Giáo dụcLớp 9

Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Tràng Cát

Nhằm giúp các em có tư liệu tham khảo, chuẩn bị cho kì thi tuyển sinh vào lớp 10 sắp đến, Quà Yêu Thương đã biên soạn và gửi đến các em Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Tràng Cát. Tài liệu gồm các dạng bài tập khác nhau và kèm theo đáp án sẽ giúp các em ôn tập kiến thức hiệu quả. Chúc các em học tập tốt!

BỘ 5 ĐỀ THI THỬ VÀO LỚP 10 NĂM 2021 MÔN TIẾNG ANH

TRƯỜNG THCS TRÀNG CÁT

1. Đề số 1

A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1. A. treasure   B. pleasure      C. ensure         D. measure

2. A. daughter B. author         C. laundry       D. sausage

II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3. A. artefact               B. embroider   C. carpentry    D. conical

4. A. complicated        B. experience  C. prosperity   D. traditional

III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question.

5. The children were acting ________ the story of the birth of Jesus.

A. out  B.on    C. down          D. at

6. The manager told me to pass ________ the message I had just read.

A. in    B. to    C. on   D. for

7. Stern insisted that she come downtown so that he could explain to her ________.

A. face            B. direct          C. indirect       D. face to face

8. Youngsters love to eat from street ________ for the cheap price.

A. vans            B. vendors       C. trucks          D. business

9. Ben ________ a lot of in his job but now, since his promotion, he doesn’t.

A. used travel              B. used to travel

C. used to traveling                 D. is used to traveling

10. I wish I ________ find the time to do more reading.

A. may            B. will C. could          D. can

11. When I see the kids playing football, I almost wish I ________ their age again.

A. was B. am   C. would be    D. could be

12. Where ________ before you moved here?

A. did you use to live             B. did you used to live

C. used you to live                  D. do you use to live

13. I’ve just found 20 dollars in my pocket! ________!

A. How crazy  B. That’s right C. Thanks a lot            D. How cool

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions.

14. My sister had worked in the bank for five years before she had been sent to Da Nang.

                              A                             B           C                          D

15. The children were frightening by the thunder and lightning.

       A                                   B                   C                      D

16. We shouldn’t build cable car system of Son Doong Cave.

        A                    B                                C                      D

V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges

17.Nam:“ Which gender, do you think workers harder: male or female?”

Lan: “___________”

A. I think it depends on individuals rather than gender

B. Male like high position jobs more than females

C. Females prefer to have a stable job

D. Both males and females are responsible for childcare.

18. Nam : “ Which gender spends most of the time shopping ?”

Lan : “__________”

A. Shopping has always been my hobby

B. More and more people are shopping online these days.

C. Both genders like shopping

D. It depends on who keeps the money

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19. Our government has done a lot to eliminate gender inequality.

A. cause          B. remove        C. add D. allow

20. We never allow any kind of discrimination against girls at school.

A. approve      B. deny           C. refuse          D. debate

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

21. Because Jack defaulted on his loan, the bank took him to court.

A. failed to pay                       B. was paid much money

C. had a bad personality         D. paid in full

22. His career in the illicit drug trade ended with the police raid this morning.

A. legal            B. irregular      C. secret          D. elicited

VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

      Jalan Hang Jebat, or Jonker Walk is it commonly known, is a street in (23)________ Chinatown of Melaka starting just across the river from the Dutch Square. Jonker Walk is flanked on (24)________  sides of the road with heritage houses dating (25)________ to the 17th century. At that time, rich Baba Nonyas (also known as Perankans, descendents of 15th – 16th century Chinese immigrants marrying local Malay women) lived and (26)________  their business here.

Today, the street houses many shops selling antiques, textiles, (27)________  and souvenirs (similar to what you can find at Central Market in Kuala Lumpur). On the weekends, starting Friday night at 6pm, the road is closed off for traffic and turns in a very crowded night market. The famous Chicken Rice Ball dish can also be found here, just opposite the start of Jonker Walk near the bridge.

23. A. history  B. historic        C. historical     D. historically

24. A. both      B. each                        C. every           D. very

25. A. in          B. back            C. on               D. for

26. A. lived     B. made           C. did              D. put

27. A. cars       B. handicrafts C. houses         D. rice

IX. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions.

SIMPLE WAYS TO LOSE WEIGHT ON A BUDGET

Plan to Cook at home

Instead of buying costly prepared meals, which often tend to be high in calories, cook your own at home. Plan out our meals with high – fiber foods like beans and whole grains which will keep you full and are a cheaper, healthier alternative to rich proteins and more processed grains.

Eat less

Eating less leads to weight loss, and cost savings, especially if you cut down on the right things. Start by cutting your portions of spicy meat and poultry. Or swap out meat and poultry for cheaper vegetarian proteins likes beans, lentils, tofu and eggs for some of your meals.

Double Up on Vegetables

Vegetables are great for weight loss, as well as all- around health. They are low in calories and high in water and fiber – two things that keep you feeling full. Save cash by shopping for those that are in season. Frozen vegetables can be a great bargain, with just as much nutrition as fresh, since they are picked and frozen at thier peak ripeness.

Get Creative with your exercise options

You don’t need to shell out a monthly gym fee to get moving. Instead, find fun activities you enjoy for free. If you’re just getting started with a regular exercise routine, try your beginning with daily walks: start slowly and build up time and speed.

Make friends with someone

One of the most powerful resources you have for helping you lose weight is your social network. Find a friend who is also trying to lose weight and agree to help each other say motivated. One study found that when friends participated in a group weight – loss programme together, they lost more weight than people who did the same programme on their own.

28. The advantage of cooking at home is _________.

A. to have food that is high in calories

B. to enjoy a variety of rich proteins and more processed grains

C. to plan out your costly prepared meals

D. to choose foods that keep you full and is cheaper

29. In order to cut down on your daily calories, you should do all the following things EXCEPT _________.

A. follow vegetarian diets for your meals

B. eat less meat and poultry

C. eat more beans, lentils, tofu and eggs

D. cut down on animal proteins for some of your meals

30. All of the following are true about vegetables EXCEPT that _________.

A. vegetables can keep you feeling full

B. they help you lose weight effectively

C. frozen vegetables are not good for your health

D. you feel healthier and save money with fresh vegetables in season

31. We can infer from the article that _________.

A. you should join in a social network instead of going to a gym

B. a partner can make you feel more motivated in losing weight

C. you should find fun activities at the gym and follow them

32. The phrase “shell out” is closest in meaning to _________.

A. become more interesting in something

B. pay money for something

C. peel something out

D. take someone out of a shell.

B. WRITING (2.0 points)

X.Rewrite the following sentences using the provided word and keep meaning as that of the root one.

33. They often went to school by bike when they were young.

 -> They used ………………………………………………………………..

34. She has taught her children to play the piano for 4 years

-> She started ……………………………………………………………..

35. It’s a pity I can’t cook as well as my mom

-> I wish ………………………………………………………………….

36. Shall we use Perfume Pagoda as a theme of the presentation?

-> She suggests ………………………………………………………….

XI. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word in brackets.

37.Finish your homework or you can’t go out with your friend. (IF)

-> ……………………………………………………………………………………………..

38. They’re not sure how they should operate the new system. (TO)

-> ……………………………………………………………………………………………..

39. It took me 4 hours to read the first chapter of the book. (SPENT)

-> ……………………………………………………………………………………………..

40. Snowboarding is more dangerous than tennis. (AS)

-> ……………………………………………………………………………………………..

ANSWER KEYS

1.C

2.D

3.B

4.A

5.A

6.C

7.D

8.B

9.B

10.C

   11.A

12.A

13.D

14.D

15.B

16.C

17.A

18.D

19.B

20.A

21.D

   22.A

23.C

24.A

25.B

26.C

27.B

28.D

29.A

30.C

31.B

32.D

33. They used to go to school by bike when they were young

34. She started teaching her children to play piano 4 years ago

35. I wish I could cook as well as my mom

36. She suggests using Perfume Pagoda as a theme of the presentation.

37. If you don’t finish your homework, you can’t go out with your friend.

38. They’re not sure how to operate the new system.

39. I spent 4 hours reading the first chapter of the book.

40. Tennis is not as dangerous as snowboarding.

2. Đề số 2

A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1. A. spread                 B. cream          C. bread          D. head

2. A. sauce                  B. stew            C. sugar           D. steam

II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3. A. acceptable            B. affordable C. reliable        D. fashionable

4. A. skyscraper          B. populous     C. financial      D. fabulous    

III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question.

5. He suggests ______ that they should adopt a different way of bringing up their     children.

A. parents                    B. for parents                          C. toward parents      D. to parents

6. If there is a mechanical problem, we suggest _____ the manufacturer directly.

A. contact                  B. to contact                           C. contacting               D. to contacting

7. It is __________ that the best time to visit Hanoi is September

A. believed                  B. worth                                  C. rumored                  D. wondered  

8.  It ____________ that Po Nagar Cham Towers were built in the 8th  century.

A. considered              B. was considered                   C. has considered       D. considers

9.  I suggest you _____________________Ha Long Bay isn’t picturesque.

A. to visit                    B. visiting                                C. visited                     D. should visit

10.  The limestone formation of Thien Duong cave is more _________ than that of Phong Nha Cave.

A. spectacular             B. probable                              C. geological               D. sight-seing

11.  During Perfume Pagoda festival, a large number of _______ flock to the pagoda to prey for happiness and prosperity in the coming year.

A. spectators               B. passengers                          C. pilgrims                   D. travellers

12.  In the 17th century, the Viet people  ____________________ the temple tower, calling it Thien Y Thanh

Mau Tower.

A. put on                     B. looked for                           C. got into                   D. took over

13.   The police caught the thief _________ the corner of Cascade and Plum Streets.

A. under                      B. at                                        C. on                                       D. in

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions.

14.  Stronger measures will have to be made to reduce the environmental
         A                                              B       C                                 D
pollution in Ho Chi Minh city.

15.  It thought that the first temple was built at the current site in the 15th century.
                 A                                     B           C                               D
16.   It’s worth to talk to your financial adviser before making your final decision.
         A                   B                  C                                     D

V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges

17.   Linda: “Which gender is most likely to as strangers for direction?”

Jean: “________”

A. Men sometimes ask strangers for directions as well.

B. Women are because their sense of space and directions is worse.

C. Both men and women can use GPS these days.

D. GPS is very useful to help car drivers.

18.  Mary: “Why are there generally so few women in top positions?”

Peter: “_______”

A: Top positions are the highest in the career ladder.

B: Top positions are high to climb to.

C:  I guess men tend to make better leaders.

D: Women also want to climb to top positions.

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19.  Experiences at work help women to widen their knowledge.

A. eliminate                 B. broaden                              C. restrict                    D. spoil

20.   If women have to do too much housework, they cannot concentrate or work effectively.

A. learn                       B. distract                               C. focus                       D. ignore

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

21.   Both genders should be provided with equal rights to education, employment and healthcare.

A. deprived of                        B. funished with                     C. equiped with          D. supplied with

22.   We should not allow any kind of discrimination against women and girls.

A. inequality                                                   B. hatred

C. unbiased feeling                                         D. intolarance

VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

       Ha Long Bay is a UNESCO World Heritage Site and popular travel (23)_______ in Quang Ninh Province, Vietnam. The bay features of thousands of limestone karsts and isles in various shapes and sizes. Ha Long Bay is a center of a larger zone which (24)______ Bai Tu long Bay to the northeast, and Cat Ba island to the southwest.

       Ha Long Bay has an area of around 1,553km2 , including 1,9600 – 2,000 islets, most of (25)______ are limestone. The core of the bay has an area of 334km2  with a high density of 775 islets. The limestone in the bay has gone through  500 million years of formation in different conditions and environments. The evolution of the karst in this bay has taken 29 million years (26)_______ the impact of the tropical wet climate. The geo-diversity of the environment in the area has created (27)________ , including a tropical evergreen biosystem, ocenic and sea shore biosystem. Ha Long Bay is home to 14 endemic floral species and 60 endemic faunal species.

23.     A. situation                   B. destination              C. direction                             D. ground

24.     A. offers                        B. includes                 C. consists                               D. covers

25.     A. them                         B. those                       C. which                                  D. whom

26.     A. in                              B. of                            C. for                                      D. under

27.     A. biochemical              B. biodiversity            C. bioconversation                  D. biodefense  

ANSWER KEYS

1.B

2.C

3.D

4.C

5.D

6.C

7.A

8.B

9.D

10.A

  11.C

12.D

13.B

14.C

15.A

16.B

17.B

18.C

19.B

20.C

21.B

  22.C

23.B

24.B

25.C

26.D

27.B

28.A

29.D

30.A

31.C

32.B

33. Jack was made to study a lot for the entrance exam to high school by his parents.

34. Unless you have a passport, you can’t register for a course abroad.

35. Quang suggested that we (should) visit the Royal Citadel first.

36. He is expected to join the company soon.

37. “I will not have enough time to finish the job”, he said.

38. When was that chocolate cake eaten by your friends?

39. My teacher asked me what skills that concerned me most were.

40. The little Prince is the most interesting novel that I have ever read.

3. Đề số 3

A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1. A. garnish                B. slice                       C. dip                          D. grill

2. A. layer                    B. frame                    C. artisan                     D. place

II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3. A. access                 B. wander                  C. conduct                  D. asset

4. A. cosmopolitan      B. communication       C. multicultural           D. metropolitan

III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question.

5. The controller of the body is the_______ system. Led by the brain and nerves, it allows us to move, talk and feel emotion.

A. Circulatory          B. digestive               C. nervous               D. respiratory

6. ___________system of the body lets us break down the food we eat and turn it

A. Circulatory          B. Digestive              C. Nervous               D. Respiratory

7. Skeletal system of the body is made up our____________. It supports our body and protects our organs.

A. bones                   B. muscles                 C. nerves                  D. respiratory

8. The human________ system is a series of organs responsible for taking in oxygen and expelling carbon dioxide.

A. Circulatory          B. digestive               C. nervous               D. respiratory

9. I’ve been a night owl ________ up late for years, hitting the sheets anytime between 12 and 3 a.m”

A. finishing              B. getting                  C. staying                D. waking

10. Fish, poultry, beans or nuts _______ half of their dinner plate.

A. make of              B. make out              C. make up             D. make up of

11. Yoga increases endurance, __________and flexibility.

A. blood                  B. powerful               C. strength              D. strong

12. As per the study, handful of nuts daily can cut people’s__________ of coronaty heart disease and cancer by nearly 22 percent.

A. chance               B. luck                         C. opportunity       D. risk

13. Acupuncture modality relies on sophisticated skills to select appropriate acupoints to________ needless accurately.

A. infuse                B. inject                        C. insert                  D. install

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions.

14. Despite of its general safety, acupuncture isn’t for everyone.
             A                   B                                      C             D
15. Look at the dark clouds. I’m sure it will rain soon.
                A                    B          C            D
16. Acupuncture is one of the oldest medical treatment in the world.
                 A            B                   C                       D

V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges

17. Mr. Vinh: “ Which gender tend to live longer?”
         Miss Diep: “________”

A. Women tend to live 5 years longer than men.

B. Women like a peaceful and quiet life.

C. Men want to live an active life.

D. Both men and women tend to live longer.

18.     Karen: “As women live longer than men, should they retire later?”

A. When women are retired, they want to enjoy life.

B. When women are retired, they still want to continue work.

C. The government is still discussing the retirement age.

D. I don’t think so. Physically, they are weaker and they need to retire earlier.

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19.  Mary is planing to tie the not with her German boyfriend next June.

A. get married       B. say goodbye          C. get together       D. fall in love

20.  In sonic Asian countries like Vietnam or China, money is given to newly-married couple as a wedding present.

A. gift                      B. donation                 C. souvenir              D. contribution

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

21.    Family value are likely to pass down  from generation to generation.

A. put down         B. cut down             C. go down          D. hand down

22.    Women’s salaries are becoming important to their housewhole budgets.

A. funds                  B. costs                     C. expenses         D. fees

VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

        Like other big cities in Asia, Hanoi began to (23)________the tram system in the early 1900s. A few years later, due to its cheap fares and convenience, this system rapidly became one of the most popular means of transport. There were five tram routes with Hoan Kiem lake as a central station for residents to get (24) ________ the city and to the suburn areas. However, because of the population boom and the urgent demand for the upgrading the more modern road system, the rail tracks were (25)________removed and completely disappeared in 1990.

These days, the fact that the population of the capital has risen remendously results in dramatic increase in the number of vehicles on the roads. To meet the increasing travel demands and reduce traffic congestion, the first 13-kilometre skytrain system, connecting Cat Linh and Ha Dong is (26)_______and it is expected to be completed by 2018. Each four-compartment skytrain with the length of approximately 80 metres and the height of about 3.8 metres has a capacity or 1,362 pssengers. Additionally, a new rail system including over eight kilometres of skytrain rail and four kilometres of subway rail, (27)__________links Hanoi Central Station to Nhon, also being built recently. The capacity of each skytrain in this efficient high-speed rail system is roughly 1,200 passengers.

23.   A. discover                      B. improve                  C. operate                    D. install 

24.   A. around                        B. over                        C. by                           D. ahead

25.   A. occasionally                B. gradually                C. regularly                 D. eventually

26.   A. pressed                       B. launched                 C. produced                D. announced

27.   A. which                         B. what                       C. whose                     D. where

ANSWER KEYS

1.B

2.C

3.C

4.B

5.C

6.B

7.A

8.D

9.C

10.C

11.C

12.D

13.C

14.A

15.D

16.C

17.A

18.D

19.A

20.A

21.D

22.A

23.C

24.A

25.B

26.B

27.B

28.B

29.C

30.A

31.D

32.D

33. As soon as I came to the party, everybody had gone home.

34. It is unsafe to visit this country during summer vacation.

35. The number of people learning English has increased dramatically.

36. After Phong had worked hard for a week, he went to the beach.

37. I have never heard about the tram system in Hanoi before.

38. It took the firefighters two hours to release the driver from the wreckage.

39. The president was taken to the hospital for an emergency operation.

40. After I had saved my document, the computer crashed.

4. Đề số 4

A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1.   A. rusty                             B. punctual                  C. Universal                D. subject

2.   A. office                            B. official                   C. accent                     D. fluency 

II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3. A. celery                              B. marinate                  C. versatile                  D. mayonaise

4. A. cucumber                        B. delicious                 C. tomato                    D. nutritious

III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question.

5. The trip to the National Gallery has been _____ until next Friday.

 A. put off                   B. looked into         C. turned up            D. found out

6. The street food in Hoi An delicious and ________.

A. available                 B. fabulous             C. affordable            D. fascinating

7. If the government don’t _____ global Warning, more natural disasters will occur.

A. achieve                  B. promote               C. discourage          D. prevent

8. Tower blocks from the 60s and 70s could be ________ after Grenfell Tower fire.

A. got down                 B. let down               C. turned down       D. pull down

9.     Life in Ho Chi Minh city is ________ then we thought at first.

A. far the busier                                             B. the more busier

C. much more busy                                        D. much busier

10. Of the cities we surveyed, Singapore was ___________ the worst rated by its residents for culture.

 A. a bit                         B. a lot                         C. much                   D. by far

11. Every time I fly to the United States, I get really bad _____.

A. asthma                   B. jet lag                      C. confusion           D. recreation

12. leave the ironing ______ – I’ll do it later.

  A. for the time being                                      B. from time to time

 C. in any time                                                   D. in the nick of time

13. These factors contribute _______ making city life more difficult for its residents.

A. in                          B. with                             C. to                          D. on

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions.

14. The lives of disadvantaged students are often very different for those of their more wealthy peers.

          A                                                    B                                     C                     D

15. There are lots of amused ways to volunteer in the arts such as  teaching, designing and assisting with

                                       A                                       B                                              C                                                 

a variety of arts and crafts.

                           D                                           

16. Mahatma Ghandi fought against the right of poor people and woman in India and became a hero

                                              A                                                              B                            C                        

for millions of people.   

          D

V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges

17. ‘Thanks for giving me a ride to work today’.

‘________ I was heading this direction anyway.’

A.        You don’t need to.                                                                             B. Yes, thanks.

C.        No worries.                                                                              D. I’d love to.

18. ‘_______”. ‘Everything is fine. How about you?’

A. ‘How old are you?’                                                B. ‘How’s it going?’

C. ‘What’s your life?’                                                 D. ‘What’s  your matter?’

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19. We should encourage students to join more social activities.

A. prevent                        B. stimulate                                   C. permit                           D. forbid

20. Working mother contributes to household income.

A. reduce                          B. take                                             C. add                              D. double

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

21. Being practical, Americans avoid taking jobs which are beyond their ability.

A. out of                           B. far from                                        C. within                          D. inside

22. In many countries, it is customary for the bride to throw her bouquet of flowers into a crowd of well-wisher

A. uncommon                B. inadvisible                                     C. usual                            D. normal

ANSWER KEYS

1.C

2.B

3.D

4.A

5.A

6.C

7.D

8.D

9.D

10.D

11.B

12.A

13.C

14.C

->FROM

15.A

AMUSING

16.B

WOMEN

17.C

18.B

19.B

20.C

21.C

22.A

23.D

24.B

25.A

26.B

27.B

28.D

29.C

30.C

31.B

32.A

 

33. As soon as he arrived at the airport, they had been on board.

34. When did you possess that Chanel bag?

35. She asked me why she had to conduct that research.

36. It is necessary for him to talk to the psychologist about his current situation.

37. It is useful to know English.

38. It has been snowing since 5 o’clock.

39. Hung is shorter than Nam.

40. What time did you go to bed last night?

5. Đề số 5

A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1. A. massive                           B. immersion               C. imitate                    D. variety

2. A. chore                              B. work                       C. more                       D. divorce

II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3. A. accent                             B. mistake                   C. global                      D. rusty

4. A. bilingual                         B. dialect                     C. dominance              D. lemonade

III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question.

5. Craftsmen have to ________ the domestic and international markets so that they needn’t depend on the middlemen for their sales.

A. find                                                B. find about               C. find out                  D. find out about

6. In the past, local _________ were chosen to make sophisticated embroidered costumes for the Vietnamese king, queen and other royal family members.

A. skill workers                       B. skillfully                 C. skilful artists           D. skilled artisans

7. Craft villages are becoming popular _________ in Vietnam.

A. tourism attractions                                                 B. tourist attractions

C. tour attractiveness                                                  D.  physical attraction

8. The traditional craft has _________ from generation to generation.

A. passed down                                                          B. passed

C. been passed down                                                  D. been passed by

9. Vietnamese traditional__________ is done with a simple hammer and chisel.

A. sculpture pieces                                                      B. sculpture

C. sculptured picture                                                   D. sculptor

10. Now, at the age of over 80, the artisans is leaving the craft to his descendants with the desire to__________ this ancient craft.

A. preserve                              B. reserve                    C. change                    D. consider

11. For that artisans, making the painting is a career__________ it supports the life of many generations of the family.

A. so that                                B. because                   C. because of              D. although

12. The Van Phuc silk producers have expended their skill garment goods_________ they can satisfy the varied demand for their silk.

A. in order to                          B. despite                    C. because                   D. so that

13. Weaving mát in Dinh Yen, Dong Thap used to be sold in the “ghost” markets set up at night and operate up to early morning__________ the government built a new market five years ago.

A. when                                  B. until                        C. after                                    D. as soon as

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions.

14. Last year, 16% of the EU population (75 million people) suffered with material ad social deprivation.

                               A                                         B                                    C                                       D

15. What buildings are being demolish to make way for the development?

                     A                                      B                                 C                   D

16. In terms of the GDP rankings, New York is the most second weathiest city in the world.

           A                               B                                                  C                   D

V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges

17.Minh: “What clothing is appropriate for women but not for men?”

Nam: “_____________”

A. They are long dresses and skirts.

B. Men are also changing their fashion styles.

C. Many clothes now are uni-sex.

D. Men should never wear women’s clothes.

18.Phuc: “Which gender is better at team sports?”

Lan: “_____________”

A. Women are better at individual sports.

B. Both men and women can do sports.

C. Physically, men are stronger than women.

D. Certainly, men are better.

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19.How are goverments addressing the problem of inequality in wages?

A. Focusing on                        B. raising                     C. creating                   D. ignoring

20.Many countries now allow and encourage women to join the army and the police forces.

A. permit                                 B. force                       C. make                       D. prevent

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

21.To an American, success is the result of hard-work and self-reliance.

A. devotion                             B. industry                  C. laziness                   D. enthusiasm

22.Success has always meant the providing their families with a decent standard of living.

A. high                                    B. good                       C. acceptable               D. low

ANSWER KEYS

1.D

2.B

3.B

4.A

5.D

6.D

7.B

8.C

9.B

10.A

11.B

12.D

13.B

14.C

15.B

16.C

17.A

18.B

19.A

20.A

21.C

22.D

23.D

24.B

25.A

26.C

27.C

28.B

29.D

30.B

31.B

32.D

33. What about visiting Moc Chau to learn about Thai and H’mong people?

34. It is believed that touching the head of a Buddha statue is a sign of disrespect.

35. I wish I could get my visa extended.

36. My teacher told me to follow his/her instructions if I wanted to pass that module.

37. The number of people using public transport has dropped slightly.

38. I am busy revising for exams at the moment.

39. As there was an increased demand for travel, the government decided to invest in building the very first metro system.

40. If I knew much about historical events, I could help her with her history homework.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Tràng Cát. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Lê Chân
  • Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Đằng Hải

Chúc các em học tập tốt!

Đăng bởi: Quà Yêu Thương

Chuyên mục: Lớp 9

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button