Giáo dụcLớp 9

Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Trưng Trắc

Kì thi tuyển sinh vào lớp 10 là kì thi rất quan trọng đối với các học sinh lớp 9. Vì vậy, Quà Yêu Thương xin gửi đến các em tài liệu Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Trưng Trắc nhằm giúp các em làm quen với các dạng đề thi thử vào lớp 10. Hi vọng tài liệu sẽ là nguồn tham khảo hữu ích trong quá trình học tập của các em.

BỘ 5 ĐỀ THI THỬ VÀO LỚP 10 NĂM 2021 MÔN TIẾNG ANH

TRƯỜNG THCS TRƯNG TRẮC

1. Đề số 1

A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1.   A. rusty                             B. punctual                  C. Universal                D. subject

2.   A. office                            B. official                   C. accent                     D. fluency 

II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3. A. celery                              B. marinate                  C. versatile                  D. mayonaise

4. A. cucumber                        B. delicious                 C. tomato                    D. nutritious

III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question.

5. The trip to the National Gallery has been _____ until next Friday.

 A. put off                   B. looked into         C. turned up            D. found out

6. The street food in Hoi An delicious and ________.

A. available                 B. fabulous             C. affordable            D. fascinating

7. If the government don’t _____ global Warning, more natural disasters will occur.

A. achieve                  B. promote               C. discourage          D. prevent

8. Tower blocks from the 60s and 70s could be ________ after Grenfell Tower fire.

A. got down                 B. let down               C. turned down       D. pull down

9.     Life in Ho Chi Minh city is ________ then we thought at first.

A. far the busier                                             B. the more busier

C. much more busy                                        D. much busier

10. Of the cities we surveyed, Singapore was ___________ the worst rated by its residents for culture.

 A. a bit                         B. a lot                         C. much                   D. by far

11. Every time I fly to the United States, I get really bad _____.

A. asthma                   B. jet lag                      C. confusion           D. recreation

12. leave the ironing ______ – I’ll do it later.

A. for the time being                                      B. from time to time

C. in any time                                                   D. in the nick of time

13. These factors contribute _______ making city life more difficult for its residents.

A. in                          B. with                             C. to                          D. on

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions.

14. The lives of disadvantaged students are often very different for those of their more wealthy peers.

           A                                                    B                                   C                       D

15. There are lots of amused ways to volunteer in the arts such as  teaching, designing and assisting with

                                        A                                       B                                              C                                                 

a variety of arts and crafts.

                       D                                          

16. Mahatma Ghandi fought against the right of poor people and woman in India and became a hero

                                              A                                                              B                            C                        

for millions of people.   

          D

V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges

17. ‘Thanks for giving me a ride to work today’.

‘________ I was heading this direction anyway.’

A.        You don’t need to.                                                                             B. Yes, thanks.

C.        No worries.                                                                              D. I’d love to.

18. ‘_______”. ‘Everything is fine. How about you?’

A. ‘How old are you?’                                                B. ‘How’s it going?’

C. ‘What’s your life?’                                                 D. ‘What’s  your matter?’

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19. We should encourage students to join more social activities.

A. prevent                        B. stimulate                                   C. permit                           D. forbid

20. Working mother contributes to household income.

A. reduce                          B. take                                             C. add                              D. double

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

21. Being practical, Americans avoid taking jobs which are beyond their ability.

A. out of                           B. far from                                        C. within                          D. inside

22. In many countries, it is customary for the bride to throw her bouquet of flowers into a crowd of well-wisher

A. uncommon                B. inadvisible                                     C. usual                            D. normal

VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

As I remember, (23)_____ in the 50s and 60s, Ha Noi was not as crowded as it is today. Bicycles and cyclos were the main means of transport and the few motorbikes that were around were (24) _______ by rich people. It was rare to see cars or jeeps.

Meanwhile, the tram was the only method of public transport. An old tram station is now home to several retail outlets that look out over the lake in Dinh Tien Hoang Street.

At that time, Hanoians always travelled by tram, not only for it’s (24)______ but also the price. For just five cents you could travel one-way to it’s terminus in the former Ha Dong Province, which is now part of the expanded Ha Noi.

I still remember (26)____ days off from school, my friends and I would go to the lake to catch the tram to Botanical Garden. The sound, clang-clang, clang-clang could be regularly heard from early in the morning until late in the evening, come rain or shine. Time,… decades have passed, but there is still a clang (27)_____ in my mind from my childhood.

23. A. move                            B. place                                   C. set                                       D. back

24. bought                               B. owned                                C. sold                                     D. proceeded

25. convenience                      B. important                            C. comfort                               D. condition

26. that                                    B. which                                  C. where                                  D. this

27. somewhat                          B. somewhere                         C. somehow                            D. someway

IX. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions.

Human have a long history of eating insects, and it turns out that they can be a very nutritious part of a person’s regular diet. Insects have a lot of protein, and they are often easier to catch than prey animals. Therefore, it was no wonder that when our ancuent ancestors saw some tasty worms or grubs wiggling on the ground, they made a quick snack of them.

In Thailand, insects are a regular part of the street food that can be found. The different insects that people snack on are crickets, grasshoppers, giant water bugs and assorted worms. They are often deep-fried and salted, so they have a crunchy texture that makes them a perfect snack food. If you can get past the fact that you are eating a cricket, it will crunch in your mouth just like a corn chip!

For a lot of people, however, it is difficult to get over the fear of eating insects. People tend to see insects as invaders, especially when they are crawling on the food that we are about to ear. Therefore, being able to eat insects without feeling disgusted is cultural. Some people cannot eat French cheese or stinky tofu because they weren’t brought up doing so. To many of us, insects fall right into that category, making it difficult to even try them.

If given the chance, though, be courageous. Insects can be nutritious and tasty, so long as you can get over the ‘yuck’ factor.

28. Which is the reason given for gathering and eating insects?

A. they are very easy to find close to the home.

B. They are more nutritious than most vegetables.

C. They come in all shapes and sizes.

D. They are easier to catch than other prey animals.

29. Why are deep-fried insects considered a perfect snack food?

A. Because they taste exactly like corn chips.

B. Because they don’t like fill you up.

C. Because they have a crunchy texture.

D. Because they are not expensive.

30. Which insects are not mentioned in the passage?

A. water bugs                                                                           B. grasshoppers

C. beetles                                                                                  D. crickets

31. Where are insects a regular part of the street food?

A. France                             B. Thailand                                   C. Britain  D. All of the above.

32. What advice is given in the passage?

A. Be courageous                                                                      B. Eat very cautiously

C. Try eating worms first                                                          D. Always cook your insects

B. WRITING (2.0 points)

X. Rewrite the following sentences using the provided word and keep meaning as that of the root one.

33. They had been on board before he arrived the airport.

->As soon as …………………………………………………………………………………………….

34. How long has you possessed that Chanel bag?

-> When …………………………………………………………………………………………………….

35. ‘’Why do I have to conduct this research?’’ she asked me.

-> She asked me ……………………………………………………………………………………………

36. He needs to talk to the psychologist about his current situation.

 -> It is …………………………………………………………………………………………………………..

XI. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word in brackets.

37. Knowing English is very useful. (It)

-> ……………………………………………………………………………………………………………….

38. It started to snow at 5 o’clock. (has)

-> ………………………………………………………………………………………………………….

39. Nam is taller than Hung. (than)

->……………………………………………………………………………………………………………………

40. When did you go to bed last night? (time)

-> ……………………………………………………………………………………………………………

ANSWER KEYS

1.C

2.B

3.D

4.A

5.A

6.C

7.D

8.D

9.D

10.D

11.B

12.A

13.C

14.C

->FROM

15.A

AMUSING

16.B

WOMEN

17.C

18.B

19.B

20.C

21.C

22.A

23.D

24.B

25.A

26.B

27.B

28.D

29.C

30.C

31.B

32.A

 

33. As soon as he arrived at the airport, they had been on board.

34. When did you possess that Chanel bag?

35. She asked me why she had to conduct that research.

36. It is necessary for him to talk to the psychologist about his current situation.

37. It is useful to know English.

38. It has been snowing since 5 o’clock.

39. Hung is shorter than Nam.

40. What time did you go to bed last night?

2. Đề số 2

A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1. A. massive                           B. immersion               C. imitate                    D. variety

2. A. chore                              B. work                       C. more                       D. divorce

II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3. A. accent                             B. mistake                   C. global                      D. rusty

4. A. bilingual                         B. dialect                     C. dominance              D. lemonade

III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question.

5. Craftsmen have to ________ the domestic and international markets so that they needn’t depend on the middlemen for their sales.

A. find                                                B. find about               C. find out                  D. find out about

6. In the past, local _________ were chosen to make sophisticated embroidered costumes for the Vietnamese king, queen and other royal family members.

A. skill workers                       B. skillfully                 C. skilful artists           D. skilled artisans

7. Craft villages are becoming popular _________ in Vietnam.

A. tourism attractions                                                 B. tourist attractions

C. tour attractiveness                                                  D.  physical attraction

8. The traditional craft has _________ from generation to generation.

A. passed down                                                          B. passed

C. been passed down                                                  D. been passed by

9. Vietnamese traditional__________ is done with a simple hammer and chisel.

A. sculpture pieces                                                      B. sculpture

C. sculptured picture                                                   D. sculptor

10. Now, at the age of over 80, the artisans is leaving the craft to his descendants with the desire to__________ this ancient craft.

A. preserve                              B. reserve                    C. change                    D. consider

11. For that artisans, making the painting is a career__________ it supports the life of many generations of the family.

A. so that                                B. because                   C. because of              D. although

12. The Van Phuc silk producers have expended their skill garment goods_________ they can satisfy the varied demand for their silk.

A. in order to                          B. despite                    C. because                   D. so that

13. Weaving mát in Dinh Yen, Dong Thap used to be sold in the “ghost” markets set up at night and operate up to early morning__________ the government built a new market five years ago.

A. when                                  B. until                        C. after                                    D. as soon as

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions.

14. Last year, 16% of the EU population (75 million people) suffered with material ad social deprivation.

                               A                                         B                                    C                                       D

15. What buildings are being demolish to make way for the development?

A                     B                                   C                   D

16. In terms of the GDP rankings, New York is the most second weathiest city in the world.

           A                               B                                                  C                   D

V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges

17.Minh: “What clothing is appropriate for women but not for men?”

Nam: “_____________”

A. They are long dresses and skirts.

B. Men are also changing their fashion styles.

C. Many clothes now are uni-sex.

D. Men should never wear women’s clothes.

18.Phuc: “Which gender is better at team sports?”

Lan: “_____________”

A. Women are better at individual sports.

B. Both men and women can do sports.

C. Physically, men are stronger than women.

D. Certainly, men are better.

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19.How are goverments addressing the problem of inequality in wages?

A. Focusing on                        B. raising                     C. creating                   D. ignoring

20.Many countries now allow and encourage women to join the army and the police forces.

A. permit                                 B. force                       C. make                       D. prevent

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

21.To an American, success is the result of hard-work and self-reliance.

A. devotion                             B. industry                  C. laziness                   D. enthusiasm

22.Success has always meant the providing their families with a decent standard of living.

A. high                                    B. good                       C. acceptable               D. low

VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

Since the world has become industrialized , there has been increase in the number of animal___(23)___ that have become extinct or nearly extinct. Bengal tigers,__(24)__ were once found in large number in jungles, now are thought to be only 2,300 in number. By the year 2025 their__(25)__ in the world is estimated to be down to zero. “The dangerous thing is that people don’t hunt them for money but mainly___(26)___ they enjoy hunting them. Animals like the Bengal tiger, as well as other endangered species are very important to the world’s ecosystem. International laws protecting these animal must be passed to save them. Countries around the world have begun to solve the problem in many ways. Reserves and national parks have been established. Money provided by world organizations has been spent on maintaining the parks. The use of products made them from___(27)__ species has been stopped.

23. A. kinds                            B. types                       C. families                   D. species

24. A. whose                           B. which                      C. that                         D. who

25. A. population                    B. amount                   C. quantity                  D. diversity

26. A. for                                B. therefore                 C. because                   D. so

27. A. dangerous                     B. danger                    C. endangered             D. endanger

IX. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions.

My first piece of advice to people who want to start getting fit is don’t buy an exercise bike. Typically, people who buy them use them for a week or so and then forget about them. There are effective if they are used regularly but you need to be determined. Most people will find it much easier to go for a gentle jog around the park.

As well as being easy to do, jogging is also relatively cheap compared to most other sports. You don’t need to buy expensive clothes if you’re just going running around the park or on the beach. The main thing is that they’re comfortable, and that they keep you warm in the winter and cool in the summer. There is one piece of equipment, however, that you will have to spend time and money on, and that’s your running shoes. Remember that you are not looking for a fashion item, but for something that will support your feet and protect you from injury. They can be expensive, but if they are good quality they will last you a long time. It’s always best to get expert advice, and the best place for that is a sports shop.

As for the actual jogging, the secret is to start gently, and not to do much at the beginning – especially if you haven’t had any exercise for a long time. Try a mixture of walking and running for ten minutes about three times a week at first. Once you are happy doing that you can then start to increase the amount you do gradually. After a few months you should hope to be able to run at resonable speed for twenty minutes three or four times a week. It’s important that you feel comfortable with whatever you do. If you do, you’ll start to enjoy it and will probably keep doing it. If it makes you feel uncomfortable, you’ll probably stop after a short time and return to your bad habits. In any case, training too hard is not very effective. Research has shown that somebody who exercise for twice as long as or twice as hard as another person doesn’t automatically become twice as fit.

(Source: Solutions intermediate student’s book)

28. Which of the following would serve as the best title for the passage?

A. Exercise                  B. Gentle jogging                    C. Keeping fit             D. Running shoes

29. What is true about the exercise bikes?

A. Exercise bikes do not help you get fit.

B. It is more costly than most other sports.

C. Many people prefer it to gentle jogging.

D. Most people don’t use it for very long.

30. The word “determined” in the passage probably means________.

A. Confident               B. decisive                              C. flexible                   D. positive

31. According to the author, you should________.

A. go jogging around a park or on the beach

B. go to sports shop for high quality running shoes

C. keep warm at all the times when you are jogging

D. spend time and money on fashionable items

32. It is started in the passage that_________.

A. you are advised to start jogging by walking for ten minutes

B. you should expect to feel much uncomfortable when jogging

C. you should jog three days a week and walk on the other days

D. you won’t necessarily be lot fitter by running twice as fast

B. WRITING (2.0 points)

X. Rewrite the following sentences using the provided word and keep meaning as that of the root one.

33. He suggested visiting Moc Chau to learn about Thai and H’mong people.

What about    

34. They believe that touching the head of a Buddha statue is a sign of disrespect.

It        

35. It’s a pity I can’t get my visa extended.

I wish 

36. “Please follow my instructions if you want to pass this module,” my teacher said.

My teacher told me    

XI. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word in brackets.

37. There has been a slight drop in the number of people using public transport. (SLIGHTLY)     

38. Revising for exams takes up all my time at the moment. (BUY)

39. There was an increased demand for travel, so the government decided to invest in building the very first metro system. (AS)  

40. I don’t know much about historical events, so I can’t help her with her history homework. (IF)          

ANSWER KEYS

1.D

2.B

3.B

4.A

5.D

6.D

7.B

8.C

9.B

10.A

11.B

12.D

13.B

14.C

15.B

16.C

17.A

18.B

19.A

20.A

21.C

22.D

23.D

24.B

25.A

26.C

27.C

28.B

29.D

30.B

31.B

32.D

33. What about visiting Moc Chau to learn about Thai and H’mong people?

34. It is believed that touching the head of a Buddha statue is a sign of disrespect.

35. I wish I could get my visa extended.

36. My teacher told me to follow his/her instructions if I wanted to pass that module.

37. The number of people using public transport has dropped slightly.

38. I am busy revising for exams at the moment.

39. As there was an increased demand for travel, the government decided to invest in building the very first metro system.

40. If I knew much about historical events, I could help her with her history homework.

3. Đề số 3

A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1. A. spread                 B. cream          C. bread          D. head

2. A. sauce                  B. stew            C. sugar           D. steam

II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.
3. A. acceptable          B. affordable   C. reliable        D. fashionable

4. A. skyscraper          B. populous     C. financial      D. fabulous    

III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question.

5. He suggests ______ that they should adopt a different way of bringing up their     children.

A. parents                    B. for parents                          C. toward parents      D. to parents

6. If there is a mechanical problem, we suggest _____ the manufacturer directly.

A. contact                  B. to contact                           C. contacting               D. to contacting

7. It is __________ that the best time to visit Hanoi is September

A. believed                  B. worth                                  C. rumored                  D. wondered  

8. It ____________ that Po Nagar Cham Towers were built in the 8th  century.

A. considered              B. was considered                   C. has considered       D. considers

9. I suggest you _____________________Ha Long Bay isn’t picturesque.
 

A. to visit                    B. visiting                                C. visited                     D. should visit

10.  The limestone formation of Thien Duong cave is more _________ than that of Phong Nha Cave.

A. spectacular             B. probable                              C. geological               D. sight-seing

11.  During Perfume Pagoda festival, a large number of _______ flock to the pagoda to prey for happiness and prosperity in the coming year.

A. spectators               B. passengers                          C. pilgrims                   D. travellers

12.  In the 17th century, the Viet people  ____________________ the temple tower, calling it Thien Y Thanh Mau Tower.

A. put on                     B. looked for                           C. got into                   D. took over

13.   The police caught the thief _________ the corner of Cascade and Plum Streets.

A. under                      B. at                                        C. on                                       D. in

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions.

14.  Stronger measures will have to be made to reduce the environmental
         A                                              B       C                                 D
pollution in Ho Chi Minh city.

15.  It thought that the first temple was built at the current site in the 15th century.
                 A                                     B           C                               D
16.   It’s worth to talk to your financial adviser before making your final decision.
         A                   B                  C                                     D

V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges

17.   Linda: “Which gender is most likely to as strangers for direction?”

Jean: “________”
A. Men sometimes ask strangers for directions as well.

B. Women are because their sense of space and directions is worse.

C. Both men and women can use GPS these days.

D. GPS is very useful to help car drivers.

18.  Mary: “Why are there generally so few women in top positions?”

Peter: “_______”

A: Top positions are the highest in the career ladder.

B: Top positions are high to climb to.

C:  I guess men tend to make better leaders.

D: Women also want to climb to top positions.

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19.  Experiences at work help women to widen their knowledge.

A. eliminate                 B. broaden                              C. restrict                    D. spoil

20.   If women have to do too much housework, they cannot concentrate or work effectively.

A. learn                       B. distract                               C. focus                       D. ignore

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

21.  Both genders should be provided with equal rights to education, employment and healthcare.

A. deprived of                        B. funished with                     C. equiped with          D. supplied with

22.   We should not allow any kind of discrimination against women and girls.

A. inequality                                                   B. hatred

C. unbiased feeling                                         D. intolarance

VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

       Ha Long Bay is a UNESCO World Heritage Site and popular travel (23)_______ in Quang Ninh Province, Vietnam. The bay features of thousands of limestone karsts and isles in various shapes and sizes. Ha Long Bay is a center of a larger zone which (24)______ Bai Tu long Bay to the northeast, and Cat Ba island to the southwest.

       Ha Long Bay has an area of around 1,553km2 , including 1,9600 – 2,000 islets, most of (25)______ are limestone. The core of the bay has an area of 334km2  with a high density of 775 islets. The limestone in the bay has gone through  500 million years of formation in different conditions and environments. The evolution of the karst in this bay has taken 29 million years (26)_______ the impact of the tropical wet climate. The geo-diversity of the environment in the area has created (27)________ , including a tropical evergreen biosystem, ocenic and sea shore biosystem. Ha Long Bay is home to 14 endemic floral species and 60 endemic faunal species.

23.     A. situation                   B. destination              C. direction                             D. ground

24.     A. offers                        B. includes                 C. consists                               D. covers

25.     A. them                         B. those                       C. which                                  D. whom

26.     A. in                              B. of                            C. for                                      D. under

27.     A. biochemical              B. biodiversity            C. bioconversation                  D. biodefense   

ANSWER KEYS

1.B

2.C

3.D

4.C

5.D

6.C

7.A

8.B

9.D

10.A

  11.C

12.D

13.B

14.C

15.A

16.B

17.B

18.C

19.B

20.C

21.B

  22.C

23.B

24.B

25.C

26.D

27.B

28.A

29.D

30.A

31.C

32.B

33. Jack was made to study a lot for the entrance exam to high school by his parents.

34. Unless you have a passport, you can’t register for a course abroad.

35. Quang suggested that we (should) visit the Royal Citadel first.

36. He is expected to join the company soon.

37. “I will not have enough time to finish the job”, he said.

38. When was that chocolate cake eaten by your friends?

39. My teacher asked me what skills that concerned me most were.

40. The little Prince is the most interesting novel that I have ever read.

4. Đề số 4

A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1. A. garnish                B. slice                       C. dip                          D. grill

2. A. layer                    B. frame                    C. artisan                     D. place

II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3. A. access                 B. wander                  C. conduct                  D. asset

4. A. cosmopolitan      B. communication       C. multicultural           D. metropolitan

III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question.

5. The controller of the body is the_______ system. Led by the brain and nerves, it allows us to move, talk and feel emotion.

A. Circulatory          B. digestive               C. nervous               D. respiratory

6. ___________system of the body lets us break down the food we eat and turn it

A. Circulatory          B. Digestive              C. Nervous               D. Respiratory

7. Skeletal system of the body is made up our____________. It supports our body and protects our organs.

 A. bones                   B. muscles                 C. nerves                  D. respiratory

8. The human________ system is a series of organs responsible for taking in oxygen and expelling carbon dioxide.

A. Circulatory          B. digestive               C. nervous               D. respiratory

9. I’ve been a night owl ________ up late for years, hitting the sheets anytime between 12 and 3 a.m”

A. finishing              B. getting                  C. staying                D. waking

10. Fish, poultry, beans or nuts _______ half of their dinner plate.

A. make of              B. make out              C. make up             D. make up of

11. Yoga increases endurance, __________and flexibility.

A. blood                  B. powerful               C. strength              D. strong

12. As per the study, handful of nuts daily can cut people’s__________ of coronaty heart disease and cancer by nearly 22 percent.

A. chance               B. luck                         C. opportunity       D. risk

13. Acupuncture modality relies on sophisticated skills to select appropriate acupoints to________ needless accurately.

A. infuse                B. inject                        C. insert                  D. install

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions.

14. Despite of its general safety, acupuncture isn’t for everyone.

             A                   B                                      C             D

15. Look at the dark clouds. I’m sure it will rain soon.

                  A                    B             C            D

16. Acupuncture is one of the oldest medical treatment in the world.

                 A            B                   C                       D

V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges

17. Mr. Vinh: “ Which gender tend to live longer?”

Miss Diep: “________”

A. Women tend to live 5 years longer than men.

B. Women like a peaceful and quiet life.

C. Men want to live an active life.

D. Both men and women tend to live longer.

18.     Karen: “As women live longer than men, should they retire later?”

A. When women are retired, they want to enjoy life.

B. When women are retired, they still want to continue work.

C. The government is still discussing the retirement age.

D. I don’t think so. Physically, they are weaker and they need to retire earlier.

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19.  Mary is planing to tie the not with her German boyfriend next June.

A. get married       B. say goodbye          C. get together       D. fall in lov

20.  In sonic Asian countries like Vietnam or China, money is given to newly-married couple as a wedding present.

A. gift                      B. donation                 C. souvenir              D. contribution

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

21.    Family value are likely to pass down  from generation to generation.

A. put down         B. cut down             C. go down          D. hand down

22.    Women’s salaries are becoming important to their housewhole budgets.

A. funds                  B. costs                     C. expenses         D. fees

ANSWER KEYS

1.B

2.C

3.C

4.B

5.C

6.B

7.A

8.D

9.C

10.C

11.C

12.D

13.C

14.A

15.D

16.C

17.A

18.D

19.A

20.A

21.D

22.A

23.C

24.A

25.B

26.B

27.B

28.B

29.C

30.A

31.D

32.D

33. As soon as I came to the party, everybody had gone home.

34. It is unsafe to visit this country during summer vacation.

35. The number of people learning English has increased dramatically.

36. After Phong had worked hard for a week, he went to the beach.

37. I have never heard about the tram system in Hanoi before.

38. It took the firefighters two hours to release the driver from the wreckage.

39. The president was taken to the hospital for an emergency operation.

40. After I had saved my document, the computer crashed.

5. Đề số 5

A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1. A. treasure   B. pleasure      C. ensure         D. measure

2. A. daughter B. author         C. laundry       D. sausage

II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3. A. artefact               B. embroider   C. carpentry    D. conical

4. A. complicated        B. experience  C. prosperity   D. traditional

III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question.

5. The children were acting ________ the story of the birth of Jesus.

A. out  B.on    C. down          D. at

6. The manager told me to pass ________ the message I had just read.

A. in    B. to    C. on   D. for

7. Stern insisted that she come downtown so that he could explain to her ________.

A. face            B. direct          C. indirect       D. face to face

8. Youngsters love to eat from street ________ for the cheap price.

A. vans            B. vendors       C. trucks          D. business

9. Ben ________ a lot of in his job but now, since his promotion, he doesn’t.

A. used travel              B. used to travel

C. used to traveling                 D. is used to traveling

10. I wish I ________ find the time to do more reading.

A. may            B. will C. could          D. can

11. When I see the kids playing football, I almost wish I ________ their age again.

A. was B. am   C. would be    D. could be

12. Where ________ before you moved here?

A. did you use to live             B. did you used to live

C. used you to live                  D. do you use to live

13. I’ve just found 20 dollars in my pocket! ________!

A. How crazy  B. That’s right C. Thanks a lot            D. How cool

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions.

14. My sister had worked in the bank for five years before she had been sent to Da Nang.

                              A                             B           C                          D

15. The children were frightening by the thunder and lightning.

       A                                 B                     C                     D

16. We shouldn’t build cable car system of Son Doong Cave.

        A                    B                                C                      D

V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges

17.Nam:“ Which gender, do you think workers harder: male or female?”

Lan: “___________”

  1. I think it depends on individuals rather than gender
  2. Male like high position jobs more than females
  3. Females prefer to have a stable job
  4. Both males and females are responsible for childcare.

18. Nam : “ Which gender spends most of the time shopping ?”

Lan : “__________”

  1. Shopping has always been my hobby
  2. More and more people are shopping online these days.
  3. Both genders like shopping
  4. It depends on who keeps the money

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19. Our government has done a lot to eliminate gender inequality.

A. cause          B. remove        C. add D. allow

20. We never allow any kind of discrimination against girls at school.

A. approve      B. deny           C. refuse          D. debate

ANSWER KEYS

1.C

2.D

3.B

4.A

5.A

6.C

7.D

8.B

9.B

10.C

11.A

12.A

13.D

14.D

15.B

16.C

17.A

18.D

19.B

20.A

21.D

   22.A

23.C

24.A

25.B

26.C

27.B

28.D

29.A

30.C

31.B

32.D

33. They used to go to school by bike when they were young

34. She started teaching her children to play piano 4 years ago

35. I wish I could cook as well as my mom

36. She suggests using Perfume Pagoda as a theme of the presentation.

37. If you don’t finish your homework, you can’t go out with your friend.

38. They’re not sure how to operate the new system.

39. I spent 4 hours reading the first chapter of the book.

40. Tennis is not as dangerous as snowboarding.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Trưng Trắc. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Đống Đa
  • Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Nhơn Bình

Chúc các em học tập tốt!

Đăng bởi: Quà Yêu Thương

Chuyên mục: Lớp 9

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button