as not to be late for school.

  A. fast                                   B. quick                       C. rapid                       D. slowly

Question 10: Lan is very tired. _____, she has to finish her assignment before going to bed

   A. Although                         B. However                 C. So                           D. Therefore           

Question 11: I think I’ve lost my new hat. I’ve ________it everywhere but I can’t find it.

    A. looked out                      B. looked in                C. looked for               D. looked on          

Question 12: Many people are concerned ______ the pollution of the environment.

  A. about                                B. on                           C. to                            D. over

Question 13: I wish I _______ all about this some weeks ago.

   A. knew                               B. had known             C. have known            D. would know

Question 14: The 21st century has already seen considerable _____ in computer technology.

  A. progress                            B. progressing             C. progresses               D. process

Question 15: She goes to school late because she lives very far from school.                       

   A. Unless she lives far from school, she wouldn’t go to school late.

   B. Unless she lived far from school, she would go to school late.

   C. If she lived far from school, she wouldn’t go to school late.

   D. If she didn’t live far from school, she wouldn’t go to school late.

Question 16: “Stay in bed for a few days”, the doctor said to me.

   A. The doctor said me to stay in bed for a few days.   

   B. The doctor told me to stay in bed for a few days.

   C. The doctor told me stay in bed for a few a days.     

   D. The doctor told to me to stay in bed for a few days.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 17: Many people feel nervous when they first make a speech in public

   A. impressed                      B. fearful                        C. confident        D. upset

Question 18: Today students are under a lot of pressure due to the high expectation from their parents and teachers.

   A. relaxation                        B. nervousness               C. emotion         D. stress                 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 19: After seeing movie in the theater, we went window shopping.

   A. grazing                B. buying                      C. just looking                  D. purchasing

Question 20: Another word for fortune is ________

   A. richness                    B. luck                      C. wealth                    D. goodness  

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges.

Question 21: Hoa: “I suggest going camping next Sunday”.              Lan: “______”

    A. That’s a fine day.                       B. That’s a good idea.

    C. That’s a reason.                  D. That’s a good trip

Question 22: Tom: “When are we leaving for the concert?”               Kyle: “______”

    A. No problem                    B. Certainly             C. That’s right           D. Straight away

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks

Television is one of man’s most (23) _____ means of communication. It brings events and sounds (24) _____ around the world into millions of homes. A person with a television set can sit in his house and watch the president making a (25) _____ or visit a foreign country. He can see a war being (26) _____ and watch statesmen try (27) _____ about peace. Through television, home viewers can see and learn about people places and things all over the world. TV even takes its viewers out of the world. It brings them coverage of American’s astronauts as the astronauts explore outer space.

Question 23: A. important      B. importance              C. unimportant            D. unimportance

Question 24: A. at                   B. in                            C. to                            D. from

Question 25: A. speak             B. speech                     C. speaking                 D. spoken

Question 26: A. happen          B. happens                  C. happened                D. happening

Question 27: A. bring             B. to bring                   C. brought                   D. bringing                 

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions

Music influences people in different ways or the same person differently at different times.

Music may seem to influence people differently. That is because people can react differently to the music. We are able to apply a choosing process to the music we hear. If someone hates jazz, then a jazz piece with a positive effect will probably not make him feel good. A happy song might appear to make an angry person angrier, yet it is not the music itself that is creating the anger; rather it is the positive effect of the music. The angry person does not want to accept the song’s happy feeling: it points out his already existing anger, and makes that anger come to the surface. When a piece of music is played and we are listening to it, our body, mind, and feelings are being affected. The musicians of ancient cultures such as China, India, Turkey and Greece understood the effects of music.  In  fact,  Pathagoras,  in  ancient  Greece,  introduced  a  whole  science  that  concerned  them. Because the musicians of these ancient cultures understood these effects, they created music that was positive, uplifting, and beneficial. Once the effects of music are better understood, the next step is to gain a better understanding of the music around us, and what effect it is actually having.

Question 28.  The text is about__________.     

  A. The science of music                                B. Music and an angry person                                   

  C. Understanding music                   D. The effects of music on human feelings 

Question 29.  Music__________. 

  A. cannot be chosen                                                  B. affects us in different ways  

  C. affects everybody in the same way                      D. never makes us angry

Question 30.  According to the text, __________.   

  A. Everybody likes jazz        B. a very angry person sometimes do not accept music

  C. No one likes jazz                          D. Jazz always makes us feel better    

Question 31.  In ancient cultures, there used to be a science that concerned the effects of music in__________.

  A. Greece                              B. China                                  C. India                   D. Turkey              

Question 32.  The word “Once” has a close meaning to__________. 

  A. on time                             B. because                   C. when                        D. if

ANSWER KEYS

I. MULTIPLE CHOICE (from question 1 to question 32 )

1. D

2. A

3. A

4. A

5. B

6. A

7. B

8. C

9. B

10. B

11. C

12. A

13. B

14. A

15. D

16. B

17. C

18. A

19. C

20. B

21. B

22. D

23. A

24. D

25. B

26. C

27. B

28. D

29. B

30. B

31. A

32. C

II. WRITING (2.0 points)

Question 33: My brother gets used to going to bed late.

Question 34: You were at home last night, weren’t you?

Question 35: Nobody can do this test because it is difficult.

Question 36: Unless you wear a jacket and a tie, you can’t go into this restaurant.

Question 37:  It isn’t necessary for you to finish by Saturday

Question 38:  Mr. Hung has worked for the company for 10 years.

Question 39: The USA, the United Kingdom and New Zealand are all English speaking countries.

Question 40: I’m really excited about the upcoming pottery workshop.

3. Đề số 3

A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1: A. killed B. cured          C. crashed                   D. waived

Question 2: A. bush    B. rush             C. pull                         D. lunar

II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 3: A. conserve                     B. conquer       C. conceal       D. contain

Question 4: A. compulsory                 B. influential   C. oceanic       D. advantageous

III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions.

Question 5: At the moment I am spending my weekend go to camping with my friends.

                             A                          B                                C           D

Question 6: . My father asked me to pay much attention to English next year.

                                        A             B                    C                              D

Question 7. When she came to my house I lied in bed listening to music.

                      A                 B                            C                      D

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question.

Question 8: I don’t have a computer. I wish I………….a new one.

A. have            B. have had                 C. had                        D. will have

Question 9: When my father was young, he ……………get up early to do the gardening.

A. was used to                        B. use to                      C. got used to             D. used to

Question 10: What would you do if you______________me?

A. are              B. have been   C. were                        D. will be

 Question 11: A country which exports a lot of rice is called a(n)…………..country.

A. rice-export B. exporting-rice           C. export-rice            D. rice-exporting

Question 12: The boy_________eyes are brown is my friend.

A. whose                     B. who                        C. whom         D. which

Question 13: I don’t have a computer. I wish I…………..a new one.

A. have                        B. have had                 C. had                         D. will have

Question 14: The teacher told his students…………….laughing.

A. stop            B. stopping                  C. to stop                    D. stopped

Question 15: I suggest________________a picnic on the weekend.

A. to have                   B. having                     C. had                         D. have

Question 16: She felt tired. ______________, she had to finish her homework.

A. However                B. Therefore               C. So                           D. Although

V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges

Question 17: Peter was late for his meeting with Daisy.

-Peter: “I apologize for keeping you waiting for 2 hours. My car broke down on the way.”

-Daisy: “………………………………….”

A. You are very welcome.                                B. your apology is accepted

C. thank you.                                                  D. it is my pleasure.

Question 18: David and Linda are talking about the environmental problem.

-David: “ I think to reduce pollution people should use public transport instead of their own cars.”

-Linda: “……………………..”

A. I don’t know. I just don’t think it’s for me.          B. What nonsense! 

C. Yes, let’s.                                                               D. I can’t agree with you more.

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 19: By the end of the storm, the hikers had depleted their emergency stores.

A. lost             B. greatly dropped      C. destroyed   D. used almost all of

Question 20: Domestic chores will no longer be a burden thanks to the inventions of laborsaving devices.

A. Official       B. Household  C. Foreign       D. Schooling

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 21: After her husband’s tragic accident, she took up his position at the university.

A. incredible   B. boring         C. mysterious  D. comic

Question 22: Doctors have criticized the government for failing to invest enough in the health service.

A. praised        B. blamed        C. accused       D. commented

VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

More and more people are discovering that sharing and talking about their favorite books with others can be as rewarding as the act of reading  (23)…… . For people who feel that they are too busy to sit down with a book, a book club helps them schedule time to read , others have gained self-confidence by (24)……. in or leading a discussion. And most people enjoy the chance to  (25)…….… new friends.

A successful book club should have a group that is small enough so even the quiet people can be heard, but also big enough for many different (26)…… . The best arrangement is a (27)….… of ages, sexes, and backgrounds for more reading variety and livelier discussions.

Question 23. A. it                   B. itself           C. themselves             D. oneself

Question 24. A. participating B. taking        C. talking                    D. sitting

Question 25. A. do                 B. make           C. from                        D. gather

Question 26. A. characters     B. issues          C. attitudes                D. opinions

Question 27.  A. mixture         B. range          C. number                   D. lot

ANSWER KEYS

1. C

2D

3. B

4. A

5C.

6. D

7. C

8.C

9. D

10. C

11. D

12.A

13. C

14. C

15. B

16. A

17. B

18.D

19. D

20. B

21. D

22. A

23.B

24. A

25.B

26. D

27. A

28. A

29. B

30. A

31. D

32.C

Question 33: => She wishes she knew how to get access to the Internet.

Question 34: => That is the man who used to work with me when I lived in New York.

Question 35: => Despite the heavy rain, the match continued until the last minute.            

Question 36: => His car is being repaired by the mechanic.

Question 37: => My father was pleased that I passed the entrance exam with high points

Question 38: => The student whose composition I’ve read   writes well

Question 39=> If the house were not so large they could paint in a week

Question 40: The more countries she visited, the more friends she had.

4. Đề số 4

A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Câu 1: A. wounded               B. combined                C. considered              D. believed

Câu 2: A. research                  B. resent                      C. resemble                 D. resist

II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Câu 3:    A. describe              B. descent                   C. design                     D. descant

Câu 4:   A. disappear             B. recommend             C. understand             D. volunteer

III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions.

Câu 5: Mrs Phuong, along with her students from Ha Noi, are planning to take part in charity in remote areas

            A. along with  B. from            C. are  D. remote areas

Câu 6: Thai Nguyen High School is a place in that I used to study when I was a child.

            A. in that         B. to study      C. when          D. a child

Câu 7: Helen Killer, who was both blind and deafness, overcame her inabilities with the help of her teacher, Ann Sulivan

            A. who            B. blind           C. deafness     D. inabilities

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question.

Câu 8: Gold_____________ in California in the 19 century

            A. has been discovered           B. was discover           C. they discovered      D. was discovered

Câu 9: She has read ______ interesting book.

            A. a     B. an    C. the  D. no article

Câu 10: Jupiter is _______ planet in the solar system.

            A. the biggest  B. the big        C. the bigger   D. biggest

Câu 11: Tommy wanted to know ______ .

            A. why his friends laughing    B. why did his friends laugh

            C. the reason why his friends laughing

            D. why his friends were laughing

Câu 12: He was believed ______ 3 years ago.

            A. to have gone back hometown        B. to go back hometown

            C. to be go back hometown    D. to have been gone back hometown

Câu 13: Education in England puts ______ force for children from 9 to 16 years old.

            A. into B. on   C. off  D. through

Câu 14: I am _______ at paying my bills on time.

            A. hopeful       B. hopeless      C. hope           D. hoping

Câu 15: Students who study far from home often have problems with _______.

            A. houses        B. rooms          C. flats            D. accommodation

Câu 16: In his latest speech, the Secretary General_______ the importance of wildlife conservation.

            A. stressed      B. excused      C. extorted      D. remained

V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges

Câu 17: Mrs Quyen: “Word hard! Otherwise, you may fail the exam”
Anna: “__________________”

            A. Ok, I will    B. I think you have to C. I can’t fail it           D. I see

Câu 18: Teddy: “I’m very sorry for letting you wait for so long”
Maria: “_______________”

            A. Don’t apologize. I’ve just arrived here.     B. You’re welcome

            C. It doesn’t matter. Thank you         D. My pleasure. Don’t worry about it

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Câu 19: During their five-decade history the Asian Games have been advancing in all aspects.

            A. going off    B. going over  C. going by     D. going ahead

Câu 20: The International Union for Conservation of Nature Red List is a comprehensive catalogue of the conservation status of species.

            A. complete     B. rational       C. understandable       D. valuable

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Câu 21: Your experience with oil well fires will be invaluable to the company in case of trouble

            A. precious      B. priceless      C. important    D. worthless

Câu 22: A thrifty buyer chases fruits and vegetables in season.

            A. professional            B. economical C. careful        D. extravagant

ANSWER KEYS

1.A

2A.

3. D

4.D

5. C

6. A

7. C

8D.

9. B

10.A

11. D

12. B

13. A

14. B

15. D

16. A

17. A

18.A

19. D

20.A

21. D

22. D

23.D

24. D

25. C

26. B

27. C

28. C

29. B

30. B

31. C

32. B

Question 33: The last time Tom watched a football match was 2 months ago.

Question 34: Kevin advised me to apply for that job.

Question 35: If I had had time, I wouldn’t have been late.

Question 36  It is necessary for the employee to be given a full bonus.

                          (It is necessary that the employee should be given a full bonus.)

Question 37. I like the essay which you wrote yesterday.

Question 38. Ho Chi Minh City isn’t as big as Tokyo.

Question 39. I suggested putting different kinds of wastes in different places.

Question 40. I spent half an hour writing that letter.

5. Đề số 5

A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1.A. leisure                  B. pressure                              C. treasure                   D. pleasure

2.A. laugh                               B. plough                                C. enough                    D. cough

II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3. A. practicality 

B. politician 

C. uncontrollable 

D. comfortable

4. A. managerial 

B. determination 

C. unbelievable 

D. inability

III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions.

5. They wish they are able to spend more time in the countryside.

A. are              B. to                            C. more                       D. in

6. We studied very hard for the exam, because we passed it very easily.

A. studied                   B. hard                        C. because                   D. very easily

7. Staying in bed all day is not good for our health, hasn’t it?

A. in                            B. all day                     C. for               D. hasn’t it

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question.

8.  It is the most beautiful building ………………. the world.

     A.  around  B.  of               C.  in               D. at

9.  If you come to the cinema, ………………. your friend with you.

     A.  bring                 B.  get                         C.  invite         D. take

10.  I’m sorry I missed the meeting yesterday. I didn’t ………………. well.

     A.  feel       B.  fell                         C.  felt D. feeling

11.  We discussed the problem but we ………………. a final decision.

     A.  don’t reach       B. won’t reach                        C.  hadn’t reached      D. didn’t reach 

12.  Tom, write carefully and don’t ………………. any mistakes!

     A.  do                     B. have                        C.  give                        D.  make

13.  Sue can’t come to the party ……………….she’s broken her leg.

     A.  although           B.  because                              C. because of  D.  so

14.  ………………. rush hour, the roads in the city are very busy.

     A.  While                B.  During                   C.  Through     D. On

15.  Kate ……………….a great time in France and doesn’t want to come back.

     A.  is having           B.  has                         C.  had            D. had had

16. If you ………………. forty cigarettes a day, you would cough a lot.

     A.  smoke               B.  smoked                  C.  would smoke         D. smoking

V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges

17. Bush: “______________.”

Clinton: “No, but thanks all the same.”

A. Another cup of coffee?                  B. May I help you?

C. Would you like a slice of salad?    D. How about having dinner out?

18. Tom: “Would you please drive me to class today?”

Thuy: “________________.”

A. No, I don’t mind                            B. You are welcome

C. Yes, I’d be glad to                                     D. Thank you for all

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19. The repeated commercials on TV distract many viewers from watching their favorite films.

A. economics  B. Businesses              C. contests                  D. advertisements

20. It is an occasion when strength and sports are tested, friendship and solidarity was built and deepened.

A. practice            B. power                            C. will                  D. competence

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

21. In some societies, language is associated with social class and education. People judge one’s level in society by the kind of language used.

A. connected with      B. not allowed by        C. separated from      D. dissimilar to

22. There was a long period without rain in the countryside last year so the harvest was poor.

A. epidemic               B. Drought                   C. famine                  D. flood

ANSWER KEYS

1. B

2. B

3. D

4. B

5. A

6. C

7. D

8. C

9. A

10. A

11D.

12. D

13. B

14. B

15. A

16. B

17.A

18. C

19. D

20. B

21.C

22.D

23.C

24.C

25.A

26. D

27. B

28. A

29. D

30. A

31. D

32. C

33. I wish I could remember the answers to these questions.

34. Nam said  he had to go to Ha Noi the next/following day .

35. It takes Nga 4 hours a day to practice English with her friends.

36. It is raining heavily, so we take our umbrellas.

37. He was advised to stop smoking because of his poor health.

38. The book was so interesting that he read it from cover to cover.

39. Since I was careless. I broke the cup.

40. He failed the examination even though he made preparation for it carefully.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Tô Hiệu. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Trương Công Định
  • Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Cát Lâm

Chúc các em học tập tốt!

Đăng bởi: Quà Yêu Thương

Chuyên mục: Lớp 9

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button